Kreativ

ŠTÍTEK: Nadace Charty 77

Liberec a Prachatice jsou první města, která dostala darem od Konta Bariéry velkoprostorové automobily, takzvané Taxíky Maxíky. Přispěli na ně zákazníci sítě lékáren Dr. Max. Slavnostní předání vozů v Praze doplnil koncert skupiny The Tap Tap.

Konto Bariéry předává první Taxíky Maxíky seniorům a lidem s postižením

Praha - Velkoprostorové automobily – tzv. Taxíky Maxíky - budou vozit seniory a lidi se zdravotním postižením. Prvními dvěma městy, která dostanou auta darem, jsou Liberec a Prachatice. Auta jim pořídilo Konto Bariéry díky zákazníkům lékáren Dr. Max. Z každého prodaného produktu jejich privátní značky totiž putovala po dobu dvou měsíců jedna koruna na nákup automobilů. Auta budou slavnostně předána v pondělí v pražské Písecké bráně.

Sdružení Sportem proti bariérám dostalo nové auto.

Vozíčkáři si převzali vánoční dárek, nový automobil

Stará Paka – Ježíšek si letos nadělování pěkně rozložil, aby všechno zvládl. Jako první navštívil ve čtvrtek objekt bývalé tiskárny, kde zástupce obchodního řetězce GLOBUS předal sdružení Sportem proti bariérám klíčky od velkoprostorového vozu, a to v rámci projektu Konta bariéry: Auto bez bariér.

OŽIJE DĚTSKÉ HŘIŠTĚ SMÍCHEM postižených i zdravých dětí? Peníze se shání na integrující prvky dětského hřiště v atriu ZŠ v Jesenické ulici v Bruntále.

Na lepší život v regionech půjdou tři miliony. Můžete rozhodnout kam.

Tři miliony korun si díky úspěšnému programu „Era pomáhá regionům" rozdělí regionální veřejně prospěšné projekty z celé České republiky. Do programu se v tomto roce přihlásilo 270 neziskových organizací. Grantová komise vybrala v každém z 20 regionů tři nejzajímavější projekty, o čtvrtém rozhodla veřejnost.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Roztyly se kvůli výtahu uzavřou

Praha - V sobotu začaly stavební úpravy stanice metra C Roztyly, které se týkají výstavby výtahu. Proto bude od soboty od zahájení provozu metra do neděle 27. září do ukončení provozu a od soboty 31. října od zahájení provozu do neděle 1. listopadu do ukončení provozu uzavřena stanice metra Roztyly na lince C. 

Ještě nedávno devítiletý Daneček sotva seděl. Teď je možnost, že by jednou mohl sám chodit. Hodně mu pomáhá léčba na Slovensku, která je však finančně nákladná.

K samostatné chůzi už mu chybí jenom pár krůčků

České Budějovice - Devítiletý Dan z Českých Budějovic to v životě nemá jednoduché. Kvůli komplikovanému porodu mu lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu s jasnou prognózou sám se na nohy nepostaví. To by ale jeho maminka nesměla být bojovnicí. Obrátila se s prosbou o pomoc na Konto Bariéry, a to si je vzalo pod svá ochranná křídla.

Kinematograf bratří Čadíků. Ilustrační foto.

Kinematograf v Přerově táhl, na charitu se vybralo 37 tisíc

Přerov – Promítání pod noční oblohou si užívali v minulých dnech lidé na náměstí T. G. Masaryka v Přerově. Kinematograf bratří Čadíků nabídl divákům skvělé filmy, a ti se mu za to odměnili rekordním dobrovolným příspěvkem na Konto Bariéry. Činil celkem 37 tisíc korun.

Josef Čadík na Farských humnech ve Žďáře.

Je to zázrak, kino děláme už dvacet čtyři let

Žďár nad Sázavou – Náměstí Republiky a park na Farských humnech se na pár dní proměnil v biograf pod širým nebem. Kinematograf bratří Čadíků už popatnácté promítá ve Žďáře nad Sázavou. Tento rok Čadíci divákům nabízejí filmy, jako jsou Vejška od režiséra Tomáše Vorla, pohádka Tři bratři, drama Fotograf nebo komedie Hodinový manžel. Mobilní kino letos zavítá do více než devadesáti míst v Česku. „Návštěvníci mohou představení zhlédnout za dobrovolné vstupné. Výtěžek bude použit pro charitativní účely," řekl v rozhovoru pro Žďárský deník Josef Čadík.

