Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Silvestrovská otužilecká show v Přerově

Otužilci dováděli v ledové Bečvě. Podívejte se

Přerov – Otužilci už v minulých letech na Silvestra plavali mezi ledovými krami, ale užívali si i téměř jarního počasí s teplotami nad deset stupňů Celsia. Inverzní počasí a smog, do kterého se Přerov zahalil v sobotu nad ránem, ale tradiční silvestrovská show nepamatuje. Přesto byla nálada výborná a u břehu řeky Bečvy se sešly na dvě desítky borců. Řádění v ledové vodě si nenechaly ujít tisíce Přerovanů.

Sbor Chiavetta zpívá v knihovně Most.

OBRAZEM: Tři mostecké sbory zazpívaly v Mostě lidem k Vánocům

Most - V téměř plném kinosále Městské knihovny Most byl Vánoční koncert mosteckých pěveckých sborů Korálek (11. ZŠ), SMoG (gymnázium) a Chiavetta (dívčí pěvecký sbor OA, SPgŠ, SZŠ Most). Diváci je odměnili potleskem a slovy chvály. Vstupné se neplatilo. Návštěvníci ochutnali vánočky a pili teplý čaj. Akce se podle pořadatelů povedla.

Ilustrační foto

Peking vyhlásil nejvyšší stupeň smogu na 16. až 21. prosince

Peking - Městská vláda v Pekingu dnes vyhlásila červený, tedy nejvyšší stupeň znečištění ovzduší v čínské metropoli. Varování se vztahuje k nadcházejícím pěti dnům od 16. do 21. prosince. S odvoláním na pekingský úřad pro ochranu životního prostředí o tom informovala agentura Reuters. Poplach může výrazně omezit život ve velkoměstě s více než 20 miliony obyvatel.

Monika Lafatová ručně vyrábí barevné doplňky, čepice, šátky nebo originální tašky.

Studentka poráží nepříjemné nálady barvami

Ústí n. L. - Studentku ústecké univerzity Moniku Lafatovou trápí od dětství nepříjemné deprese. Zbavit se jich je velice obtížné. Mladá studentka se ovšem proti nim rozhodla bojovat tvůrčí činností. Od mala se věnuje šití a malování, a tak teď ve svém volném čase ručně vyrábí barevné doplňky, čepice, šátky nebo originální tašky. Věci následně prodává přes internet.

Obří skleníky na rajčata a okurky u polské elektrárny Turów na česko-polsko-německé hranici.

Zastínění kritizovaných skleníků v Polsku prověřili astronomové

Liberec/Bogatynia - Funkčnost zastínění skleníků společnosti Citronex u polské Bogytynie, který byl spuštěn v polovině září, prověřili astronomové. Starostové z české strany si znovu stěžovali, že s podzimem začaly skleníky opět oslnivě svítit. Měření ukázala, že rolety jsou zatahovány, existuje však přechodné období mezi rozsvícením a zatažením rolet, které může trvat desítky minut a v tomto čase skleníky bohužel svítí naplno, sdělil liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který kvůli světelnému smogu s Poláky několikrát jednal.

Ilustrační foto.

Paříž a další místa Francie dál sužuje silný smog

Paříž - Paříž a široké okolí se dál potýká s nejhorší zimní smogovou situací za posledních deset let. Už čtvrtý den tam platí nařízení, že do ulic mohou v daný den vyjet auta jen se sudými či lichými čísly na poznávací značce, dnes tedy lichými. Toto mimořádné opatření dnes vůbec poprvé bylo zavedeno i mimo metropoli, a to v Lyonu. Smog ale ohrožuje zdraví obyvatel i v dalších oblastech Francie. Vláda uvedla lékařské služby do pohotovosti. Situace v zemi by se podle úřadů měla zlepšit o víkendu, později se ale zřejmě znovu zhorší.

Eiffelova věž. Ilustrační foto

V důsledku smogu v oblasti Paříže platí dopravní omezení

Paříž - V Paříži a jejím širokém okolí platí kvůli smogu od dneška omezení v silniční dopravě. Předně je na většině silnicí nejvyšší povolená rychlost snížena o 20 kilometrů v hodině a nákladní auta nad 3,5 tuny nesmějí do metropole. Opatření formálně platí do půlnoci, ale je podle tamních médií jasné, že budou platit i v příštích dnech.

Silnice Praha - Karlovy Vary je zatěžující pro občany.

