Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Ilustrační foto.

Běžecké aplikace? Pozor na sdílení osobních údajů

Příbram – Zavázat tkaničky, nasadit sluchátka a na chytrém telefonu spustit některou z mobilních aplikací sledující sportovní výkon. Tak obvykle začíná svůj běžecký trénink i třicetiletá Pavlína z Příbrami. I pro ni je sledování uběhnutých kilometrů, spálených kalorií velkým lákadlem a zároveň i motivací.

Trenér Viktorie Plzeň Roman Pivarník a kapitán mužstva Roman Hubník na tiskové konferenci

Zápas Viktorie Plzeň můžete na O2 TV Sport sledovat zdarma

Plzeň – Olympijské Rio na chvíli odstrčte stranou. Dnes večer startuje souboj o vytoužený fotbalový grál – základní skupinu Ligy mistrů (LM). V hlavní roli je plzeňská Viktoria, jediný český zástupce v nejprestižnější evropské soutěži klubů.

Ilustrační foto.

Běžecké aplikace? Pozor na sdílení osobních údajů, varuje odborník

Příbram – Zavázat tkaničky, nasadit sluchátka a na chytrém telefonu spustit některou z mobilních aplikací sledující sportovní výkon. Tak obvykle začíná svůj běžecký trénink i třicetiletá Pavlína z Příbrami. I pro ni je sledování uběhnutých kilometrů, spálených kalorií velkým lákadlem a zároveň i motivací.

Ilustrační foto

Kde je Pikatchu? Pokémonmanie 
zasáhla také Jihlavany

Jihlava – Mám problém se stopováním pokémonů, kdo mi poradí? Neukazují se mi tlapky, co s tím? Někdo 
z Mystic týmu na lov? To jsou otázky, které řeší na sociální síti lidé z Jihlavy ohledně hry Pokémon Go, která doslova zaplavila celý svět. Na stále větší popularitě nabývá i v krajském městě Vysočiny.

Hirošimský památník obětem amerického jaderného náletu se až teprve těsně před sobotním vzpomínkovým aktem k 71. výročí tragické události stal skutečně zónou bez postaviček pokémonů.

Památník obětem jaderného útoku v Hirošimě je konečně bez pokémonů

Tokio – Hirošimský památník obětem amerického jaderného náletu se až teprve těsně před sobotním vzpomínkovým aktem k 71. výročí tragické události stal skutečně zónou bez postaviček pokémonů, které během července díky populární herní aplikaci zaplavily takřka celý svět. Tvůrce hry Pokémon GO společnost Niantic vyšla žádosti radnice vstříc jen několik hodin před začátkem obřadu, napsala dnes agentura AP.

KNIHOVNA BEZ MYŠÍ? Už ne, Browser přišel o práci.

Kocour knihovníkem? Už od starého Egypta

New York – Ředitel veřejné knihovny ve městě Thorntown v americké Indianě oficiálně přijal do stavu zaměstnanců rezavo-želvovinového toulavého kocoura jménem Chance. Nahradí vroucně milovaného kocoura Tobera, který loni zemřel po sedmi letech služby mezi regály, napsal list The Washington Post.

Ilustrační foto.

New York zakáže sexuálním násilníkům v podmínce hru Pokémon Go

New York - Newyorští sexuální násilníci v podmínce nebudou moci nadále hrát oblíbenou hru Pokémon Go. Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma totiž hrozí příliš vysoké riziko, že by se mohli pomocí hry na chytrém telefonu pokusit vylákat do odlehlých oblastí děti a zneužít je tam. Nařízení se dotkne zhruba 3000 odsouzených násilníků, kteří ve státě na východním pobřeží USA žijí pod dohledem úřadů.

Ilustrační foto

Vlastní mobil či PC v práci umožňuje až polovina firem

Praha - Počet firem, které umožňují svým zaměstnancům využívat v práci soukromé chytré telefony nebo notebooky, se za poslední rok zdvojnásobil. Loni měla pravidla pro využívání soukromých zařízení v zaměstnání pětina malých a středních firem, v současnosti již 49 %. Evropský průměr je 47 %. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft.

Ilustrační foto.