Lucka a Honza plavali pro Radka.

Z Orlíku na Vystrkov doplaval s Lucií Honza

Orlík nad Vltavou – Lucie Leišová (20) začala svůj první charitativní projekt Vltava 2015, při kterém plánuje uplavat 180 kilometrů po Vltavě, 23. července v Českých Budějovicích. Jejím cílem je Praha. Plavbou chce zviditelnit finanční sbírku nadace Konto Bariéry na nákup handbiku pro Radka (42), který před pěti lety ochrnul na obě dolní končetiny a pohybuje se na vozíku.

Z Budějovic do Prahy plave Lucie Leišová.

Pro Radka plave Lucka
 z Budějovic 
až do Prahy

Česká republika – Obrovská vůle, odhodlání a touha pomáhat. To všechno dvacetiletá studentka Lucie Leišová rozhodně má. Už loni v létě si mladá dálková plavkyně splnila svůj sen, když jako čtvrtá Češka přeplavala Gibraltarský průliv.Tehdy na moři strávila šest a půl hodiny 
a uplavala skoro 26 kilometrů.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Nová komise města se zaměří na důchodce

Praha - Rada hlavního města bude mít na návrh radní pro sociální politiku a školství Ireny Ropkové (ČSSD) novou odbornou komisi, která bude řešit problematiku starších obyvatel. „Za členy komise jsem oslovila odborníky na problematiku stárnutí, zástupce spolků hájících zájmy seniorů i ředitele pražských domovů pro seniory. Naším společným cílem bude připravit koncepci, která Pražanům umožní klidné a bezstarostné stárnutí," uvedla Ropková.

Ilustrační foto.

Do Mapy bez bariér zahrnou i čtyři památky z Vyškovska

Vyškovsko – Zdravotně postižení, starší lidé i rodiny s kočárky. Před každým výletem musí zdlouhavě zjišťovat informace, zda má památka bezbariérové vstupy, jak je řešené parkoviště nebo zda jsou na toaletách madla. Díky Nadaci Charty 77 – Kontu Bariéry tomu však bude už zanedlouho konec. Spouští totiž projekt Mapy bez bariér, který umožní lidem s omezenou pohyblivostí lepší plánování výletů.

Anna Staňková se těší dobrému zdraví. Je to také proto, že se opakovaně v týdnu schází, rozmlouvá a veselí se svými vrstevníky.

Činorodí senioři se umí bavit

Vůdčí osobností a organizátorkou života seniorů se stala Anna Staňková z Bruntálu vlastně náhodou. Letos vede Klub seniorů obětavá žena desátým rokem.

Charitativní běh Run and Help ve Klích pro Markétku Svobodovou z Tuhaně.

Dívka s nemocí motýlích křídel dostane díky běžcům asistenta

Kly /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Osobní asistentku bude mít v příštím školním roce Markétka Svobodová z Tuhaně na Mělnicku, která navštěvuje kelskou základní školu J. A. Komenského. Peníze na plat osobní asistentky mezi sebou vybrali běžci, kteří se zúčastnili na školním hřišti běhu Run and Help pod záštitou Konta Bariéry.

Charitativní běh Run and Help ve Klích pro Markétku Svobodovou z Tuhaně.

Dívka s nemocí motýlích křídel dostane díky běžcům asistenta

Kly – Osobní asistentku bude mít v příštím školním roce Markétka Svobodová z Tuhaně, která navštěvuje kelskou základní školu J. A. Komenského. Peníze na plat osobní asistentky mezi sebou vybrali běžci, kteří se ve středu zúčastnili na školním hřišti běhu Run and Help pod záštitou Konta Bariéry.

Ilustrační foto

Školáci a jejich učitelé pomohou dívence s nemocí motýlích křídel

Kly - Sportovní den spojený s charitativní akcí chystají na Základní škole J. A. Komenského ve Klích na Mělnicku. Ve středu 8. dubna budou po tamním běžeckém oválu kroužit nejen žáci a jejich učitelé, ale také kuchařky, uklízečky nebo absolventi školy. Za každé uběhnuté nebo alespoň ušlé kolečko pak účastníci podle ředitelky školy Jany Palanské zaplatí minimálně desetikorunu. Ale budou-li chtít, klidně i více.

