Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Ilustrační foto.

Nesprávné použití mlhovek se řidičům prodraží

Mělník - Mlha, smog, sněžení nebo hustý déšť. To jsou situace, které motoristé kvůli snížené viditelnosti v oblibě zrovna nemají. Právě v zimě a na začátku jara jsou téměř na denním pořádku. Mnozí z řidičů přitom váhají, zda je vhodné nebo dokonce nezbytné zapnout mlhová světla. Pokud je totiž používají tehdy, kdy nemají, mohou od policistů vyfasovat tučné pokuty.

Smog z dopravy. Ilustrační foto.

Praha má analýzu na řešení dopravy při smogu. Konkrétní opatření teprve vybere

Praha - Hlavní město by v budoucnu mohla při smogu například omezit vjezd automobilů, rychlost jízdy nebo rozšířit podporu MHD. Vyplývá to z analýzy regulace dopravy při smogových situacích v evropských zemích a městech, kterou si nechala vypracovat. Konkrétní opatření vhodná pro Prahu město teprve vybere. Materiál použije metropole při tvorbě regulačního řádu, podle kterého bude v případě smogu postupovat. Smogovou situaci v Praze vyhlásili meteorologové letos už třikrát.

Happening a demonstrace za čistý vzduch v Praze s názvem „Chceme dýchat“ proběhla  před budovou pražského magistrátu.

Demonstranti kritizovali politiky, že neřeší smogovou situaci

Praha /FOTOGALERIE/ - Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí dnes několik desítek demonstrantů kritizovalo politiky, že neřeší špatný stav životního prostředí a smog. Politikům zejména vytýkali to, že nemají plán, jak situaci do budoucna řešit a nepracují na něm. Akci Chceme dýchat! pořádalo několik občanských sdružení. Demonstranti si přinesli transparenty a roušky. Akce, která se konala před dnešním jednáním zastupitelstva, se zúčastnili také někteří zastupitelé Strany zelených včetně předsedy strany Matěje Stropnického.

Happening a demonstrace za čistý vzduch v Praze s názvem „Chceme dýchat“ proběhla  před budovou pražského magistrátu.

Demonstranti kritizovali politiky, že neřeší smogovou situaci

/FOTOGALERIE/ Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí dnes několik desítek demonstrantů kritizovalo politiky, že neřeší špatný stav životního prostředí a smog. Politikům zejména vytýkali to, že nemají plán, jak situaci do budoucna řešit a nepracují na něm.

Ilustrační foto.

Hromadnou dopravu zdarma při smogu brněnští radní odložili na březen

Brno – Bude, či nebude? Otázka, kterou si ohledně dopravy zdarma při smogových situacích již několik týdnů klade řada Brňanů, zůstala i po úterním setkání rady města nezodpovězena. Brněnští radní ale myšlenku zahrnou do rozsáhlejšího plánu na zlepšení ovzduší ve městě. Představí ho v březnu.

Smog v Praze.

Metropole připravuje regulační řád dopravy při výskytu smogu

Praha - Hlavní město připravuje regulační řád pro omezení dopravy v době výskytu smogu. Zatím může regulovat jen průmyslové podniky, nejvíc znečištění je ale z aut. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval pražský magistrát. Návrh chce mít do konce září.

Ilustrační foto

Kouří komíny? Braňte se

Trutnovsko, Semilsko - Smog během zimy potrápil celou republiku. Novela zákona o ochraně ovzduší dává příležitost úředníkům, aby kontrolovali kotle přímo v domácnostech. A to i na udání obyvatel, kteří si přijdou na kouřící komín stěžovat.

Smog v Brně. Ilustrační foto.

