Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Elektrobus. Ilustrační foto.

Pražský dopravní podnik koupí 14 elektrobusů

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) koupí 14 elektrobusů pro linku 207 ze Staroměstské na Ohradu, jezdit by mohly od září 2018. Na středečním setkání s novináři to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Pořízení elektrobusu je dvakrát dražší než naftového autobusu, stojí 11 až 12 milionů Kč, další dva miliony výměna baterií, která prodlouží životnost, dodal. Naopak levnější než nafta jsou náklady na energii.

Ilustrační foto.

Hromadná doprava bude zdarma. Když Brno zahalí smog

Brno /ANKETA/ – Kdo určuje cenu hromadné dopravy v Brně? Meteorologové. Zatím to ještě není pravda, ale magistrát počítá s tím, že brzy zavede cestování hromadnou dopravou při smogu zdarma. A smogovou situaci vyhlašují meteorologové. Připravit projekt v úterý odborníkům zadali brněnští radní.

Stanice technické kontroly. Ilustrační foto.

V Praze bude více stanic, které měří škodliviny z dopravy

Praha - Technická správa komunikací (TSK) rozšíří systém monitorování škodlivin z dopravy v Praze. Pořídí 18 měřicích stanic, celkem jich tak bude v centru metropole 30. Podle výsledků měření je možné i usměrňovat dopravu, řekla  mluvčí TSK Barbora Lišková. Doprava je v Praze největším zdrojem znečištění ovzduší.

Povodeň. Ilustrační foto

Tající sníh může zvednout hladiny řek

Prudké oteplení doprovázené srážkami by podle Povodí Moravy mohlo lokálně způsobit výskyt některých z povodňových stupňů. Vodní nádrže jsou ale připravené vodu z tajícího sněhu zachytit. Dnes to v tiskové zprávě uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Ilustrační foto

Smogová situace ve středních Čechách byla odvolána

Praha - Meteorologové v pátek odpoledne odvolali smogovou situaci ve středních Čechách vyhlášenou ve čtvrtek ráno kvůli vysoké koncentraci prachových částic. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ). Nejhorší situace je v současnosti na měřicí stanici Rožďalovice-Ruská, která je na čtvrtém nejhorším stupni ze šesti.

Praha v zimě. Ilustrační foto.

Meteorologové odvolali smogovou situaci v hlavním městě

Praha - Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v pátek odvolali smogovou situaci v Praze, kterou vyhlásili kvůli vysoké koncentraci prachových částic ve čtvrtek. V pátek to oznámil ČHMÚ. Pražský magistrát kvůli smogu vyzval řidiče, aby omezili jízdy autem. Zvláštní opatření Praha nechystala. V neděli mají o aktuální situaci jednat pražští radní. Smog trápil Prahu už před zhruba dvěma týdny, kdy platila takzvaná smogová regulace.

Smogová situace na Královéhradecku.

Kraj se opět ponořil do smogu

Hradecko - Od čtvrtka znovu Český hydrometeorologický ústav vyhlásil smogovou situaci, respektive výrazné zvýšení polétavého prachu. Upozornění zahrnuje celý Královéhradecký kraj.

Smogová situace na Královéhradecku.

Kraj se opět ponořil do smogu

Hradecko - Od čtvrtka znovu Český hydrometeorologický ústav vyhlásil smogovou situaci, respektive výrazné zvýšení polétavého prachu. Upozornění zahrnuje celý Královéhradecký kraj.

Ilustrační foto.

Pražský magistrát žádá řidiče, aby kvůli smogu omezili jízdy auty

Praha - Pražský magistrát žádá řidiče, aby kvůli smogu omezili jízdy autem. Zvláštní opatření jako MHD zdarma či omezení dopravy Praha nechystá. V pátek řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve čtvrtek vyhlásili smogovou situaci. Podle jejich předpovědi by se měla situace v sobotu zlepšit. V neděli by o aktuální situaci měli jednat pražští radní. Smog trápil Prahu již před zhruba dvěma týdny, kdy platila několik dní i takzvaná smogová regulace.

Smog. Ilustrační foto.

Ve středních Čechách přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky

Středočeský kraj - Ve Středočeském kraji přetrvává smogová situace. Hodinové hodnoty koncentrací polétavého prachu jsou nyní překročeny na čtyřech stanicích. Nejhorší situace je na měřící stanice Kladno-Švermov, kde je naměřena hodnota 125 mikrogramů na metr krychlový. Čtyřiadvacetihodinový limit pro polétavý prach 50 mikrogramů je překročen na třech stanicích a na jedné stanici je přesně na hranici 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického úřadu.

Mlha. Ilustrační foto.

