Kreativ

ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto.

Hrozí kolony v Evropské ulici kvůli opravám

Příbram - Špatná zpráva pro řidiče, kteří se záměrně vyhýbají centru Příbrami jízdou po Evropské ulici. Dobrá pro ty, kteří nadávají na stav silnic. Od pondělí bude zmíněná ulice průjezdná s omezeními. Důvodem je oprava silnice mezi dvěma kruhovými objezdy, jak sdělila Příbramskému deníku mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Ilustrační foto.

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.

Ilustrační foto.

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Jižní Morava – Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.

Vranovice ocenily Lucii Machovou a Barboru Bielkovou za výjimečné počiny.

Nemohla pohnout ani rukou, vzpomíná oceněná žena na záchranu důchodkyně

Vranovice - Z běžného návratu s nákupem se stalo drama, na jehož konci byl zachráněný život jedné z vranovických penzistek. O šťastný konec se zasloužila zejména třicetiletá Lucie Machová: žena žijící ve Vranovicích. Vedení obce ji za to nedávno veřejně ocenilo při již tradičním vyzdvihování počinů vranovických obyvatel.

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.

Uzavírka Vranovic potrvá do konce srpna

Vranovice – Zahájení stavby už uzavřelo silnici I/18 přes Vranovice. Potrvá několik měsíců. Důvodem je demolice původního a výstavba nového mostu přímo v obci.

Ilustrační foto.

Mezi Kuřimí a Tišnovem srazil vlak ženu. Při převozu zemřela

Brněnsko - Na trati mezi Žďárem a Vranovicemi v pátek neopatrně přecházela starší žena. Ze srážky, která se podle webu Českých drah měla stát mezi Kuřimí a Tišnovem, s osobním vlakem vyvázla podle prvních zpráv se zraněním, při převozu ale nakonec zemřela. V místě nehody projížděly vlaky jen s omezením. Příčinu události policisté zatím vyšetřují.

DAROVÁ byla jedním z míst v teritoriu Obecního úřadu Břasy, kde se činili o víkendu brigádníci.

V Břasích sebrali dvě tuny odpadu

Břasy – Patrioti obce i okolních satelitů se připojili k akci Ukliďme svět – Ukliďme Česko. Pro účastníky byly připraveny pytle, rukavice a ve finále občerstvení. Uklízelo se na několika místech.

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.

Dopravu v Příbrami blokují další uzavírky

Příbram – Až do čtvrtka 13. dubna bude uzavřen železniční přejezd v Mariánské ulici v Příbrami. Uzavírka platí pro pěší i motoristy.Chodci mohou trať přejít pomocí nadchodu na autobusovém nádraží.

Lidé v Dobříši ochutnali vína z dvaceti zemí světa.

Dobříš našla pro trhy důstojné místo

Dobříš – Tradiční páteční trhy v Dobříši se budou konat na jednom místě v samotném centru města. Jako stvořený pro trhy je Kopáčkův dvůr, který byl doposud nahodile využívaný různými prodejci.

Objížďka - ilustrační foto.

Uzavírka Vranovic se znovu posunula

Příbramsko – Řidiči na silnici mezi Příbramí a Rožmitálem musejí počítat s objížďkou Vranovic. Průjezd obcí měl být podle posledního harmonogramu uzavřen už od 18. dubna, ale krajští úředníci vrátili dodavateli k přepracování harmonogram prací z důvodu dlouhé doby realizace akce. 

Stavbaři začali 25. března ráno bourat most přes dálnici D4 na křižovatce Skalka na Příbramsku.

Demolice mostu u Skalky: auta jezdí po rampách

Příbram – Od pondělí jezdí auta po silnici I/18 mezi Příbramí a Sedlčany po nájezdových rampách pod již zbouraným mostem u Skalky. Dělníci zároveň začali stavět nový most, práce potrvají do konce září. Cena přestavby je podle Ředitelství silnic a dálnic 36 milionů korun bez DPH.

Ilustrační fotografie.

VIDEO: Vandalství, nebo klukovina? Děti skákaly po hrobech

Oslavany /ANKETA/ - Hřiště z místního hřbitova udělala v Oslavanech na Brněnsku parta školáků. Hroby používali jako prolézačky a všechno si natáčeli. Video nyní koluje sociálními sítěmi. Otec chlapců už se veřejně omluvil.

Ilustrační foto.

Sleva za třídění odpadu? Ve Vranovicích ji dostala téměř polovina obce

Vranovice - Šetří životní prostředí i peněženky domácností. Slevu za třídění odpadu ve Vranovicích loni získalo 987 lidí. „Nejvyšší slevu, dvě stě korun, loni získalo 405 lidí, tedy třikrát víc než v roce 2015, kdy jsme projekt zahájili," uvedla mluvčí vranovického úřadu Dagmar Sedláčková.

Mrznoucí déšť ochromil dopravu i chodce. Z chodníků se stala klouzačka.

Na silnicích je ledovka, nehody blokují dopravu

Příbramsko - Nebezpečná ledovka pokryla některé oblasti regionu a nehody blokují silnice. Prší a voda na povrchu namrzá, silnice se změnily v jedno velké kluziště a například silnici mezi Rožmitálem a Věšínem blokuje kolona aut. Nehody jsou hlášeny z celého regionu.

V Pohořelicích si v sobotu přišli na své milovníci zelí. Na tamním Zelofestu mohli příchozí ochutnat více než stovku vzorků.

Pohořelickým sálem se linula vůně kysaného zelí. Vítězství zůstalo doma

Pohořelice /FOTOGALERIE/ – Už u vchodu příchozí pozná, o jakou jde akci. Pořadatelé nabízejí návštěvníkům za dobrovolné vstupné zelnou polévku nebo další výrobky ze zelí. Sálem radnice v Pohořelicích se line v sobotu odpoledne vůně kysaného zelí. Koná se tady už patnáctý ročník koštu tohoto produktu pojmenovaný jako ZeloFest.

