Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Ilustrační foto

Škoda učí auta chytře parkovat

Jedete na schůzku a potřebujete najít na přeplněných ulicích co nejrychleji volné místo k zaparkování. Aplikaci, která by vám s tímto úkolem měla pomoci, vyvíjí Škoda Digilab, centrum pro inovativní nápady Škody Auto. Největší česká automobilka chce aplikaci otestovat ve spolupráci s městem Mladá Boleslav, kde sídlí. Uvedla to šéfka Škoda Digilabu Jarmila Plachá.

Ilustrační snímek z prvního ročníku knižního veletrhu v Ostravě.

Ostravský knižní veletrh na Černé louce začíná v pátek

Už zítra v 10 hodin se na ostravské Černé louce otevřou brány třídenního sedmého Ostravského knižního veletrhu, který nabídne to nejzajímavější ze současné knižní produkce a představí nakladatele všech žánrů z celé České republiky.

Nokia 3310

HMD Global po 17 letech vzkřísila legendární Nokii 3310

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony značky Nokia, uvede ve druhém čtvrtletí na trh pokračovatele legendárního tlačítkového modelu 3310. Telefon bez operačního systému přichází na trh téměř 17 let po svém předchůdci a má stát 49 eur, tedy asi 1350 korun. HMD to dnes oznámila před zahájením veletrhu MWC v Barceloně.

Ilustrační foto.

Papírové knihy válcují elektronické čtečky

Když před pár lety začaly moderní technologie pronikat i do knihoven, pesimisté papírové knihy pomalu odepisovali. Nicméně je vidět, že se mezi zavedenou tradicí, tedy papírovou knihou, a elektronikou, neboli e-čtečkou, vytvořil jakýsi kompromis.

Ilustrační foto.

Mobilní telefon budou mít za pár let více než dvě třetiny celosvětové populace

Praha - Počet uživatelů mobilních telefonů do roku 2021 vzroste o 600 milionů na 5,5 miliardy lidí, tedy 70 procent světové populace. Mobilní telefon tak bude mít o 100 milionů více lidí než bankovní účet a o 200 milionů více, než tekoucí vodu. Uvedla to analytická společnost Cisco ve studii, která byla dnes zveřejněna.

Ilustrační foto

Češtinu ničí internet i to, že děti málo čtou

Pravidla českého pravopisu jsou nejen školáky, ale i mnohými dospělými vnímána jako něco, co je zbytečně složité a nedá se to pořádně naučit. S pravopisnými chybami se v psané i mluvené češtině v poslední době setkáváme na každém rohu, často i tam, kde bychom to nečekali.

Falešná sms má jediný cíl - vytáhnout peníze z účtů lidí.

Zásilka nemůže být doručená kvůli neexistující adrese? Sms je falešná

Karlovarský kraj - „Vazeny kliente, Vase DHL zasilka nemuze byt dorucena z duvodu neexistujici adresy. Pro zmenu adresy vyuzijte nasi aplikaci: http://dhl…" Sms s tímto obsahem přišla na telefon řady obyvatel Karlovarského kraje. Rozesílají ji ale podvodníci, kteří mají jediný cíl připravit lidi o peníze.

Herní notebook Lenovo IdeaPad Y700.

Čínskému Lenovu dochází dech

Hongkong (Čína) - Čistý zisk největšího světového výrobce osobních počítačů Lenovo Group ve třetím fiskální čtvrtletí klesl o 67 procent na 98 milionů USD (2,5 miliardy Kč). Za slabými výsledky stálo omezení dodávek součástek v odvětví a slabé makroekonomické prostředí.

Chytré technologie v Kolíně.

Za parkování v Benešově se už platí i mobilem

Benešov – Také ve městě u Konopiště už mohou řidiči za parkování v centru města platit pomocí chytrých technologií. Tedy například prostřednictvím mobilu či tabletu. Na tuhle vymoženost město „najelo" už na začátku února.

Nové dresy AC Sparty. Ilustrační foto.

Sparťanské dresy bude zdobit logo nového generálního partnera

Praha - Novým generálním partnerem fotbalistů Sparty se stala sázková společnost Sazka Bet, spadající do portfolia Sazky. Její logo budou mít hráči v jarní části sezony na dresech. V pátek uzavřená smlouva je na dva roky s možností dalšího prodloužení. Finanční detaily nebyly zveřejněny.

