Kreativ

ŠTÍTEK: Vranovice

MTB značení u Újezda Sv. Kříže.

Na boule a bouličky u lesa na Radnicku

Náš výlet je tentokrát trochu náročnější, neboť je určen hlavně těm, kteří rádi jezdí v terénu. Z rokycanského nádraží vystoupáme až na rozhlednu do Břas, při zpáteční cestě pak vyzkoušíme oba přívozy na Berounce na Radnicku.

Ilustrační foto.

Dokončení kanalizace umožnilo opět napřímit cestu Příbram – Rožmitál

Od sobotního rána se jezdí normálně. To Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic vzkazuje řidičům, kteří na Příbramsku používají silnici I/18 – frekventovanou spojnici Příbrami a Rožmitálu pod Třemšínem. Objízdné trasy, po nichž se řidiči museli proplétat od jara, se stanou minulostí.

Otevřené sklepy Vranovice

Putovali po sklepích s mužáky, i v dešti

Vranovice - Příznivci dobrého vína zavítali v sobotu 11. července do Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. Konal se tam první premiérový ročník Otevřených sklepů. Navzdory dešti ho navštívilo přes sto osmdesát lidí, domácích i přespolních.

Fotokvíz: Poznáte město na Příbramsku?

FOTOKVÍZ: Poznáte město na Příbramsku?

Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Příbramsku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

U Dobšic se strhne napoleonská bitva

Tipy Deníku na víkend 11. a 12. července: bitva, rock i noc na zámku

Dusot kopyt, rány z pušek a burácení děl se v sobotu opět rozlehnou u Dobšic při tradiční připomínce bitvy svedené v roce 1809 mezi Napoleonovými vojsky a rakouskou armádou. V dobových uniformách nastoupí na bojiště přes dvě stovky členů různých skupin příznivců vojenské historie.

Fotokvíz: Poznáte obec na Příbramsku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Příbramsku?

Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Příbramsku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

Ilustrační foto

Strašidla míří do Vranovic

Do areálu Pohádkového statku míří dnes příšerky. Představení souboru Nošenky z Plzně se pod názvem Strašidla na výletě aneb cesta z města koná mezi desátou a šestnáctou 16. hodinou. Zařízení je do konce června zpřístupněné denně (kromě pondělků od 10 do 17 hodin).

Ve Vranovicích vysadili za poslední dobu 334 stromů a 555 keřů.

V Pohořelicích vysadili sakury, ve Vranovicích mají stromy ochránit před erozí

Osmačtyřicet nových sakur zkrášlí Polní ulici v Pohořelicích. Doplní tak současnou alej. „Původně jsme chtěli stromy vysadit za účasti obyvatel už v březnu, ale kvůli vyhlášení nouzového stavu jsme museli tuto akci zrušit a přesunout výsadbu na duben,“ sdělila Hana Mlýnková z pohořelického městského úřadu. Výsadba vyšla městskou pokladnu na téměř tři sta tisíc korun. 

Ilustrační fotografie.

Na kolo v srdci jižní Moravy. Půjčí si je v infocentru na vranovickém nádraží

Vydat se nalehko vlakem z Brna nebo Břeclavi do středu jižní Moravy a pokračovat ve výletě na půjčeném kole. To mohou zájemci o poznávání regionu, kteří zavítají do Turistického informačního centra ve Vranovicích. Přímo na vlakovém nádraží, kde nově sídlí, si mohou kola včetně vybavení půjčit jednotlivci i rodiny s dětmi.

Fotokvíz: Poznáte obec na Příbramsku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Příbramsku?

Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Příbramsku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

Oslavy osvobození na Břasích

Břasy i okolní obce uctily osvoboditele

V květnu se uskutečnily oslavy 75. výročí ukončení II. světové války. Výjimkou nebyly Břasy a jejich satelity, i když tentokrát bez účasti většího počtu osob. K představitelům obce se připojil stylový doprovod (samozřejmě s rouškami).

Hromady balíků plní v těchto dnech depa přepravních společností. Místo zakázaného pobíhání po obchodech zasedli totiž Jihomoravané k počítačům a ve velkém objednávají zboží na internetu.

Nákupní koše plní klikání myší. Kurýři rozváží zboží jako o Vánocích

Rachot nákupních košíků v kamenných obchodech teď nahradilo tiché klikání počítačových myší. Ozývá se z domácností Jihomoravanů, kteří přes internet nakupují jídlo, oblečení, boty, ale i lyže, bazény, popelnice nebo hry. Počítat by ale měli s rezervou v dodacích lhůtách. Přepravci totiž hlásí mimořádný stav.

Velikonoce z archivu

Z ARCHIVU - Jaké byly Velikonoce v letech 2018 a 2019

Připomeňme si, jaký byl průběh velikonočních svátků v minulých dvou letech. na rozdíl od letoška se lidé mohli scházet a vůbec by je nenapadlo, že budou mít nějaké starosti se sháněním roušek…

Do dobrovolné preventivní izolace se zavřely s důchodci i pečovatelky Domu se zvláštním režimem v Jevišovce.

Rodinu teď důchodcům dělají pečovatelky

Jevišovka - Pečovatelky Domova se zvláštním režimem (DZR) v Jevišovce vstoupily v pátek 3. dubna 2020 do dobrovolné karantény k ochraně zdraví svých klientů. Stejně jako jejich kolegyně v Domě pro seniory ve Vranovicích. Obě zařízení spravuje společnost Seniorprojekt.

Vděk pečovatelkám vyjádřil neznámý autor nápisem na silnici před Domem seniorů ve Vranovicích

Dobrovolně se zavírají s důchodci do karantény. Pečovatelky budou bez rodin

Velký bílý nápis Děkujeme se srdcem se objevil na silnici před Domem pro seniory ve Vranovicích na pomezí Břeclavska a Brněnska. Přišel v pravou chvíli. Povzbudil ošetřovatelky tamních klientů právě v době, kdy se dobrovolně zavírají společně s důchodci do karantény. Své rodiny neuvidí čtrnáct dní.

Aneta Zugarová zaujala porotu literární soutěže, je nejlepší v republice

Jak Aneta z Vranovic dobyla Prahu

Neskutečné se stalo skutečností a Aneta Zugarová z 9. A základní školy Vranovice se na konci ledna dozvěděla, že zvítězila ve své kategorii literární soutěže Zpomal, prosím, vyhlášené Policií ČR nejen v krajském kole, ale dokonce v kole celostátním. A že bude v pátek 7. února v doprovodu své rodiny přebírat cenu za 1. místo.

Masopust ve Vranovicích

Masopust se po 60 letech vrátil do Vranovic, takto to vypadalo

Koblihy, vdolečky, jednohubky, škvarková pomazánka, klobásy, slivovice, a hlavně hudba a dobrá nálada. Masopust ve Vranovicích-Kelčicích zažil doslova renesanci. Po dlouhých šedesáti letech ožil a místí tak v sobotu oslavili jeho nultý ročník.