Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Ještě v minulém roce hrozila řidičům pokuta dva tisíce korun, pokud při jízdě neměli u sebe řidičský průkaz. Taková povinnost, stejně jako vození malého techničáku, od ledna odpadla. Ilustrační snímek

Policie si pospíšila. Při silniční kontrole už stačí řidičům jen chytrý mobil

Digitalizace v Česku pokračuje. Ještě v minulém roce hrozila řidičům pokuta dva tisíce korun, pokud při jízdě neměli u sebe řidičský průkaz. Taková povinnost, stejně jako vození malého techničáku, od ledna odpadla. Od dubna nemusí šofér předkládat už žádné fyzické doklady. Stačí pouze chytrý mobilní telefon s aplikací eDoklady. Ovšem pozor. Týká se to jen Česka. 

Studenti i senioři si mezigenerační kurzy o chytrých telefonech pochvalují.

Chytře na chytrá zařízení. Studenti gymnázia učí seniory, jak na dotykové mobily

Se zajímavým projektem přišli v Dačicích. Propojili seniory se studenty místního gymnázia, kteří je učí, jak si zajít na chytré telefony. Starší generace se tak může dozvědět více o možnostech, které tyto moderní technologie nabízejí a naučit se je lépe ovládat. Kurzu se mohou senioři účastnit zdarma, počet účastníků je ale omezený.

Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone, byla hostem pořadu Byznys kafe, který moderuje šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička

Naučte se ovládat svůj chytrý telefon. O kurzy zdarma je mezi seniory zájem

Tisíce lidí ve věku nad 65 let už prošly bezplatnými kurzy, které pořádá po celé České republice Nadace Vodafone ve spolupráci s neziskovou organizací Moudrá Sovička a Sdružením knihoven. V rámci projektu Digitální odysea se lidé učí nejenom ovládat své chytré telefony, ale dozvědí se také o správném bezpečnostním nastavení či rozpoznávání lživých zpráv, takzvaných fake news.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana

Digitální vzdělávání pro seniory „Nadace Vodafone“ je součástí mezinárodního programu ve spolupráci s nadacemi Vodafone v Irsku, Lucembursku, Nizozemí a Velké Británii. Hlavním cílem programu je vzdělávání seniorů v oblasti využívání mobilních technologií prostřednictvím řady kurzů. Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana se v roce 2022 zapojila do zmíněného projektu, jejímž cílem je co nejvíce zpřístupnit moderní technologie seniorům.

Inteligentní textil bude schopen monitorovat i zdravotní stav.

Chytrý textil jako oblečení budoucnosti: Tričko odešle SMS a zobrazí i mapu

Nápis „made in China“ v nás často nebudí příliš velké iluze o vysoké kvalitě produktu, který jsme právě levně zakoupili. To by se však mohlo brzy změnit. Čínští vědci totiž přišli s tkaninou, která může fungovat jako chytrý telefon. High-tech látka je poháněna energií ze slunce a má schopnost přeměnit váš oděv v chytrý telefon, mapu, a němým dává šanci lépe komunikovat.

U jezera Sevan s toulavou fenkou Charlotte

Březen: měsíc čtenářů v kostelecké městské knihovně zavede až do Arménie

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil již v roce 2010 první ročník nové akce na podporu četby s názvem Březen – měsíc čtenářů. Navázal tak na známou aktivitu druhé poloviny 20. století s názvem Březen měsíc knihy a akci Březen měsíc internetu s významnou účastí knihoven. V rámci této celostátní akce jsme v kostelecké knihovně připravili na březen výstavu a přednášky, na které bychom Vás tímto rádi pozvali.

Chytrý telefon. Ilustrační snímek

Češi si oblíbili chytré telefony. Staré tlačítkové má jen pětina lidí

Chytrý mobilní telefon používá 81 procent Čechů starších 16 let, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2018. Využívání tlačítkových mobilů bez operačního systému naopak ve stejném období kleslo z 39 procent na 19 procent populace. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. 

Užívání mobilních telefonů a notebooků bude mít vliv na budoucí vzhled lidí.

