Kreativ

ŠTÍTEK: smog

SNÍMKY Z PŘÍSTROJE VIIRS, který je umístěn na družici Suomi NPP. Družicové snímky vyjadřují intenzitu světla jdoucího vzhůru ze zemského povrchu. Světelné znečištění způsobené skleníky je na srovnávacích snímcích z roku 2014 a 2015 dobře patrné

Záře ze skleníků je hrozbou

Liberec/Bogatynia - Liberecký kraj se chce zapojit do jednání o světelném znečištění ze skleníků v Bogatynii. Protestují i astronomové.

Turów svítí

Skleníky v Bogatynie tvoří na obloze oranžové peklo

Hrádek/Bogatynia - Oranžové peklo. Bogatyňská záře. Mordor. Přezdívky polskému dolu a elektrárně Turów, která vytápí také obří skleníky, dali obyvatelé německé obce Hirschfelde. A ujímají se i na Frýdlantsku, kde nezvyklá záře na obloze začíná i děsit lidi.

Ilustrační foto

Valašsko sužuje smog

Valašsko – Lidem v okrese Vsetín ztěžuje dýchání polétavý prach. Podle údajů Českého hydrometeorolo­gického ústavu překračují jeho čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace na všech sledovaných stanicích emisní limit 50 mikrogramů.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou opět výrazně zhoršené.

Rozptylové podmínky na Severní Moravě jsou opět zhoršené

Ostrava – Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou opět výrazně zhoršené. Imisní limit pro polétavý prach je překročen i více než čtyřnásobně. Například v Českém Těšíně na Karvinsku bylo dnes ráno naměřeno 229 mikrogramů na metr krychlový, přičemž povolený limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Stanice sloužící k nepřetržitému měření znečištění ovzduší. Ilustrační snímek.

Třinec a okolí potrápil smog

Oblast Třinecka se opět potýká se smogovou situací. Ostravské pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ji až do odvolání vyhlásilo v neděli, a to kvůli koncentraci suspendovaných částic PM10.

Přerovské komíny. Ilustrační foto

V Přerově se lépe dýchá, smog ustoupil

Přerov – Zvýšené množství prachu v ovzduší, které trápilo Přerovany během prvního lednového víkendu, pominulo. Překročené limity spadly a situace je podle odborníků v normálu.

Ilustrační foto

Život v Číně? Dobrodružství i zkušenost, líčí tamní Češi

Peking, Su Čou, Praha – Po dvou letech strávených v čínské metropoli se Karolína Milerová s manželem a malou dcerou rozhodli vrátit domů. Jeden z hlavních důvodů? Nedýchatelný vzduch. Pekingské úřady tento víkend kvůli smogu už podruhé vyhlásily nejvyšší stupeň ohrožení.

Členky českého týmu TR juniorky na světovém šampionátu v Indonésii. První zleva je Sabina Foltysová.

Sabina Foltysová: Z medailí máme obrovskou radost

/ROZHOVOR/ Na nedávném světovém šampionátu získaly čtyři stříbrné a jednu zlatou medaili. Posádka českého raftařského týmu TR juniorky z poloviny opavská. Sestry Sabina a Denisa Foltysovy s Klárou Horovou jsou z Opavy, společně s Blankou Ligurskou, Lenkou Sovákovou a Klárou Smetánkovou mezi nejlepšími raftařkami světa v juniorské kategorii obstály na výbornou.

Hustý smog dnes snížil viditelnost v Pekingu tak, že mezinárodní letiště v čínské metropoli muselo zrušit či odložit stovky letů.

Letiště v Pekingu muselo kvůli smogu zrušit přes 500 letů

Peking – Hustý smog dnes snížil viditelnost v Pekingu tak, že mezinárodní letiště v čínské metropoli muselo zrušit či odložit stovky letů. Úřady vyzvaly, aby děti a senioři nevycházeli kvůli extrémnímu znečištění ovzduší ze svých domovů.

Horský národní park v Banff.