Ve Středočeském kraji trápí řidiče hustá mlha a náledí

Středočeský kraj - Dopravu ve středních Čechách v pátek ráno komplikuje hustá mlha, místy s dohledností do padesáti metrů, a náledí. Mlha je hlášena z Pražského okruhu a dálnic D1, D4, D5, D8 a D11 a silnic prvních tříd na Příbramsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v Praze-východ. Náledí pak může řidiče potrápit na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kladensku a Rakovnicku, a to i na hlavních tazích. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Smog v Praze. Ilustrační foto.

Smog je zpátky, s MHD zdarma město stále váhá

Praha - Po několikadenní pauze meteorologové v Praze opět vyhlásili smogovou situaci. I když radní minulý týden slíbili, že v takovém případě bude městská doprava zadarmo, k činu se zatím nemají.

Ilustrační snímek.

Smogová situace platí už v pěti krajích, na severu Moravy regulace

Meteorologové vyhlásili dnes časně ráno kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu smogovou situaci v Praze a Středočeském kraji. Poté rozšířili varování také pro Pardubický, Královéhradecký a Zlínský kraj. Současně upozornili, že v blízké době může být vyhlášen přísnější signál regulace, během něhož musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už od středečního večera platí regulace na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Zima v Tisé.

Víte, jak vypadá zima v Tisé? Jako v pohádce

Ústí nad Labem - Zeleným autobusem do Tisé to je patnáct minut od Městského stadionu. U kina Hraničář byl lehký smog, u kostela Svaté Anny už azurové nebe. Většina přespolních turistů zná tuto obec hlavně kvůli pískovcovým stěnám, horolezci a filmaři jsou tu celé léto.

Ilustrační foto.

Města na Berounsku jednají o bezplatné hromadné dopravě

Berounsko - Vyhýbejte se fyzické námaze venku, nevětrejte a jezděte raději hromadnou dopravou než osobními auty. Tato doporučení obce a města předávaly svým obyvatelům v předchozích dnech, kdy se na mnoha místech objevil smog. V případě, že by se problémy se znečištěným ovzduším opakovaly, hodlají města přistoupit ke konkrétním opatřením.

Ilustrační foto

Města jednají o bezplatné hromadné dopravě

Berounsko – Vyhýbejte se fyzické námaze venku, nevětrejte a jezděte raději hromadnou dopravou než osobními auty. Tato doporučení obce a města předávaly svým obyvatelům v předchozích dnech, kdy se na mnoha místech objevil smog.

Ilustrační snímek.

Smog zřejmě brzy neodvane. Únor má být nepříznivý

Ostravské Radvanice jsou místem s asi nejhorším ovzduším v České republice. Zákon ukládá, že lidé mohou být ročně vystaveni znečištěnému vzduchu jen 35 dní, ale to se obyvatelům Radvanic loni podařilo vydýchat už do poloviny března.

Autobusová linka 38. Ilustrační foto

Když se smog vrátí, lidé se MHD zdarma nesvezou

Zlín - Město Zlín nemá vhodné podmínky pro vyhlašování tzv. nízkoemisních zón. Zejména za smogové situace by však ovzduší ve městě velmi prospělo, kdyby lidé méně často používali osobní automobily a dávali přednost městské hromadné dopravě.

Lesní školka U Lišky Pampelišky v Havířově.

Dětem v lesní školce jde o zdraví

O zdraví, ale doslova i o život jde malým dětem, které rodiče svěřují spolku žen provozujících v jurtě Lesní školku U Lišky Pampelišky.

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto.

Smogu v Česku opět mírně ubylo, smogová situace je ve čtyřech krajích

Prachu v ovzduší v Česku dnes opět mírně ubylo a počet krajů, kde kvůli jeho vysokým koncentracím platí smogová situace, se snížil na čtyři. Po poledni ji meteorologové odvolali v Plzeňském kraji, v platnosti zůstává v Ústeckém, Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Přetrvávající problémy se smogem dnes projednala i vláda, podle premiéra je ale současná situace důsledkem znečištění ovzduší a meteorologických podmínek, které kabinet neovlivní. Ekologové však tvrdí, že pokud vláda nepřijme účinná rozhodnutí a nevylepší zákony, bude se smog stále vracet.

Tramvaj. Ilustrační foto.

Ohlášené výluky tramvají se ruší. Kvůli počasí

Praha – S pracemi na údržbě tramvajových tratí, které se kvůli broušení kolejí neprospívají ovzduší v okolí, dopravní podnik počká kvůli smogu. Zatím tak nedojde na některé plánované výluky. V noci na čtvrtek se ruší předem ohlášené obousměrné omezení provozu v úseku Ohrada – Spojovací a v noci na pátek v úsek Vozovna Žižkov – Spojovací. Nedojde ani na avizované omezení provozu v obratišti Výstaviště Holešovice. To se od pondělka mělo dotknout linek číslo 12 a 17 a trvat celý týden.