Bez krku, s pařátem místo prstů. Tak má vypadat člověk za 800 let

Nový model vytvořený odborníky poskytuje děsivý pohled na to, jak by mohli lidé vypadat ke konci tohoto tisíciletí. Modelka Mindy má na něm kvůli nadměrnému používání digitálních technologií shrbená záda, téměř žádný krk, dvojitá víčka a prsty, připomínající pařát. Informoval o tom portál The Science Times.

Huawei Nova 10 Pro

Huawei Nova 10 Pro: 60Mpx přední kamera z vás udělá vlogera

Současně s vlajkovou lodí Huawei Mate 50 Pro přišel na trh také nový model ze série Nova. Vylepšená verze Huawei Nova 10 s přízviskem Pro je elegantní tenký chytrý telefon s velkou výdrží, superrychlým 100W nabíjením, svižným displejem a 60Mpx přední kamerou. Huawei Nova 10 Pro jasně cílí na určitou skupinu lidí - vlogery, influencery a fanoušky sociálních sítí.

Huawei Mate 50 Pro

Huawei Mate 50 Pro: Nejen nádherné designové zpracování a výtečná kamera

Všechny chytré telefony posledních let od Huawei mají stále stejné stigma – uvedení společnosti na obchodní blacklist USA způsobilo, že nemají obecně známý operační systém Android, zároveň mají omezený přístup ke Google službám a nepodporují připojení přes 5G. Aby ovšem toto vnitřní trauma v sobě nějak vykompenzovaly, mají nadstandardní hardwarové vybavení s výbornými fotoaparáty. 

Google Pixel 7

Nová řada chytrých telefonů. Google představil Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Pro fanoušky Android telefonů právě vychází nová řada chytrých telefonů od Googlu. Opět jako u předešlé verze nabízí Pixel 7 také vylepšenou verzi Pro s většími rozměry, displejem, pamětí RAM, kapacitou baterie a lepším fotoaparátem. Oba modely pohání nový a výkonný čipset Google Tensor G2 a mají funkci „Unblur,“ která za pomocí umělé inteligence dokreslí pixely rozmazané fotografie. Jako operační systém má Android 13 a Google slibuje až 5 let softwarové podpory.

Ilustrační snímek

Výhodný benzin i ekologické trasy. Aplikace pro řidiče nabízejí unikátní funkce

Navigace v chytrých telefonech se staly nedílnou součástí života většiny tuzemských řidičů. Ty nejpopulárnější navíc získaly v poslední době řadu vylepšení. Nejenže dokáží dovést řidiče do požadovaného cíle nejkratší či nově i nejekologičtější trasou, ale šetří i peníze řidičům. Poradí, kde výhodně natankovat.

 Jonny Wen, šéf Huawei pro ČR a SR

Nový šéf Huawei Jonny Wen exkluzivně: Češi jsou experti v online nakupování

Čínská společnost Huawei jmenovala nového šéfa pro Českou republiku a Slovensko. Stal se jím lokální ředitel prodeje Jonny Wen, zatímco již bývalý vedoucí spotřebitelské divize Fabio Yan byl povýšen na regionálního ředitele. Deníku se podařilo s Jonnym Wenem udělat exkluzivní rozhovor o jeho pracovních zkušenostech a jeho plánech do budoucna.

Mobilní telefon. Ilustrační snímek

Nové vlny kyberzločinu cílí na mobily. Antiviry chrání jen 58 procent uživatelů

Kyberzločinci nacházejí nové cesty, jak napadnout mobily či z jejich majitelů vymámit peníze. Českými sítěmi se aktuálně prostřednictvím zpráv lavinově šíří třeba nebezpečný malware Flubot. Operátoři zaznamenali za den i statisíce takových zpráv, které nutí lidem podvodnou aplikaci. „Uživatelům doporučujeme instalovat na telefon aplikace výhradně z oficiálních obchodů App Store a Google Play. Nikdy ne z neznámých zdrojů. Velmi často jde o zhoubné programy,“ varoval Jiří Grund, prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Xiaomi 12 se svým skvělým displejem, nadstandartním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům.