Kanaďané dokázali nemožné, prodávají vzduch do Číny

Ottawa – Mohl by se v lahvích balený a dovážený vzduch z Kanady stát řešením čínského smogového problému? Odpověď na tuto otázku možná zná kanadská firma Vitality Air, která prodává čerstvý vzduch z horské oblasti ve městě Banff. První várka 500 jejích vzduchových lahví o několika různých objemech se na čínském trhu vyprodala během dvou týdnů, napsal zpravodajský server CNN.

Ilustrační foto.

Nechť se slovo dotkne vašich srdcí

Je pátek před poslední adventní nedělí. Pro mnohé běžný udýchaný den. Poslední víkend před svátky. Nákupní košíky praskají. Pokyvuji si rukou s paní XY, nemá moc času. Ještě musí do zeleniny, na poštu a pak rychle k holiči, vždyť mají firemní besídku. Ani nevím, komu jsem přál. Okolo mne jakoby běžel zrychlený film.

Ilustrační foto

V Pekingu opět vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení kvůli smogu

Peking - Úroveň znečištění ovzduší v Pekingu dnes opět vzrostla na nejvyšší stupeň ohrožení a úřady vyhlásily mimořádná opatření. Kritická situace zřejmě potrvá až do úterý. Informovala o tom agentura AP. V prosinci je to už druhý smogový poplach v čínské metropoli.

Ilustrační foto

Nejvyšší stupeň ohrožení. Smog v Pekingu desetkrát přesahuje bezpečnou úroveň

Peking – Čínská státní televize dnes vyzývala obyvatele smogem postiženého Pekingu, aby zůstali pozitivní, usmívali se a víc pili čaj. V čínské metropoli platí kvůli extrémnímu znečištění ovzduší již třetí den nejvyšší stupeň ohrožení. Školy a mnohé továrny jsou uzavřeny a provoz na stavbách a na silnicích je omezen. Čínský list China Daily dnes uvedl, že smogovou krizí je nyní postiženo přes 300 milionů lidí na severu země.

Smogový stav se v Číně nezlepšil, naopak ruší a omezují lety

Peking vyhlásil kvůli smogu nejvyšší stupeň pohotovosti

Peking - Čína dnes vyhlásila pro Peking nejvyšší, červený stupeň pohotovosti v souvislosti se smogovou situací. Nejhorší má být situace od úterka do čtvrtka. Úřady nařídily uzavřít školy, utlumit stavební činnost a omezena bude také doprava. Je to poprvé, co čínská metropole vyhlašuje tento stupeň, a znamená to, že špatné podmínky potrvají déle než tři dny po sobě.

Ilustrační foto

Smog v Pekingu si vynutil zavření některých dálnic a škol

Peking - Čínskou metropoli Peking trápí pátým dnem za sebou extrémní znečištění ovzduší. Úřady nařídily továrnám a stavebním firmám, aby omezily činnost. Některé školy a dálnice byly dnes uzavřeny. V ulicích je vidět množství lidí s ochrannými rouškami a čekárny zdravotnických zařízení se plní rodiči s dětmi, které si stěžují na dýchací problémy. Od neděle platí v hlavním městě oranžová, tedy druhá nejvyšší výstraha.

Úvodní den pařížského summitu.

Začátek konference o klimatu? 
Na Čínu padla rekordní deka smogu

Praha, Paříž, Peking – „Ovzduší je kupodivu pro vaše plíčky příznivé. Snad to vydrží," psala mi na uvítanou koncem minulého týdne při příjezdu do Pekingu Češka, která v čínské metropoli už delší čas studuje. Výjimečně slunečné počasí a relativně čistý vzduch vydržely skutečně jen do odletu české vládní delegace. Včera, v den zahájení klíčové klimatické konference v Paříži, už byl ale Peking podle tamních zpráv zahalený neprostupnou smogovou mlhou páchnoucí po uhlí, čínské úřady doporučily obyvatelům velkých měst vůbec nevycházet z domovů.

Ilustrační foto

Peking a další města na severu Číny sužuje rekordní smog

Peking – Peking a další města na severu Číny dnes zahalil smog, který dosáhl v rámci letošního roku rekordní hustoty. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domovů. Kritické znečištění ovzduší Čínu postihlo v den, kdy v Paříži začíná konference OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, připomněla agentura AFP.

