Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Ilustrační foto

Okres trápí inverze a smog

Svitavsko - Typické inverzní listopadové počasí je tady a budeme s ním zápasit minimálně celý tento týden, i když meteorologové původní pesimistickou předpověď přece jen zmírnili.

Festival Diwali v Indii.

Festival barev. Indové odpálili ohňostroje, Dillí zamořil smog

/FOTOGALERIE/ Indové slaví tento týden tradiční festival barev Diwali. Kromě rozsvěcování tradičních lampiček a rozdávání sladkostí se nad indickými městy rozzářily velkolepé ohňostroje. Dillí se ale kvůli nim potýká se silným smogem, na některých místech se tak dýchá velmi obtížně.

Smog z dopravy. Ilustrační foto.

Omezení dopravy v Praze při smogu asi nebude, způsobilo by totální kolaps

Zákaz vjezdu do metropole v době smogových situací pro nákladní a polovinu osobních vozů, který od začátku loňského roku připravuje vedení Prahy, by zřejmě způsobil dopravní kolaps. Vyplývá to ze závěrů odborné pracovní skupiny pro přípravu omezení, které v úterý dostanou na stůl pražští radní. Na základě doporučení skupiny dosluhující vedení města plán neschválí. Proti opatření se postavil například Středočeský kraj, policie nebo ministerstvo dopravy.

Smog poškozuje paměť a řeč. Nejvíce ohroženi jsou senioři, potvrdila studie

Smog je zodpovědný za pokles inteligence, škodí mnohem více psychickému zdraví než tomu fyzickému. Tvrdí to alespoň nová studie provedená v čínských městech. Podle ní lidé, kteří dýchají zkažený vzduch, dosahují horších výsledků v jazykových a matematických testech. Jejich chyby jsou srovnatelné jako kdyby vynechali rok školní docházky. 

Ilustrační foto.

Boj proti smogu je veselejší: místo zákazů pomocí piva

Střední Čechy – Úvahy o škodlivosti smogu nabývají na intenzitě zejména v zimním období, kdy citlivější lidé mohou znečištění ovzduší cítit – a jeho stav bývá i vidět. Ani léto však není bezproblémovým obdobím. V uplynulých týdnech Český hydrometeorologický ústav opakovaně vyhlásil ve středních Čechách i v Praze smogovou situaci spojenou s doporučením vyvarovat se aktivit spojených se zrychleným dýcháním.

Ilustrační foto

Takzvaný letní smog se vrátil zpátky do limitů

Střední Čechy – Doporučení vyvarovat se v odpoledních hodinách fyzicky náročných aktivit, které by mohly být spojeny se zrychleným dýcháním, odvolali v noci na pátek meteorologové. Zrušili platnost smogové situace, vyhlášené ve středu odpoledne kvůli naměřeným hodnotám přízemního ozonu. Na některých stanicích přesáhly hodinové průměry koncentrace troposférického O3 prahovou hodnotu 180 mikrogramů/m3.

Noční obloha nad Prahou

Světelný smog brání pozorování hvězd, z tří tisíc jsou vidět pouhé stovky

Umělé světlo v noci brání viditelnosti hvězd na noční obloze. Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět tří tisíc hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech jen několik stovek či desítek, uvedli astronomové. Na venkově je to o něco lepší, lidé tam mohou při jasné obloze spatřit kolem patnácti set hvězd. Se světelným smogem se potýká většina rozvinutých zemí, v Evropě podle astronomů neexistuje místo, které by jím nebylo aspoň částečně zasažené.

Ilustrační foto.

To co dýchají, jim není lhostejné. V Rakovníku vznikla petice

Rakovník – Fotografie smogu nebo stížnosti na zápach, i tímto se plní na sociálních sítí skupiny na Rakovnicku. Lidé nejsou ke svému okolí lhostejní a zajímá je, co dýchají a v jakém prostředí žijí. I proto v tomto týdnu vznikla v Rakovníku petice za zřízení měřící stanice ovzduší v Rakovníku. Tu vytvořil Petr Popelka, Jan Mudra a Vladimír Kališ.

Hodina Země je příležitost k posezení s přáteli při svíčkách.

Hodina Země: zhasínáme

Vypnou se elektrické přístroje v domácnostech, ulice se ponoří do tmy, zhasne osvětlení kostelů a památek. Ne všude a ne na dlouho. Některé obce i jednotlivci se dnes večer tímto symbolickým způsobem přidají k Hodině Země.  

Dopravní situace v ulici V Holešovičkách.

Holešovičky do tunelu dlouho nezmizí, místní dusí smog a prach

Hluk, smog, naprosto utlumený komunitní život. Tak popisují obyvatelé stále neutěšený stav ulice V Holešovičkách. Přestože se o jejich zahloubení hovoří už řadu let, stále k němu nedošlo. Navíc je to něco málo přes rok, kdy soud přikázal městu Holešovičky zklidnit. Rozhodnutí ale stále není pravomocné, město se totiž po vynesení rozsudku odvolalo.

Ilustrační foto

Zhasínáme. Vláda řeší světelné znečištění oblohy

Evropu stále více zasahuje světelné znečištění. Ani Česko není výjimkou. Způsobuje je mnoho umělých zdrojů světla, což potvrzují vědci a jejich měření. Mnoho lidí proto trpí nedostatkem spánku, snižuje se tak kvalita jejich života. Zlepšení by měla přinést opatření, která včera schválila vláda v demisi.