Smogové jízdné zdarma: lidovci jsou proti, opatření vnímají jako populismus

Brno – Červenou dostane projekt městské hromadné dopravy při smogové situaci od brněnských křesťanských demokratů. „Lidovci nepodpoří populistická opatření na jízdné zdarma. Nezlepší to ovzduší ve městě, takže nemáme potřebu podobnou věc zavést," prohlásil v pondělí lidovecký náměstek primátora a člen rady města Petr Hladík. Téma protismogových opatření v úterý projedná jedenáctičlenná rada města, ve které lidovci mají kromě Hladíka ještě jednoho dalšího radního.

Andrej Babiš

Ministr Babiš: Kraje jsou schopny zaplatit navýšení mezd pro řidiče

Kraje jsou schopny zaplatit navýšení platů pro řidiče autobusů, řekl novinářům v Rakovníku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poukázal na to, že díky lepšímu výběru daní si kraje meziročně polepšily o 7,85 miliardy korun. O zvýšení mezd řidičů autobusů zhruba o třetinu rozhodla vláda a mzdy měly vzrůst už od letošního ledna. Kraje ale chtějí, aby zvýšení mezd zčásti zaplatil i stát.

Ilustrační foto

Konec února bude teplejší, než je obvyklé, pak se ochladí

Praha - Příští týden bude v Česku tepleji a spadne více srážek, než je koncem února obvyklé. Mrznout už by nemělo ani v noci a přes den se teploty v průměru dostanou až k osmi stupňům Celsia. Počátkem března teploty klesnou a srážek ubude. Vyplývá to z výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

Česko je po týdnu bez smogu

Česko je po týdnu opět bez smogu, meteorologové odvolali smogovou situaci v posledních čtyřech krajích, kde ještě platila. Od konce minulého týdne ji postupně vyhlásili ve většině krajů kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu ve vzduchu. V noci na dnešek nebo dnes ráno skončila v Olomouckém, Moravskoslezském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Ilustrační foto

Smog podle polského ministra až tak moc nezabíjí

Znečištění nezkracuje lidem život, přinejmenším podle polského ministra, který takto zlehčoval rostoucí obavy z bídné kvality ovzduší v Polsku, přezdívaném kvůli smogu "Čína Evropy". Poláci dýchají nejšpinavější vzduch na kontinentu, hlavně vinou nedokonalého spalování uhlí v domácnostech, tvrdí ochránci životního prostředí a argumentují studií, podle které vinou znečištěného ovzduší v zemi s 38 miliony obyvateli ročně předčasně umírá 50.000 lidí.

Prostějovská MHD. Ilustrační foto

Poulička zdarma kvůli smogu nebude

Prostějov – MHD v Prostějově v době smogových situací zdarma nebude. Takové je zatím stanovisko radních k problematice, která už se několikrát během posledních dvou měsíců stala aktuální.

Smog ve Zlíně. Ilustrační foto

Smogu v Česku v některých regionech ubylo, dál ale trápí pět krajů

Rozptylové podmínky se proti předchozím dnům zlepšily, přesto zůstává smogová situace v pěti krajích. V Olomouckém kraji je v platnosti i regulace, při které musejí podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Vyšší koncentrace prachu v ovzduší má i Středočeský, Královéhradecký, Pardubický a většina Moravskoslezského kraje. V Plzeňském a Zlínském kraji a v Praze smogová situace dnes skončila a na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka meteorologové odvolali regulaci.

Ilustrační foto

Nejvyšší čas zmizet. Děti z Přerova utečou smogu

Přerov - Nevětrat a nejlépe se vyhnout procházkám na „čerstvém" vzduchu. Místo sáňkování a stavění sněhuláka raději zůstat doma, protože dní s inverzním charakterem počasí je během letošní zimy nebývale mnoho. 

Ilustrační foto.

Ekologizace MHD v Ostravě může dostat ránu

Se smogem bojuje Ostrava i celý region v tomto období prakticky každý týden. Ostrava chce proto do roku 2020 vyřadit z provozu všechny naftové autobusy a nahradit je mimo jiné elektrobusy. Čistějšímu ovzduší se ale do cesty staví další překážka.

Ilustrační foto.