Dostavba dálnice D6 začne snad v roce 2017

Řevničov - Lidé žijící v obcích u rychlostní silnice R6 „Karlovarky" musí ještě nejméně o rok déle snášet hluk, otřásající se zdi jejich domů a smog. Výstavba plánovaných úseků dálnice, a to konkrétně obchvatu obce Lubenec a Řevničova, lesního úseku mezi Novým Strašecím a Řevničovem a dále Řevničovem a Krušovicemi, se totiž nejméně o jeden rok oddálí, a to ještě v tom lepším případě.

Silnice Praha - Karlovy Vary je zatěžující pro občany.

Dostavba dálnice D6 začne snad v příštím roce

Řevničov – Lidé žijící v obcích u rychlostní silnice R6 „Karlovarky" musí ještě nejméně o rok déle snášet hluk, otřásající se zdi jejich domů a smog. Výstavba plánovaných úseků dálnice, a to konkrétně obchvatu obce Lubenec a Řevničova, lesního úseku mezi Novým Strašecím a Řevničovem a dále Řevničovem a Krušovicemi, se totiž nejméně o jeden rok oddálí, a to ještě v tom lepším případě.

Ilustrační foto.

V pohraničí by mohla ztmavnout obloha

Znojemsko, Vysočina - Podél státní hranice s Rakouskem by mohla vzniknout takzvaná oblast tmavé oblohy. Správa národního parku Podyjí na Znojemsku chce kvůli tomu oslovit asi stovku dotčených obcí.

Kouř z komínů v ulicích Bělé pod Bezdězem

Bělou trápí smog, radnice ale pomoci nemůže

Bělá pod Bezdězem - Co dělat, když obyvatele města trápí kouř valící se z komínů do ulic? Má město v současné době na řešení situace nějaké účinné páky? Problém aktuálně řešív Bělé pod Bezdězem.

Smog v Praze. Ilustrační foto.

Nejvíce smogu v Praze je ve Vršovicích, problémem jsou auta i kotle

Praha -  Hlavní město trápí smog dlouhodobě, obzvláště s příchodem podzimu ale bývají rozptylové podmínky nejhorší a lidem se dýchá hůře. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je dlouhodobě největší problém na území metropole ve Vršovicích v Praze 10, kde byl jen v letošním roce překročen imisní limit šestnáctkrát.

Ilustrační foto.

Dillí a okolní města pokrývá smog, školy jsou zavřené

Dillí/Islámábád - Školy a staveniště dnes zůstaly v Dillí uzavřeny kvůli hustému smogu, který indickou metropoli sužuje již více než týden. K opatřením v metropoli se připojila i města v sousedním státě Uttarpradéš. Jedná se o nejzávažnější případ znečištění za posledních téměř dvacet let, píše agentura Reuters. Se znečištěním ovzduší se potýká i sousední Pákistán, kvůli špatné viditelnosti na letišti v Láhauru muselo být odkloněno několik ranních letů.

Ilustrační foto.

Indickou metropoli Dillí zahalil smog

Dillí - Indické úřady dnes v Dillí nařídily uzavřít všechny školy a staveniště kvůli velkému smogu, který postihl indickou metropoli. Také nařídily postříkat vodou všechny silnice, aby se neprášilo a nezhoršovalo tak zamoření ovzduší. Uvedla to agentura AP.

Ilustrační foto.

Dillí se topí ve smogu, mohou za to hlavně ohňostroje

Dillí - Indickou metropoli Dillí dnes pokryla hustá vrstva smogu, za který z velké části může množství ohňostrojů odpálených u příležitosti svátku světel díválí. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Kolínská radnice.

Kolín brzy omezí reklamu. Chce chránit centrum města

Kolín - Střed Kolína patrně čeká přísnější regulace, co se týká reklamy. Plán ohlásilo vedení města již před časem, nyní nabývá konkrétnějších podob. Pro podnikatele v centru by to mohlo znamenat možnost, jak získat i nějaké peníze na předělání vývěsních štítů. Řekl to místostarosta Michael Kašpar.

Ilustrační foto

Děti z Přerova vyrazí opět na ozdravné pobyty. S dotacemi

Přerov – Zvýšená prašnost a v období inverze všudypřítomný smog. Takové jsou hlavní důvody toho, proč se Přerov zařadil na seznam lokalit se silně znečištěným ovzduším. Děti ze základních škol mohou alespoň na týden uniknout do oblastí, kde je zdravý vzduch – a to díky státem dotovaným ozdravným pobytům.

Veronika Růt Nováková

Designérka Nováková o centru Brna: Uřvaná reklama nahradila hulákající trhovce

Brno - Když jde po ulici, snaží se nevnímat, ale nedokáže to. „Kvůli profesi jsem zvyklá se věnovat tvarům a barvám. Reklamu nedokážu přehlížet," tvrdí designérka Veronika Rút Nováková. S radnicí brněnské městské části Brno-střed spolupracuje na manuálu pro obchodníky i majitele domů. Pomůže omezit nevkusnou reklamu, která často není v souladu s okolím. Takovou, kterou odborníci nazývají vizuální smog.