Podobu stojanů se zbožím, cedulí a dalších poutačů před obchody v historickém centru budou nově schvalovat radní města.

Krumlovští radní schválili metlu na reklamní smog v centru města

Český Krumlov – Neestetické stojany plné laciného zboží, reklamy a cedule na fasádách, oknech a chodnících před obchody řeší nový tržní řád. Nebude to najednou, ale přeplácané stojany a přebytečné reklamy by měly z ulic historického centra Českého Krumlova postupně mizet.

V Hranicích v úterý 6. března udeřil smog.

Na Hranicku udeřil smog

Astmatici, kardiaci i lidé s jinými chronickými chorobami by se měli mít na pozoru. V Hranicích se v úterý výrazně zhoršila kvalita ovzduší a zvýšila se koncentrace polétavého prachu.

Inverze a smog v Přerově

Mějte se na pozoru, v Přerově udeřil smog

Astmatici, kardiaci, ale i lidé s jinými chronickými chorobami by se měli mít v těchto dnech na pozoru. V Přerově se výrazně zhoršila kvalita ovzduší a polétavého prachu je dvojnásobně více, než povolují limity. Obyvatelé Přerova, kteří jsou zapojení do systému varování, už se o zvýšené prašnosti dozvěděli prostřednictvím sms zpráv.

Smog potrápil také Frýdek-Místek.

Vzduch je stále plný prachu

Nepříznivé rozptylové podmínky i v úterý potrápily zejména obyvatele na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Ilustrační foto.

Dýchání lidem na Vyškovsku ztížil vzduch z Polska

Vyškovsko - Je to přesně rok, co Vyškovsko zahalil smog. Jak Deník Rovnost informoval, situace byla nehorší v Jihomoravském kraji. Přesné hodnoty znečištění však nikdo neznal. Na Vyškovsku chyběla měřicí stanice. A nic se na tom nezměnilo dodnes.

Ozdravný pobyt. Dýchací cesty posiluje hra na flétnu. Ilustrační snímek.

Smog? Část dětí vyrazí na ozdravné pobyty

Vzduch plný polétavého prachu v zimě každoročně trápí region. Potíže způsobené špatným ovzduším pomáhají řešit také ozdravné pobyty pro děti. Ty vyrážejí v zimě do oblastí, kde se dýchá mnohem lépe.

ilustrace - smog v Boleslavi

Autobusy upozorňují na smog

Mladá Boleslav – Hodnoty polétavého prachu přesáhly v Mladé Boleslavi únosnou mez. Nyní se pohybují na hranici 61,2 mikrogramu na metr krychlový, přičemž denní limit pro prachové částice je 50 mikrogramů. Ve městě automobilů k tomu kromě počasí kolem nuly nebo těsně pod ní přispívá hustý automobilový provoz, ale také lokální topeniště. Jinak řečeno topení v rodinných domech.

Světelný hřib vycházející ze skleníků u Smržic

Záře z obřího skleníku způsobila poprask

FOTOGALERIE / Jako za polárním kruhem si mohou připadat Hanáci, kteří žijí v blízkosti několikahektarových skleníků na hydroponickým způsobem pěstovaná cherry a koktejlová rajčata. 

Aktivisté vyvěsili transparent na ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo uhlí a smogu? Česko se má přidat k žalobě proti limitům znečištění

Česko se možná přidá k žalobě proti limitům znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tvrdí, že se jeví jako vhodné přidat se k ní jako vedlejší účastník na straně Polska. Vyplývá to z materiálu ministerstva, o kterém by měla být informována vláda. Záměr kritizují ekologické organizace. Aktivisté Greenpeace dnes kvůli tomu vylezli na balkon MPO, ze kterého spustili transparent s nápisem: Ministerstvo uhlí a smogu.

Ilustrační fotografie.

Američané zvedli úrokové sazby, Číňané ihned udělali to samé

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procenta na 1,25 až 1,5 procent. Na krok Američanů překvapivě zareagovala i čínská centrální banka PBOC, která zvýšila úrokové sazby alespoň symbolicky o pět promile na 3,25 procenta. 

TK k stavbě protihlukové stěny na Spořilově u Spořilovského plácku za účasti starosty Prahy 4 Petra Štěpánka.

Zastřešení Spořilovské vyjde na 3,3 miliardy. Hotovo má být do roku 2024

Spořilovská ulice na Praze 4, kde hluk a smog obtěžuje místní, by mohla být zastřešena do roku 2024. Předběžné náklady na stavbu se odhadují na 3,3 miliardy korun. Výstavba by měla začít v letech 2020 a 2021. Zaplatit by ji měla Praha. Spořilovská ulice nahrazuje společně s Jižní spojkou nedokončení Pražský okruh D1 a D11 (označovaný jako úsek 511).

Ilustrační foto.

Při smogu se město nesmí uzavřít, vyzývají Prahu Středočeši

Střední Čechy – Pro vás možná fajn, ale pro nás katastrofa. To je argument, s nímž chtějí radní Středočeského kraje oslovit pražské kolegy a vyzvat je, aby změnili své plány pro případ vyhlášení smogové situace. Aby změnili charakter zamýšlených opatření spojených s omezením vjezdu motorových vozidel do Prahy. To by totiž pro Středočechy znamenalo pohromu, shodli se v pondělí krajští radní.