Ke smogu přispívá automobilová doprava, lidé mají upřednostnit MHD.

Smogová situace na Mostecku potrvá asi do konce týdne

Most, Ústecký kraj - Na Mostecku a v dalších částech kraje stále platí smogová situace. Stav ovzduší se může místy přechodně zlepšit, ale se smogem musejí obyvatelé počítat nejspíš do konce týdne, řekl Radek Tomšů z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

Na Kladensko padl smog, situace se ale zlepšuje

Kladensko - Smogovou regulaci vyhlášenou ve Středočeském kraji v úterý ráno meteorologové odvolali. Ovzduší se postupně zlepšuje. Nadále však platí takzvaná smogová situace. Také v Kladně v minulých dnech měřící stanice vykazovaly vysoké koncentrace polétavého prachu. Především ta ve Švermově. Je to však dáno i jejím umístěním.

Ilustrační foto.

Na Kladensko padl smog, situace se ale zlepšuje

Kladensko - Smogovou regulaci vyhlášenou v celém Středočeském kraji v úterý ráno meteorologové odvolali. Ovzduší se postupně zlepšuje. Nadále však platí takzvaná smogová situace.

Ilustrační foto.

Raději jsem neotevíral okna, řekl muž. Smog potrápil lidi v Mikulově nebo Znojmě

Břeclavsko, Znojemsko – Zvýšené úrovně smogu si všiml hned, když vycházel z domu. „Inverze se projevila oparem, který někteří lidé mylně zaměňují za mlhový opar. Dlouhá léta už jsem nezažil, aby se u nás více než týden nepohnul vítr a bylo absolutní bezvětří," řekl starosta Mikulova na Břeclavsku Rostislav Koštial. V minulých dnech Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na celé jižní Moravě smogovou situaci.

Smog. Ilustrační snímek.

Smogová situace v Ústeckém kraji potrvá asi do konce týdne

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji stále platí smogová situace. Stav ovzduší se může místy přechodně zlepšit, ale se smogem musejí obyvatelé počítat nejspíš do konce týdne. Uvedl to Radek Tomšů z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Autobusy v Přerově už nejezdí zdarma, smogu je méně

Přerov – Kvůli zlepšení kvality ovzduší a snížení koncentrací polétavého prachu byla v úterý od šesti hodin večer opět zpoplatněna doprava městskými autobusovými spoji po Přerově, která byla kvůli vyhlášené smogové situaci několik dní zdarma.

Smog. Ilustrační snímek.

Smogová situace v Ústeckém kraji potrvá asi do konce týdne

Ústí nad Labem - "V Ústeckém kraji stále platí smogová situace. Stav ovzduší se může místy přechodně zlepšit, ale se smogem musejí obyvatelé počítat nejspíš do konce týdne," řekl Radek Tomšů z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Motoráček do hor o víkend využilo hodně turistů.

Do hor za sluncem se vyplatilo jet vlakem či autobusem

Teplicko - Poslední dny jsou v nížině ve znamení smogu, naopak na horách je krásně slunečno a výrazně čistší vzduch. Podle předpovědi meteorologů může vysoká koncentrace prachu vydržet několik následujících dní.

Kouř z výfuků v pražské dopravě.

Výzva Prahy k omezení dopravy kvůli smogu úspěšná nebyla, tvrdí ÚAMK

Praha - Výzva pražského magistrátu, aby řidiči kvůli smogové situaci nechali auta doma, účinná nebyla. Vozidel v metropoli v posledních dnech výrazně neubylo. Na dotaz to v úterý řekl mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. Smogová situace v Praze stejně jako v dalších krajích ČR panuje už několik dní, Praha navíc po dvaceti letech musela vyhlásit mimořádně stav regulace.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.

Vedení Prahy MHD zdarma kvůli smogu zatím zavádět nebude

Praha - Hlavní město zatím nezavede kvůli smogu veřejnou dopravu zdarma. Důvodem je to, že meteorologové v úterý zrušili smogovou situaci, kterou vyhlásili minulý týden ve čtvrtek. O rozhodnutí radních informoval novináře náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Pokud by se ovzduší opět zhoršilo, bude se tím podle něho městská rada zabývat a MHD zdarma bude. Omezení pro automobily město nechystá. Postup města kritizuje opoziční ODS, která jej obviňuje z pasivity.