Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Smog v Prostějově

Prostějov dusí smog. Kvalitou ovzduší se dostal do červených čísel

Prostějov – Na předních příčkách nelichotivého žebříčku se na konci týdne objevil Prostějov. Důvodem je smog a vysoké množství polétavého prachu, jejichž množství přesáhlo podle Českého hydrometeorolo­gického úřadu (ČHMÚ) limit. Výsledkem je zařazení Prostějova mezi místa se špatným ovzduším. „Čísla jsou na hraně, průměry jsou nad normou," potvrdil Eduard Jarcovják.

Přerovské ulice zahalila smogová mlha

Přerovská MHD jezdí zdarma, kvůli smogu

Přerov – Zhoršení kvality ovzduší a prašnost sužují i nadále město Přerov. Má to jediné pozitivum – cestující mohou od pátku deváté hodiny ráno využívat autobusy městské hromadné dopravy zdarma. Magistrát už během dopoledne informoval občany o překročení limitů prostřednictvím mluvících sirén.

Inverze v Olomouci. Ilustrační foto

Smog dusí Olomouc, školky zrušily vycházky

Olomouc – Smog přikryl krajskou metropoli, hodnoty prachu v Olomouci překročily několikanásobně limity. Český hydrometeorologický ústav doporučuje,  aby lidé s chronickými dýchacími problémy, starší lidé a malé děti raději zůstali doma.

Ilustrační foto

Meteorologové odvolali varování před smogem

Severní Čechy - V Ústeckém kraji v pátek ráno meteorologové odvolali výstrahu před smogem. Přes noc se zlepšily rozptylové podmínky, pomohl slabý déšť. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Ilustrační foto

Smog se vrátil, padaly také teplotní rekordy

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji meteorologové vyhlásili poprvé o tomto podzimu smogovou situaci. A po dlouhé době poprvé kvůli koncentraci oxidu siřičitého. V posledních letech za smogem stojí většinou zvýšení koncentrací částic polétavého prachu, řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

V Ústeckém kraji je smogová situace, také padly teplotní rekordy

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji meteorologové vyhlásili poprvé o tomto podzimu smogovou situaci. A po dlouhé době poprvé kvůli koncentraci oxidu siřičitého. V posledních letech za smogem stojí většinou zvýšení koncentrací částic polétavého prachu, řekl ČTK Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Smog udeřil! Hůře se dýchá, vzduch se vyčistí snad o víkendu

Olomouc – Olomoučané již několik dní zažívají inverzi a od středy dostávají do plic více polétavého prachu. V některých částech města rozhodně. Jeho průměrné čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace překročily na měřící stanici v Olomouci-Hejčíně prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Na další stanici – ve Šmeralově ulici – byly těsně pod stovkou. Rozptylové podmínky se podle meteorologů výrazněji vylepší zřejmě až v pondělí, kdy začne foukat. V sobotu by však mohlo zapršet, což by mělo vzduch trochu pročistit.

Inverze v Přerově - ráno 5. Listopadu 2015

Smog udeřil a jen tak se jej nezbavíme! Zvažte cestu autem

Přerov – Kuřáci by si měli rozmyslet, jestli si zapálí cigaretu venku, a řidiči zase zvážit, zda usednou do auta a ještě více tak zatíží životní prostředí. V Přerově totiž naplno udeřila inverze a polétavého prachu v ovzduší je téměř třikrát tolik, než povolují limity.

Ilustrační foto

Inverze udeřila, přerovští školáci míří do hor

Přerov – Na ozdravný pobyt do malebného prostředí Jeseníků vyráží v neděli první turnus přerovských školáků. Je právě nejvyšší čas – ve městě už naplno udeřila inverze a v ovzduší je více polétavého prachu, než povolují limity. Pobyty v horách, dotované státem, jsou pro děti jednou z mála možností, jak alespoň na chvíli uniknout smogu. Dovolit si je přitom mohou i sociálně slabší rodiny.

Ilustrační foto.

Moravskoslezský kraj začala trápit inverze

Ostravsko - Více než 100 mikrogramů prachových částic v krychlovém metru vzduchu v hodinových intervalech zaznamenaly monitorovací stanice v severovýchodní části Moravskoslezského kraje.

Ilustrační foto

Doprava
 je tématem číslo jedna

Náchod - Smog, prach, hluk od desetitisíců automobilů valících se městem směrem na Polsko. To trápí spoustu obyvatel Náchoda. A letos k tomu přibyly více jak půl roku trvající omezení, které si vyžádaly dlouhé kolony a objízdné trasy přes město, což znepříjemňuje život řadě dalších obyvatel. Doprava je v Náchodě i po roce od loňských komunálních voleb číslo jedna a její řešení patří k největším tématům.