Ilustrační foto

Školáci a jejich učitelé pomohou dívence s nemocí motýlích křídel

Kly - Sportovní den spojený s charitativní akcí chystají na Základní škole J. A. Komenského ve Klích na Mělnicku. Ve středu 8. dubna budou po tamním běžeckém oválu kroužit nejen žáci a jejich učitelé, ale také kuchařky, uklízečky nebo absolventi školy. Za každé uběhnuté nebo alespoň ušlé kolečko pak účastníci podle ředitelky školy Jany Palanské zaplatí minimálně desetikorunu. Ale budou-li chtít, klidně i více.

 Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby herce Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila v kauze natáčení charitativního klipu, v němž zastavovali v policejních uniformách řidiče.

Soud zprostil obžaloby herce Čtvrtníčka a Potměšil v kauze natáčení klipu

Praha /VIDEO/ – Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby herce Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila v kauze natáčení charitativního klipu, v němž zastavovali v policejních uniformách řidiče. Když jednoho z nich kontrolovali pro údajné překročení rychlosti a pak mu řekli, že jde o natáčení skrytou kamerou, postihl muže infarkt. Původně dostali podmíněné osmiměsíční tresty.

Ilustrační foto

Vydražte si obraz!

Praha – Karel Malich, Zdeněk Sýkora, Stanislav Kolíbal, Stanislav Libenský. To jsou jen některá jména umělců, jejichž díla budou středem zájmu na aukčním salonu výtvarníků, který pravidelně pořádá Konto Bariéry a který se otvírá už dnes. Výstava se koná po dvanácté, poprvé ale v novém prostoru, ve Veletržním paláci.

Nové velkoprostorové vozidlo hradeckého Centra Daneta.

Daneta se raduje. Získala nový velkoprostorový vůz od Konta Bariéry

Hradec Králové - Centrum Daneta získalo pro své klienty v rámci společného projektu Konta Bariéry a Globusu ČR „Auta bez bariér" již 42. velkoprostorový vůz Ford Tourneo Custom, který je financován z prodeje nákupních tašek v hypermarketech Globus, a to jednou korunou z každého prodaného kusu.

Hlavní líčení s herci Petrem Čtvrtníčkem (vpravo) a Janem Potměšilem (vlevo) kvůli klipu pro Konto Bariéry, ve kterém vystupovali převlečení za handicapované dopravní policisty.

Čtvrtníček a Potměšil dostali podmínku za klip v uniformách policie

Praha /VIDEO/ - Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil dostali za natáčení klipu v policejních uniformách, při němž jednoho ze zastavených řidičů postihl infarkt, osmiměsíční podmíněné tresty. Zkušební dobu Obvodní soud pro Prahu 6 určil na 1,5 roku. Režisér Tomáš Svoboda a producent Jiří Kounický byli osvobozeni.

Hlavní líčení s herci Petrem Čtvrtníčkem (vpravo) a Janem Potměšilem (vlevo) kvůli klipu pro Konto Bariéry, ve kterém vystupovali převlečení za handicapované dopravní policisty.

Čtvrtníček a Potměšil dostali podmínku za klip v uniformách policie

Praha /VIDEO/ - Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil dostali osmiměsíční podmíněné tresty za natáčení klipu v policejních uniformách, při kterém jednoho ze zastavených řidičů postihla srdeční příhoda. Zkušební dobu Obvodní soud pro Prahu 6 určil na 1,5 roku. Režisér klipu Tomáš Svoboda a producent Jiří Kounický byli osvobozeni. Klip herci natáčeli pro Konto Bariéry, které pomáhá handicapovaným.

Věra Jourová

Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří cestovní ruch 150 miliony korun

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří cestovní ruch 150 miliony korun. Zatím schválilo 16 projektů, jde například o ucelenou prezentaci a propagaci hradů a zámků, památek lidové architektury, folklóru či lidových tradic, informovala dnes mluvčí resortu Radka Burketová. Peníze půjdou z Integrovaného operačního programu.

ORION SI TO V PRAZE opravdu užil. Účastníci zájezdu se bavili po celý den. Podívali se dokonce do televizního studia.

Děti z Orionu zavítaly do hlavního města. Ocitly se dokonce v televizi

Rychnov nad Kněžnou – Jestli jste se dívali v sobotu večer v televizi na pořad Možná přijde i charita aneb Pomáhej s humorem, který uváděli Tomáš Jeřábek a Tomáš Měcháček, mohli jste zahlédnout v publiku pár známých tváří z Rychnova – deset dětí s handicapem z Občanského sdružení Orion se zúčastnilo tohoto natáčení.

Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Konto Bariéry vybralo během jednoho večera na charitu 14 a půl milionu

Praha - Více než 14,5 milionu korun během jednoho večera vybralo na pomoc handicapovaným Konto Bariéry. Peníze poslaly desítky tisíc lidí a firem v rámci živě vysílaného sobotního pořadu Možná přijde i charita na České televizi (ČT). Oznámila to dnes mluvčí konta Kristina Jakubcová. Konto Bariéry, stěžejní projekt Nadace Charty 77, je dlouhodobá sbírka, z níž byly za 21 let rozděleny stovky miliónů korun.

Hlavní líčení s herci Petrem Čtvrtníčkem (vpravo) a Janem Potměšilem (vlevo) kvůli klipu pro Konto Bariéry, ve kterém vystupovali převlečení za handicapované dopravní policisty.

Soud se Čtvrtníčkem a Potměšilem bude pokračovat v říjnu

Praha – Obvodní soud pro Prahu 6 dnes odročil na 14. října kauzu natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v policejních uniformách zastavovali řidiče. Jeden z nich netušil, že jde o natáčení a dostal infarkt.

Dělnická kolonie Buďánka se rodila živelně, ale navzdory tomu vzniklo architektonicky cenné svědectví doby.

Pražští lokálpatrioti ještě žijí

Praha - Ten, kdo se zajímá o pražskou historii (a zejména tu stavební) ví, že památková zóna Buďánka v dnešní Praze 5 patří v diskusi mezi památkáři a zainteresovanou veřejností do kategorie tuze živých témat. Ještě před pár lety se zdálo, že tomuto svéráznému souboru dělnické architektury hrozí definitivní zánik.

Ilustrační kino.

Do letních kin na Blanensku táhnou diváky hlavně kreslené filmy

Blanensko – Doba letních kin upadá. Na Blanensku v současné době fungují pouze dvě a ani ty to nemají jednoduché, i když mají i své příznivce. „Do letního kina v Lysicích chodím moc ráda. Je v krásném prostředí, a když zrovna dávají něco dobrého, ráda si tam zajdu. Občas se ale proslechne, že kino zavřou, protože málo vydělává, takže se bojím, abychom o něj nepřišli," řekla Zdena Brodecká z Lysic.

Ilustrační kino.

Do letních kin na Blanensku táhnou diváky hlavně kreslené filmy

Blanensko – Doba letních kin upadá. Na Blanensku v současné době fungují pouze dvě a ani ty to nemají jednoduché, i když mají i své příznivce. „Do letního kina v Lysicích chodím moc ráda. Je v krásném prostředí, a když zrovna dávají něco dobrého, ráda si tam zajdu. Občas se ale proslechne, že kino zavřou, protože málo vydělává, takže se bojím, abychom o něj nepřišli," řekla Zdena Brodecká z Lysic.

Koleno už sice neslouží jako zamlada, přesto si sedmdesátiletý Miroslav Jiskra (vlevo), který v roce 2013 získal v projektu Konta Bariéry čestný titul Senior roku, nezoufá. Na snímku s vedoucím KC Prádelna Michaelem Čihákem.

Zapšklé seniory? Ty na Bertramce nenajdete

Praha 5 - Na začátku byly nové počítače a kurz, jak na ně. A pár seniorů. To se psal rok 2012. O dva roky později je tu téměř dvě stě seniorů za týden. U zrodu Komunitního centra Prádelna stál Michael Čihák, vedoucí centra. A také sedmdesátiletý Miroslav Jiskra.

Hlavní líčení s herci Petrem Čtvrtníčkem (vpravo) a Janem Potměšilem (vlevo) kvůli klipu pro Konto Bariéry, ve kterém vystupovali převlečení za handicapované dopravní policisty.

Čtvrtníček u soudu: Řidič, který zkolaboval, o kameře nevěděl

Praha /VIDEO/ - Za značného zájmu médií dnes Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit kauzu natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v policejních uniformách zastavovali řidiče. Jeden ze zastavených řidičů netušil, že jde o natáčení, a zkolaboval.

Hlavní líčení s herci Petrem Čtvrtníčkem (vpravo) a Janem Potměšilem (vlevo) kvůli klipu pro Konto Bariéry, ve kterém vystupovali převlečení za handicapované dopravní policisty.

Čtvrtníček u soudu: Řidič, který zkolaboval, o kameře nevěděl

Praha /VIDEO/- Za značného zájmu médií dnes Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit kauzu natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v policejních uniformách zastavovali řidiče. Jeden ze zastavených řidičů netušil, že jde o natáčení, a zkolaboval.