Kreativ

ŠTÍTEK: smartphone

Ilustrační foto.

Nouzové tlačítko na mobilu ihned nasměruje záchranáře

Zlínský kraj – Nového pomocníka pro určení polohy pacientů volajících na linku 155 má Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje. V život ohrožující situaci stačí, aby volající na „chytrém" mobilním telefonu přidržel nouzové tlačítko na displeji.

Ivan Hoffman.

Skvělý únik informací

Zdá se, že Islámský stát má skutečně vážný problém. Zběh, který prozradil identitu 22 tisíc džihádistů, nejenže zjednodušil práci všem, kteří se snaží Islámský stát porazit, ale také zkomplikoval situaci těm, kteří o jeho porážku až tak moc nestáli a nyní se jim bude špatně vykrucovat, že nevědí, s kým konkrétně mají do činění. Oficiálně Islámský stát žádné zastánce nemá a s neoficiální pomocí, které se mu dostávalo v minulosti, do budoucna příliš počítat nemůže.

Ilustrační foto.

Záchranáře je možno přivolat mobilem. Postaru - i úplně nově

Praha - Stačí podržet prst na telefonu - a sanitka je na cestě. Ne nejedná se o přestavení výhod takzvaného seniorského mobilu vybaveného SOS tlačítkem. Tuhle službu může zajistit přístroj, který má v kapse většina lidí. Kterýkoli z takzvaných smartphonů - „chytrých telefonů" s operačním systémem Android nebo iOS.

Ilustrační foto.

Záchranku lze volat pomocí aplikace, která odešle i přesnou polohu

Brno - Zdravotní záchrannou službu lze od včerejška volat i pomocí mobilní aplikace, stačí stisknutí tlačítka. Záchranářům výrazně pomůže tím, že odešle i přesnou polohu volajícího. Lidé si ji mohou stáhnout do mobilu zdarma a funguje pro operační systémy Android a iOS. Jde o novou aplikaci pro chytré telefony, kterou budou využívat záchranáři v celé České republice. Na tiskové konferenci ji představil ředitel jihomoravské záchranné služby Milan Klusák.

Ilustrační foto

Počet vyděračských programů na Android se zdvojnásobil

Praha - Počet vyděračských programů pro chytré mobilní telefony s nejrozšířenějším operačním systémem Android se za poslední rok zdvojnásobil. Tyto škodlivé aplikace, tzv. ransomware, jsou schopné zašifrovat zařízení, změnit jeho PIN nebo uzamknout obrazovku a za opětovné zprovoznění požadují výkupné. Vyplývá to ze studie antivirové firmy Eset.

Nejlepší webové stránky mezi městy v Kraji Vysočina má letos Havlíčkův Brod. Ilustrační foto.

Brodský web sází především na jednoduchost a rychlost

Havlíčkův Brod – V první řadě jde o obsah. Když se lidé podívají na web Havlíčkova Brodu, chtějí se především co nejjednodušším způsobem dostat k aktualitám, důležitým informacím či úřední desce, říká vedoucí havlíčkobrodského odboru správy a informatiky Vladislav Rohlík.

Ilustrační foto.

Nová aplikace záchranky: lidé sdělí, kde jsou, a zavolají pomoc jedním tlačítkem

Jižní Morava – Přivolání záchranné služby je od středy pro vlastníky chytrých telefonů jednodušší. Zdravotnická záchranná služba totiž spustila novou mobilní aplikaci Záchranka, která nejenom přivolá pomoc, ale také odešle údaje o přesné poloze pacienta a o jeho případných onemocněních. Uživatelé aplikace jenom přidrží nouzové tlačítko na displeji, které tyto informace odešle na dispečink a také vytočí číslo 155. Lidé si ji mohou stáhnout do mobilu zdarma, funguje pro operační systémy Android a iOS.

Historická přilba dotvoří atmosféru na bále, který připravuje na sobotu 12. března Sbor dobrovolných hasičů Vojnův Městec.

