Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Apple s novou funkcí Do Not Disturb While Driving.

Apple utne notifikace na telefonu během řízení. Chce vás prý ochránit

Používání chytrých telefonů za volantem je vcelku nebezpečná sranda. Stále více a více mladých řidičů se nemůže zbavit potřeby kontrolovat svůj Facebook, Snapchat a další sociální sítě, takže sotva jim dorazí upozornění, nemohou v klidu řídit, dokud se nedozví, o co jde.

Psaná čínština, ilustrační foto

Tradiční čínské písmo je ohroženo. Zabíjejí ho smartphony

Moderní doba je neúprosná a zjednodušuje i jeden z nejtěžších jazyků světa. Písemná forma moderní čínštiny má přes padesát tisíc znaků, všechny je ovládají ale jen opravdoví mistři. Jazyk v celé Číně již delší dobu ohrožují "chytré telefony" s latinskou klávesnicí.

Platební karty. Ilustrační foto.

Platba kartou? Na úřadě ve Slavkově je velmi vítaná

Horní Slavkov – Možná to taky znáte. Potřebujete nutně něco zaplatit a hotovost ani v peněžence, ani po kapsách žádná. Jediné, co na vás z peněženky kouká, je platební karta, kterou však ne všude je možné platit. Ve Slavkově už více jak rok mají lidé na úřadě možnost platit kartou a tato služba je mezi místními velmi vítaná.

Veronika Mikulová.

Znakový jazyk je krásný, říká neslyšící pořadatelka filmového festivalu

Brno - Uměním přibližuje lidem život neslyšících. Šestadvacetiletá Veronika Mikulová pořádala před dvěma týdny v Brně druhý ročník amatérského filmového festivalu neslyšících tvůrců Deafland. „Film mi přišel jako nejjednodušší způsob, jak šířit osvětu. Navíc chytrý mobil, na který se dá natáčet, mají všichni," vypráví Mikulová, která sama patří mezi neslyšící.

Youtuber Martin Rota v sobotu poradí v Zoo Praha, jak točit úspěšná videa.

Youtuber Martin Rota poradí v Zoo Praha, jak vytvořit úspěšná videa

Praha - Každý, kdo natáčí videa či by si chtěl vyzkoušet práci youtubera, by měl v sobotu 3. 6. navštívit Zoo Praha. Kombinace úžasného prostředí se zvířaty a rad odborníka na slovo vzatého Martina Roty, je důvodem chopit se svého chytrého telefonu a zapojit se do soutěže #MojeZooPraha.

Ilustrační foto.

Krajští policisté dostanou dotaci na tablety

Pardubice – Radní schválili finanční dar Krajskému ředitelství policie Pardubického kraje. „Byli jsme požádání o finanční prostředky v hodnotě jednoho milionu korun na pořízení mobilního komunikačního systému v podobě tabletů a chytrých telefonů s příslušenstvím, které splňují požadavky propojení se stávající policejní technikou," uvedl hejtman Martin Netolický.

Vysílače jsou umístěny na sloupech veřejného osvětlení.

Nová aplikace ZDAR4U nabízí průvodce i slevy

Žďár nad Sázavou – Žďár nad Sázavou začíná letošní turistickou sezonu s nejmodernějším průvodcovským systémem. Aplikace ZDAR4U je založena na předávána informací prostřednictvím iBeacon vysílačů a Žďár je prvním městem v České republice, které ji využije v souvislostí s turistickou propagací.

Letní tábory jsou mezi dětmi stále velice oblíbené.

Tábory mají plno

Pokud pro své děti sháníte místo na letních táborech na Opavsku nebo Bruntálsku, pospěšte si. Někde se už kapacita jednotlivých turnusů blíží svému naplnění.

Ilustrační foto.

V Poděbradech mohou řidiči za parkování platit přes mobil

Poděbrady – Už žádné hledání mincí po kapsách a zjišťování, jestli je parkovací automat v provozu. Řidiči, parkující v oranžových zónách v Poděbradech, mohou pouze vytáhnout mobil a nacvakáním pár údajů ve stažené aplikaci mají o zaplacení parkovného postaráno.

Ilustrační foto.

