Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Na zasypanou středověkou cisternu ve Znojmě nově upozorňuje cedue s QR kódem.

Tabule s QR kódem informuje o cisterně. Historik takovou prezentaci kritizuje

Znojmo – Tabuli s takzvaným QR kódem nainstalovali k zasypané vzácné cisterně na roku ulic Horní Česká a Velká Michalská představitelé Znojma. Díky speciálnímu kódu a aplikaci v chytrém telefonu či tabletu si tak návštěvníci Znojma prohlédnou, jak vypadá unikátní cisterna na vodu, kterou lidé používali ve středověku.

Ilustrační foto.

Web Prahy bude za 24 milionů korun spravovat někdejší firma Erika

Praha - Oficiální portál hlavního města praha.eu bude za 24 milionů korun dva roky spravovat firma Globdata, někdejší Erika, se kterou má dopravní podnik sporné smlouvy. Webové stránky, kde magistrát zveřejňuje veškeré informace týkající se chodu úřadu, včetně smluv a údajů z úřední desky, usnesení radních a zastupitelstva, v minulém roce kvůli končícím smlouvám opakovaně zkolabovaly.

Ilustrační foto

Dodávky osobních počítačů loni čtvrtý rok za sebou klesly

San Francisco – Celosvětové dodávky osobních počítačů se loni snížily o osm procent na 288,7 milionu přístrojů. Zaznamenaly tak již čtvrtý celoroční pokles za sebou, a to navzdory příchodu nových modelů a nové verze operačního systému Windows. Vyplývá to podle agentury AP z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Webová stránka Doháje.cz.

Projekt Doháje.cz roste, loni zaznamenal 500.000 stažení

Brno - Projekt Doháje.cz, který pomocí chytrých telefonů a QR kódu zpřístupňuje informace o turistických stezkách vyznačených v přírodě, loni zaznamenal 500.000 stažení a stále roste. Občanské sdružení Taggmanager, které technicky zajišťuje stezky v terénu, už jich spravuje 420 se 4600 zastaveními, řekla na brněnských veletrzích cestovního ruchu projektová manažerka Leona Kupčíková.

Ilustrační foto

Vědci z VŠB-TUO vyvinuli novou mobilní aplikaci pro odečet vodoměrů

S chytrými telefony jsme si už zvykli, že nám mnohdy usnadňují život. Mobilní aplikace v nich zvládnou rozpoznat písničku, kterou právě slyšíme hrát v rádiu, vyhledají nám vlakový spoj, vypočítají, kolik kalorií má naše snídaně. Co je však novinkou, je odečet stavu vodoměru jejich prostřednictvím.

Ilustrační foto

Vědci z VŠB-TUO vyvinuli novou mobilní aplikaci pro odečet vodoměrů

S chytrými telefony jsme si už zvykli, že nám mnohdy usnadňují život. Mobilní aplikace v nich zvládnou rozpoznat písničku, kterou právě slyšíme hrát v rádiu, vyhledají nám vlakový spoj, vypočítají, kolik kalorií má naše snídaně. Co je však novinkou, je odečet stavu vodoměru jejich prostřednictvím.

FREE WIFI

Bezplatná wi-fi pro pacienty nově v Kroměřížské nemocnici

Kroměříž, Zlínský kraj – Pacienti i návštěvníci Kroměřížské nemocnice mohou od začátku letošního roku nově používat bezplatné připojení k internetu prostřednictvím bezdrátové sítě wi-fi. Právě kroměřížské zařízení jako jediné ze čtyř krajských nemocnic zatím takovou možnost nenabízelo, ostatní nemocnice pokrytí svých areálů sítí wi-fi postupně rozšiřují.

Zámek v Lednici. Ilustrační foto.

Místo průkazu postačí telefon. Klíč k památkám najdou v aplikaci

Jižní Morava – Naplánovat si výlet na některý z jihomoravských hradů a zámků, zjistit, který prohlídkový okruh je nejlepší a zároveň shlédnout nabídku akcí v nejbližším okolí. Na to všechno od nového roku stačí turistům jediná webová aplikace Národního památkového ústavu Klíč k památkám.