Hasiči leští přilby, chystají se na bál

Vojnův Městec - Historická přilba dotvoří atmosféru na bále, který připravuje na sobotu 12. března Sbor dobrovolných hasičů Vojnův Městec. „Tak trochu to bude na našem bále vypadat jako na mysliveckém plese. Do tomboly totiž máme hned dvě divoká prasata," usmál se náměstek vojnoměsteckých hasičů Karel Malivánek s tím, že v tombole bude dále třeba chytrý mobilní telefon, hasicí přístroj do auta, gril a další domácí spotřebiče. „Okamžitých výher máme více než čtyři sta kusů," dodal Malivánek.

Ilustrační foto.

Růst odbytu smartphonů letos zpomalí na méně než 6 procent

Framingham – Tempo růstu odbytu smartphonů ve světě v letošním roce zpomalí pod šest procent, zatímco loni přesáhl hranici deseti procent. Předpovídá to výzkumná společnost International Data Corporation (IDC), podle níž byl loňský rok pravděpodobně posledním, kdy celoroční růst odbytu smartphonů překročil deset procent.

Ilustrační foto

Kolem Laguny vede nová běžecká trasa

Přerov – Běžečtí nadšenci v Přerově by měli zpozornět. V areálu Laguny vznikl pětikilometrový okruh, na který upozorňuje nainstalovaná tabule při vstupu od skateparku. Díky mobilní RunCzech aplikací mohou aktivní sportovci sledovat, kolik kilometrů mají za sebou.

LOVCI FOTEK: Pacienti, běžte domů!

LOVCI FOTEK: Pacienti, běžte domů'

Uherské Hradiště - Když jsem přišel na neurologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice, na chvíli jsem se zarazil. „Táhněte k sobě, děkujeme", vyzýval mě nápis na hlavních dveřích. Jistě, ona výzva znamenala, že mám dveře otevřít směrem k sobě.

Ilustrační foto.

Bombaj zavedla zóny, kde se nesmějí pořizovat selfie. Kvůli úrazům

Indické město Bombaj vyhlásilo po sérii smrtelných úrazů 16 zón, kde si lidé v zájmu vlastní bezpečnosti nesmějí pořizovat autoportréty - takzvaná selfie. Tyto oblasti se nacházejí především u moře v místech, kde není žádné zábradlí. Za porušení zákazu hrozí pokuta 1200 rupií (přes 400 korun), napsala agentura AP.

Ilustrační foto

Uber spustil v Bangkoku svou první motocyklovou přepravu

Bangkok - Americký provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber Technologies spustil v thajské metropoli Bangkok pilotní projekt uberMOTO pro přepravu motocykly. UberMOTO se má zaměřovat zvláště na města v rozvíjejícím se světě, sdělil dnes Uber.

Školáci ve Starém Městě simulovali útěk ze školy. Chtějí tak pro své vzdělávací zařízení získat lyže.

Děti prchaly ze školy s vězeňskou koulí, chtějí si "vydělat" na lyže

Staré Město – Na první den po letošních jarních prázdninách školáci ze Starého Města jen tak nezapomenou. Dvojice spolužáků připoutané za nohu běžely s vězeňskou koulí ulicemi města. Simulovaným útěkem ze školy chtěly pro svůj vzdělávací ústav získat lyžařské vybavení. Pomoci jim v tom může kdokoli.

Ilustrační foto

T-Mobile ještě letos propojí auta s chytrými mobily

Praha - Operátor T-Mobile chce ještě v letošním roce nabídnout propojení aut s mobilními zařízeními. Prostřednictvím malého diagnostického přístroje napojeného na řídicí jednotku auta budou moci řidiči na svém chytrém telefonu sledovat provozní data vozidla. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Speciální telefony nově používají pracovníci čerpací stanice Hněvkovice

Nepatří mezi chytré telefony, přesto může zachránit život

Temelín - Vypadá o dost starší než moderní chytré mobily. K internetu se nepřipojí. Fotografie nepořídí. Může však zachránit lidský život. To je také hlavní důvod, proč ČEZ pořídil pro pracovníky čerpací stanice Hněvkovice speciální přenosné telefony.

