Kreativ

ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto

V Paříži ho okradli o pas. Pomoc našel na české ambasádě

Vranovice – Před devíti lety vyrazil s partnerkou do Paříže oslavit narozeniny, cesta se mu ale nepříjemně zkomplikovala. Dnes devětašedesáti­letého důchodce Viktora Pláteníka z Vranovic na Brněnsku okradli hned první den o doklady. Začínají prázdniny 
a dovolené. Je dobré připravit se na případné krizové situace.

Brdská liga letos odstartovala v Zalužanech.

Šestnáctý ročník Brdské ligy v Zalužanech výborně uvedli Líchovští

Zalužany – V Zalužanech bylo uplynulou sobotu opět po roce slyšet burácení hasičských strojů. Právě v této obci na Příbramsku totiž odstartoval další, již 16. ročník Brdské ligy. V letošním roce bude mít liga celkem 11 kol a hlavním sponzorem bude stejně jako při loňském ročníku pan Zdeněk Kolka.

Ilustrační foto.

Dětský filmový festival láká na Star Wars i animované snímky

Velké Němčice – Školákům z Velkých Němčic i okolních obcí budou patřit nadcházející dny v kině Jiskra, 
o které se stará vedení tamní základní školy. To pořádá jubilejní dvacáté pokračování Dětského filmového festivalu. „Chodí 
k nám rodiče s dětmi nejenom z Velkých Němčic, ale například také z Křepic, Nosislavi, Ivaně či Vranovic," vyjmenoval ředitel školy Miroslav Strouhal.

Ilustrační foto

Osvobození připomene Kolona vítězství, pochod i historická bitva

Prostějovsko – Ani rok po kulatém výročí konce druhé světové války nezapomínají města a obce na Prostějovsku uctít památku padlých. Také letos vyrážejí nadšenci historie v Koloně vítězství na dvoudenní cestu přes dvanáct obcí, kde položí věnce u památníků na počest válečných hrdinů.

Ilustrační foto.

Vranovičtí zaplatí za nové knihy až sto tisíc korun ročně

Vranovice – Pětkrát více peněz než doposud investuje vedení Vranovic do obnovy knižního fondu 
v obecní knihovně. Tamní radní rozhodli o šedesáti až sto tisící korunách ročně po dobu následujících pěti let. „Plán obnovy počítá s vyřazením asi tří tisíc poškozených, starých a nepotřebných titulů a jejich nahrazení novými. Proti současnému stavu je to až pětkrát více prostředků na pořízení nových knih," uvedl 
v obecním zpravodaji vedoucí vranovického centra volného času Josef Horníček.

Zahájení sezony na Cyklostezce Brno-Vídeň 7. 5. 2016

Zahájení sezony na Cyklostezce Brno-Vídeň 7. 5. 2016

Sladké přivítání chystají hospodyňky z Hevlína pro účastníky pelotonu, kteří se do obce sjedou první květnovou sobotu na zahájení sezony na cyklotrase Brno Vídeň. V kuchyních jim kynou domácí tvarohové koláče a budou tahat i těsto na jablečný štrúdl. Pro masožravce připravují tamní hasiči grilované flákoty masa, uzené domácí klobásy a pivo. Připravený je doprovodný program i vyjížďka do historického centra Laa an der Thaya s průvodcem.

STAROSTKA Vranovic Blanka Strnadová a místostarosta obce Jiří Lojín (na snímku vlevo) s předsedou poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem při slavnostním únorovém předávání znaků a vlajek obcím.

Kanalizaci roky bránily potíže s pozemky, ale nevzdáme to

Vranovice /ROZHOVOR/ – Jednou z obcí, kterou protíná silnice z Příbrami na Plzeň, jsou Vranovice s víc než třemi sty obyvatel. Obec sousedí s Brdy, tudíž se ani jí nevyhnuly starosti se zabezpečením katastru, který jí v Brdech náleží.

Oprava silnice ve Vranovicích.