Úspěch Pokémonů je dalším důvodem ke změně v Nintendu

Tokio - Fenomenálního úspěchu hry Pokémon GO a nárůstu tržní hodnoty společnosti Nintendo o 17 miliard dolarů během pouhého více než týdne se rychle chopila firma Oasis Management, jeden z nejhlasitějších investorů této japonské společnosti, aby tlačila na změnu strategie Nintenda. Dokud podnik hru Pokémon GO na začátku července nespustil, využíval každé příležitosti k tomu, aby tvrdil, že středem jeho zájmu jsou stále herní konzole, zatímco hry pro smartphony jsou jen prostředkem, jak přilákat více lidí.

Sony

Zisk Sony kvůli zemětřesení a silnému jenu klesl o 74 procent

Tokio (Japonsko) - Japonskému výrobci elektroniky Sony klesl v prvním fiskálním čtvrtletí zisk o 74 procent na 21,2 miliardy jenů (pět miliard Kč). Na výsledky měly negativní dopad silný jen, slabší prodej chytrých telefonů a zemětřesení na jihozápadně Japonska, kvůli kterému musela firma mimo jiné pozastavit výrobu polovodičů.

Zabavené kartičky Pokémonů.

Falešní Pokémoni dodají teplo

Praha /FOTOGALERIE/ - Klec spadla na konci března – a nyní je to definitivní. Celníci odhalili postavy Pokémonů – a to, prosím, již jaře, kdy ještě nebylo ani stopy po aktuálním herním šílenství kolem mobilní aplikace Pokémon GO (založené na kombinaci využití možností kamer a GPS chytrých telefonů pracujících s platformou takzvané rozšířené reality a nabízející účastníkům „lovení" postaviček Pokémonů zasazovaných do reálného okolního prostředí). 

Ilustrační foto.

Problémy v ulicích lidé mapují pomocí aplikací. Výhodou je rychlost upozornění

Blanensko – Černé skládky, psí výkaly, počmárané zdi, rozsypané odpadkové koše nebo zaparkovaná auta v místech, kde nemají co dělat. Ale také rozbité silnice či nepovolené pálení. Na podobné případy upozorňují lidé úředníky ve Svitávce pomocí služby Oči na stopkách. Z mobilů posílají MMS zprávy na určené číslo. O problému se tak zástupci městyse dozvědí prakticky okamžitě.

Ilustrační foto.

Prodeje u Apple klesly, ale méně než se čekalo

Cupertino (USA) - Prodeje chytrých telefonů iPhone společnosti Apple klesaly druhé čtvrtletí za sebou, nicméně patnáctiprocentní pokles byl nižší než nejhorší obavy. Celkové tržby společnosti poklesly ve třetím čtvrtletí fiskálního roku, končícím 25. června, o 14,6 procenta. Klesaly rovněž v druhém čtvrtletí po sobě, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Vytáhnout děti z domu mohou třeba motokáry

Kroměřížsko – Zaměstnat děti o prázdninách může být oříšek, přesto je Kroměřížsko plné různých tipů, kam se dá ještě ve zbytku prázdnin vyrazit: nabízí velkotěšanský prastarý mlýn, skanzen v Rymicích, ale třeba i morkovské košíkářské muzeum. Pro ty akčnější je v nabídce paintball či motokáry.

Ilustrační foto

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

smartphone Samsung

Samsung zažaloval Huawei kvůli údajnému porušení šesti patentů

Peking (Čína) - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics zažaloval čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies kvůli údajnému porušení svých 6 patentů. Jde o nejnovější v řadě patentových sporů mezi těmito asijskými giganty na poli výroby chytrých telefonů. Samsung je největším a Huawei 3. největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

KŘEST. V kavárně Cafe 21 v Uherském Hradišti byla slavnostně pokřtěna kniha Slovácko ve víru barev a chutí.

V Hradišti pokřtili knihu Slovácko ve víru barev a chutí

Uherské Hradiště - Salonek kavárny Cafe 21 na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti praskal v úterý odpoledne ve švech. Za účasti vzácných a milých hostů se v něm uskutečnil slavnostní křest zbrusu nové knihy Slovácko ve víru barev a chutí. Na jejích šestapadesáti stranách je 179 fotografií, které doprovází texty v českém a anglickém jazyce, ale i mapa slováckého regionu.

Nové webové stránky Nymburka.

Nymburk má nové webové stránky. Jsou přehledné a dostupné z mobilů

Nymburk - Nové oficiální webové stránky Nymburka byly spuštěny v červnu. Pracovníci IT oddělení města tento krok zdůvodnili tím, že se neustále zvyšuje podíl přístupů z mobilních zařízení 
a původní stránky nebyly pro zobrazování na těchto zařízeních optimalizovány. Novinkou je geoportál.