Ilustrační foto

Peking trpí extrémním smogem, lidé nemají vycházet

Peking - Znečištění ovzduší v čínské metropoli Pekingu dosáhlo opět nebezpečné úrovně. Hladina nejmenších prachových částic, které dokážou proniknout velmi hluboko do plic, byla naměřena více než 15 krát vyšší, než považuje za bezpečné Světová zdravotnická organizace (WHO). Čínské ministerstvo životního prostředí radí občanům, aby setrvávali doma.

Ilustrační foto

Životní prostředí v Česku se zlepšuje pomaleji, zemi zatěžuje smog

Praha – Zlepšování životního prostředí v Česku se loni zpomalilo. Země má problémy se smogem a nezlepšuje se zdraví lesů, vyplývá ze zprávy o životním prostředí, kterou na dnešní jednání vlády přinese ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ekologické organizace kritizují například malý prostor pro divokou přírodu. Stále více českého území je zastavěného, stagnovaly ale například odběry vody a do ochrany životního prostředí se investovalo více peněz.

Ilustrační foto.

Netopte uhlím, nabádají domácnosti ekologové

Praha /INFOGRAFIKA/ – Je to zhruba týden, kdy se lidé v řadě českých a moravských měst mohli volněji nadechnout. Ubylo smogu. K nějakým oslavám ale rozhodně není důvod. Podle Českého hydrometeorologického ústavu žije v prostředí, kde jsou překračovány limity pro prach čtvrtina lidí. Polovina lidí je pak vystavena nepřípustné koncentraci rakovinotvorných látek v ovzduší. Po dlouhé době se smog objevil dokonce i v Praze a Brně.

Návštěvnice jarmarku v Hoře Svaté Kateřiny.

Na severu Čech bylo nejtepleji v Doksanech, Mostecko nepřekonaly

Mostecko, Ústecký kraj - Počasí připomíná kolísavý apríl. V úterý, kdy je státní svátek Den boje za svobodu a demokracii, se na Mostecku ochladilo a prší. V pondělí ale padaly na severu Čech teplotní rekordy. O víkendu bude zase zima. Smog se neočekává.

Ilustrační foto.

Bez žaluzií by to nešlo! Mladá Boleslav řeší světelný smog u stadionu

Mladá Boleslav - Domy v Havlíčkově ulici v Mladé Boleslavi dělí od centrálního trávníku městského stadionu zhruba dvě stovky metrů. Přesto jsou v době, kdy je fotbalový stadion uměle osvětlen, zalité bílým světlem a i přes setmělou oblohu je v bytech nezastíněných roletami či žaluziemi světlo jako ve dne.

Ilustrační foto

Stav ovzduší se zlepšil. Smogu ubylo

Zlínský kraj – Meteorologové odvolali smogovou situaci ve Zlínském kraji, kvalita ovzduší se zde výrazně zlepšila. Čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace rozptylového prachu jsou již na všech měřicích stanicích pod limitem.

Podzim na Královéhradecku.

Smog je pryč, rázem padly teplotní rekordy

Východní Čechy  - Rozptylové podmínky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se výrazně zlepšily a meteorologové v neděli ráno v regionu odvolali smogovou situaci. To však není jediná zpráva o počasí, o víkendu padaly také teplotní rekordy.

Podzim na Královéhradecku.

Smog je pryč, rázem padly teplotní rekordy

Východní Čechy  - Rozptylové podmínky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se výrazně zlepšily a meteorologové v neděli ráno v regionu odvolali smogovou situaci. To však není jediná zpráva o počasí, o víkendu padaly také teplotní rekordy.

Ilustrační foto

To je podzim! Padaly teplotní rekordy

Ústecký kraj - Sever Čech včera ovládlo teplé počasí. Denní rekordy padly na všech měřicích stanicích, na dvou stanicích navíc padly i měsíční rekordy. Obloha se ráno vyčistila, meteorologové tak po třech dnech odvolali varování před smogovou situací.