Stavba ve Vranovicích zdrží řidiče 
do půlky prázdnin

Vranovice – Víc než sto metrů silnice ve Vranovicích sousedící s Nesvačilským potokem právě prochází stavební úpravou, která se neobejde bez čekání na zelenou. Co se to tu vlastně děje? O tom informuje Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Osecká zemědělská  a obchodní společnost

OZNÁMENÍ

vlastníkům zemědělské půdy v k.ú. Osek u Rokycan, Vitinka, Litohlavy, Bušovice, Smědčice, Střapole, Volduchy, Vranovice, Ejpovice, Stupno, Kříše, Březina, Bezděkov u Radnic, Losiná u Plzně, Štěnovický Borek, Nebílovský Borek, Robčice u Štěnovic, Útušice, Svojkovice, Rokycany, Hůrky, Všenice, Šlovice, Čižice, Štěnovice, Předenice, Doudlevce, Borek u Rokycan a Božkov.

Poškozená silnice. Ilustrační foto.

Z padesáti kilometrů krajských silnic letos zmizí trhliny a spáry

Jižní Morava /ANKETA/ – Víc než padesát kilometrů silnic druhé a třetí třídy v kraji se letos zbaví trhlin a spár. Silničáři budou pracovat na jaře a v létě. „Jedná se o opravy příčných, podélných trhlin a pracovních spár," vysvětil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar. Dodal, že vybrané úseky silnic čeká profrézování spár, vyčištění, zalití hmotou a ošetření posypem. Na konci prázdnin mají být práce hotové.

Ilustrační foto.

Přes Břeclavsko jelo víc než půl milionu cyklistů. Na trase mezi Brnem a Vídní

Břeclavsko – Více než půl milionu lidí projelo loni cyklostezkou spojující Brno s Vídní. Cesta vedoucí částečně přes břeclavský okres tak zažila rekordní zájem. Množství zaznamenalo šest monitorovacích zařízení rozmístěných po trase. Podle propočtů však bylo číslo ve skutečnosti ještě zhruba o dvě stě tisíc vyšší, tři z takzvaných sčítačů se totiž dostaly do provozu až v polovině roku. Nová část stezky spojuje Vranovice a Přibice.

Ilustrační foto

Stavba naštvala obyvatele Vranovic. Zavřela cestu

Vranovice – Nové bydlení pro mladé rodiny měla podle očekávání radnice přinést do Vranovic na Pohořelicku výstavba nových bytových domů za třicet milionů korun. V obci se však kvůli zahájené stavbě lidé hádají. Anonymně si začali stěžovat na uzavírku tamní ulice Nad Dolinami.

Ilustrační foto.

Najezdíme kilometry navíc, kritizují lidé uzavírku kvůli stavbě bytového domu

Vranovice – Nevole. Tak lze popsat reakce, jež mezi některými lidmi vzbudilo uzavření ulice Nad Dolinami ve Vranovicích. Rozhodnutí vadí především obyvatelům, kteří v ulici žijí. V místě vzniká v současné době nový bytový dům, vedení obce krok zdůvodňuje předcházením možných problémů s blízkým svahem.

Oprava ulice -  ilustrační foto

Z bytového domu chtějí Vranovičtí získat deset milionů. Opraví také ulice

Vranovice – Se smělými plány vstoupili představitelé Vranovic do letošního roku. Loňský přebytkový obecní rozpočet, z něhož jim zbylo skoro sedm milionů korun, hodlají i s výhledem na rok 2017 využít k investicím. Vranovičtí touží po bytovém domě, opravách silnic i chodníků a mimo zájem nezůstanou ani školy. „Oblasti, do kterých se investuje, jsou dobré, ale našla bych i další. Trochu mi chybí větší kulturní nabídka. Třeba s kinem nebo divadelním spolkem," reagovala na plány například Vranovičanka Jitka Klimešová.

Ilustrační foto.

Stovky králů procházejí ulicemi. Sbírka na Břeclavsku vybrala už 280 tisíc

Břeclavsko – Na sedmdesát měst a obcí na Břeclavsku se zapojilo do letošní Tříkrálové sbírky. Do středy se vybralo zatím necelých dvě stě osmdesát tisíc. Většina koledníků se však do ulic teprve chystá. Koledování pokračuje až do čtvrtka čtrnáctého ledna spolu s doprovodnými koncerty a dalšími akcemi.

Ilustrační snímek.

Auto porazilo chodce, řidič ujel

Bohutín /KRIMIMIX/ – V neděli 27. prosince kolem půlnoci srazil neznámý řidič osmadvacetiletého chodce. „Událost se stala mezi obcemi Vranovice a Bohutín. Projíždějící auto zachytilo o muže a řidič z místa nehody ujel. Chodec byl letecky přepraven do pražské nemocnice z důvodu podezření na poranění páteře. V jeho dechu policie naměřila téměř tři promile alkoholu," uvedla k nehodě policejní mluvčí Monika Schindlová.

