Kreativ

ŠTÍTEK: Nadace Charty 77

Zlín - Teplice 2:0

FK Teplice podporuje charitativní projekt #newlegs

Teplický fotbalový klub dlouhodobě podporuje různé charitativní projekty, probíhá spolupráce s Kontem Bariéry, nadacemi Diahelp a Tlapka či například s Dětským domovem v Krupce. Nově se FK Teplice zapojuje také do podpory projektu #newlegs.

Ilustrační foto.

Diváci vybrali desítky tisíc korun

Litomyšl – Prázdniny jsou v Litomyšli spjaty se dvěma akcemi, které mají charitativní podtext. Toulovcovy prázdninové pátky mají za sebou už devatenáctý ročník. 

Kinematograf Bratří Čadíků.

Diváci na Havlíčkobrodsku byli k dobročinnému kinematografu štědří

Havlíčkobrodsko – Havlíčkova Borová, Havlíčkův Brod a Ždírec nad Doubravou. Tato tři města navštívil nedávno pojízdný Kinematograf Bratří Čadíků. Peníze za vstupného putují na Konto Bariéry a má za cíl pomoci postiženým dětem i dospělým k nákupu zdravotních pomůcek.

Ilustrační foto.

Nadcházející dny budou patřit milovníkům pohodového letního promítání

Promítání pod širým nebem se stalo nejen na Novojičínsku neodmyslitelnou součástí letních měsíců. Zatímco na některých místech, jako například v Příboře či v Novém Jičíně, mají diváci už filmové lahůdky v provizorních letních kinech za sebou, ve Studénce a v Kopřivnici si je teprve užijí v následujících dnech.

Roman Šebrle se utkal s Nezastavitelnými

Roman Šebrle se utkal s Nezastavitelnými

Pec pod Sněžkou - Na trase na Sněžku přes Obří důl, u chaty Betyna, se vrátil k víceboji Roman Šebrle. Byly to však jiné disciplíny než ty, ze kterých vytěžil olympijské zlato a titul mistra světa.

Michaela a David se připravují na Mistrovství České republiky v autostopu.

Další výzva: stopaři z Příbramska se vydají do Oděsy

Příbramsko /FOTOGALERIE/ - Podobně jako v loňském roce vyrazí stopaři a dobrodruzi Michaela Šofková a David Švec z Dublovic na dlouhou cestu, kterou budou muset zdolat pouze autostopem a závodit při tom s dalšími jedenácti dvojicemi. I letos se totiž kvalifikovali na Mistrovství České republiky v autostopu, které začíná již v sobotu 17. června.

Rund and Help na Stínadlech

FOTO: Na Stínadlech se běhalo pro malou Bereniku

Teplice – Na teplickém fotbalovém stadionu, který nese název AGC Aréna Na Stínadlech, se v pondělí běhalo pro dobrou věc. Více než 200 dětí ze základních škol i dospělých si dorazilo odběhnout své kolečko v rámci akce Run and Help, kterou pořádá Konto Bariéry.

Radek Banga.

Nadace Charty 77 ocení muzikanta Bangu a spisovatelku Richterovou

Praha - Nadace Charty 77 ve středu v Praze předá dvě ocenění. Cenu Františka Kriegla dostane zpěvák a hudebník Radek Banga za svůj odpor proti rasismu, Cenu Toma Stopparda spisovatelka a bohemistka Sylvie Richterová. Ocenění se budou předávat od 17:00 v sídle pražského primátora.

Zámecká zahrada ve Smečně ožila sportovními hrami.

Zámecká zahrada ve Smečně ožila sportovními hrami

Smečno /FOTOGALERIE/ - O víkendu se uskutečnil druhý ročník charitativní akce s názvem Smečenské sportovní hry aneb Smečno pro Péťu. Akci uspořádala Kulturní komise města Smečna za velké podpory dalších sdružení, jednotlivců, sportovců, dobrovolníků a sponzorů, kteří se k benefici připojili. Kladenský deník jako mediální partner rovněž nechyběl.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Děti čeká řádění v pěně

Vojkovice - Vojkovické děti budou slavit svůj svátek na místním hřišti první červnovou sobotu. Začátek je hodinu po poledni. Po soutěžích čeká děti patnáct minut po patnácté hodině řádění v hasičské pěně. Těšit se mohou i na kreativní koutek.

Run and Help 2017

Charitativní běh vynesl přes 7 tisíc

Náchod - Ve čtvrtek se uskutečnil v Náchodě charitativní běh Run and Help. Akci organizovala společnost Astratex, s.r.o. ve spolupráci s Kontem Bariéry. Do běhu se zapojily desítky zaměstnanců a jejich děti. Pro těžce postiženou Boženku vyběhaly přes sedm tisíc korun.