Ilustrační foto.

Dva mrtví na kolejích na Brněnsku ve dvou dnech. Vlak zabil člověka u Hrušovan

Brněnsko – Tragické následky měla středeční srážka osobního vlaku s mužem na Brněnsku. „S největší pravděpodobností se jednalo o sebevraždu," konstatoval policejní mluvčí Bohumil Malášek. Nehoda se stala krátce po poledni mezi Hrušovany u Brna a Vranovicemi. Osmadvacet vlaků, které místem projíždějí, se podle informací z webových stránek Českých drah zpožďovaly až o deset minut, projížděly totiž pouze po jedné ze dvou traťových kolejí. Provoz byl plně obnoven kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Hasiči zasahovali v sobotu při nehodě nákladního auta. Řidič utrpěl zranění.

Nákladní auto se při vykládání převrátilo na bok. Řidič skončil v nemocnici

Vranovice – Při vykládání nákladu se v sobotu ráno ve Vranovicích převrátilo na bok nákladní auto. Na místo vyjeli kolem půl deváté profesionální hasiči ze Židlochovic i Pohořelic. „Zraněný řidič byl v péči záchranné služby, která ho následně odvezla do nemocnice," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Magdalena Vybíralová dala ve Vranovicích impuls k pečení perníkového betlému.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Jo, není problém." A pustí se do vyprávění. Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích mezi Břeclavskem a Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Ilustrační foto.

Blízký plán Vranovických: peníze půjdou do vzdělání

Vranovice – K mateřské škole a vzniku vzdělávacího centra upínají pozornost představitelé Vranovic na pomezí Břeclavska a Brna-venkov. Obě místa se dostala do investičního plánu. „Zásadní prioritou pro následující dva roky je zvýšení kapacity pro děti v mateřské škole o čtyřiadvacet míst a zahájení výstavby vzdělávacího centra na místě chátrající budovy prvního stupně základní školy U Floriánka," uvedl starosta Jan Helikar.

Hasiči v Ladné získali novou dodávku za téměř milion korun.

Třicetiletou Avii hasičů nahradí nová dodávka. Téměř za milion

Ladná – Nová dodávka, kterou mají k dispozici dobrovolní hasiči v Ladné, stála 950 tisíc. Vedení obce je mohlo pořídit díky dotacím z generálního ředitelství hasičů a Jihomoravského kraje. „Nové auto nahradí asi třicet let starou Avii. Ford Transit využijeme nejen k zásahům zdejšího sboru, ale také třeba k dopravě na hasičské závody místních žákovských družstev, které má Ladná početné," uvedl místostarosta obce Martin Vlk.

Vranovičtí hasiči mají nového pomocníka.

Vranovičtí hasiči vyjedou k zásahu v novém fordu. Čeká jej svěcení

Vranovice – V autě za téměř devět set tisíc korun vyjedou nyní do terénu vranovičtí dobrovolní hasiči. Avii, kterou sbor vlastnil od konce osmdesátých let, nahradila nová dodávka Ford. „Využijeme ji na cesty k zásahům, na pravidelné schůze okrsku nebo na školení jednotky," uvedl velitel zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Vranovice Aleš Hanuš.

Ilustrační foto.

V Šumicích na Brněnsku má vyrůst chov pro 300 tisíc kuřat

Šumice – Zemědělský podnik Sušárna Pohořelice se chystá obnovit živočišnou výrobu v opuštěném statku v Šumicích na Brněnsku. V první etapě chystá stavbu čtyř hal pro výkrm brojlerových kuřat, později má přibýt pátá a celková kapacita má dosáhnout 302.000 kuřat. Stavět by chtěla firma příští rok, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Úvodní společné setkání starostů Centra společných služeb.

Starostové Centra společných služeb měli jednání o poradenství

Příbram - V Příbrami se 14. září uskutečnila Valná hromada Dobrovolného svazku obcí ORP Příbram a v rámci tohoto setkání i Úvodní společné setkání starostů Centra společných služeb (CSS), které slouží starostům, zastupitelům a občanům členských obcí Bohostice, Dolní Hbity, Drahlín, Drásov, Dubno, Hvožďany, Láz, Obecnice, Obory, Příbram, Pečice, Radětice, Sedlice, Vrančice, Vranovice.

Semafor.

Semafory budou řídit dopravu u Lázu až do listopadu

Příbram – Poté, co si řidiči částečně oddechli od celkem tří dopravních omezení na silnici I/18 na trase mezi Příbramí a Rožmitálem, kdy se dokončila oprava opěrné zdi u potoka ve Vranovicích, musejí i nadále počítat se zdržením u Lázu.

Předposlední dvojkolo Brdské ligy v Radíči.

Brdskou ligu čeká finále v Sedlčanech

Radíč – O uplynulém víkendu postoupila Brdská liga do své poslední části. Na hřišti v Radíči totiž proběhlo poslední dvoukolo letošního ročníku. O body, které by mohly zlepšit celkové umístění týmů, tak budou moci závodníci zabojovat už jen v samotném finálovém kole, které se bude konat 10. září v Sedlčanech.

Ilustrační foto.

Do krajských voleb jde 1159 kandidátů. Nejmladší má 19 let

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Do krajských voleb zbývají jen dva měsíce. Deník Rovnost proto prošel kandidátky devíti stran, které se podle posledního průzkumu agentury Phoenix mají šanci do zastupitelstva dostat. V infografice přináší volební nej nejstarší a nejmladší kandidáty, průměrné stáří nebo přehled zajímavých povolání.