Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Mobily. Ilustrační foto

Nomofobie: Závislost na mobilním telefonu má stále více lidí

„Když nemám v ruce mobil, jsem úplně bez sebe. Bojím se, abych něco nepropásl. Nejhorší chvíle v mém životě byla, když mi spadl telefon do záchodu a přestal fungovat. Nový jsem sehnal až za dvě hodiny, myslel jsem, že mezitím zešílím,“ popisuje svou závislost na chytrém telefonu sedmadvacetiletý Petr z Prahy. Není zdaleka výjimkou. Nomofobií v různých intenzitách údajně trpí více než polovina uživatelů mobilních telefonů.

Prezentace telefonu iPhone 11

Apple představil nové výrobky i služby. Tahákem je iPhone 11 v šesti barvách

Americká technologická společnost Apple v kalifornském Cupertinu za velkého zájmu médií představila nové výrobky a služby. Jde hlavně o novou verzi jejího chytrého telefonu nazvané iPhone 11 a iPhone 11 Pro a také herní předplatné Apple Arcade, streamovací službu Apple TV+, dále sedmou generaci tabletu iPad a o novou generaci hodinek Apple Watch.  

Představení operačního systému Harmony

Huawei představil svůj operační systém, může nahradit Android

Čínská společnost Huawei Technologies představila vlastní operační systém nazvaný Harmony, je určen pro chytré telefony a další přístroje. Huawei se k jeho vývoji odhodlal, neboť americké obchodní restrikce z letošního května by mohly firmě znemožnit přístup k americkým technologiím, včetně operačního systému Android, který její přístroje nyní používají.

Čínská společnost Huawei

Huawei začal omezovat objednávky součástek, píše tisk. Firma to odmítá

Čínská společnost Huawei Technologies začala omezovat či rušit objednávky součástek pro svá telekomunikační zařízení a snížila odhad dodávek svých chytrých telefonů. Informoval o tom japonský list Nikkei. Čínský podnik, který nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států, však jeho informace popírá.

Čínská společnost Huawei

Telefonům Huawei se v Česku daří. V prodejích dotahují vedoucí Samsung

Čínský výrobce Huawei zvýšil v Česku v prvním čtvrtletí prodej chytrých telefonů o 40 procent na 221 tisíc. Snížil tak náskok vedoucího Samsungu, jehož prodeje se zvýšily o dvě procenta na 339 tisíc. Uvedla to analytická firma Gartner. Před technologiemi Huawei v závěru roku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Nově přijaté sankce v USA a dalších zemích mohou prodej telefonů Huawei v nadcházejícím období výrazně ovlivnit.

Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.

Pořádek u kontejnerů pohlídá v Brodě chytrý telefon

Havlíčkův Brod – Čistotu a pořádek ve městě ohlídají chytré telefony. Město Havlíčkův Brod se společností EKO-KOM nabízí speciální aplikaci pro chytré mobilní telefony, pomocí které mohou jejich uživatelé velmi jednoduše a rychle nafotit separační stání, které právě míjejí v terénu a které je v nepořádku a on-line oznámit tento stav technickým službám nebo odboru životního prostředí.

Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.

Jak zajistit čistotu města? Havlíčkovu Brodu pomohou chytré telefony

Čistotu a pořádek ve městě ohlídají chytré telefony. Město Havlíčkův Brod, které leží na Vysočině, ve spolupráci se společností EKO-KOM nabízí speciální aplikaci pro chytré mobilní telefony. Pomocí ní mohou uživatelé velmi jednoduše a rychle nafotit separační stání, které právě míjejí v terénu a které je v nepořádku a on-line oznámit tento stav technickým službám nebo odboru životního prostředí.

Zemětřesení zaznamenávají seismologové v profesionálních měřicích stanicích po celém Chebsku. Seismometr ukazuje i seismolog Jakub Klicpera.