Kvůli smogu zvažují v Meziříčí městskou hromadnou dopravu zadarmo

Valašské Meziříčí - Radní ve Valašském Meziříčí zvažují zavedení městské hromadné dopravy (MHD) zdarma kvůli smogu. Mohla by to být motivace pro některé řidiče, aby nechali doma auto a využili MHD. Omezení pro automobily zatím město nechystá. Deníku to sdělila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Nejhorší smogová situace na jihu Moravy je podle odborníků ve Vyškově. Na snímku pohled ze Lhoty.

Smog ve Vyškově? Zřejmě nejhorší na jihu Moravy, varují odborníci

Blanensko, Vyškovsko – Úterý byl mrazivý den, a tak děti z Ivanovic na Hané vyrazily bruslit. V nejmenším městě Vyškovska nikoho ani nenapadlo, že jim hrozí nějaké nebezpečí. Jak zjistil Deník Rovnost, ve skutečnosti sportovaly na vzduchu znečištěném možná víc než povětří v centru Brna, kde lidé kvůli smogu požadují hromadnou dopravu zdarma.

Adriana Krnáčová.

Primátorka: Do roku 2030 by měl v centru platit zákaz spalovacích motorů

Praha - I když se smogová situace v posledních týdnech do Prahy pravidelně vrací, vedení města se i přes sliby stále nerozhodlo přistoupit k zavedení MHD zdarma. Zatím čeká, až se situace zhorší. Magistrát se podle primátorky Adriany Krnáčové chce zaměřit na systémovější opatření proti smogu, například elektrobusy nebo omezení vjezdu aut do historického centra.

Ilustrační foto.

Smog bude trápit zřejmě do pátku

Orlickoústecko /Krátce/ – Nebezpečí pro malé děti, seniory i občany s onemocněním dýchacích cest a srdce na čtyři? Řešení této hádanky zní: smog! Smogová situace opět trápí celý kraj, Orlickoústecko nevyjímaje. Meteorologové ji vyhlásili v pondělí.

Sjízdnost silnic v Libereckém kraji. Ilustrační snímek.

V Libereckém kraji dál mrzne, silničáři doporučují opatrnost

Liberec - V Libereckém kraji dál mrzne, na Jizerce v Jizerských horách klesly dnes ráno teploty pod minus 12 stupňů. Silničáři doporučují opatrnost. Na hlavních tazích i na silnicích nižších tříd se hlavně u krajnic může tvořit led z odtávajícího sněhu. Žádné problémy ale zatím podle policie hlášeny nejsou.

Ilustrační foto.

Česko nadále trápí smog. Na Moravě a Slezsku překračuje limity až trojnásobně

Ve velké části země jsou špatné rozptylové podmínky. K Moravě, východním Čechám a Praze, kde platí smogová situace z předchozích dnů, se dnes přidal Plzeňský kraj. Meteorologové nevyloučili, že by tam brzy mohla být vyhlášena i regulace, při které musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Platí už v Olomouckém a Zlínském kraji a v části Moravskoslezského kraje. Limity polétavého prachu jsou překročeny i v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

Smog. Ilustrační foto.

Hranice opět sužuje smog, lidem se dýchá hůř

Hranice – Astmatici, kardiaci, nebo osoby se sníženou imunitou. Nejen těmto lidem se hůře dýchá. Minulý pátek opět v Hranicích vyhlásili smogovou situaci. Zlepšení zde zatím také neočekávají.

Smog v Praze. Ilustrační foto.

Praha by měla mít plán pro smogovou situaci hotový do konce letošního srpna

Praha - Konečnou verzi regulačního plánu pro smogové situace v Praze by mělo mít město hotovou do 31. srpna 2017. Platný by pak měl být plán od 31. ledna 2018. Na jednání magistrátního výboru pro dopravu to řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Regulační plán by neřešil pouze dopravu, ale například i takzvané stacionární zdroje, tedy například velké podniky. Smogovou situaci v Praze vyhlásili meteorologové v úterý ráno, letos je to již potřetí.