Smog. Tak to teď vypadá v Singapuru

Jde o zdraví? Singapur bojuje se smogem, formule má problém

Singapur - Jak na smog? Tahle otázka teď trápí všechny v Singapuru. A trápí i piloty formule 1, jimž bude ovzduší komplikovat víkendovou Velkou cenu Singapuru, která už tak patří kvůli náročným klimatickým podmínkám k fyzicky nejtěžším v šampionátu. Kvůli rozsáhlým lesním požárům v Indonésii se Singapur v posledních dnech zahalil do poměrně hustého dýmu, který zhoršuje viditelnost.

Ilustrační fotografie.

Inspektoři rozdali v Brně stotisícové pokuty

Brno – Za znečišťování ovzduší v centru města dostala brněnská společnost Šmeral Brno od České inspekce životního prostředí stopadesátiti­sícovou pokutu. O sto tisíc korun víc musí zaplatit brněnský podnikatel Robert Kotlár, který ve Vranovské ulici provozoval nepovolenou sběrnu odpadů.

Korado přináší na trh hned několik zástupců v decentralizovaných jednotkách. Na výběr jsou větrací jednotky KORAVENT  a větrací jednotky se zpětným získáváním tepla KORASMART.

Korado: Jak účinně větrat bez ztráty tepla a přítomnosti alergenů

Vzduch a voda jsou dva základní potřebné elementy pro přežití. Pitnou vodou je každá domácnost zásobována dostatečně, ale o kvalitě ovzduší v místnosti se už tolik nehovoří. Nedostatek čerstvého vzduchu či dlouhodobý pobyt v nekvalitním ovzduší se přitom podepisuje na naší fyzické i psychické kondici. Časté bolesti hlavy, únava, podrážděnost, alergie, dýchací problémy – to vše může být důsledkem dlouhodobého dýchání nekvalitního vzduchu. Tento stav je většinou způsoben nedostatečným větráním či špatnou kvalitou vnějšího ovzduší, popř. kombinací obou faktorů.

Ilustrační foto.

Jihomoravský kraj se potýká se zvýšenou koncentrací smogu

Brno – Jižní Morava se potýká se zvýšenou koncentrací smogu. Meteorologové v pátek odpoledne vyhlásili v Brně a posléze v celém Jihomoravském kraji z důvodu vyšších koncentrací tzv. troposférickeho ozonu smogovou situaci. Řekl to Peter Hruška z Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Předpokládá, že tento nepříznivý stav, který může škodit hlavně lidem s dýchacími potížemi, bude přetrvávat také v sobotu.

Horko bylo o víkendu i v Jiříkově, osvěžení tak přišlo vhod.

Vedro přineslo rekordy, fronty, kolapsy a ozon

Děčínsko – Tropický prodloužený víkend, během kterého padaly teplotní rekordy, přinesl na Děčínsku více práce především záchranářům. Naopak hasiči hlásí klid. Podle očekávání také praskala ve švech koupaliště – to děčínské navštívilo během tří dnů několik tisíc návštěvníků.

Neutěšená dopravní situace v Náchodě.

Náchodští podpořili obchvat

Náchod - Hluk, smog, prach z tisíců automobilů a náklaďáků denně trápí už mnoho let obyvatele podél hlavní silnice protínající Náchod. Vysvobozením by pro celé město byl obchvat, jenže jeho příprava se táhne už sedmnáct let. V pondělí náchodští zastupitelé vyjádřili na svém jednání podporu severní variantě obchvatu a krokům, které by vedly k jeho urychlené realizaci. Pouze zástupci Strany zelených toto nepodpořili.

Ilustrační foto

Imigrační politiku EU moc nezvládla, každý dvacátý člověk na ulici je Arab

Liberec - Rychlá auta, letadla a hluk. Všude smog, který zahaluje svítící město do mlžného závoje. Prosklené vysoké budovy s podzemními parkovišti, na kterých se kvůli přemíře aut stejně nedá zaparkovat. Na každém rohu semafor, na kterém skoro neustále svítí červená, a je tak téměř nemožné se přes něj dostat.

NÁVŠTĚVA U STAROSTY DUBÍ. Zleva Pavel Reichl, David Reeves, Keith Coughlan (všichni tři European Metals), Petr Pípal (starosta města Dubí), Otto Janout (Geomet).

Prohlédli si Cínovec

Dubí - Velká světová města jako jsou Paříž či Peking trápí jedovatý smog. A proto se různými opatřeními snaží vylepšit ovzduší. Jedním z nich je i apel na řidiče, aby při jízdě do centra využívali co možná nejvíce „zelené automobily". Tedy takové, které produkují minimum či žádné zplodiny. Do kategorie „zelené" patří i elektromobily a hybridní vozy. Tato auta ke svému životu potřebují nezbytně baterie z lithia. To dělá z lithia do budoucna velmi atraktivní zboží. Ložisek, kde se nachází tato ruda není v Evropě a ani na světě moc. Jednou z lokalit je Cínovec na Teplicku.