Fotbalová Sparta představila nového generálního partnera, společnost Sazka Bet.

Sparta už nebude mít holé dresy, získala nového generálního partnera

Podzimní část fotbalové ligy odehráli hráči Sparty bez hlavního sponzora na dresu. Pro jarní boje už ale získali nového generálního partnera - sázkovou společnost Sazka Bet, spadající do portfolia Sazky. V pátek uzavřená smlouva je na dva roky s možností dalšího prodloužení. Finanční detaily nebyly zveřejněny.

Ilustrační foto.

O mobilní rozhlas není zájem

Jihlavsko – Ve vaší ulici nepůjde elektřina, nepoteče voda, prasklo potrubí. I to se mohou lidé dozvědět díky mobilnímu rozhlasu. Ten začalo na Jihlavsku využívat několik měst i obcí.

Hotel Evropa.

Hotel Evropa v centru Prahy bude provozovat řetězec Marriott

Praha - Secesní hotel Evropa v centru Prahy bude provozovat celosvětový řetězec Marriott prostřednictvím své značky luxusních hotelů W Hotels. Hotel Evropa se zatím stále přestavuje, otevřen má být jako W Prague v roce 2020. V tiskové zprávě to oznámila firma Starwood Hotels and Resorts, mateřská společnost W Hotels vlastněná Marriottem. W Prague bude prvním hotelem značky W v Česku a sedmým v Evropě. V celém světě má W Hotels nyní 51 hotelů.

Ivan Hoffman

Vězení a trest

České věznice jsou opět přeplněné. Ví se sice proč, ale těžko se s tím dá něco udělat, když se zločinci, delikventi a přestupníci vězení nebojí. Žijeme v době, kdy ohledy na lidská práva neumožňují aplikovat vězni staré dobré okovy a uvrhnout ho vyhladovělého do temné vlhké kobky případně s nějakými hlodavci. Trend je o vězně pečovat, aby ve výkonu trestu fyzicky ani psychicky nestrádal.

Zavezu.cz

Seznam.cz dál rozšiřuje portfolio své činnosti

Praha - Společnost Seznam.cz koupila 17procentní podíl ve firmě Zavezu, která provozuje doručovací komunitní aplikaci pro převoz předmětů různých velikostí. Tuto tzv. spolujízdu pro věci podpoří Seznam i marketingově a bude ji postupně integrovat do svých vybraných služeb.

Ilustrační foto.

Za vznícení mobilů Samsungu mohly baterie, firma odloží Galaxy S8

Soul - Za případy vznícení chytrých telefonů Galaxy Note 7 jihokorejské společnosti Samsung Electronics stály problémy spojené s designem a výrobou baterií. Firma to dnes oznámila po testech provedených téměř sedmi stovkami odborníků. Samsung také naznačil, že v zájmu posílení bezpečnosti svých produktů odloží uvedení další verze vlajkového smartphonu Galaxy na světový trh.

Ilustrační foto.

Cestovatelé na výstavišti. Veletrhy zvou na šamanství i zájezd do Indie

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Pro tipy, jak trávit dovolenou a volný čas, si mohou už od čtvrtka přijít lidé na brněnské výstaviště. Začínají tam totiž cestovatelské veletrhy Go a Regiontour. Lidé je mohou navštívit v pavilonech P a F. Největší cestovatelská přehlídka končí až v neděli.

Ilustrační foto.

Úklid fukary poškozoval auta. Nahradí ho blokové čištění, hned třikrát ročně

Brno /INFOGRAFIKA/ – Místo jednou do roka musí Lukáš Pořízek, který bydlí v brněnských Bohunicích, nuceně přeparkovat letos své auto třikrát. Kvůli častějšímu blokovému čištění, které městská část nově zavádí. Loni se zavíraly cesty pouze jednou, letos to bude třikrát. Jiné městské části plánují drobnější úpravy.

Ilustrační foto.

Po delší době přichází na trh nový smartphone pod značkou Nokia

Helsinky - Na trh, prozatím jen čínský, přichází první chytrý telefon pod značkou Nokia po téměř třech letech od roku 2014, kdy tato finská společnost prodala svou divizi mobilních telefonů americkému Microsoftu. Oznámila to dnes finská firma HMD Global, která díky nedávné dohodě s Nokií získala výhradní práva na prodej telefonů této značky.