Historická cisterna na Velké Michalské. Na snímku ještě nezasypaná.

Propagace středověké cisterny ve Znojmě stále chybí

Znojmo – Díky speciálnímu kódu a aplikaci v chytrém telefonu či tabletu si návštěvníci Znojma prohlédnou, jak vypadá unikátní cisterna na vodu, kterou lidé používali ve středověku. Takový byl plán radnice, když přišla před nedávnem s řešením, jak ojedinělý historický nález bude prezentovat. Plánovaný QR kód však stále chybí. V provozu by podle radnice mohl být ještě v lednu.

Ilustrační snímek.

Prodej tabletů v Česku loni klesl na 900 tisíc kusů

Praha – Tuzemský prodej počítačových tabletů loni klesl o jednotky procent na zhruba 900.000 kusů. Počet prodaných zařízení byl přesto zhruba o 100.000 kusů vyšší než trh notebooků. Letos čeká tablety stagnace. Uvedla to analytická firma IDC.

Značkou Moto bude Lenovo označovat produkty luxusního segmentu své nabídky. Zůstane jim i známé logo – písmeno M připomínající netopýří křídla.

Lenovo přestane u telefonů používat značku Motorola

Las Vegas – Čínská technologická společnost Lenovo přestane u svých mobilních telefonů a dalších přístrojů používat značku Motorola, kterou získala po převzetí stejnojmenné americké firmy v roce 2014. Své telefony bude prodávat pod značkami Moto a Vibe, název Motorola ale zůstane označením firemní divize pro mobilní telefony. Uvedl to na veletrhu elektroniky v Las Vegas provozní šéf Motoroly Rick Osterloh.

Otevírání bedny přání v roce 2016

Jaké jsou tužby obyvatel Kolína? Zdraví a krmení koček

Kolín - Několik stovek vánočních tužeb obyvatel Kolína se sešlo v bedně přání, což je schránka pod betlémem, který stál na Karlově náměstí v Kolíně. A že se jednalo skutečně o pestré požadavky. Tradičně nechyběla přání jako například bankomat nebo supermarket na Zálabí, objevilo se ale také několik perliček.

iPhone 6s (vpravo) a iPhone 6s Plus.

Apple bude příští rok stagnovat, předpovídají analytici

Sydney – Přední technologická společnost světa Apple bude příští rok stagnovat a namísto nových produktů se spokojí jen s vylepšováním dosavadní nabídky. Předpovídají to vesměs analytici, jichž se dotázal server australské mediální společnosti News Corp. Akcie firmy mají letos namířeno k prvnímu poklesu od globální finanční krize z konce minulého desetiletí.

Ilustrační foto.

V ostravských obchodech začaly povánoční výprodeje

Obchody se lidem v Ostravě otevřely na Štěpána, některé až v neděli. Většina z nich už však nabízí povánoční výprodeje. Slevy se v některých prodejnách vyšplhaly až na osmdesát procent. Největší fronty se o víkendu tvořily u mobilních operátorů.

LOVCI FOTEK: sleva na sloup?

LOVCI FOTEK: pouliční lampa se slevou

Staré Město – Takto nakřivo už stojí u u čerpací stanice ve Staré Městě asi 14 dnů. Zájemce ho dostane s prudkou slevou. Za kačku nebo dvě.

Ilustrační foto

Odběry krve s Wi-Fi připojením

Dobrovolní dárci krve, kteří přijdou darovat krev či krevní složky na odběrové středisko v Bruntále, si budou nyní moci odběr ještě více zpříjemnit. Zdejší transfúzní služba totiž nově nabízí všem dárcům možnost bezplatného připojení k síti Wi-Fi a v případě potřeby dokonce i zapůjčení notebooku zdarma.