Recenze Xiaomi 12: Jako biblický David. Kompaktní, ale supervýkonný telefon

Jestli už jste otrávení z chytrých telefonů obrovských rozměrů, ale zároveň chcete výkonnou vlajkovou loď, tak právě pro vás je tady nové Xiaomi 12. Svým skvělým displejem, nadstandardním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům. Pokulhává ovšem ve výkonu baterie a chybí mu nejvyšší stupeň ochrany proti vodě a prachu.

Xiaomi 12: Kompaktní a supervýkonný telefon

Recenze Xiaomi 12: Kompaktní a supervýkonný telefon překvapí i náročné uživatele

Jestli už jste otrávení z chytrých telefonů obrovských rozměrů, ale zároveň chcete výkonnou vlajkovou loď, tak právě pro vás je tady nové Xiaomi 12. Svým skvělým displejem, nadstandardním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům.

CEO společnosti Nokia Pekka Lundmark

Mobily od Nokie zažívají krušné období. Společnost ovšem drží nad vodou 5G síť

Společnost Nokia je doslova legendou na poli s telekomunikačními technologiemi, přesto jí již poněkolikáté za její existenci hrozí, že její mobilní divize skončí na smetišti dějin. Není tomu tak dávno, co došlo k jejímu vzkříšení a na trhu se od této značky objevily konkurence schopné chytré telefony. Její poslední vlajková loď ovšem vyšla před více jak rokem a půl a nyní společnost ohlásila, že na trh ani žádnou další nevyšle. Začne se prý raději soustředit na telefony střední třídy.

Nejnovější řada telefonů od firmy Apple - iPhone 13

Od chytrých telefonů k brýlím. Ve světě mobilů se očekává asijské zemětřesení

Natočila na nový mobil iPhone 13 hudební videoklip. Jako recenzi na něj samotný. Americká technologická novinářka Joanna Stern z prestižního The Wall Street Journal už jen tím ukázala na to hlavní u novinky společnosti Apple. Jde o stále lepší zařízení pro focení a natáčení videí. „Hollywood ve vaší kapse, jak zní obchodní slogan, to ale není,“ poukázala na nedostatky u videa, které by profesionálním tvůrcům neprošly. Příznivci značky si drobné změny pochvalují, celkově jich je však poskrovnu. Ani letos se technologická revoluce nekoná. Experti ji navíc stejně očekávají spíš z Východu.

To je rozdíl. Velký covid pas který dostanou lidé v očkovacím centru je nepraktický. Dagmar Bačkovská se rozhodla potřebným pomoci a vyrábí pro potřebné zmenšenou verzi zdarma.

Dagmar Bačkovská vyrábí pro důchodce z obce covidové minipasy. Podívejte se

/FOTO/ Vozila jsem naše důchodce na očkování proti covidu. Slyšela jejich stížnosti. Že dostali certifikát, který je velký a neskladný. Bojí se, že ho ztratí. Tak jsem se jim rozhodla pomoci, prohlásila Dagmar Bačkovská, starostka Žižkova Pole na Havlíčkobrodsku. Začala pro lidi z obce vyrábět zmenšené verze covid pasů. Ty mohou nosit v peněžence jako občanský průkaz.

Sdílená růžová kola v Úvalně znají už šest let. Letos našli způsob, jak současně podpořit muže po návratu z vězení a děti v Africe.

V Úvalně sdílená kola pomáhají Africe, v Krnově novým technologiím

„Již šestým rokem budeme v obci provozovat náš “bikesharing”, neboli půjčování kol téměř bez pravidel a zcela bez poplatků,“ konstatoval starosta Úvalna Radek Šimek a vysvětlil, jak jejich kola pomůžou Africe a propuštěným vězňům. V Úvalně veřejná kola poznáte podle růžové barvy. V Krnově se poprvé objeví stříbrnomodrá sdílená kola, která se půjčují i vrací pomocí chytrých telefonů.  

Pochod Praha Prčice

Z Prahy do Prčic se půjde letos až v červnu a pouze s chytrým telefonem

Pořadatelé kvůli pandemii koronaviru o měsíc posunuli termín letošního pochodu Praha-Prčice, který je nejmasovější tuzemskou akcí svého druhu. V pořadí 55. ročník se nebude konat 15. května, jak bylo avizováno, ale 13. června. Organizátoři o tom informovali na svém webu. Loni se akce kvůli epidemii neuskutečnila.  