Gymnázium Teplice

Pětkrát zlato, třikrát pro Teplice

Teplice - Ve čtvrtek 16.4.2015 se Na Gymnáziu Teplice se konala již tradiční Postupová přehlídka Ústeckého kraje, letos již 7. ročníku Celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů (CPSPS). Ač byla přehlídka poněkud komornější, než na co jsme v kraji zvyklí, určitě se to neprojevilo na kvalitě. I letos odborná porota zkonstatovala, že se sbory opět zlepšily, že je vidět velký kus práce, kterou od minulého ročníku odvedly.

Ilustrační foto

V Pekingu opět omezí dopravu kvůli dusivému smogu

Peking – Čínské hlavní město Peking zavedlo opatření, kterými omezí počet vozidel v ulicích během dní, kdy bude značně zvýšené znečištění ovzduší. Jde o další krok, jímž se Peking snaží bojovat proti dusivému smogu, který v posledních letech pravidelně zahaluje město s 21 miliony obyvatel, napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto

V Paříži smějí kvůli smogu jezdit jen auta určitých SPZ

Paříž - Nejméně do úterního rána platí v Paříži a okolí kvůli velkému smogu takzvaná střídavá doprava. Při ní smějí v lichý den jezdit auta jen s lichým číslem poznávací značky a v sudých dnech naopak. Na dodržování mimořádného opatření byla dopravní policie posílena o 500 mužů, uvedla místní média.

Ilustrační foto

Paříž sužuje smog, městská hromadná doprava je zdarma

Paříž - Obyvatelé a návštěvníci Paříže mají od dneška městskou hromadnou dopravu zdarma. Dočasné opatření se zavedlo s cílem omezit automobilovou dopravu poté, co metropoli sužuje mimořádné znečištění ovzduší, uvedla dnes místní média.

Ilustrační foto.

Na jihu Brna bojují proti rozšíření dálnice. Mají strach ze zvýšení hluku

Brno – Prach, smog a především hluk tisícovek projíždějících aut. To je každodenní realita lidí žijících v okolí dálnice D1 v městské části Brno-jih. Do pěti let může být ještě hůř. Tedy pokud vyjde plán Ředitelství silnic a dálnic, které chce úsek mezi obchodními centry Futurum a Avion Shopping Park v obou směrech rozšířit ze dvou na tři pruhy. Zaměr totiž nepočítá s řešením zvýšeného hluku.

Ilustrační foto.

Na jihu Brna bojují proti rozšíření dálnice. Mají strach ze zvýšení hluku

Brno – Prach, smog a především hluk tisícovek projíždějících aut. To je každodenní realita lidí žijících v okolí dálnice D1 v městské části Brno-jih. Do pěti let může být ještě hůř. Tedy pokud vyjde plán Ředitelství silnic a dálnic, které chce úsek mezi obchodními centry Futurum a Avion Shopping Park v obou směrech rozšířit ze dvou na tři pruhy. Zaměr totiž nepočítá s řešením zvýšeného hluku.

TŘETÍ místo získal Vít Kvídera (MŠ Janov; na snímku) a Daniel Šnajdr (MŠ U Saské brány), o druhé se dělí Anna Rychlá a Aneta Sečová (obě na fotografii; soutěžily za MŠ Janov).

Pětasedmdesát výtvarníků hostí knihovna

Rokycany - Fantazii úžasných příběhů, zaplňujících knihovnu, doplnila dětská obrazotvornost. Výtvarné práce malých umělců totiž od čtvrtečního odpoledne zdobí salonek zmiňované městské instituce. ZŠ ulice Míru ve spolupráci s jejími pracovníky vyhlásila soutěž na téma Když jsem se potkal s… a zájemci ji obeslali 75 výkresy.

Téměř 90 procent čínských měst nesplnilo limit kvality ovzduší

Peking – Téměř 90 procent velkých měst v Číně nesplnilo v minulém roce státní normy týkající se kvality ovzduší. Informovalo o tom dnes na svých internetových stránkách čínské ministerstvo životního prostředí, podle nějž pouze osm ze 74 měst mělo hladinu smogu nižší, než je stanovený limit.

Hradecký deník - tady nás najdete.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Štěpánka Saadouni.

Máme jen to, co jsme chtěli

Havlíčkův Brod - „Česká lékárnická komora (ČLnK) obvinila lékárny Dr. Max z vedení nekorektní kampaně," tvrdí tento lékárenský gigant.

Ilustrační foto.

Životní prostředí letos čekají změny, u odpadů i národních parků

Praha - Nakládání s odpady, registr znečišťování životního prostředí i pravidla pro národní parky čekají letos legislativní změny. Některé začaly platit již s nástupem nového roku, jako například vyhláška o nakládání s bioodpady a kovy a změny v podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Ministerstvo životního prostředí chystá i další novinky, jako například novelu zákona o ochraně ovzduší, která by mohla zrychlit informování lidí o smogu.

Ilustrační foto.

Čínské město Šen-čen omezuje registraci nových aut

Šen-čen - Město Šen-čen na jihu Číny omezuje registraci nových aut. Připojuje se tak k dalším velkým městům, včetně Pekingu a Šanghaje, která omezením počtu nových aut bojují proti smogu a dopravním zácpám, napsala agentura Reuters.