Kreativ

ŠTÍTEK: smog

Ekologické demonstrace, které se konaly od 11. do 13. listopadu 1989 v Teplicích.

Revoluce začala kvůli smogu na severu Čech o týden dřív

Teplice, Severní Čechy - „Tráva 1, tráva 2. K vytlačování davu vpřed! Použití mírnějších prostředků neprovádějte sám. Musíte mít svolení ode mě. Příjem.“ Těmito slovy začínala radiová relace mezi příslušníky Sboru národní bezpečnosti, kteří zasahovali proti demonstrantům v roce 1989. Nikoli však v Praze na Národní třídě, ale v Teplicích na Benešově náměstí. 

V Hradcích na Českobudějovicku nejsou mimořádné volby do zastupitelstva ničím mimořádným. Konaly se tu v sobotu 4. listopadu a téměř přesně na den před rokem 5. 11. 2016 také.

Pomůže Hradcům už druhý volební reparát?

Hradce - Mají za sebou už druhé mimořádné volby do zastupitelstva během jednoho volebního období. V Hradcích na Českobudějovicku, kde žije 94 lidí, obyvatelé svobodně kandidují, chodí k volbám a zase ze zastupitelstva odstupují více než často.

Ilustrační foto.

Při smogu mohou Pražané na MHD zdarma zapomenout

Město má hotový regulační plán při smogové situaci. Kdy a jestli vůbec ho politici schválí, ukážou další měsíce. Mezi opatřeními je zákaz jízdy vozů se sudou či lichou číslovkou v SPZ. Magistrát žádá řidiče z Prahy i ty, kteří do hlavního města dojíždějí, aby jízdy automobilem omezili a k dopravě využívali přednostně veřejnou dopravu.“ Tento text se objevil na webu hlavního města na počátku letošního roku hned několikrát.

Znečištěné ovzduší v Dillí.

Neúnosný smog. V Dillí zakázali jízdu polovině aut

Úřady v indickém hlavním městě Dillí kvůli smogu alespoň na krátkou chvíli radikálně omezí vjezd aut do města. V týdnu mezi 13. a 17. listopadem zde budou moci jezdit střídavě soukromá auta buď se sudou, nebo lichou poznávací značkou. Znečištění v některých částech metropole třicetkrát přesáhlo limity Světové zdravotnické organizace, vidět je někde pouze na pár metrů.

Smog v Brně. Ilustrační foto.

Dražší parkování, nebo MHD zdarma? Intesmog změří sílu dopravy i smogu

Brno - Jestli při smogové situaci pomůže dražší parkovné, nebo hromadná doprava zdarma, chtějí zjistit brněnští radní. Vědecky. Spustí proto projekt Intesmog, který pomocí moderních technologií změří a zmapuje dopravní zátěž i čistotu vzduchu. Brňané se dozvědí, jaký vzduch je v konkrétní ulici.

Konference památkářů, projektantů a architektů v Havlíčkově Brodě.

Největší nebezpečí architekta je mnoho nápadů a dostatek peněz

Havlíčkův Brod – První, s čím se potkáte, když zavítáte do některých vesnic, jsou barevné kontejnery. Naše krajina se proměňuje v asfaltové pole a zapleveluje ji reklamní smog. I takové postřehy zazněly na konferenci s názvem Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu, která se už druhý den koná v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto

O reklamním smogu i zeleni v centrech se bude mluvit v Brodě

Havlíčkův Brod - Do Havlíčkova Brodu opět zamíří špičkoví odborníci z oblasti památkové péče. Ve dnech 25. a 26. října se tu koná třetí ročník konference věnované tématu Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu. Záštitu nad pořádáním konference přijalo Ministerstvo kultury České republiky a Národní památkový ústav.

Smog v Praze. Ilustrační foto.

