Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Charita hledá koledníky

Tříkrálová sbírka už takřka bere za kliku a Charita Opava pro ni hledá koledníky i vedoucí skupinek, kteří budou v regionu koledovat u lidí dobré vůle.

Ilustrační foto.

Češi se nejčastěji připojují k internetu na smartphonech, druhé jsou notebooky

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Pohlaví, výše přijmu i věk. To vše podle digitální agentury Aitom ovlivňuje volbu, v jakém zařízení lidé nejvíce využívají internet. Z jejího průzkumu vyplývá, že nejčastěji se uživatelé připojují na sítě ze svých chytrých telefonů. Na surfování na internetu používá smartphony každý druhý Čech.

Ilustrační foto.

Nepoteče voda? Opočno zašle SMS

Opočno - Žijeme v době informačních technologií a toku informací, které má člověk, hlavně díky moderním chytrým telefonům, neustále k dispozici. Někdy je však složité proklikat se hromadou webů a odkazů k té správné informaci.

Ilustrační foto.

Kartu netřeba. U kasy můžete odteď zaplatit i mobilem

Přiloží kartu k terminálu, „pípnou“,a pokud je útrata do pětistovky, rovnou odcházejí pryč. Takový systém platby kartou si Češi v posledních pěti letech velmi oblíbili. Z 455 miliard korun, které loni lidé u obchodníků utratili, připadá 70 procent na bezkontaktní „pípací“ platby. 

Herní prostředí, ve kterém bruntálské hráče doprovází Zubatá žába.

Zábava, která zaujme nejen místní, ale i turisty

„Sypej hasit Gabrielův dům,“ křičí na nás bruntálská Zubatá žába. Takovou větu si asi málokterý člověk dovede představit. Zubatá žába přece není opravdová a Gabrielův dům na náměstí Míru v Bruntále taky nehoří.

Děti v Michli mají amfiteatr.

Žáci v Michli mají amfiteátr

Nově postavený multifunkční amfiteátr byl dnes slavnostně otevřený v Základní škole Ohradní v pražské Michli. Městská část Praha 4 venkovní učebnu a místo pro pořádání různých akcí vystavěla na přání dětí v rámci projektu Lepší škola, který zastřešuje platforma Lepší místo.

Ilustrační foto

Mobil se teď má stát lepším přítelem lidí cestujících veřejnou dopravou

Střední Čechy – Nejenom možnost zjistit, ve kterých stanicích metra lze počítat po příjezdu do hlavního města s bezbariérovým přístupem, či vyhledat středočeské vlaky zařazené do systému Pražské integrované dopravy, a tudíž v nich platí i „pražská“ jízdenka, nabízí nová aplikace PID. Správce veřejné dopravy Ropid ji nyní nabízí ke stažení uživatelům chytrých mobilů se systémem Android a iOS.

První smartphone IBM Simon

První smartphone vznikl před 25 lety. Lidé však stále neumí svůj mobil chránit

Čtvrt století od první veřejné prezentace slaví historicky první smartphone na světě. Model IBM Simon veřejnosti poprvé spatřila 2. listopadu 1992 a necelé dva roky poté jej začal prodávat první mobilního operátor. Americká společnost Bell South jej začala prodávat v srpnu 1994, dva roky před známějšími mobilními telefony značky Nokia. S érou smartphonů však přišly i nové kybernetické hrozby.

Ilustrační foto

Češi mají rádi nové technologie. O rozpoznání tváře však zatím příliš nestojí

Češi jsou poměrně otevření využívání nových technologií pro ověřování identity. Podle průzkumu Stem/Mark pro Air bank vzrůstá u Čechů vedle tradičních hesel a číselných PINů i obliba přihlašování pomocí otisku prstu. Menší zájem mají však o vstup do bankovních aplikací pomocí rozpoznání tváře nebo hlasu. Tento způsob by uvítal jen každý pátý Čech.

Stačí chytrý mobilní telefon a jeden prst. Hráč rozjede obyčejnou multikáru a začne do ní chytat padající myšlenky z nebe. Všude kolem Zlín jako na dlani. Hru vytvořili vývojáři a kreativci ve zlínském digitálním studiu Madeo. Foto: Deník/repro

Myšlenky padají z nebe. A chytají se přímo ve Zlíně

Stačí chytrý mobilní telefon a jeden prst. Hráč rozjede obyčejnou multikáru a začne do ní chytat padající myšlenky z nebe. Všude kolem Zlín jako na dlani. Hru vytvořili vývojáři a kreativci ve zlínském digitálním studiu Madeo, a to jako překvapení pro návštěvníky konference TEDx, která se konala o víkendu ve Zlíně.

QR hra bude sloužit jako netradiční průvodce v Alternátoru.

QR hra bude sloužit jako netradiční průvodce

Třebíč - Zajímavé zpestření čeká návštěvníky Ekotechnického centra Alternátor v Třebíči, kteří se v rámci prohlídky zapojí do nové poznávací hry „Napříč Alternátorem“.

Slavnostní otevření nové naučné stezky na Růžovém paloučku

Růžový palouček nově i pro chytré telefony

Újezdec /FOTO/ - Přijeli, prohlédli si památník, došli k růžím a jeli pryč. Běžný scénář návštěv turistů na Růžovém paloučku. Nová stezka, která byla otevřena v sobotu, má tohle změnit. Palouček nedaleko Litomyšle se navíc v budoucnu stane místem setkávání českých exulantů.

Demonstrace proti výrobě zinkovny AZOS na nymburském Zálabí. Ilustrační foto.

