Kreativ

ŠTÍTEK: smog

V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Ilustrační snímek

Třetinu Čechů obtěžuje přemíra světla. Zvyšuje riziko rakoviny i depresí

Nejen snižování emisí skleníkových plynů je jednou z hlavních environmentálních výzev současnosti. Podle odborníků je stejným problémem pro stav životního prostředí hrozba světelného znečištění. V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Větší ochranu před světelným smogem by měla přinést změna v zákoně.

Přivítání českých pozemních hokejistek v Indii.

Sen o Paříži s vůní kari. Hokejistky objevují Indii, děsí je smog a chudoba

České pozemní hokejistky v sobotu vstoupí do bojů o postup na olympijské hry v Paříži. O historickou účast pod pěti kruhy se národní tým popere v kvalifikačním turnaji v daleké Indii. Hráčky už se oklepaly z dlouhé cesty, stále si ale zvykají na exotické a v mnohém nezvyklé prostředí. Pálivým kořením počínaje a smogem konče.

Díky odsíření se na severu Čech zlepšilo životní prostředí.

Zapomenutý smog a inverze? Díky odsíření lidé opouštějí sever méně

/FOTO, VIDEO/ Kvalita životního prostředí má zásadní vliv na stěhování, zní z Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik – krátce SYRI. Dokázal to na příkladu severních Čech, které si toto elitní vědecké pracoviště vybralo jako svou laboratoř. Například zjistilo, že poté, co se díky odsíření elektráren zlepšilo životní prostředí, odliv lidí ze silně znečištěných obcí klesl takřka o čtvrtinu.

Z nového Bauhausu, od zahradního centra po drive-in.

Bauhaus u Ústí otevírá. První zákazníky v pátek přivítá herec Vojtěch Kotek

/FOTO, VIDEO/ Řetězec Bauhaus v Trmicích u Ústí nad Labem otvírá. Zpočátku vzbudil nevoli kvůli přemístění obřího reklamního označníku z Brna. Diskuse nakonec opadly a řetězec bude od pátečních 7 hodin ranních k dispozici spotřebitelům. Asistovat u prvního dne provozu bude známý herec Vojtěch Kotek, který je tváří řetězce a jako takový hraje hlavní roli v jeho reklamách. Lidé se s ním budou moci vyfotografovat a prohodit pár slov. Společnost v regionu nabídla také několik novinek nebo desítky pracovních míst.

Reklamy u silnic. Ilustrační foto.

Konec reklamního smogu. Litomyšl hodlá za polepy rozdávat vysoké pokuty

Billboardy, samolepky na sloupech a reklamy na každém rohu. Města v Pardubickém kraji bojují s reklamním smogem. Litomyšl jedná s podnikateli, někteří sundávají reklamy sami, někde už město hrozí pokutami. Ve Svitavách chce radnice jednotný vzhled náměstí a živnostníkům proto nakoupí stejné tabule.

Vizualizace poutače, kterou prezentují petičníci. Oproti skutečnosti je však výrazně naddimenzovaná.

Petici proti obřímu poutači Bauhausu podepsaly stovky lidí. Trmice vyjednávají

/ANKETA/ Pokud poutač nebyl dost dobrý pro Brno, rozhodně není dost dobrý ani pro Ústí nad Labem. Tento argument Barbory Rubačové vystihuje názor obyvatel Ústecka, kteří podepsali petici proti umístění obřího poutače na novou prodejnu řetězce Bauhaus v Trmicích. K pátečnímu dopoledni ji jen elektronicky podepsalo přes 430 lidí. Čtyřicetimetrový poutač měl své místo původně v Brně. Tady ale kazil městské panorama, navíc nevyhovoval dopravním limitům. Firma nakonec reklamu rozmontovala a rozhodla o jejím umístění v Trmicích u právě budované nové prodejny. Tím ale zase zvedla ze židlí místní.

Městské osvětlení. Ilustrační foto.

Brno pomohlo v boji proti světelnému smogu. Vznikla nová pravidla

/VIDEO/ Zhasli Brno, aby pomohli vytvořit nová pravidla týkající se světelného znečištění. Jak moc je noční osvětlení intenzivní, pocítili Brňané předloni na jaře, kdy ve městě zhaslo čtyřicet tisíc lamp. Pokus odhalil, kolik takzvaného světelného smogu vytváří svítilny, výlohy nebo otevřená parkoviště. Na základě sesbíraných dat připravilo ministerstvo životního prostředí normu, která má sloužit jako vodítko při umístění nových světel.