Designérka Nováková o centru Brna: Uřvaná reklama nahradila hulákající trhovce

Brno - Když jde po ulici, snaží se nevnímat, ale nedokáže to. „Kvůli profesi jsem zvyklá se věnovat tvarům a barvám. Reklamu nedokážu přehlížet," tvrdí designérka Veronika Rút Nováková. S radnicí brněnské městské části Brno-střed spolupracuje na manuálu pro obchodníky i majitele domů. Pomůže omezit nevkusnou reklamu, která často není v souladu s okolím. Takovou, kterou odborníci nazývají vizuální smog.

ThyssenKrupp

Před 190 lety zemřel zakladatel slavné firmy Krupp Friedrich

Essen (Německo) - Jméno německé ocelářské společnosti Krupp, která již v předminulém století patřila mezi největší německé průmyslové podniky, dodnes vyvolává různé asociace. Pro někoho je symbolem německého průmyslu, pro jiné zase válek, otrocké práce či smogem zamořeného Porúří. 

MASÁKY A HŘIBY. Tři čtvrtiny domácností chodí na houby. Lidé přitom rozšiřují spektrum hub, které sbírají. Stále oblíbenější jsou například růžovky neboli masáky. Ilustrační foto.

Houbařit je možné i v Praze, najít se zde dají i mykologické rarity

Praha /INFOGRAFIKA/ - Houbařská sezona v Praze by mohla začít podle mykologů s pořádnými dešti v průběhu září. Mykologové doporučují Chuchelský háj či Šárecké údolí. Mykologové se jednoznačně shodují. Ve všech lesích v Praze se houby dají nalézt. Jediným problémem současných dnů je sucho. Vášniví sběrači hub musí proto počkat na větší deště. „Sezona hub by mohla přijít v září, jak je tomu každým rokem," říká předseda Spolku čelákovických houbařů Vladimír Štibinger.

Akce Občanské iniciativy za dostavbu Pražského okruhu.

Účastníci blokády silnice odmítají smrad a hluk

Praha /FOTOGALERIE/ – Patnáct lidí s cedulemi volajícími po urychlené výstavbě jihovýchodní části Pražského okruhu (a někteří i s rouškami na obličejích) v pondělí hodinu po poledni nakrátko zablokovalo frekventovanou ulici přátelství v Uhříněvsi na okraji metropole.

Modrá barva označuje místa s nejmenším světelným znečištěním.

Tma v noci je vzácností i u nás

Tachovsko –Městy, obcemi i průmyslovými zónami přesvícená noční obloha má tmavé díry, vzácná místa, kde je na Tachovsku v noci ještě pravá tma.

NÁKUP. Lidé tam chodí často na ovoce a zeleninu.

Trh bude celoroční. Už se dělá studie

Zlín - Krajské město se může pochlubit novými parky, cyklostezkami, dětskými hřišti… Stále však nemá důstojný prostor pro drobné pěstitele a trhovce. „Určitě by to chtělo nějak rozšířit a vylepšit, i když jsem ráda, že je trh poblíž autobusové zastávky a také že je na trhu i voda, kde si můžeme opláchnout ovoce nebo ruce," zmínila Pavla Mráčková. Zřejmě všem prodávajícím i nakupujícím vadí nedostatek místa, absence toalet i smog ze silnice.

Nevkusné vývěsní štíty a polepené výlohy obchodů v městské památkové rezervaci vadí radním Brna-středu. Zahájili boj proti takzvanému vizuálnímu smogu.

Hyzdí ulice. V centru Brna začal boj s nevkusnou reklamou

Brno /ANKETA/ – Válku zamoření centra města reklamou vyhlásili radní Brna-středu. Staví se proti reklamním výstrčím i polepeným výlohám obchodů v městské památkové rezervaci. Obchodníkům nejen hrozí pokutami za nedodržování vyhlášky, ale také nabízejí rady a pomoc s vizuálním sjednocením vzhledu prodejen. I tak je část majitelů obchodů proti.

Eleně Baričiakové, Veronice Opatrné a Janě Holečkové se nelíbí zejména přebujelé reklamní nápisy a nevkusné billboardy u Hraničáře.

Studentky bojují proti reklamnímu smogu

Ústí nad Labem - Na přemnoženou a nevkusnou reklamu zakrývající budovy v Ústí se rozhodly upozornit studentky Fakulty umění a designu UJEP Elena Baričiaková, Jana Holečková a Veronika Opatrná.