Ilustrační foto.

Buďte bdělí, varovala Rusy cenzura i církev před hrou Pokémon GO

Moskva – Populární hra Pokémon GO dorazila v těchto dnech do Ruska a přinutila pravoslavnou církev, aby varovala věřící před ztrátou zdravého rozumu. Mluvčí moskevského patriarchátu dnes na tiskové konferenci uvedl, že hra může vyvolat sociální problémy a způsobit chorobnou závislost. Před hrou varoval Rusy i hlavní cenzurní orgán.

Tísňová linka. Ilustrační foto.

Přivolat pomoc je někdy problém. Lidé nevědí, kam

Praha /FOTOGALERIE/ – Záchranka skvěle slouží pacientům i samotným záchranářům. Výmluvně pojmenovaná aplikace pro chytré mobily, která je od července plně funkční po celé republice, dovede úžasnou věc: umí přivolat pomoc stiskem jediného tlačítka, a to přesně tam, kde je zásah zdravotníků potřebný. Její hlavní funkcí je totiž zprostředkovat volání na tísňovou linku 155.

POZNATKY A NÁVODY vyplývající z realizovaných kurzů byly shrnuty v této brožuře, která byla v rámci projektu vydána a je k sehnání v knihovnách po celém kraji.

Krajská knihovna spolupracuje na projektu Bezpečně v online prostředí

Karlovarský kraj - V dnešní době moderních informačních technologií je více než důležité uvědomit si také rizika, která jejich používání přináší. Bezpečné chování na sociálních sítích, ochrana a zabezpečení počítače či chytrého telefonu nebo kyberšikana. Krajská knihovna Karlovy Vary se proto se svými partnery spolkem Biblio Karlovy Vary a Krajským ředitelstvím Policie ČR pustilo do osvěty v této oblasti.

Tísňová linka. Ilustrační foto.

Přivolat pomoc je někdy problém. Lidé nevědí, kam

Praha /FOTOGALERIE/ – Záchranka skvěle slouží pacientům i samotným záchranářům. Výmluvně pojmenovaná aplikace pro chytré mobily, která je od července plně funkční po celé republice, dovede úžasnou věc: umí přivolat pomoc stiskem jediného tlačítka, a to přesně tam, kde je zásah zdravotníků potřebný. Její hlavní funkcí je totiž zprostředkovat volání na tísňovou linku 155.

Ilustrační foto

Samsung jedná o koupi podílu v čínském výrobci aut BYD

Soul (Jižní Korea) - Jihokorejský technologický gigant Samsung Electronics jedná o koupi podílu v čínské automobilce BYD. Chce tak posílit své aktivity v oblasti výroby čipů pro elektrická auta. O velikosti podílu i ceně se zatím stále jedná.

Židovské muzeum v Praze. Ilustrační foto.

Židovské muzeum nechce hraní Pokémon Go ve svých prostorách

Praha -Za krajně nevhodné a necitlivé považuje Židovské muzeum v Praze hraní hry pro chytré telefony Pokémon Go ve svých prostorách. Zároveň udělá vše pro to, aby v budově nemohla být hra provozována, uvedl dnes ředitel muzea Leo Pavlát na webových stránkách.

Pokémon GO

Americký památník holokaustu brojí proti hře Pokémon Go

Washington - Americký památník holokaustu vyzval příznivce hry pro chytré telefony Pokémon Go, aby přestali nový druh zábavy provozovat v jejích budovách. Lovit virtuální postavičky na místě, které připomíná miliony obětí vyvražďování za druhé světové války, označila instituce za "krajně nevhodné".

Pokémony je možné chytat všude možně na Prostějovsku. Například na Plumlovské přehradě.

Světový fenomén už i na Hané. Jak se chytají Pokémoni na Prostějovsku?

Prostějov – Je to teprve pár dní, co se spustila dlouho očekávaná hra na mobilní telefony, kdy si každý člověk na světě může chytit svého pokémona. Pokémon Go se stal okamžitým fenoménem po celém světě, a i když se oficiálně dá hrát jen ve Spojených státech amerických, Novém Zélandu a Austrálii, má miliony příznivců i jinde. Dokonce i na Prostějovsku.

Pokémon Go. Ilustrační foto.