Vskutku na fous měli změřenou výšku nákladu řidiči dvou tahačů, kteří před několika dny převáželi na korbách rozměrné strojírenské součásti.

LOVCI FOTEK: Náklad provezli pod mosty jen tak tak

Kunovice – Vskutku na fous měli změřenou výšku nákladu řidiči dvou tahačů, kteří před několika dny převáželi na korbách rozměrné strojírenské součásti. Pod dvojicí železničních mostů mezi Uherským Hradištěm a Kunovicemi o světlosti 4,8 metru provezli speciální náklad s pouhou několikacenti­metrovou rezervou.

Oceněný Pavel Šimáček dostává nový mobil (uprostřed. Vlevo místostarosta Pavel Fojtík, vpravo zástupce Asekolu Petr Šťastný.

Za staré video přinesl domů nový mobil

Nymburk - Zbavit se nepotřebného elektra, získat LED svítilnu, a navíc možnost vyhrát mobilní telefon. To vše mohli učinit všichni, kteří se zúčastnili projektu Podzimní úklid s ASEKOLEM aneb „Vyměňte vysloužilé elektro za dárek".

Ilustrační foto.

Růst dodávek smartphonů letos poprvé zpomalí pod 10 procent

Framingham (USA) – Tempo růstu světového trhu s chytrými telefony v letošním roce poprvé zpomalí pod deset procent. Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost IDC. Dodávky smartphonů by se letos podle IDC měly zvýšit o 9,8 procenta na 1,43 miliardy přístrojů.

Ve Slovácké tržnici se se pokouší o nový český rekord.

Největší dopis Ježíškovi 
píší děti ve Slovácké tržnici

Uherské Hradiště – Pokus o nový český rekord se začal v neděli rodit ve Slovácké tržnici v Uherském Hradišti. Svá přání Ježíškovi tam píši kluci a holky na několikametrovou tabuli. „Ačkoliv její plocha přesahuje 15 metrů čtverečních, už teď vidíme, že tento rozměr kvůli velkému zájmu dětí rozhodně stačit nebude. Postupem času přidáme další plochy, aby děti měly kam svá přání umístit," uvedla Magda Pekařová, mluvčí skupiny SYNOT. Podle jejích slov se zatím nedá předvídat, jak velké přání nakonec vznikne.

Ilustrační foto.

Chytrý telefon budou do roku 2018 používat dvě třetiny lidí

Praha – Do konce roku 2018 budou dvě třetiny lidí v zemích s klíčovými digitálními trhy vlastnit chytrý telefon. Ve 47 vedoucích zemích již nyní vlastní takzvaný smartphone více než polovina obyvatel. Vyplývá to ze zprávy New Media Forecasts, kterou vydala mediální agentura ZenithOptimedia.

Besedu v domově mládeže v pražském Braníku pro posluchače ve věku od 15 do 18 let připravily preventistky policejního prezidia.

Co svěříte internetu, už nezlikvidujete, varovali policisté mládež

Praha - Hrozně fajn kámoš, se kterým se dá užít spousta legrace - avšak za tu cenu, že na vás všechno vykecá. Vážně je to kumpán děsně užvaněný. A nemlčí ani ve chvíli, kdy se vám to hodí nejmíň. Prostě takový je - a tak je k němu třeba přistupovat; on se prostě nezmění. Zhruba v tomto duchu představili policisté posluchačům internet.

Václav Vostradovský, starosta obce Kvilda

Běžkaři mohou přidat peníze na trasy

Kvilda – Využívání upravovaných běžeckých stop na Šumavě bude v nadcházející sezóně zatím bezplatné. Potvrdil to starosta Kvildy Václav Vostradovský s tím, že obce se pokoušejí získat peníze na provoz skútrů a rolby. Upozornil na speciální aplikaci pro chytré telefony, přes kterou je možné na údržbu nefinančně přispět.

 V prodejně „Expert elektro" v Mariánských Lázních převzali ceny nejlepší sázkaři Tip ligy.