Prodáváte auto? Podívejte se, jak vyrobit úspěšný inzerát

Když dojde na prodej vozu, volí mnoho majitelů tu „snadnou" cestu v podobě autobazaru. Je to naprosto jednoduché. V ideálním případě od vás totiž bazar vůz vykoupí a tím pro vás celá akce končí. S kůží na trh ale můžete jít sami. Je pravděpodobné, že díky tomu pak za svůj vůz dostanete víc peněz.

Ilustrační foto.

Štěrkovna ukrývá Lochnessku

Kdo by neznal Lochnesskou příšeru, která se nejčastěji vyskytuje ve vodách skotského jezera Loch Ness. Divíte se slůvku nejčastěji? Už několikrát totiž byla v minulých dnech pozorována také na hladině Hlučínského jezera.

Svět pohltila nová mobilní hra Pokémon GO

Ruský hráč Pokemon Go byl odsouzen za hraní v kostele

Ruský muž, který hrál na svém chytrém telefonu hru Pokémon Go v pravoslavném kostele v Jekatěrinburgu, byl ve čtvrtek odsouzen z několika trestných činů, včetně podněcování k náboženské nenávisti a porušování základní svobody náboženství.

Znak Ostrovačic má vinařský motiv.

Heraldik: Révu měly Ostrovačice už dávno

Ostrovačice – Zlatá réva v zeleném štítě je ve znaku Ostrovačic na Brněnsku už téměř dvacet let. Na pečetích má obec ale vinařský motiv už několik staletí. Nově se o jejím heraldickém významu dozvědí zájemci na internetu. Městys se totiž zapojil do projektu Heraldická místa, který představuje symboliku obcí.

Konvoj amerických vojenských vozidel projel Jihočeským krajem. Zastavil se asi v patnácti jihočeských místech a zúčastnilo se ho asi čtyřicet džípů, nákladních automobilů a motocyklů.

OBRAZEM: Jihočeši tráví víkend na kolech

Jižní Čechy - Prodloužený víkend se na jihu Čech ponese také ve znamení kol. Zahajuje se cyklistická sezona, motorkáři mají své srazy a po silnicích se budou pohybovat kolony hostorických vojenských vozidel. Zkusme společně opět zmapovat, jak Jihočeši dokáží šlápnout do pedálů, kam všude je jejich kola, ať už vlastní silou, nebo s pomocí motoru dostanou a co vše při tom uvidí. Jižní Čechy jsou zkrátka o víkendu na kolech.

Dětský program u závodiště.

Malí návštěvníci dostihů se nenudí

Pardubice – Dokážete skočit Taxisův příkop? Vaše děti to dokázat můžou. Na pardubickém závodišti totiž mají zmenšené překážky z kurzu Velké pardubické. Taxis, Irská lavice, Poplerův skok nebo vodní příkopy čekají na malé závodníky na dětském stanovišti, které je otevřeno po celý dostihový den.

Radniční hodiny už zase bijí.

Radniční hodiny v Litomyšli už zase bijí

Litomyšl – Mohlo by se zdát, že k hodinám na věži oči nikdo nezvedne, neboť přesný čas ukazují chytré telefony. Opak je však pravdou. Nejeden obyvatel Litomyšle si všiml, že se hodiny na radniční věži na několik týdnů zastavily.

Ilustrační foto

Děti si zkusí animaci s legem

Pardubice - Vytvořit si vlastní krátký animovaný film není v době chytrých telefonů a patřičných aplikací nic těžkého. Přesto má animace svá úskalí a pravidla, která se vyplatí znát. Děti si je vyzkouší při výtvarných dílnách Animace z lega, které připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích jako doprovodný program k výstavě Svět kostiček.

Ilustrační foto.

Drahé SMS zprávy zřejmě ve Ždírci nahradí e-mail

Ždírec nad Doubravou – Od loňska upozorňuje Městský úřad ve Ždírci nad Doubravou na plánované zrušení hlášení pomocí bezdrátového obecního rozhlasu, zejména kvůli finanční náročnosti na jeho provoz.

vývoj objemu internetové reklamy v ČR

Více internetové reklamy. I v mobilech

Praha - Podíl internetové reklamy zobrazené na českých mobilních telefonech v loňském roce vzrostl na čtvrtinu. Je to o 6,5 procentního bodu více než v roce 2015. Rozšíření chytrých telefonů s platformou Android mělo přitom třikrát větší zastoupení než Apple.