Hra Pokémon Go si získala i hráče v Čechách

Praha - Hra pro chytré telefony Pokémon Go si v posledních dnech získává v Česku čím dál větší oblíbenost, a to i přes to, že zatím není v tuzemsku oficiálně dostupná. Na facebooku má nový počin vývojářů z firmy Niantic již tisíce českých fanoušků, kteří dokonce plánují společné „chytání" oblíbených kreslených postaviček v centru Prahy. Pokémon Go navazuje na starší počítačové a karetní hry a také na animovaný seriál.

Ilustrační foto

Většina těhotenských aplikací nestojí na vědě, varuje studie

New York - Spoléhat se na aplikaci v chytrém telefonu, pokud se chcete vyhnout těhotenství, anebo naopak otěhotnět, je dost riskantní podnik, varují vědci, které citoval list Daily Mail. Posouzení téměř stovky aplikací sledujících ženinu plodnost zjistilo, že valná většina není založena na pevných vědeckých základech, což by mohlo mít katastrofální následky.

Pokémon GO

Akcie Nintenda díky nové hře prudce rostou

Tokio (japonsko) - Akcie japonského výrobce herních konzolí a her Nintendo dnes pokračují v silném růstu. Může za to naděje, že vysoký zájem o novou videohru Pokémon GO pro chytré telefony zvýší zisk firmy. Dnes již akcie stouply o více než 20 % a od pátku zpevnily o 36 %. Tržní hodnota firmy tak za dva dny vzrostla o 7,5 miliardy USD (183,5 miliardy Kč).

Turisty provází mobilní aplikace.

Města stále častěji sázejí na mobilní aplikace pro turisty

Blanensko – Obraz turisty se v několika posledních letech zásadně změnil. Nejvíce pak v tom, že klasickou mapu a návštěvu informačních center vyměnil za elektronický tablet nebo chytrý telefon. Ten mu dokáže během vteřiny vyhledat nejbližší zajímavosti, místo s občerstvením, dokonce mu naplánuje trasu k nim. Nového trendu jsou si dobře vědomi i někteří radní a vedoucí kulturních institucí nebo památek na Blanensku. Už zavedenou nabídku virtuálních prohlídek tak začínají rozšiřovat o mobilní turistické aplikace.

Ilustrační foto.

S parkováním v Kolíně pomůže počítačový systém

Kolín - Technologická novinka by mohla pomoci řidičům s parkováním v první fázi na Karlově náměstí v Kolíně. Takzvaný smart parking umožní bezkontaktní placení, ale co více: systém by mohl šoférům pomocí tabulí říct, kolik míst je na náměstí volných, na webu by potom řidiči i mohli vidět, která konkrétní místa jsou volná.

Samsung

Samsung očekává ve čtvrtletí nejvyšší provozní zisk za dva roky

Soul (Jižní Korea) - Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Company vzrostl provozní zisk ve druhém finančním čtvrtletí podle předběžných údajů o více než 17 % na nejvyšší úroveň za více než 2 roky. Přispěly k tomu zisky v divizi chytrých telefonů, především pak prodej přístroje Galaxy S7. Největší výrobce chytrých telefonů a paměťových čipů na světě to uvedl v dnešním tiskovém sdělení.

Šifrovací hra Tmavomodré dobrodružství provede ideálně čtyřčlenné týmy šesti stanovišti. Na každém z nich musí účastníci vyřešit úkol, aby se dostali dál. Je určená i pro handicapované.

Netradiční prohlídka i lamí píseň. Lidi baví týmové šifrovací hry

Brno – Prohlídku brněnských památek nebo zoologické zahrady lze spojit i s dobrodružstvím. Plněním úkolů a luštěním šifer při šifrovacích hrách. V Brně je nabízí hned několik institucí. „Tyto hry jsou trend současné doby. Lidé mají zájem se při prohlídce města nejen něco dozvědět, ale také se pobavit. O šifrovací hry je velký zájem," upozornila mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Ilustrační foto.

Dispečerské místo umožní sledovat městské autobusy na mobilní aplikaci

Třebíč - Mobilní aplikace na chytrých telefonech ukazující polohu autobusů, online označníky ukazující aktuální zpoždění spojů a kamery sledující dění na světelných křižovatkách. Tak by již brzy měla vypadat městská autobusová doprava v Třebíči. A budoucnost to není nijak vzdálená.