Ilustrační foto.

Vranovice zaujaly turisty z New Yorku i poutníka do Santiaga de Compostela

Děkovné vzkazy od turistů z americké Jižní Karoliny, New Yorku nebo zahraničního poutníka na cestě po svatojakubské cestě do španělského Santiaga de Compostela. I takové zápisy se našly v knize návštěv Turistického informačního centra ve Vranovicích po nedávném skončení letošní turistické sezony.

Ilustrační foto.

Vranovice zaujaly turisty z New Yorku i poutníka do Santiaga de Compostela

Vranovice – Děkovné vzkazy od turistů z americké Jižní Karoliny, New Yorku nebo zahraničního poutníka na cestě po svatojakubské cestě do španělského Santiaga de Compostela. I takové zápisy se našly v knize návštěv Turistického informačního centra ve Vranovicích po nedávném skončení letošní turistické sezony.

Ilustrační foto

Na železniční vlečce u Vranovic našli mrtvolu muže

Vranovice – Několik týdnů podle prvních odhadů leželo tělo muže u železniční dráhy poblíž Vranovic na Brněnsku. Lidé našli mrtvolu na tamní vlečce v pondělí. Víc o okolnostech smrti prozradí až pitva a další vyšetřování.

Ilustrační foto.

Elektrárna dostala licenci dřív, než stála. V poslední den před poklesem cen

Brno – Když fotovoltaická elektrárna ve Vranovicích na Brněnsku žádala v roce 2010 o licenci, nebyla ještě dokončená. Přesto jí Energetický regulační úřad licenci udělil. Proto v pondělí brněnský krajský soud zahájil trestní řízení u šesti lidí a společnosti Mondragone, jíž elektrárna patří.

Ilustrační foto.

Boj s neplatiči odpadu: popelnice dostanou čipy, bez nich je popeláři nevyvezou

Ivančice - Platit méně za svoz odpadu a podpořit lidi, kteří ho třídí, plánuje vedení Ivančic na Brněnsku. Do půl roku chce zmapovat počet popelnic ve městě. „Už se nám podařilo získat technologii. Brzy vyhradíme úředníky, kteří obejdou lidi a označí jejich popelnice čipy. Bez těch pak popeláři odpad nevyvezou," vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček.

Bubenice Jana Zajícová z Vranovic.

Zajícová vyměnila klavír za bicí. Na ty doma nehráli

Vranovice – Soustava bubnů, činelů, stojanů a přechodů a za ní drobná rodačka z Vranovic. Za bicími sedává dvaadvacetiletá Jana Zajícová už šest let. Doma i na koncertech. Bicími nahradila hodiny klavíru, na který hrála v dětství pod dozorem prarodičů.

Ilustrační foto

Na Prostějovsku vyrostou nové firmy, stávající budou nabírat

Prostějovsko – Hned několik firem z Prostějova a okolí plánuje během roku nabrat desítky až stovky zaměstnanců. Informaci potvrdil jak úřad práce, tak samotní zaměstnavatelé. Ti se zajímají především o lidi ochotné a schopné pracovat v technických oborech. Poptávka je také po dělnících.

Burger Fest v olomoucké části Holice

OBRAZEM: Burger fest provoněl holickou Ameriku

Olomouc – Telecí, se sýrem, bylinkami nebo třeba s nejpálivější papričkou na světě. Takové burgery voněly v sobotu odpoledne v areálu na Americe v Olomouci – Holici. Druhý ročník Burger festu nabídl návštěvníkům housky plněné hovězím i telecím masem v tradiční i pikantní podobě a nechyběly ani barevné housky.

Ilustrační fotografie.

Patria má šampiona. Vinařskou soutěž vyhrála s Cabernetem Moravia

Kobylí – Šampion Národní soutěže vín velkopavlovické vinařské podoblasti pochází z Kobylí. Ocenění získal Cabernet Moravia Gallery 2013 z kobylského vinařství Patria. „Část tohoto vína jsme nechali zrát ve velkých ležáckých sudech a část v sudech barikových. Spojením pak vzniklo víno sytě červené barvy s jemným skořicovým odleskem, který právě vypovídá o zrání v dubových sudech," uvedl hlavní technolog vinařství Marcel Lanžhotský.