Podzim na Královéhradecku.

Smog je pryč, rázem padly teplotní rekordy

Východní Čechy  - Rozptylové podmínky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se výrazně zlepšily a meteorologové v neděli ráno v regionu odvolali smogovou situaci. To však není jediná zpráva o počasí, o víkendu padaly také teplotní rekordy.

Dlaskův statek u Turnova.

Bylo jako na jaře, kdo mohl, šel nebo jel na výlet

Severní Čechy – Region v neděli ovládlo teplé počasí. Denní rekordy padly na všech měřicích stanicích, na dvou stanicích navíc padly i měsíční rekordy. „Obloha se ráno vyčistila, meteorologové tak po třech dnech odvolali varování před smogovou situací," řekl David Král z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Sever Čech ovládlo teplé počasí bez inverze, opět padaly rekordy

Ústecký kraj - Sever Čech v neděli ovládlo teplé počasí. Denní rekordy padly na všech měřicích stanicích, na dvou stanicích navíc padly i měsíční rekordy. Obloha se ráno vyčistila, meteorologové tak po třech dnech odvolali varování před smogovou situací. Podrobnosti řekl David Král z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Varování před smogem odvoláno

Ústecký kraj / Děčínsko – Ústecký kraj přestala v neděli po třech dnech trápit inverze. Meteorologové v neděli ráno odvolali varování před smogovou situací.

Ilustrační foto

Ovzduší se zlepšilo, smogové situace byly většinou odvolány

Praha - Ovzduší v ČR se zlepšilo. Meteorologové odvolali smogovou situaci v krajích Ústeckém, Moravskoslezském, Královéhradeckém, Pardubickém a v brněnské aglomeraci. V platnosti zůstává pouze ve Zlínském a Olomouckém kraji, také v těchto regionech ale smogu ubývá.

Ilustrační foto

V Ústeckém kraji bylo odvoláno varování před smogem

Ústí nad Labem - Ústecký kraj přestala po třech dnech trápit inverze. Meteorologové v neděli ráno odvolali varování před smogovou situací. Vyplývá to ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Husté mlhy vystřídala polojasná obloha. V regionu bude teplo, padnout by znovu mohly rekordy.

Ilustrační foto

V Ústeckém kraji bylo odvoláno varování před smogem

Ústí nad Labem - Ústecký kraj přestala po třech dnech trápit inverze. Meteorologové dnes ráno odvolali varování před smogovou situací. Vyplývá to ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Husté mlhy vystřídala polojasná obloha. V regionu bude teplo, padnout by znovu mohly rekordy.

Ilustrační foto.

Mlhy lidem připomněly smogové inverze z období před rokem 1989

Teplice - V Ústeckém kraji meteorologové vyhlásili poprvé o tomto podzimu smogovou situaci. A po dlouhé době poprvé kvůli koncentraci oxidu siřičitého. V posledních letech za smogem stojí většinou zvýšení koncentrací částic polétavého prachu, řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu .

Ilustrační foto

Zase smog! Ve vzduchu je moc prachu

Ústecký kraj/Děčínsko - V Ústeckém kraji byla v pátek vpodvečer znovu vyhlášena smogová situace, v kraji jsou zvýšené koncentrace prachu. Uvedl to Český hydrometeorologický ústa (ČHMÚ). Varování před smogem meteorologové odvolali teprve v pátek ráno, kraj od čtvrtka trápily zvýšené koncentrace oxidu siřičitého.

Ilustrační foto.

Dvě desítky malých bruslařů měly dýchací problémy

Praha - Zdravotní problémy, které postihly dvě desítky dětí z Řevnic na Praze-západ, jež ve čtvrtek vpodvečer byly se školou bruslit na zimním stadionu v Černošicích, prošetřuje policie. Protože děti měly dýchací problémy, s nimiž je rodiče (a ve třech případech i sanitka) postupně během noci vozili na pohotovost v motolské nemocnici, je pravděpodobné, že se školáci nadýchali ještě něčeho horšího než smogu, který v těchto dnech kvůli špatným rozptylovým podmínkám představuje problém prakticky v celé republice.