Ilustrační foto.

Češi kupují na splátky hlavně chytré mobilní telefony a laptopy

Češi kupují na splátky dlouhodobě hlavně chytré mobilní telefony, televizory a notebooky. V létě stoupají prodeje klimatizací, před Vánocemi se pořizují touto formou dražší dárky, například fotoaparáty. Hodně lidé využívají slevy, což je patrné hlavně na začátku roku, kdy jdou na odbyt bazény a nábytek. Videím a přehrávačům už odzvonilo. Vyplývá to z dat společností financující nákupy na splátky.

Zajíc polní. Ilustrační foto.

Nesahejte v lese na mláďata, můžete je tak dokonce zabít

Na jaře se v lesích každoročně objevují mláďata divokých zvířat. Málokdo si uvědomuje, že i pouhý dotek je může zabít. Jejich rodiče totiž odradí pach člověka natolik, že se o mládě dále nestarají a to pojde hlady.

Zajíc polní. Ilustrační foto.

Nesahejte v lese na mláďata, můžete je tak dokonce zabít

Ústecký kraj / Děčínsko - Na jaře se v lesích každoročně objevují mláďata divokých zvířat. Málokdo si uvědomuje, že i pouhý dotek je může zabít. Jejich rodiče totiž odradí pach člověka natolik, že se o mládě dále nestarají a to pojde hlady.

Jihokorejská společnost Samsung Electronics dnes představila svůj nový smartphone Galaxy S8.

Samsung představil nový smartphone Galaxy S8

/FOTOGALERIE/- Jihokorejská společnost Samsung Electronics dnes představila nový smartphone Galaxy S8. Slibuje si, že jí pomůže získat vedoucí pozici na trhu, o kterou ji po problémech s přístrojem Note 7 připravil konkurenční americký výrobce Apple. Přístroj S8 má zatím největší displej ve srovnání s jinými prémiovými telefony Samsungu a v USA se začne prodávat 21. dubna. Ve zbytku světa včetně Evropy se v obchodech objeví o týden později.

Bankomat

Bezkontaktní bankomaty jsou na světě! Obsluhují se pomocí mobilů

New York (USA) - Klienti americké banky Wells Fargo & Co mohou ve všech jejích bankomatech ve Spojených státech vybírat peníze jen pomocí chytrého telefonu. Odklon od kamenných poboček a modernizaci bankomatů už ohlásily i další banky, včetně Bank of America a JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo je ale první, která bezkontaktní bankomaty instalovala v celé své síti.

Spánek, ilustrační foto

Poruchy spánku trápí stále více dětí. Mohou za to i chytré telefony

Ráno nedokážou vstát z postele a ze školy nosí horší známky. Neporadí si s běžným výkladem, který nedoprovází obraz. Ordinace dětských neurologů se stále častěji plní školáky, kteří jsou unavení a neudrží pozornost. Důvod je jednoduchý: české děti trpí poruchami spánku. Ty jim způsobují mobily a tablety.

mobilní telefon

Loni se v Česku prodalo méně mobilů než v roce 2015

Praha - Prodej mobilních telefonů v Česku loni klesl o pět procent, což znamená meziroční pokles na zhruba 3,2 milionu prodaných zařízení. Zatímco prodej klasických telefonů poklesl o třetinu, zájem o chytré telefony se o pět procent zvýšil.

Digitální technologie

Mobily mění obsah internetu, lákají na něj více lidí

Pokud globalizace existuje, tak určitě v online světě. Digitalizace nebyla nikdy "světovější" než dnes. Pokud používáte „chytrý telefon" můžete se přesvědčit, zda se najdete ve studii digitálních analytiků ComScore, která analyzuje chování uživatelů jednotlivých zařízení. A na co nejvíce klikáme? Pardon, ťukáme prstem.

Bouračka v Úsově

Pojišťovny hlásí nástup nových technologií. Likvidace škody online

Oraha - Příběh z oblasti sci- -fi? Ne, v pojišťovnictví nyní už realita. Unikátní aplikace pro tablety a chytré telefony zpracují data o vozidle, umožní fotodokumentaci škody včetně popisu a zároveň vypočítají výši pojistného plnění. Už několik měsíců je využívá i pojišťovna Kooperativa.