Mnichovo Hradiště

Hradišťáci pomáhají řešit nedostatky města

Mnichovo Hradiště - I když se mnichohradišťská radnice snaží starat o chod i podobu města, jak nejlépe umí, nemůže mít oči všude. A proto využívá pomoc obyvatel, kteří si nedostatků ve městě všímají a často na ně také upozorňují.

mBank

mBank vykázala o 113 milionů vyšší zisk

Praha - Bance mBank stoupl za tři čtvrtletí 2016 zisk před zdaněním meziročně o 113 milionů na 300 milionů korun. Čisté bankovní výnosy mBank rostly o 192 milionů na 776 milionů Kč.  mBank zahájila provoz v Česku na podzim 2007.

iPhone 7

Apple prý v 1. čtvrtletí 2017 sníží produkci iPhonů o desetinu

New York - Americká technologická společnost Apple sníží v prvním čtvrtletí příštího roku výrobu svých chytrých telefonů iPhone zhruba o deset procent. Napsal to japonský list Nikkei na základě údajů od dodavatelů americké firmy. Výrobu svého hlavního produktu přední technologická společnost světa ještě výrazněji snížila o rok dříve, aby se zbavila přebytků zásob.

Ilustrační foto.

Na nenadálé situace nově upozorní Slavkovany mobilní rozhlas

Vyškovsko – Když se na Slavkov u Brna poženou přívalové deště, budou obyvatelé, kteří se přihlásí k nové službě, v podstatě první, kdo o nich bude vědět. Radnice se totiž od příštího roku rozhodla zavést mobilní rozhlas. Podle starosty města Michala Boudného bude v provozu už od ledna. „Považujeme ji za nejrychlejší způsob, jak naše obyvatele informovat o aktualitách," poznamenal Boudný.

Jízdu v MHD budou moci lidé uhradit i bankovními kartami

Jízdu v MHD budou moci lidé uhradit i bankovními kartami

Hradec Králové - V loňském roce začali cestující v hradeckém MHD využívat možnost dobití městské karty přes internet. V novém roce je čeká další vylepšení. Přibyde možnost platby za jízdu prostřednictvím bezkontaktních bankovních karet v trolejbusech.

Jízdu v MHD budou moci lidé uhradit i bankovními kartami

Jízdu v MHD budou moci lidé uhradit i bankovními kartami

Hradec Králové - V loňském roce začali cestující v hradeckém MHD využívat možnost dobití městské karty přes internet. V novém roce je čeká další vylepšení. Přibyde možnost platby za jízdu prostřednictvím bezkontaktních bankovních karet v trolejbusech.

Toshiba Corporation

Toshibě kvůli akvizici v USA hrozí obrovská ztráta

Tokio (Japonsko) - Japonské společnosti Toshiba v letošním fiskálním roce zřejmě hrozí ztráta. Firma bude muset zaúčtovat odpisy ve výši několika stovek miliard jenů kvůli koupi firmy z oblasti jaderné energetiky ve Spojených státech, kterou uskutečnila její divize Westinghouse. Toshiba ve svém prohlášení částku neupřesnila, podle japonských médií se bude ztráta pohybovat v rozmezí od 100 miliard do 500 miliard jenů (22 až 110 miliard Kč).

Ilustrační foto

Tři ze čtyř Jihomoravanů jsou online. Komunikují i platí

Jižní Morava /ROZHOVOR UVNITŘ/ - Hned ráno po probuzení zjišťuji, co je na facebooku nového. Ze všeho nejdřív se dívám na zprávy, abych věděla, co se děje ve světě. Zapnu počítač, abych si pustila hudbu. Odpovědi na otázku, co děláte ráno po probuzení, jsou u Jihomoravanů podobné. Není divu. Připojení k internetu má nyní už téměř každý obyvatel kraje. Od té doby se také rozrostly možnosti, které lidé online mohou dělat.

Ilustrační foto.

Poptávka po voděodolných smartphonech rychle roste

Londýn - Poptávka po voděodolných chytrých telefonech v západní Evropě se rychle zvyšuje. Jejich odbyt za první tři čtvrtletí roku vzrostl o 45 procent na 22,5 milionu přístrojů, zatímco odbyt ostatních smartphonů o 17 procent klesl a dosáhl 75,2 milionu. Na svém webu o tom informuje výzkumná společnost IDC.