Novoroční ohňostroj nad centrem Prahy 1. ledna.

Ohňostroje jsou jedovatá zábava. Brát na ně děti je zločin, apelují čeští vědci

Již mnoho let zaznívají proti ohňostrojům hlasy, že plaší domácí i divoká zvířata. Doposud se však pomíjel hlavní problém: člověk si nad hlavu vystřelí tuny jedovatých látek, které po akci rozhodně nezmizí. Vědci v rozhovoru pro Akademii věd upozornili, že tyto látky jsou nebezpečné nejen v místě konání show a nejen v jejím průběhu. Člověk při ohňostrojích vdechne jedy, kterých se už tělo nedokáže zbavit. Deník přináší přehledně argumenty vědců, proč bychom si tyto světelné kratochvíle měli odpustit.

Městské osvětlení. Ilustrační foto.

Boj Brna se světelným smogem: Cílem je vidět hvězdy i ve městě

Brňané jsou zase blíže tomu, aby v nočních hodinách viděli na obloze hvězdy i v centru města. Představitelé města se dlouhodobě snaží snižovat světelné znečištění, minulý týden radní schválili dokument, který k tomu má pomoci. V rámci něj například stanovili maximální intenzitu osvětlení a upřesnili technické parametry.

Nové osvětlení na Neumannově ulici

Ve Žďáře už svítí úsporněji. Nová světla sníží světelný smog

/FOTO/ Téměř 400 svítidel veřejného osvětlení vyměnili ve Žďáře nad Sázavou. Díky úspornějším LEDkám ušetří radnice za elektřinu statisíce korun ročně. Další výhodou modernějšího osvětlení je omezení světelného smogu. Nové lampy už osvětlují ulici Neumannovu či část sídliště pod Zelenou horou.

Světlo je jedním ze základních faktorů našeho blahobytu

Světlo nám dává život, jeho přemíra však škodí

Život by bez světla nebyl. Sluneční světlo dává život. A zdraví. Nemohli bychom bez něj existovat. Dnes naše životy závisí na světle do té míry, že si den neumíme představit ani bez toho umělého. Svítíme často a téměř všude nehledě na denní dobu. Jsme zahlceni světelným smogem.

Nebe plné padajících hvězd.

Říjnovou noční oblohu rozjasní Orionidy. Budou vidět i na Vysočině

/FOTO/ Po více než měsíční pauze se pozorovatelé noční oblohy na Vysočině mohou těšit na divadlo v podobě padajících meteorů. „Blíží se meteorický roj Orionidy. Jak již název napovídá, meteory budou zdánlivě vylétávat ze souhvězdí Orionu,“ vysvětlil Miloslav Staněk z Metopressu. Kromě toho zimní oblohu rozzáří i Leonidy, Geminidy a Kvadrantidy.

Lidé ve městech neznají úchvatný pohled do hlubin vesmíru. Přesto se mnoho amatérských hvězdářů snaží svými dalekohledy proniknout skrze světelný závoj.

Světelného smogu přibývá. Nepřeje romantice ani zdraví, varuje odborník

Vzhlížet k potemnělému nebi protkanému bezpočtem zářících hvězd není jen odvěkou touhou astronomů, romantiků a snílků. Na tmavé noční obloze by mělo záležet všem. Má blahodárný účinek na naše zdraví a zároveň ovlivní, jestli v budoucnu budeme mít co jíst. Své o tom ví přední český odborník na tmavou oblohu Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově.

Mikulovští se nyní zabývají takzvaným vizuálním smogem ve městě.

Mikulovští řeší vizuální smog. Sjednotí reklamy v centru

Nepřehledná směsice barev, tvarů a typů písma na sloupech, v těsné blízkosti dopravních značek, podél cest i na historických budovách co nevidět zmizí z centra Mikulova na Břeclavsku. Vedení města se totiž rozhodlo řešit takzvaný vizuální smog.

Největším zdrojem světelného smogu jsou osvětlení soukromých objektů a areálů.

Zhasnuté Brno: nejvíc smogu dělají osvětlení soukromých budov a areálů

Tma zalila v noci 10. dubna na několik hodin brněnské ulice i náměstí. Cílem vypnutí veřejného osvětlení bylo zjistit, jak moc Brno trápí světelný smog. První výsledky ukazují, že veřejné osvětlení sice vytváří světelné znečištění, ale mnohem účinnější by mohla mít regulace osvětlení soukromých objektů a areálů.