Bezdrátové dobíjení - očekávaná technologie v praxi.

Konec kabelů! Škoda nabídne od dubna bezdrátové dobíjení

Mladá Boleslav - Zákazníci, jež se od dubna rozhodnou pro koupi vozů Škoda Superb a Škoda Octavia, dostanou rovněž možnost nechat si nový automobil vybavit modernizovaným zařízením Phonebox, které umí bezdrátově dobíjet chytré telefony dle takzvaného Qi-Standardu, jsou-li touto technologií vybaveny

Ilustrační foto.

Nejlevnější smartphone v Indii bude prý v přepočtu stát 89 korun

Dillí - Zhruba 89 korun bude v přepočtu stát údajně nejlevnější chytrý telefon v Indii. Model od mladé indické firmy Ringing Bells má čtyřpalcový displej, dva fotoaparáty a operační systém Android od Googlu. Na trh mu pomohly iniciativy indické vlády jako je Make in India (Vyrábět v Indii) či Digital India (Digitální Indie). Velikost státních příspěvků ale není známa, informovala dnes agentura DPA.

Závody v ledovém lezení na rychlost

Vír hostil závody v ledovém lezení na rychlost

Vír – Už poosmé se do Víru sjeli závodníci z celé České republiky, aby se utkali v ledovém lezení na rychlost. Vírský cepín se tentokrát uskutečnil doslova na poslední chvíli. „Led ze stěny rychle mizel, ale vyšlo nám to," pochvaloval si moderátor lezeckého klání Slávek Matuška.

Ilustrační foto

Apple v březnu začne prodávat nové iPhony a iPady

New York – Americká společnost Apple v březnu zahájí prodej nové verze chytrého telefonu iPhone i počítačového tabletu iPad. Informuje o tom technologický server 9to5Mac. Apple podle zdrojů serveru nové přístroje oficiálně představí v úterý 15. března a již v pátek 18. března je hodlá uvést na trh.

Nad mobilem trávíme průměrně dvě až čtyři hodiny denně, lidí používajících chytré telefony přitom stále přibývá.

SMS syndrom jako epidemie? Trápí i padesátníky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nad mobilem trávíme průměrně dvě až čtyři hodiny denně, lidí používajících chytré telefony přitom stále přibývá. Před epidemií tzv. SMS syndromu, kterému se také říká syndrom esemeskového krku, varuje studie Kliniky chirurgie páteře a rehabilitace v New Yorku zaměřená na škodlivé vlivy práce se smartphony na náš pohybový aparát.

Interaktivní výstava 3D světa v nákupním centru Olympia. Lidem tam ukazují například holografické projekce, zabaví je i speciální brýle.

OBRAZEM: Až k hranici uvěřitelnosti. Výstava šálí smysly virtuální realitou

Brno – Zaplavat si mezi tuleni pod mořskou hladinou nebo se projít po zářících uličkách Disney Worldu a přitom zůstat v pohodlí domova. To umožňují speciální brýle, které si zájemci mohou od čtvrtka vyzkoušet v nákupním centru Olympia. Výstava nazvaná Originální 3D svět se věnuje právě tomuto druhu technologií. „Návštěvníci si prohlédnou a vyzkouší několik zajímavých exponátů. Horkou novinkou na trhu technologií jsou brýle, které s pomocí chytrého telefonu vytvářejí virtuální realitu. Velkým lákadlem je i místnost plná holografie, kde smysly návštěvníků budou šáleny až k samé hranici uvěřitelnosti," uvedla Lucie Nedbalová z marketingového oddělení centra.

Ilustrační foto

Na závady chytrým telefonem upozornilo 32 Rožnovanů

Rožnov pod Radhoštěm – Pozitivní zkušenost mají v Rožnově pod Radhoštěm s mobilní aplikací InCity. Za poslední čtvrtletí uplynulého roku jejím prostřednictvím lidé už ve třiceti dvou případech poslali radnici námět ke zlepšení či nahlásili závadu.