Původ zápachu má odhalit speciální systém

Nymburk – Přesná lokalizace zápachu v Nymburce. To je hlavní důvod, proč město požádalo o dotaci na speciální systém Purenviro. Je to další krok v boji proti zápachu, který Nymburáci už tři roky přisuzují zinkovně AZOS CZ na Zálabí.

Ilustrační foto.

Lidé tráví na mobilu tři hodiny denně. Telefonují ale čím dál méně

Lidé během pracovní doby svůj mobil kontrolují v průměru 52krát, to znamená skoro každých 18 minut, ještě loni to bylo jen 46krát. Nejvíce času stráví na komunikačních aplikacích typu WhatsApp či Facebook Messenger. Kontrola mobilů v mnoha případech přerůstá do neurotického chování, které ovlivňuje soustředění. Lidé stráví na mobilu v průměru tři hodiny denně, z toho dvě hodiny v práci.

Ilustrační foto.

Ždírec a Lučice už mohou využívat mobilní rozhlas

Havlíčkobrodsko – Od návrhu k činům. Zvýšit informovanost občanů se rozhodlo město Ždírec nad Doubravou. Zavedlo moderní službu s názvem mobilní rozhlas. První informace o mobilním rozhlasu zveřejnilo město v létě, nyní mohou zájemci tuto službu začít využívat. Stejně tak začíná provoz mobilního rozhlasu v obci Lučice.

Tři osvědčené rady, jak najít dobrého řemeslníka

Poctivý řemeslník, který se nebojí vzít za práci, dodržuje termíny a dbá na kvalitu - to je splněný sen každého, kdo se pouští do stavby nebo rekonstrukce a nechce se pustit do práce pouze vlastními silami. Spousta lidí vám bude tvrdit, že natrefit na takového řemeslníka je malý zázrak. Ale s našimi radami se vám to, při troše štěstí, povede hned napoprvé. Čtěte, jak se nespálit a vybrat správně.

Plyn. Ilustrační foto.

Hrozí mi nedoplatek za plyn? Upozorní na to mobil

Každý rok to vypadá stejně: Lidé, kterým se blíží roční vyúčtování za energie, trnou hrůzou, kolik to bude letos. Napříště by to nemuselo být až takové drama. Aspoň pokud jde o plyn. Největší hráč na trhu, skupina innogy, oznámila start vůbec prvního automatického hlídače spotřeby plynu. 

Ilustrační foto

Nová aplikace nabízí rychlé hlášení závad

Nymburk - Nymburská radnice spouští v těchto dnech novou aplikaci, jejímž prostřednictvím budou moci lidé nahlásit drobné problémy nebo závady na veřejných prostranstvích, jako jsou například nesvítící lampy, výtluky na místních silnicích, rozbité lavičky nebo černé skládky.

Ilustrační foto.

Nainstaluje i vysvětlí. Hodinový ajťák dorazí za seniory až domů

Trpělivý odborník pomůže lidem v důchodu se vším okolo počítače, tabletu nebo chytrého mobilu. Nastavení wifi, instalace antiviru, založení e-mailu nebo spuštění videochatu. Co je pro většinu lidí samozřejmostí, mohou mít senioři problém vůbec vyslovit. Spolek Moudrá sovička proto starším lidem nabízí kromě obvyklých kurzů práce s počítačem i pomoc přímo u nich doma. Některé radnice na služby spolku i přispívají.

Ministr školství Stanislav Štech navštívil 30. června ZŠ T. G. Masaryka v Podbořanech, aby předal vysvědčení prvňáčkům a deváťákům.

Školství je třeba reformovat, shodli se mezinárodní odborníci

Školský systém by se měl decentralizovat, aby mohla vzniknout konkurence různých přístupů a metod ve vzdělávání. Svět se v dnešní době rychle mění a není možné jasně rozhodnout, který ze vzdělávacích přístupů je pro budoucnost nejlepší. Shodli se na tom řečníci na mezinárodní konferenci o inovacích ve vzdělávání a školství. Současné školství je podle nich třeba reformovat tak, aby připravilo děti na život ve světě plném změn.

Smart lavičky v Pardubickém Svítkově před základní školou jsou asi tím nejlepším kouskem veřejné smart technologie. Lavičky se dobíjí solárním panelem, nabíjí mobilní telefony i bezdrátově a mají wifi síť.

Technické hračky jsou zatím vzácné

Pardubický kraj - Vládne 21. století, ale moderních technologií je ve veřejném prostoru poskrovnu. Různé drobné chytré technologie si zatím našly cestu do ulic pouze v Pardubicích. Veřejné wifi hotspoty ale v krajském městě suplují kavárny a obchodní domy.

Florbalisté zahájí boje v Národní lize.

Florbalistům Králova Dvora začala sezona

Králův Dvůr - Začal školní rok a s ním každoročně začíná florbalová sezona. Pro florbalový oddíl T.B.C. Králův Dvůr již v pořadí osmnáctá a s několika novinkami. 

Řidiči ve Vyškově můžou od září platit parkovné pomocí aplikace, kterou si stáhnou do svých chytrých telefonů.

Parkovné ve Vyškově zaplatí řidiči i přes chytrý telefon

Vyškovsko, Blanensko – Už žádné hledání mincí po kapsách. Od září zaplatí řidiči ve Vyškově za parkování i pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony Smart4City. „Novinka je v provozu od prvního září. Zájemce si nejprve stáhne aplikaci a zaregistruje se. Pak si jen navolí, na jak dlouho chce parkovné zaplatit. Dobu si později může i prodloužit, aniž by se musel k autu dostavit,“ řekl k novince mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.