Sylvie Richterová

Stoppardovu cenu obdrží Sylvie Richterová

Cenu Toma Stopparda za rok 2016 dostane spisovatelka a bohemistka Sylvie Richterová. Cenu udílí Nadace Charty 77 za významné esejistické dílo inspirující svým myšlenkovým přínosem. Autorka žijící v Praze a Římě a také někdy italsky píšící obdrží cenu za svůj výbor z textů z let 1975 až 2015. Cena se bude spolu s Cenou Františka Kriegla předávat 31. května v rezidenci pražského primátora.

Bionickou protézu předvedla sedmnáctiletá studentka obchodní akademie Kamila Šabršulová ze Vsetínska, která se bez pravé ruky již narodila.

Dívka z Valašska se díky štědrosti dočká bionické ruky

Sedmnáctiletá studentka Kamila Šabršulová z Hošťálkové, která se narodila bez části pravé ruky, se díky finanční sbírce brzy dočká nejmodernější bionické protézy. Tu také jako první v republice testovala. Ještě na začátku března se však zdálo, že u pouhého testu rodina Šabršulova skončila.

Běh pro Kryštofa v Zámecké zahradě.

FOTO: Pro Kryštofa běželi děti i senioři

Teplice - Do charitativní akce Run and Help Běh pro Kryštofa, který pod patronací Konta Bariéry zorganizovala Dagmar Pike z Gymnázia Teplice, se v pondělí zapojili děti, studenti, dospělí i senioři.

Ilustrační foto

V Zámecké zahradě se bude v pondělí běhat pro Kryštofa

Teplice – V pondělí 3. dubna se v Zámecké zahradě uskuteční charitativní běh. Jeho smyslem je podpořit charitativní sbírku ve prospěch potřebných. „Výtěžek poputuje na léčebně rehabilitační pobyt postiženého chlapce z okresu Teplice.

Lucie Leišová

Lucie Leišová, studentka a dálková plavkyně

Lucie Leišová je jednadvacetiletá studentka a jedna z našich nejlepších dálkových plavkyň, s obrovskou chutí pomáhat druhým. Za svůj největší plavecký úspěch považuje přeplavání Gibraltarské úžiny, což pro ni však nebyl pouze sportovní výkon, ale také důležitý milník v jejím dalším působení.

Zakoupeny byly nově také elektronické lupy pro zrakově postižené návštěvníky knihovny nebo speciální deskové hry.

Knihovna bourá bariéry a je otevřeným místem pro všechny

Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary se tradičně věnuje práci se zdravotně znevýhodněnými čtenáři a neustále hledá nové možnosti, jak své služby pro tuto cílovou skupinu zlepšit. Díky podpoře Nadace ČEZ bylo možné upravit a dovybavit oddělení pro handicapované.

Admir Ljevaković se synem Makem

Srdcař Admir Ljevaković se stal sportovcem roku 2016

Teplice – A zase se tleskalo hlavně fotbalistům Teplic. Žlutomodří opět ovládli vyhlašování nejúspěšnějších sportovců Teplicka. Posbírali pět medailových umístění, navíc získali i cenu Sportovní hvězda deníku.

David Svoboda.

David Svoboda: Je ze mě solitér. Nepotřebuju mít někoho vedle sebe

Praha - I když si nechává otevřená vrátka, je zřejmě na prahu své poslední sezony. Kromě nadcházejícího závodního programu má olympijský vítěz David Svoboda v hlavě plán na uspořádání závodu v moderním pětiboji. „Prvořadým úkolem bude sehnat peníze. Jestli se to povede, mohla by Praha vidět pětiboj v létě 2018," říká závodník Dukly, který svůj čas věnuje i pomoci handicapovaným.

David Svoboda na olympijských hrách v Riu.

Olympijský šampion Svoboda touží po velkém závodu v Praze: Je ze mě solitér

/ROZHOVOR/ I když si nechává otevřená vrátka, je zřejmě na prahu své poslední sezony. Kromě nadcházejícího závodního programu má olympijský vítěz David Svoboda v hlavě plán na uspořádání závodu v moderním pětiboji. „Prvořadým úkolem bude sehnat peníze. Jestli se to povede, mohla by Praha vidět pětiboj v létě 2018," říká závodník Dukly, který svůj čas věnuje i pomoci handicapovaným.

Ilustrační foto.

Speciální rotoped pomůže postižené Haně Všetulové

Moravský Krumlov – Speciální vánoční dárek dostala již nyní Hana Všetulová z Moravského Krumlova. Následkem autonehody je totiž upoutaná na invalidní vozík. Speciální přístroj má pomoci její pravidelné rehabilitaci, umožní denní procvičování a posilování rukou a nohou. „Individuální nastavení zátěže pomůže zlepšit celkovou kondici," informovala vedoucí sociální odboru krumlovské radnice Věra Bártová.

Na počest Václava Havla odlila 16. prosince zvonařská dílna Grassmayr v rakouském Innsbrucku zvon Václav.

V Rakousku odlili zvon na počest Havla, v Praze zaduní příští rok

Innsbruck/Praha - Na počest Václava Havla v pátek odlila zvon Václav zvonařská dílna Grassmayr v rakouském Innsbrucku. Bývalý československý a český prezident se v místní nemocnici před 18 lety podrobil operaci, která mu zachránila život. Zvon bude příští rok zavěšen a používán v pražském kostele sv. Havla. Na výrobu zvonu přispěli téměř milionovou částkou občané prostřednictvím veřejné sbírky.