Ilustrační foto.

Odhalte skrytý příběh Poděbrad v online hře na procházce

Virtuální hru s názvem Král tlouštík si mohou zahrát děti i dospělí při procházce z poděbradské kolonády přes Labe kolem jezer a zpět na ostrov a k zámku. Tříkilometrová procházka má osm zastavení, která se neobjedou bez chytrého telefonu se staženou aplikací Skryté příběhy.

Rosice mají novou pátrací hru.

Procházku po Rosicích zpříjemní pátrací hra. Stačí dobré noty a chytrý telefon

Pobavte se nejen o víkendu s pátrací hrou Žerotínův tah vytvořenou pro Rosice. Jsou k ní potřeba jen dobré boty a chytrý telefon se staženou aplikací Skryté příběhy, která se stane virtuálním průvodcem po herní trase. Počkat ale musíte na epidemicky příznivější situaci. Zatím si můžete přečíst, o co vlastně ve hře běží. Účastníci během procházky pracují na tom, aby pozměnili běh dějin. Zastávecko má už přes rok Malého stávkokaza.

Ilustrační foto.

Senioři se mohou učit s chytrými telefony

Bezplatné kurzy, které se rozbíhají také v Nymburce, mají naučit seniory správně využívat možnosti chytrých telefonů. Kurzy v úzkém okruhu maximálně pěti osob pořádá Česká spořitelna a běží vždy první tři čtvrtky v měsíci.

Japonci s mobilními telefony

Smartphone zombie. Japonské město Jamato zakáže používat telefon při chůzi

Japonské město Jamato z prefektury Kanagawa je prvním městem v Japonsku, které se chce pokusit zabránit lidem, aby používali svůj chytrý telefon při chůzi na veřejných místech. Příslušnou vyhlášku již přijalo městské zastupitelstvo, v platnost vstoupí příští týden ve středu. Těm, kdo budou zákaz ignorovat, ale žádná sankce nehrozí, píše agentura Kjódó.  

Nomofobie - závislosti na vlastním mobilním telefonu.

Nomofobie: Jak poznat, že už se ze závislosti na mobilu stává vážná nemoc?

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny a myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.

Dívka s mobilním telefonem v ruce - ilustrační foto

Závislost na telefonech: Jihokorejská mládež jezdí do odvykacích center

Byly čtyři hodiny ráno, když si šestnáctiletá Ju Če-rin uvědomila, že už strávila na mobilním telefonu 13 hodin - a za necelé tři hodiny musí vstávat do školy. Jihokorejská středoškolačka věděla, že má problém - a proto se přihlásila do vládního tábora pro teenagery, kteří nedokážou odložit telefony, napsal zpravodajský server CNN. "I když jsem v duchu věděla, že bych měla přestat, stejně jsem pokračovala," řekla Ju. "Nedokázala jsem ho odložit a byla jsem na mobilu až do rána."  

Heslo na mobilním telefonu - Ilustrační foto

Radíme čtenářům: Má smysl bezpečnostní aplikace pro chytrý telefon?

Průměrný uživatel má v chytrém telefonu několik desítek aplikací, většinou neplacených. Mnoho lidí si bez rozmyslu stáhne každou aplikaci, kterou považují za zajímavou, i třeba jen tak na zkoušku. A právě toho zneužívají podvodníci, protože do mobilní aplikace se dá propašovat škodlivý kód. Co tím sledují? Čtenářům radí Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti Eset.  

Ilustrační foto.

Úřad naučí starší lidi počítačové gramotnosti

Nemojany – Počítačové dovednosti si mohou zlepšit obyvatelé Nemojan. Kurzy pro začátečníky a starší lidi plánují zavést místní úředníci. Zájemci si vyberou z více zaměření – základní obsluhy chytrého telefonu, tabletu či notebooku a stolního počítače.

Nomofobie - závislosti na vlastním mobilním telefonu.

Nomofobie: Jak poznat, že už se ze závislosti na mobilu stává vážná nemoc

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny a myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.