Kreativ

ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto.

Problémová voda s dusičnany u Nové Vsi: Zvýšení limitů je hazard, říká starosta

Problém s dusičnany ve vodě z vrtu u Nové Vsi na Brněnsku trvá. Starostové dotčených obcí se bouří. Nelíbí se jim dočasné zmírnění hygienických limitů těchto látek ve vodě. Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav však upozorňuje, že pokud by hygienici nestanovili mírnější limit, následovalo by zastavení dodávky veškeré pitné vody veřejným vodovodem a náhradní zásobování.

Hasičky

Bujesilští hasiči vládli 21. ročníku PRD Cupu

K závěru prázdnin patří PRD Cup. Netradiční hasičská konfrontace, kterou inicioval před 21 lety Jan Pecháček. Člen výkonného výboru okresního sdružení a představitel okrsku vymyslel nejen disciplíny, které jsou záchranářům blízké, ale také soutěže neobvyklé.

Při návštěvě Pálavy nesmíte vynechat místní vinné sklípky.

Přírodní klenot Jižní Moravy: objevte pyramidu dávných Mayů na Pálavě

Jsou místa, kam nevedou žádné turistické trasy, ale i přesto stojí za to se tam vydat. Můžete zkusit jít „rovnou za nosem“, anebo to udělat, jako náš čtenář Miloš Rufer, jr. Za jeho „cestopis“ mu děkujeme. Znáte i vy krásné místo v okolí, které neobléhají davy turistů a moc se o něm neví? Své tipy k výletu posílejte na hodoninsky@denik.cz. Rádi je zveřejníme!

Při návštěvě Pálavy nesmíte vynechat místní vinné sklípky.

Tip na výlet po Pálavě: navštivte s námi rozlehlé Dunajovické kopce

Jsou místa, kam nevedou žádné turistické trasy, ale i přesto stojí za to se tam vydat. Můžete zkusit jít „rovnou za nosem“, anebo to udělat, jako náš čtenář Miloš Rufer, jr. Za jeho „cestopis“ mu děkujeme. Znáte i vy krásné místo v okolí, které neobléhají davy turistů a moc se o něm neví? Své tipy k výletu posílejte na břeclavsky@denik.cz. Rádi je zveřejníme!

Ilustrační foto

U Vranovic lapila hlídka opilého šoféra. Po dálnici se řítil stočtyřicítkou

Překročená rychlost a odhalení dalšího prohřešku. V úterý dopoledne měřila stanovenou rychlost na úseku dálnice D 46 ve směru od Vyškova na Olomouc hlídka policistů. Na radaru zachytila osobní vozidlo Škoda Octavia, které jelo v místě s nejvyšší povolenou rychlosti 110 kilometrů v hodině o 29 kilometrů v hodině rychleji.

V obcích na Brněnsku přibývají úseková měření nebo radary. Mají zastavit řidiče, kteří překračují rychlost. Ilustrační foto.

Piráty silnic zastaví nové radary, chtějí je v Pohořelicích i Vranovicích

Frekventovaná silnice vedoucí centrem Vranovic na Brněnsku svádí řidiče k rychlé jízdě. V úseku od Přibic vede z kopce. Zpomalit je má v budoucnu úsekové měření rychlosti. Představitelé obce o podobný systém usilují už řadu let, policisté nyní vydali k měření rychlosti souhlasné stanovisko.

Příroda v okolí Darové.

Darová, to není jen golf či přívoz

Vesnička u Berounky je proslulá především díky frekventovanému přívozu přes řeku. V chodu je denně mezi 5. a 20. hodinou a využívají ho třeba i golfisté, směřující do resortu Darovanský dvůr.

Kvůli silné ledovce uzavřeli pro návštěvníky celý areál brněnského hradu Špilberk.

Ledovka na jihu Moravy: 60 nehod, vlaky měly zpoždění. Uzavřeli areál Špilberku

Na celém území jižní Moravy namrzají v neděli silnice a chodníky. Kvůli jejich ošetření vyjely všechny posypové vozy krajských i brněnských silničářů. Od rána do osmé večer vyšetřovali policisté přes šest desítek nehod. Záchranáři měli 220 výjezdů, z toho dvaapadesát kvůli úrazům na namrzlých cestách. Kvůli silné ledovce uzavřeli správci pro návštěvníky odpoledne celý areál brněnského hradu Špilberk.