Ilustrační foto.

Praha chce zamezit nárůstu světelného smogu. Speciální osvětlení už se testuje

V některých pražských ulicích a prostranstvích se bude měnit intenzita veřejného osvětlení v závislosti na provozu dopravy a pohybu lidí. Světla se ztlumí třeba po konci večerní špičky nebo v pozdních nočních hodinách. Počítá se s tím v připravované dlouhodobé koncepci veřejného osvětlení, jejíž provedení si „objednali“ radní před necelými dvěma roky.

Rekonstrukce pěší zóny Cíl, známější jako Křižáky, se podle obyvatel Příbrami příliš nepovedla. Stromky ozdobila velikonoční výzdoba.

Rekonstrukce příbramské pěší zóny je terčem kritiky. Radnice slibuje vylepšení

/FOTOGALERIE/ Mimořádně nevydařená rekonstrukce, smutné místo, betonový hnus, žádná změna k lepšímu, vyhozené peníze… Takhle lidé hodnotí na sociálních sítích rekonstrukci příbramské pěší zóny Cíl, známější jako vnitroblok Křižáky. Shovívavější jsou zdejší obyvatelé. Ti uvítali zklidnění prostoru. Absence laviček totiž zabraňuje shlukování nepřizpůsobivých občanů.

Několik podob skřítků Nárožníčků. Ti se mají podle návrhů výtvarníků objevit v ulicích Nymburka.

Skřítci Nárožníčci v centru Nymburka. Zpestření nebo vizuální smog?

Nymburská radnice oznámila, že chce v centru města rozmístit skřítky Nárožníčky. Jde o celkem dvanáct svérázných postaviček z příběhů místního spisovatele Jana Řehounka. Vedení města vyzvalo zdejší i přespolní výtvarníky, aby přihlásili své návrhy na podobu samotných skřítků.

Reklamní plochy, které se v Porubě v závěru minulého pracovního týdne staly jablkem sváru.

Odstranění billboardů v Ostravě-Porubě. Bojovalo se o senát i mimo urny?

Kuriózní situace nastala krátce před pátečním prvním kolem senátních voleb v Ostravě-Porubě. Mělo dojít k nepovolenému odstranění tří reklamních ploch svinovského kandidáta, který v tom spatřuje práci konkurenta a místostarosty Poruby v jednom. Ten o tom nic neví. Kdo má pravdu?  

Pouliční osvětlení v Havlíčkově Borové.

Nenápadný vysočinský unikát: Borová přešla na revoluční osvětlení. Mění barvu

Zkraje večera a před rozedněním svítí světlem bílým, v noci pak šetrnějším žlutým světlem. Právě touto cestou se rozhodli jít v Havlíčkově Borové a do tisícového městysu pořídili unikátní biodynamické veřejné osvětlení. Takto komplexní systém svícení mají dokonce jako první na Vysočině. „Je to nejekologičtější způsob světla, který můžeme použít,“ upozornil odborník na světelné znečištění Hynek Medřický.  

Pouliční osvětlení v Havlíčkově Borové.

Nenápadný vysočinský unikát: Borová přešla na revoluční osvětlení. Mění barvu

Zkraje večera a před rozedněním svítí světlem bílým, v noci pak šetrnějším žlutým světlem. Právě touto cestou se rozhodli jít v Havlíčkově Borové a do tisícového městysu pořídili unikátní biodynamické veřejné osvětlení. Takto komplexní systém svícení mají dokonce jako první na Vysočině. „Je to nejekologičtější způsob světla, který můžeme použít,“ upozornil odborník na světelné znečištění Hynek Medřický.  

Město Zlín čeká sjednocení vizuálu městských budov. Inspirací je zlínský Obchodní dům i Malá scéna.Hotovo je na Benešově nábřeží, další na řadě je prostor na Dlouhé ulici.

Konec vizuálního smogu? Zlín má být krásnější, sjednocený v jednom triku

Město Zlín plánuje u svých objektů sjednotit vzhled. „Chceme zbavit město vizuálního smogu," říkají zlínští radní. „Plánujeme systematicky rekonstruovat městské bytové i nebytové prostory. Máme v plánu pokračovat na dalších budovách v majetku města,“ doplnil náměstek primátora pro majetek a rozvojové plochy Pavel Brada.