Hrajeme pro dobrou věc - pro Makulku aneb Vánoce pod motýlími křídly

Neratovičtí boxeři pořádají sbírku pro nemocnou dívku

Neratovice - V ringu ohraničeném třemi provazy nemají se svými soupeři slitování. Na trénincích buší do zavěšených pytlů, až se celá tělocvična otřásá. Přesto jsou kluci a holky z Boxing clubu Respect v Neratovicích na Mělnicku veskrze dobráci.

Taxík Maxík

Kutnohorský Taxík Maxík pro seniory je minibus

Kuitná Hora - Vedení Kutné Hory už má v rukou vůz, který bude sloužit jako taxi pro seniory. Taxík Maxík převzal od zástupců Konta Bariéry Nadace Charty 77 v rámci malé slavnosti v Praze starosta Martin Starý. Kutná Hora se tak stala jedním ze tří měst, kam letos Taxík Maxík putoval. Dalšími jsou Ústí nad Orlicí a Praha 5.

Taxík Maxík

Kutnohorský Taxík Maxík pro seniory je minibus

Kuitná Hora - Vedení Kutné Hory už má v rukou vůz, který bude sloužit jako taxi pro seniory. Kutnohorský Taxík Maxík převzal od zástupců Konta Bariéry Nadace Charty 77 v rámci malé slavnosti v Praze starosta Martin Starý. Kutná Hora se tak stala jedním ze tří měst, kam letos Taxík Maxík putoval. Dalšími jsou Ústí nad Orlicí a Praha 5.

Taxík Maxík.

Seniory svezou Taxíky Maxíky, jeden z nich míří do Ústí

Ústí nad Orlicí – „Do kavárny prosím," i tak může znít objednávka, kterou slýchají řidiči Senior dopravy, již provozuje Český červený kříž. Častěji ale seniory vozí k lékaři, na nákupy nebo do kadeřnictví. Služba se v regionu zabydlela. Šest vozů je plně vytíženo.

Ilustrační foto.

V Praze bude dražba Havlových zvonků,peníze půjdou na zvon Václav

Praha - V Žižkovském divadle Járy Cimrmana se v neděli bude dražit prvních 15 z 30 zvonků, které od srpna putovaly mezi lidmi, kteří mají společné vzpomínky s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem nebo na něj vzpomínali. Výtěžek z aukce půjde na odlití zvonu Václav, který se má příští rok rozeznít v kostele sv. Havla na pražském Starém Městě a má připomínat Havlův odkaz. Další benefiční prodej zvonků bude 18. prosince v budově Nové scény Národního divadla, sdělila Soňa Keppertová z Nadace Charty 77, která sbírku na zvon pořádá.

Ilustrační foto.

Po Kutné Hoře by mohlo od příštího roku jezdit senior taxi

Kutná Hora - Díky nadaci Charta 77 Konta Bariéry by mohlo v Kutné Hoře jezdit v příštím roce senior taxi, které by přepravovalo seniory nad 65 let v Kutné Hoře za velmi nízkou cenu. Název taxi je „Taxík Maxík" a pod tímto názvem služba funguje v mnoha městech, například Prachaticích či Liberci.

Serigrafie Let č. 2344 od Zdeňka Sýkory a Lenky Sýkorové

V aukci pro Konto Bariéry se prodala díla za 3,5 milionu korun

Praha - Výtvarná díla za 3,55 milionu korun se v neděli v pražském Karolinu vydražila na charitativní aukci pro Konto Bariéry. V nabídce bylo 448 děl od českých i zahraničních umělců. S následným doprodejem by měl výtěžek překonat čtyři miliony korun. V neděli o tom informovala Sandra Štefaniková z Konta Bariéry. Výnos poslouží na financování stipendií pro studenty se zdravotním postižením.

František Janouch.

František Janouch: Země je rozkradená. Neumíme si zvolit správné politiky

Praha /ROZHOVOR/ - František Janouch se znal důvěrně s Václavem Havlem od konce 70. let, kdy ve Stockholmu zakládal nadaci na pomoc disidentům a dalším lidem pronásledovaným v Československu komunistickým režimem. Otázkami lidských práv a projevy občanské společnosti se jaderný fyzik a současný předseda Nadace Charty 77 zabývá dosud. Minulý měsíc oslavil 85. narozeniny a před několika dny se zúčastnil konference o migraci, brexitu a dalších problémech světa nazvané Ploty, zdi a příkopy v kulturně duchovním centru Pražská křižovatka.

Z besedy se seniory.

Projekty inspirují a podporují seniory

Ústí n. O. – Ústeckým seniorům, kteří jsou sdruženi v několika klubech, přijela Kateřina Sodomková z Nadace Charty 77 představit dva zajímavé projekty SenSen (Senzační senioři) a Národní kroniku.