Další otřes nejde vyloučit

Karlovarský kraj – Půl roku byl klid a pak to zase začalo. Ozvalo se další dunění v podzemí Karlovarského kraje.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Facebook má další problém. Platil náctiletým za přístup k jejich datům

Provozovatel sociální sítě Facebook platil náctiletým za přístup k jejich datům prostřednictvím aplikace pro chytré telefony. Program zahájený v roce 2016 nyní po kritice přerušil. Hájí se tím, že lidé se sběrem dat souhlasili a v případě náctiletých, kterých se do průzkumu chování na síti prý zapojilo méně než pět procent, jej schválili rodiče.

Ilustrační foto.

Turisté vyrazí v sobotu k Fabiánově vatře na Plešivec

Brdy – V sobotu se mohou turisté vydat se zkušenou průvodkyní k bájemi opředenému brdskému vrcholu Fabiánova vatra. Do míst, kde prý sídlila Hadí královna, kde je Fabiánova zahrádka nebo kde pořádali trampové zakázané potlachy rozháněné státní policií.

Expozice Huawei na veletrhu MWC 2017

Tržby Huawei i nadále rostou. Navzdory silnému zahraničnímu tlaku

Navzdory rozsáhlému tlaku ze strany hned několika západně orientovaných zemí včetně Česka, jejichž úřady varují před bezpečnostními hrozbami jeho výrobků, se čínskému Huawei v současné době daří z ekonomického hlediska nadmíru dobře. Během loňského roku zaznamenal tento telekomunikační gigant třicetiprocentní nárůst svých tržeb a jeho šéfové se nechali slyšet, že by se již relativně brzy měl stát světovou jedničkou v oblasti prodeje chytrých telefonů.

Placení parkovného pomocí SMS zpráv.

Parkovné půjde platit chytrým telefonem

Dvůr Králové nad Labem - Ve městě se změní poskytovatel služby SMS parkovné. Nová společnost, kterou schválila rada města, umožní uživatelům od února parkovné zaplatit platební kartou, a to prostřednictvím aplikace pro chytré telefony.

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová.

Roztržka mezi Ottawou a Pekingem pokračuje. Kanada pohřešuje svého občana

Kanada postrádá svého občana, který pobýval v Číně a před časem vládu upozornil, že jej čínské úřady vyslýchaly. Uvedla to kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, informovala dnes agentura AP. Podnikatel Michael Spavor se začal pohřešovat nedlouho poté, co čínské úřady zadržely jiného Kanaďana, bývalého diplomata Michaela Kovriga.

Čínská společnost Huawei

V Kanadě zadrželi finanční ředitelku firmy Huawei. Obcházela embargo a sankce

Kanadská policie zadržela finanční ředitelku čínské firmy Huawei Technologies, která je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě. Napsal to ve středu list The Globe and Mail. Meng Wan-čou (známá jako Sabrina nebo Cathy Mengová) byla zatčena v sobotu ve Vancouveru na západě země, o její vydání usilují Spojené státy.

Prohlídka nabízeného bytu probíhá přes virtuální realitu.

Sháníte pronájem? Prohlídka bytu ve virtuální realitě ušetří čas i peníze

/VIDEO/ Hledali jste někdy nový byt? Pak víte, že osobní prohlídky jsou činností, která vám zabere nejvíce času. S řešením přišel start-up Flatio, který je nahradil virtuální realitou. Zájemci si tak snadno mohou prohlédnout desítky bytů včetně jejich okolí. Potřebují k tomu jen chytrý mobil a kartonové brýle.

Schéma toho, jak pravděpodobně ke vzniku zemětřesení v západních Čechách dochází.

Mobilu otřes neunikne

Karlovarský kraj – Pozor, zemětřesení! Takovým způsobem bude obyvatele v Karlovarském kraji upozorňovat nová první česká aplikace do mobilních telefonů a tabletů, kterou vyvinuli odborníci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Ilustrační foto.

Vedoucím táborů dochází s mobily trpělivost

Mělnicko - Mnohé děti si už nedovedou bez chytrého telefonu představit ani jeden den. Pořadatelé letních táborů tak každoročně vymýšlejí programy plné her a sportovních aktivit, které je mají zabavit. Přesto se někteří jejich účastníci vzdávají svého mobilního telefonu jen neradi.