Ve Velkých Němčicích plánují výstavbu nové sportovní haly.

Sportování z kulturáku zmizí. Ve Velkých Němčicích a Vranovicích postaví halu

/VIZUALIZACE HALY/ Sálový fotbal nebo florbal si zahrají sportovní nadšenci ve Vranovicích na Brněnsku v budoucnu v nové hale. Stávající už nevyhovuje nynějším požadavkům, její provoz je navíc energeticky neefektivní. „Florbalové turnaje museli sportovci odehrát v sousedních obcích, v Žabčicích nebo Pohořelicích,“ zmínil místostarosta Drahomír Dofek.

Ve Starovičkách vystavují karikatury rodáka Václava Ernesta

Ve Starovičkách vystavují karikatury rodáka Václava Ernesta

V sobotu 12. září jsem při mé návštěvě v obci Starovičky, v bydlišti mého příbuzenstva i předků, natrefil zrovna na výstavu karikatur v kulturním domě, která ve mně zanechala výrazně dobrý dojem. Širší veřejnost o ní asi moc neví, což je ovšem, podle mého názoru, velká škoda.

Vranovičtí si užili Rodinný den

Podívejte se, jak si Vranovičtí užili Rodinný den

Dinnosauři, luk a šípy nebo ekologie, to byl Rodinný podzimní den ve Vranovicích. Obří nafukovací atrakce vyrostla v sobotu 12. září v parku za domem pro seniory ve Vranovicích. Obec a Centrum volného času zde uspořádali Podzimní rodinný den jako náhradu za tradiční jarní akce Vranovické jaro a Dětský den, které se z důvodu karantény na jaře neuskutečnily.

Igor Šťavík (druhý zleva v horní řadě) v typickém dresu bořetického Celticu.

Šťavík oslavil návrat do útoku hattrickem

Vždy byl zvyklý dávat hodně gólů, ale v prvních pěti kolech letošního ročníku Okresního přeboru se mu střelecky nedařilo. Částečně i proto, že musel vypomáhat v obraně. Návrat do útoku oslavil Igor Šťavík parádně. Na výhře Bořetic nad Vranovicemi 6:1 se podílel hattrickem.

Ilustrační foto

Kritika přímých vlaků mezi Hustopečemi a Brnem: Jedou déle než spoje s přestupem

Cestující mezi Hustopečemi a Šakvicemi se od úterý opět svezou motorovými vlaky. Skončila několikaměsíční výluka kvůli modernizaci a elektrifikaci tamní trati. Od poloviny prosince z města začnou jezdit i přímé elektrické vlaky do Brna. „Pojedou třeba přes Modřice, Rajhrad, Hrušovany u Brna, Žabčice, Vranovice či Šakvice,“ zmínil mluvčí společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v kraji, Květoslav Havlík.

Slavnosti rajčat v Břeclavi

Tipy Deníku na víkend 15. a 16. srpna: Slavnosti rajčat, hody i Napoleonské hry

Třetí srpnový víkend láká na Slavnosti rajčat do Břeclavi, Rybářský výlet do Kostic i na hody ve Velkých Pavlovicích, Vranovicích nebo v Přítlukách. Rodiny s dětmi se mohou vydovádět v kukuřičném bludišti. Příznivci těžké techniky si užijí Vojenský den na Pánově v Hodoníně, region zažije Napoleonské hry.

Ilustrační foto.

Párek v rohlíku má dnes svátek

Svůj speciální svátek mají snad všechny složky, na které si vzpomenete. Výjimkou není párek v rohlíku, což je mezinárodní pochoutka na desítky způsobů. 

Irena Blažková

Senát starostce z Vranovic unikl o vlásek, teď je čerstvě poslankyní

Senát nevyšel, parlament ano. Irena Blažková, dlouholetá starostka Vranovic-Kelčic na Prostějovsku, se stala poslankyní Parlamentu České republiky. Nastupuje tak místo Petra Vrány z Přerova, který se rozhodl zkusit štěstí v podzimních senátních volbách. Oba jmenovaní jsou členy hnutí ANO 2011.