Televizor si odvezl R. Mazanec

Mariánské Lázně - V prodejně „Expert elektro" v Mariánských Lázních převzali ceny nejlepší sázkaři Tip ligy. 

Každé maloplošné zvláště chráněné území je doplněno informačními tabulemi.

Ochranáři informují i pomocí průvodců

Žďárské vrchy - Hraniční kameny, informační panely, tištění průvodci, QR kódy u vyhlídkových míst nebo ptačí pozorovatelna to vše a ještě mnoho dalšího je součástí informačního systému Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, který patří k nejpodrobnějším a nejrozsáhlejším v celé České republice.

Vysílač.

Vysokorychlostní internet si v Čechách užijí i milovníci zimních sportů

Fotky dnes lidé posílají a sdílí ze všemožných míst, tak proč se nepodělit i o zážitky ze zimních radovánek na snowboardu nebo na lyžích? Sněhová nadílka sice na naše hory ještě nedorazila, ale jakmile budou hory bílé, můžete díky rozšířenému LTE od Vodafonu užívat rychlý internet přímo na svahu nebo při čekání na vlek.

Ilustrační snímek

Osmáci a deváťáci získají znalosti i díky soutěži v informatice

Podomí, Rousínov – Většina starších žáků základních škol má tablety nebo chytré telefony. A na těch toho umí hodně. Orientují se ale jen v určité oblasti. „Jsou profesionálové v komunikaci na sociálních sítích. A dokáží si najít informace, které potřebují," zhodnotil ředitel Základní školy Podomí Miloslav Tomek.

Ilustrační foto.

Vysokorychlostní internet si v Ústeckém kraji užijí i milovníci zimních sportů

Ústecký kraj - Fotky dnes lidé posílají a sdílí ze všemožných míst, tak proč se nepodělit i o zážitky ze zimních radovánek na snowboardu nebo na lyžích? Sněhová nadílka sice na naše hory ještě nedorazila, ale jakmile budou hory bílé, můžete díky rozšířenému LTE od Vodafonu užívat rychlý internet přímo na svahu nebo při čekání na vlek.

Ilustrační foto

Vysokorychlostní internet si v Karlovarském kraji užijí i milovníci zimních spor

Karlovarský kraj - Fotky dnes lidé posílají a sdílí ze všemožných míst, tak proč se nepodělit i o zážitky ze zimních radovánek na snowboardu nebo na lyžích? Sněhová nadílka sice na naše hory ještě nedorazila, ale jakmile budou hory bílé, můžete díky rozšířenému LTE od Vodafonu užívat rychlý internet přímo na svahu nebo při čekání na vlek.

Ilustrační foto.

Vysokorychlostní internet si v Čechách užijí i milovníci zimních sportů

ČR - Fotky lidé posílají a sdílí ze všemožných míst, tak proč se nepodělit i o zážitky ze zimních radovánek na snowboardu nebo na lyžích? Sněhová nadílka sice na naše hory ještě nedorazila, ale jakmile budou hory bílé, můžete díky rozšířenému LTE od Vodafonu užívat rychlý internet přímo na svahu nebo při čekání na vlek.

Ilustrační foto.

Útrata Čechů za elektroniku letos stoupla o 200 Kč na 3500 korun

Praha - Průměrná útrata českých zákazníků za elektroniku na letošní Vánoce stoupla meziročně zhruba o 200 korun na 3500 Kč. Za chytrý mobilní telefon nebo počítač přitom zaplatí v průměru 10.000 Kč. Vyplývá to z průzkumu výrobce mikroprocesorů Intel mezi více než tisícovkou tuzemských respondentů.

Pelhřimov

Nejstarší knihkupec pokřtí knihu

Pelhřimov – Pelhřimovskou Agenturu Dobrý den ve čtvrtek v půl desáté dopoledne čeká nejvýznamnější událost v jejím životě za poslední léta.