Kvůli smogové situaci jezdí od úterního rána MHD v Přerově zdarma.

Kvůli smogu je od úterka MHD v Přerově zdarma

Přerov – Astmatici, kardiaci, nebo osoby se sníženou imunitou. Nejen těmto lidem se od pátku 10. února hůře dýchá. Magistrát města Přerova v úterý v dopoledních hodinách informoval obyvatele o překročení limitů prostřednictvím sirén. Ve městě také od úterních devíti hodin ráno jezdí autobusy MHD zdarma, a to až do odvolání.

Smog v Praze.

V Praze je vyhlášena smogová situace. Kvůli prachu v ovzduší

Praha - Meteorologové vyhlásili v Praze kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší smogovou situaci. Současně nevyloučili to, že by v blízké době mohl být vyhlášen i signál regulace, kdy musejí například podniky omezit výrobu. V úterý to sdělil Český hydrometeorologický ústav. Smog trápí i další kraje v Česku, zejména na východě.

Ilustrační snímek.

Česko opět trápí smog. Na východě republiky platí regulace

Meteorologové v noci na dnešek vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku kvůli vysokým koncentracím prachu signál regulace. Na Třinecku je v platnosti od pátku. Ve zbytku Moravskoslezského kraje, kde není v platnosti regulace, zůstává smogová situace. 

Smog ve Zlíně. Ilustrační foto

Ve Zlínském kraji platí kvůli smogu regulace

Zlín - Ve Zlínském kraji platí od dnešního večera kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší signál regulace. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Smogovou situaci meteorologové vyhlásili v tomto regionu už v pátek odpoledne, letos popáté, večer museli přistoupit k vyhlášení regulace.

Smogová situace na Královéhradecku.

Kraj znovu začal dusit smog

Hradec Králové - Meteorologové v pondělí vyhlásili smogovou situaci pro Královéhradecký kraj. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu.

Ilustrační foto.

Východ republiky trápí smog, regulace je i ve Zlínském kraji

Východ Čech a Morava se znovu potýkají se smogem. Kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší dnes dopoledne vyhlásili meteorologové smogovou situaci v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a Brně, odpoledne pak i pro celý Jihomoravský kraj. Od pátku je také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Ve Zlínském kraji byla večer vyhlášena přísnější regulace, která už několik dní platí také na Třinecku.

Ilustrační foto.

Mlhovky. Za nesprávné použití hrozí i pokuta

Ostrava - Mlha, smog, husté sněžení a při oteplení i vydatný déšť. S tím vším je nutné v těchto dnech a následujících týdnech počítat. Auta s denním svícením se pro ostatní řidiče někdy stávají neviditelnými.

Ilustrační foto.

Vokřál odmítl do pátku veřejnou dopravu zadarmo. Lidé i tak jezdí bez jízdenek

Brno – Současný smog v Brně nepochází z transportu a brněnská hromadná doprava přinejmenším do konce týdne nebude zadarmo. S těmito závěry odešel v úterý odpoledne z mimořádného setkání s odborníky primátor Petr Vokřál. „Situace je vážná, ale smog se k nám přesunul ze severu a nezpůsobili jsme si ho sami. Radikální opatření jako je veřejná doprava zdarma by v tuto chvíli nepřinesla kýžený efekt," oznámil brněnský primátor.

Ilustrační snímek.

Ekologové chystají stížnost na polskou vládu kvůli smogu

Čtyři ekologická hnutí se chystají podat stížnost k Evropské komisi na polskou vládu, která podle nich porušuje evropské normy na kontrolu znečištění ovzduší. Oznámila to dnes na tiskové konferenci, uvedly světové agentury. Polsko patří spolu s Bulharskem k zemím evropské osmadvacítky, které mají nejvíce znečištěné ovzduší. Řada polských měst se tuto zimu potýkala se smogem.