Ilustrační snímek

Otisk prstu jako zámek displeje na mobilu používáme častěji než klasický PIN

Nejčastějším způsobem zabezpečení mobilního telefonu v České republice již není klasický PIN, ale otisk prstu. Ačkoli se míra zabezpečení v posledních letech zlepšuje, pětina uživatelů stále nepoužívá žádnou ochranu přístupu do chytrého telefonu. Alespoň to vyplývá z průzkumu společností ESET a Seznam.cz.

Ilustrační fotografie.

Čeští senioři jsou online. Na internetu jich už surfuje třetina

V Česku postupně přibývá lidí, kteří využívají internet. Surfování přitom už dávno není doménou mladých a vysokoškolsky vzdělaných lidí, když jeho obliba roste i u starší generace. Internet používá přibližně třetina seniorů nad 65 let. Vyplývá to ze zprávy o využívání informačních a komunikačních technologií, kterou zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační foto.

Skoro čtyři hodiny denně. Televize Čechům ukusuje čím dál více volného času

Hlas, které televizi po nástupu internetu věštily neodvratný ústup ze scény, se zatím nenaplnily. Naopak, počet zařízení schopných přehrávat televizní vysílání v českých domácnostech roste. A stejně tak roste i čas, po který Češi televizi sledují. Vloni to bylo v průměru už tři a tři čtvrtě hodiny každý den.

V HELL dance strip club ve Stodolní ulici v Ostravě lze platit kryptoměnou.

Tajuplný svět kryptoměn míří do Ostravy

Představte si, že nehledáte peníze po kapsách ani zapadlou bankovní kartu, ale prostě vytáhnete chytrý telefon a virtuální měnou zaplatíte službu nebo zboží v běžném obchodě nebo podniku. Na tomto principu, hodně zjednodušeně řečeno, kryptoměny fungují.

Ilustrační foto

Co dělá mráz se smartphony? Podívejte se, které značky se rychleji vybíjí

Zvládne mobil mráz? To je možná otázka, kterou si v těchto dnech často pokládáte. Obecně je lepší telefon mínusovým teplotám nevystavovat, a pokud se tak stane, raději se nespoléhejte, že bude sloužit bez problémů. Potvrzuje to i aktuální nezávislý minitest spotřebitelského časopisu dTest, který mrazivé zkoušce podrobil šest populárních mobilů ve všech cenových kategoriích.

Ilustrace

Aplikace Mobilní rozhlas upozorní i na odtahy vozidel

Chodov – Už více než tři stovky obyvatel Chodova se zaregistrovaly do aplikace pro chytré telefony a tablety Mobilní rozhlas. Do svých zařízení tak pravidelně a zdarma dostávají městské aktuality, upozornění či kulturní tipy na víkend.

Trubín zdolal Karlštejn 2:1.

Fotbalista Trubína bojuje o Amsterodam

Beroun - Procestovat Evropu téměř zadarmo se pokouší trojice studentů Karlovy univerzity v Praze. Mezi nimi i fotbalista Trubína Jakub Porsch. "Na mém facebookovém profilu je odkaz na video, které bojuje o hlasy zaručující postup do druhého kola soutěže Red Bull Can You Make It 2018. Její náplní je za jeden týden bez peněz, kreditek a chytrých telefonů procestovat Evropu a dostat se do Amsterdamu, jediným platidlem jsou plechovky Red Bull," upřesnil Jakub Porsch.

Ples sázavských fotbalistů.

OBRAZEM: Sázavští fotbalisté vyměnili dresy za obleky

Sázava - Fotbalový Klub Kavalier Sázava uspořádal v pátek 16. února tradiční Fotbalový ples. Jako místo konání zvolil místní Společenský dům. O hudební stránku večera se postarala skupina TaHiMel, která svůj úkol zvládla opravdu na výbornou.