Ilustrační foto.

Pětina rodičů neví o aktivitách svých dětí na internetu, zjistil průzkum

Praha - Pětina rodičů v Česku nemá přehled o aktivitách svých dětí na internetu. Třetina nestanovuje dětem na internetu žádná pravidla při využívání sociálních sítí a bezpečnostní incident na internetu již řešila každá čtvrtá rodina. Vyplývá to z průzkumu UPC vydaného v rámci dnešního Dne bezpečnějšího internetu.

I psaní na stroji bylo  zábavou. Na snímku si to připomněl Zdeněk Heteš.

Dvě školy se ocitly off-line

Trutnov /VIDEO/ - Nechat doma tablety, notebooky, mobily a vypnout internetovou síť není jen tak. Ale stalo se a den byl delší.

Ilustrační foto

Víc času na pacienta? Mladí lékaři mění počítačový pravěk

Praha/Brno /INFOGRAFIKA/ – Život bez internetu, chytrého mobilu a počítače si většina z nás už neumí představit. Setkat se s nimi 
v ordinaci praktického lékaře je ale pořád spíš vzácnost. Právě používání IT technologií v praxi je jedním z témat na vůbec první konferenci mladých praktických lékařů, která se koná dnes v Brně. „Jak se mění obor, zvyšuje se potřeba mluvit více než o nemocech o etice, či právu jako každodenní součásti práce," uvádí organizátor konference Norbert Král.

Miroslav Urubek, šéfredaktor Valašského deníku.

Dobrý den, Valašsko

V době virtuální reality můžeme jen těžko dětem zakazovat používání všech těch chytrých telefonů, tabletů, androidů, a pro nás ve věkové kategorii 40+ jiných „mimozemských" vymožeností.

Samsung Galaxy S6 Edge.

Dodávky smartphonů loni stouply o desetinu na nový rekord

Framingham (USA) - Celosvětové dodávky chytrých telefonů se v loňském roce zvýšily o deset procent na rekordních 1,433 miliardy přístrojů. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Ilustrační foto.

Společnost Apple očekává první pokles příjmů za 13 let

Cupertino – Americká technologická společnost Apple očekává v tomto čtvrtletí první pokles příjmů za posledních 13 let. Společnost to uvedla při úterním představování hospodářských výsledků za uplynulý kvartál. Prodej chytrých telefonů iPhone by jí podle analytiků v tomto čtvrtletí mohl klesnout vůbec poprvé.

Ilustrační foto.

Připojení k internetu v Číně má více než polovina populace

Peking – Připojení k internetu v Číně má již více než polovina z 1,37 miliardy obyvatel Číny. Z toho 90 procent se jich připojuje k internetu z chytrého telefonu. Čínské centrum informací o internetových sítích (CNNIC) oznámilo, že počet připojení k internetu na konci roku 2015 mělo 688 milionů lidí, což bylo 50,3 procenta populace. Meziročně jejich počet stoupl o 6,1 procenta.

Ilustrační foto

Celosvětové dodávky počítačů letos opět klesnou

Egham – Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním roce opět klesnou, a to o procento na 287 milionů přístrojů. V příštím roce by však měly stoupnout o čtyři procenta, a to zejména díky přechodu podniků na operační systém Windows 10. Předpovídá to výzkumná společnost Gartner.

iPhone 6s (vpravo) a iPhone 6s Plus.

Google prý Applu zaplatil miliardu dolarů za vyhledávač v iPhonech

New York - Americká společnost Google zaplatila v roce 2014 jednu miliardu dolarů (25 miliard Kč) výrobci chytrých telefonů Apple za to, že Apple ve svých přístrojích iPhone nechá přednastavenou funkci Googlu pro internetové vyhledávání. Vyplývá to ze soudního dokumentu, na který se dnes odvolala agentura Bloomberg.