Zákaz vjezdu nákladním autům za smogové situace, radí studie Praze

V budoucnu by po metropoli mohla za smogové situace jezdit auta se sudým či lichým číslem SPZ a zároveň by byl do města zakázán vjezd nákladním autům. Právě takové řešení, nejpřínosnější pro životní prostředí v Praze, ukázala studie, kterou si nechal vypracovat magistrát pro chystaný tzv. regulační řád. Ten nyní dokončuje odbor ochrany životního prostředí. Studii vypracoval Český hydrometeorologický úřad. Praha se přitom se smogem potýkala loňskou zimu několikrát.

ilustrační foto.

V obcích už se lépe dýchá. Díky novým kotlům

Blanensko, Vyškovsko - Křtiny na Blanensku s nástupem podzimního počasí pravidelně dusil smog. Lidé tam topili ve starých kotlech, které znečišťovaly ovzduší. „Bylo tu špatně vidět a smog. Letos se nám lépe dýchá,“ připomněl tamní starosta František Novotný. Situace se zlepšila díky kotlíkovým dotacím.

Ilustrační foto

Další vlna kotlíkových dotací opět zabojuje proti smogu

Hradec Králové - Dalších 200 milionů korun na výměnu zastaralých zdrojů vytápění rodinných domů je připraveno. Druhá vlna kotlíkových dotací začne v Královéhradeckém kraji 30. října, na příspěvek by mohlo dosáhnout přibližně 2000 žadatelů.

Ilustrační foto

Radnice zakročí proti světelnému znečištění

Se světelným znečištěním se rozhodl bojovat Magistrát města Prostějova. Jedním z kroků, kterými chce snížit takové znečištění, je zhasínání světel svítících na radnici a Národní dům.

Ilustrační foto.

Pozor, platí výstraha na letní smog

Ústecký kraj – Lidé v Ústeckém kraji opět dýchají špatný vzduch. Meteorologové totiž v kraji vyhlásili smogovou situaci. Platit bude i v dalších dnech.

Do 30. června mají zmizet vývěsky z Prostřední ulice v Uherském Hradišti.

Uherské Hradiště chce redukovat reklamu v centru

HLASUJTE V ANKETĚ / Vitríny, vývěsky, plachty nebo „áčka" by postupně měly zmizet z městské památkové zóny v Uherském Hradišti. Město tak chce regulovat reklamu v centru metropole Slovácka a zbavit se tak zvaného grafického smogu.

Sucho v Královéhradeckém kraji

Na boj se suchem a smogem rozdá ministerstvo 1,5 miliard korun z dotací EU

Země vysychá a podle odborníků to lepší nebude. Ministerstvo životního prostředí chce proto dotacemi podpořit obce, spolky, zemědělce a správce vodních toků v úsilí zadržet na území Česka dešťovou vodu. Namísto betonu či asfaltu by měly být v ulicích povrchy, které dešti umožní, aby prosákl do hlíny.  Budovat bychom také měli různé "pasti" na vodu - například retenční nádrže a jímky.

Ilustrační foto.

Metropole se chce bránit smogu, pomoct má pozitivní kampaň

Praha - Největším producentem znečištění vzduchu je v Praze doprava. Právě na ní má cílit kampaň, kterou spustil magistrát. Náměstek pro dopravu chce s její pomocí motivovat velké dopravní firmy k ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

Ilustrační foto.

Praha se chce bránit smogu, pomoct má pozitivní kampaň

Největším producentem znečištění vzduchu je v Praze doprava. Právě na ní má cílit kampaň, kterou spustil magistrát. Náměstek pro dopravu chce s její pomocí motivovat velké dopravní firmy k ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

Hřbitov. Ilustrační foto.

Zastupitelé Prahy odmítli diskutovat o odvolání šéfa hřbitovů

Praha - Většina pražských zastupitelů odmítla na dnešním jednání zastupitelstva diskutovat o odvolání šéfa hřbitovů Martina Červeného. Podle rady audit prokázal jeho pochybení. Červený, který vedl Správu pražských hřbitovů (SPH) pět let, jeho závěry odmítá. Rada ho odvolala na konci ledna.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto

Kotlíkové dotace vesnicím nepomohly. Zatím

Týn nad Bečvou a Nová Hradečná jsou na seznamu obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší, kde stát prioritně podporuje výměnu starých kotlů za ekologičtější zdroje tepla. Místní „čmoudilové" mohou dostat až 85 procent z pořizovací ceny. Zájem o takzvané kotlíkové dotace však mají minimální. Vzduch sousedům otravují dotace nedotace.