Ilustrační foto.

Příbram chce bojovat proti agresivní reklamě. Není jediná

S agresivní reklamou chce ve svých ulicích zatočit vedení města Příbrami. S takzvaným vizuálním smogem chce bojovat s řadou dostupných prostředků. Nebude se ale jednat pouze o centrum města, kterého se případný regulativ dotkne. Jak naznačil místostarosta Příbrami Martin Buršík, jednat se o omezení reklamy bude o celém městě.

Ilustrační foto.

Pracovní skupina na regulaci vizuálního smogu stále neexistuje

Koncem minulého roku upozornila vedení města skupina obyvatel na přebujelou reklamu v ulicích Příbrami. Podle nich je většina reklamy, lákající na různé zboží či služby, nevkusná a zahlcuje veřejný prostor. Radnice slíbila, že se omezením takzvaného vizuálního smogu bude zabývat.

Zlepšení průchodnosti podloubí a vzhledu náměstí si slibují občané Litomyšle od nového tržního řádu.

FOTO: Litomyšl omezuje reklamní smog

Konec krabicím se zbožím na podloubí na náměstí v Litomyšli. V únoru začne platit nový tržní řád, který omezí množství zboží v podsíních. Litomyšl tak bojuje s reklamním smogem v centru města.

Reklamní bannery v Příbrami.

Část veřejnosti žádá po vedení města omezení reklam

Část veřejnosti se obrátila na vedení města s žádostí o omezení bilboardů a dalších reklam na území města. Reklamy jsou prý často kýčovité nevkusné, navíc bývají umístěné na nevhodných místech a navozují tak pocit takzvaného vizuálního smogu.

Spermie. Ilustrační snímek

Nečekaný důsledek. Globální oteplování ničí mužskou plodnost, zjistili vědci

Oteplování klimatu ohrožuje plodnost mužů, spolu se smogem, chemickými látkami v ovzduší a radiací. V Itálii poslední údaje statistického institutu ISTAT potvrzují demografický pokles. Loni se narodilo jen 439 747 dětí. To je historické minimum a na vině mohou být uvedené faktory, ať už jeden sám o sobě nebo všechny dohromady, píše italský deník La Repubblica.  

Ilustrační fotografie.

Tma se stává ohroženým druhem. Upozorňuje na to i Jizerská oblast tmavé oblohy

Nenajdete ji už pomalu ani pod svícnem, natož v noci. Tma, stejně jako ticho, se stala nedostatkovým zbožím. Na světelné znečištění, které se rozšířilo z velkých městských aglomerací téměř všude a není před ním úniku, upozornil před deseti lety Astronomický ústav Akademie věd ČR. Dne 4. listopadu 2009 vyhlásil první oblast tmavé oblohy u nás.

Ilustrační snímek

Tma se stává ohroženým druhem. Upozorňuje na to i Jizerská oblast tmavé oblohy

Nenajdete ji už pomalu ani pod svícnem, natož v noci. Tma, stejně jako ticho, se stala nedostatkovým zbožím. Na světelné znečištění, které se rozšířilo z velkých městských aglomerací téměř všude a není před ním úniku, upozornil před deseti lety Astronomický ústav Akademie věd ČR. Dne 4. listopadu 2009 vyhlásil první oblast tmavé oblohy u nás.

Ilustrační fotografie.

Tma se stává ohroženým druhem. Upozorňuje na to i Jizerská oblast tmavé oblohy

Nenajdete ji už pomalu ani pod svícnem, natož v noci. Tma, stejně jako ticho, se stala nedostatkovým zbožím. Na světelné znečištění, které se rozšířilo z velkých městských aglomerací téměř všude a není před ním úniku, upozornil před deseti lety Astronomický ústav Akademie věd ČR. Dne 4. listopadu 2009 vyhlásil první oblast tmavé oblohy u nás.

Ilustrační fotografie.

Tma se stává ohroženým druhem. Upozorňuje na to i Jizerská oblast tmavé oblohy

Nenajdete ji už pomalu ani pod svícnem, natož v noci. Tma, stejně jako ticho, se stala nedostatkovým zbožím. Na světelné znečištění, které se rozšířilo z velkých městských aglomerací téměř všude a není před ním úniku, upozornil před deseti lety Astronomický ústav Akademie věd ČR. Dne 4. listopadu 2009 vyhlásil první oblast tmavé oblohy u nás.