Jakub Čech při on-line rozhovoru

Mladý prostějovský aktivista Jakub Čech získal cenu Člověka v tísni

Prostějov – V úterý večer byly v pražském kině Lucerna již potřetí předány ceny společnosti Člověk v tísni s názvem Gratias Tibi (Děkuji tobě) pro mladé lidi, kteří pozitivně ovlivňují své okolí. Letos je získaly iniciativy proti rakovině, světelnému smogu a mýtech o migraci. Zvláštní cenu poroty převzal také patnáctiletý Jakub Čech za své občanské aktivity v Prostějově.

TEB

VIDEO: Číňané představili model futuristického autobusu

Čínští inženýři přišli s novým nápadem, který má pomoci vyřešit problémy s dopravními zácpami a smogem ve velkých městech. Koncept, který se nazývá tranzitní zvýšený autobus (TEB), tvoří vůz vzhledu futuristického raketoplánu s jakýmsi tunelem. Cestující tak jedou nad automobily a autobus nemusí čekat v dopravní zácpě.

KORADO: Využití dotačního programu na pořízení větrací jednotky

Výměna vzduchu v místnosti pouhým otevřením okna je v málokterých lokalitách tím správným řešením – smog, prach, průmyslové znečištění, pyl a hluk často nedovolí pravidelné a celoroční větrání. Přitom čerstvý a čistý vzduch je zcela zásadní pro kvalitu života.

Nové sluneční hodiny, největší v metropoli, stojí na pražské Florenci blízko vestibulu metra. Vznikly na malém kulatém náměstí, kudy projdou denně stovky spěchajících lidí.

Na Florenci vznikly největší sluneční hodiny v Praze

Praha - Nové sluneční hodiny, největší v metropoli, stojí na pražské Florenci blízko vestibulu metra. Vznikly na malém kulatém náměstí, kudy projdou denně stovky spěchajících lidí. Použitím stávajících betonových sloupů a doplněním číselníku, na který dopadají jejich stíny, hodiny vytvořila skupina Aqua Ads, která se zabývá podobou veřejného prostoru.

Vedle obcí se k hodině potmě přidávají také hotely, restaurace a kavárny, které tak nabídnou svým hostům romantický večer při svíčkách

Česko na hodinu zhasne

Karlovarský kraj - Do tmy se ponoří stovky českých měst, památek, firem a domácností, které se hlásí k akci Hodina Země. Ta symbolicky spojuje obyvatele celého světa, kteří se chtějí aktivně podílet na řešení problémů se změnami klimatu a šíření světelného smogu. Hodina Země nastane v sobotu 19. března od 20:30 do 21:30.

Ilustrační foto

Starosta Kroměříže jednal s ministrem o obchvatu bez poplatků

Kroměříž – O budoucnosti dálničního obchvatu Kroměříže jednal minulý týden v Praze starosta města Jaroslav Němec s ministrem dopravy Danem Ťokem. Radnice se dlouhodobě snaží o vyjmutí daného úseku ze zpoplatnění, stát byl ale až doposud proti.

Ilustrační foto.

Nový vjezd do šroubárny: snížení provozu a omezení rychlosti v Jiráskově ulici

Kyjov – Hluk a smog z projíždějících nákladních aut kyjovskou Jiráskovou ulicí, která spojuje místní šroubárnu a autobusové nádraží, končí. A to nejen díky již hotovému novému příjezdu do strojírenského podniku. Už v sobotu začne platit upravené dopravní značení. „Chceme omezit vjezd vozidel nad tři a půl tuny. Výjimku budou mít firmy, které tam sídlí," informoval velitel kyjovských strážníků Lubomír Plachý.

Perem studenta - Barbora Olejáková, Slezské gymnázium Opava

Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

Kolony na průtahu Vyškovem. Ilustrační foto.

Vyškované chtějí zákaz průjezdu kamionů. Vedení města si to nedokáže představit

Vyškov – Smog, kolony aut a ucpaná silnice. Tak to takřka denně vypadá na průtahu a okolních komunikacích ve Vyškově. Na vině jsou nákladní auta. Podobný problém trápil ještě loni třeba Velkém Meziříčí. Tam nicméně od září kamiony dostaly červenou a městem už projíždět nesmí. Meziříčí se připojilo k několika dalším městům a obcím v Česku, které zakázaly průjezd tranzitní dopravy. Někteří Vyškované volají po stejném opatření.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hejtman se kvůli Turówu sešel s premiérem

Praha, Liberecký kraj - Prohloubení těžby v polském Turówě, vracení hranic Polsku i kauza světelného smogu poblíž našich hranic byly cílem setkání libereckého hejtmana Martina Půty s premiérem Bohuslavem Sobotkou.