Kouř z automobilů. Ilustrační foto.

Zastupitelé Vsetína jednali o smogu

Živá debata kolem čistého ovzduší se rozpoutala na posledním zastupitelstvu města Vsetína. Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) předložila soubor protismogových opatření. Zastupitelé je zavrhli.

Smogová situace. Ilustrační foto.

Města mohou vyhrát i nad smogem

Praha - Zima je sice pomalu už za námi, výskyt smogových situací však nikoliv. Jde totiž o dlouhodobý problém, stejně jako jsou dlouhodobá i technická a politická řešení vedoucí ke zlepšení situace. Tuto problematiku velmi agilně popularizuje v posledních letech i česká Aliance pro energetickou soběstačnost, která je neformálním sdružením zástupců sektoru obnovitelných zdrojů.

Ilustrační foto.

Něco je ve vzduchu: debata o kvalitě ovzduší v Hradišti

Uherské Hradiště - Limity polétavého prachu byly na území Uherského Hradiště během letošní zimy překročeny v alarmujících 51 případech, dvanáctkrát v prosinci a devětatřicetkrát za leden a únor. Tyto okolnosti přivedly Stranou zelených k uspořádaní debaty „Něco je ve vzduchu" v Uherském Hradišti.

Úřad městské části Praha 8. Ilustrační foto.

Praha 8 zavede hlídku, která bude uklízet po podnětech od občanů

Praha - Radnice Prahy 8 zavede hlídku okamžitého úklidu, která bude uklízet nepořádek, na nějž upozorní občané. Dvoučlenná četa by měla začít fungovat v následujících týdnech. Ve středu to řekl místostarosta Matěj Fichtner (ANO). Pokud se hlídka osvědčí, nechá si radnice vytvořit aplikaci, jejímž prostřednictvím budou lidé na nepořádek upozorňovat.

Ilustrační foto

Čína: Poručíme smogu, dešti

„Učiníme naši oblohu opět modrou," prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang na výročním zasedání čínského parlamentu. Co tím myslel, když nebe nad Pekingem bylo včera azurové?

Doprava v ulici V Holešovičkách.

Holešovičky trápí hluk a smog. Nepomohl ani soud

Praha - Okolo jejich bytů projíždějí desetitisíce aut. Trpí hlukem a vdechují skoro stejné množství výfukových plynů jako lidé z nechvalně proslulé Legerovy ulice. K volání obyvatel Holešoviček jsou ale úředníci stále hluší.

Ilustrační foto.

Vyškovsko zahlcuje smog ze severu. Chtějí proto automatickou měřící stanici

Vyškovsko - Vyškovany často trápí astma či alergie. „Máme jich v péči skutečně hodně," potvrdila třeba vyškovská alergoložka Eva Vašíková. Právě tyto lidi nejvíc ohrožuje smog. Jenže ve městě a v celém okrese chybí automatizovaná stanice, která by pravidelně upozorňovala na aktuální znečištění ovzduší. Podle odborníků je přitom Vyškovsko vystavené přílivu smogu ze severu.

Demonstrace proti smogu v Ostravě

Přibližně tři stovky lidí v Ostravě demonstrovaly za čistý vzduch

Přibližně tři stovky lidí včera v Ostravě demonstrovaly za čisté ovzduší. Primátorovi města Tomáši Macurovi (ANO) předali před magistrátem požadavky, které by měly zlepšit situaci. Chtějí přísnější regulací průmyslových podniků v době smogových situací či intenzivnější jednání se zástupci Polska, které je pro Moravskoslezský kraj velkým zdrojem znečištění.