Kreativ

ŠTÍTEK: Nadace Charty 77

Ceny Senior roku

Česko hledá nejsenzačnějšího seniora, nominujte ho na Cenu

Projekt SenSen (Senzační senioři) vyhlašuje osmý ročník Ceny Senior roku pro výjimečné seniory a jejich kluby. Znáte skvělé lidi, kteří i ve vyšším věku dělají něco nezištně pro druhé? Nominujte je do 31. července. Ocenění získají i nejlepší kluby seniorů a jedna známá osobnost vstoupí do Zlaté síně SenSenu. Patronkou Ceny je tradičně herečka Simona Stašová.  

Promítání kinematografu bratří Čadíků na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Kinematograf bratří Čadíků dorazí do Kutné Hory v červenci

/FOTOGALERIE/ Kinematograf bratří Čadíků, který Kutnohořanům už řadu let zpříjemňuje prázdninové dny, dorazí do města v polovině prázdnin. Změnou oproti minulým letům je zrušení koncertů místních kapel, které předcházely každé filmové projekci. Také letos se diváci mohou těšit na čtyři české filmy.

Návštěvám se otevřelo také Centrum seniorů Mělník.

Do domovů seniorů zavítaly první návštěvy

Život v domovech pro seniory se začíná vracet do normálu. Po téměř čtvrt roce se od začátku tohoto týdne mohou jejich klienti konečně opět setkat se svými příbuznými. I když bezpečnostní opatření polevují, ředitelé domovů jsou opatrní a dále počítají s omezeným režimem.

Karolína Doležalová na MS v Itálii.

Bojovnice Karolína se chce vdát vestoje. Chybí jí ale peníze na rehabilitaci

Karolína Doležalová (24) z Mladé Boleslavi je neuvěřitelná bojovnice. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou a kvůli tomu se dokáže pohybovat jen díky invalidnímu vozíku. I přes handicap už dokázala velké věci. Nyní ale jde za svým velkým snem. Chce se vdát vestoje jako její zdravé vrstevnice. Zásadní rehabilitace, která jí to umožní, je však velmi nákladná.

Snaha o zdolání kanálu La Manche pokračuje.

Snaha o zdolání kanálu La Manche pokračuje

Soutěž ve štafetovém plavání seniorů Přeplavme svůj La Manche vyhlásil letos už pošesté projekt SenSen (Senzační senioři). Po celý měsíc únor se týmy z Česka snaží uplavat 34 kilometrů, tedy vzdálenost mezi Velkou Británií a Francií. Plave se i v aquacentru v Pardubicích.

Ilustrační foto.

Zdatní senioři z Litoměřicka chtějí pokořit kanál La Manche. Aspoň v bazénu

Minimálně zopakovat loňský úspěch v celorepublikové akci je přáním litoměřického spolku seniorů LiPen, který se letos už popáté zapojil do projektu Přeplav si svůj La Manche. Cílem štafetového plavání pro seniory je, aby po sečtení uplavaných vzdáleností všech účastníků byla výsledná vzdálenost stejná jako kanál La Manche ve svém nejužším místě, tedy 34 kilometrů.

Galevečer MMA GCF 61 Cage Fight Nymburk se ve Sportovním centru konal v neděli 26. ledna.

Poděbradští bojovníci pomohli postiženým dětem

Celkem 412 tisíc korun se podařilo shromáždit díky sbírce organizované MMA Poděbrady, sdružení, které se věnuje bojovým sportům. Částka podpoří dvě děti s postižením – Toníka (5) s dětskou mozkovou obrnou a Ellenku (4), která má kombinované postižení. 

Taxík Maxík

Senioři těšte se, taxík Maxík vyrazí na začátku ledna

Senioři a lidé s hendikepem se v Šumperku snáze dostanou k lékaři nebo k poskytovateli sociálních služeb. Obecně prospěšná společnost Pontis jim nabídne možnost individuální zvýhodněné dopravy. Sedmimístný Ford s nápisem Taxík Maxík se v ulicích města objeví na začátku příštího roku. Od 3. ledna budou moci lidé taxík telefonicky objednávat. Seniory začne vozit od 6. ledna.

Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ: Symbolem svobody jsou i zvony

Mohutný Zvon svobody získala věž kamenné rozhledny na Kleti. Kromě moderního signálu z vysílače tak bude hora Kleť k lidem nově promlouvat i signálem prastarým – zvoněním. Třicet let svobody v naší zemi se mimo jiné zasloužilo také o to, že se lidé ke zvonům znovu vracejí a mnohé, dlouho tiché kostelní věže, se opět rozezněly. Tak od června například o sobě dává hlasem nového zvonku vědět kaple na Křížové hoře v Českém Krumlově.

Na Kleti bude zvonit zvon Svobody s podpisem Václava Havla.

Zvon Svobody přistál na Kleti

Zvon těžký 800 kilogramů připomíná 30 let svobody. Do poslední chvíle včera nebylo jisté, jestli se jeho zavěšení na kleťskou rozhlednu podaří.

Pozvánka na vyzvednutí Zvonu svobody na Kleti.

Rozhlednu na Kleti ozdobí Zvon svobody

Přijměte pozvání Ladislava Faktora a staňte se svědky vyzvednutí Zvonu svobody na věž kleťské rozhledny. Akce je připomínkou 30. výročí Sametové revoluce. Lanovka pojede, a navíc zdarma.

Běh - střední zdravotnická škola v Příbrami.

Studenti zkusili fyzické testy pro přijetí k policii, aby pomohli vrstevníkovi

/FOTOGALERIE/ Pětadvacetiletého Pavla čeká po vážném úrazu, který utrpěl při motocyklové soutěži, největší životní závod, znovu se postavit na nohy. K tomu však potřebuje finanční podporu na rehabilitaci a rehabilitační přístroj, který napodobuje chůzi. Svůj boj nevzdává, tvrdě cvičí a pevně věří, že bude znovu plnohodnotně žít.

Prachatické duo Karel a Karel dostali ocenění od SenSen v Pražské křižovatce.

Karel a Karel mají trpělivost, učí seniory s počítači

Každý čtvrtek přesně v devět hodin obsadí židle v Klubu SenSen Prachatice v ulici SNP dva Karlové. Čekají na seniory, kterým pomáhají s prací na počítačích, ale i orientací v moderních technologiích. Nabízejí totiž individuální počítačové poradenství a fotoporadnu seniorům, kteří chtějí jít s dobou, nebo prostě jen potřebují poradit.

Ondra Dušek s maminkou.

Odměna z muzea pomůže Ondrovi

Místostarosta Hořic Martin Pour splnil, co slíbil. Rodině Ondry Duška z Ostrova, který od narození trpí dětskou mozkovou obrnou, předal 41 350 korun na stropní zvedák.

Prachatické duo Karel a Karel dostali ocenění od SenSen v Pražské křižovatce.

Karel a Karel z Prachatic jsou Senzační duo

Výjimečné seniory a seniorské kluby sedm let oceňují Senzační Senioři (SenSen). Cenu Senior roku vyhlašuje projekt SenSen Nadace Charty 77 a cílem je upozornit veřejnost na nejstarší spoluobčany, kteří i přes svůj věk zůstávají aktivní, zapojují se do dění kolem sebe a obětavě a nezištně pracují pro druhé.

Vítězka Lidmila Pekařová

Seniorkou roku je psycholožka Pekařová, do Zlaté síně byl uveden chirurg Pafko

Seniorkou roku 2019 se stala klinická psycholožka a uznávaná odbornice v problematice výchovy dětí a mládeže Lidmila Pekařová z Pardubic. Rozhodla o tom porota sedmého ročníku ceny, kterou na základě nominací veřejnosti uděluje projekt SenSen Nadace Charty 77. "Porota ocenila její neutuchající edukační činnost, kdy i v 76 letech pořádá semináře, na kterých se zasazuje o zdravý vývoj osobnosti od nejmenších dětí a široké veřejnosti dává návod, jak žít a nezbláznit se," říká Alexandra Aschermannová, předsedkyně poroty Ceny Senior roku.

Taxík Maxík.

Senioři si v Šumperku užijí svůj taxík, ponese jméno Maxík

Senioři a lidé s hendikepem se v Šumperku snáze dostanou k lékaři nebo na nákupy. Obecně prospěšná společnost Pontis jim nabídne možnost individuální zvýhodněné dopravy. Sedmimístný Ford s nápisem Taxík Maxík se v ulicích města objeví na začátku příštího roku.

Na výstavišti se konala desetihodinová benefice pro studenta z Milovic, který zůstal ochrnutý.

Benefiční akce vynesla přes 60 tisíc

/FOTOGALERIE/ Na lyském výstavišti se uskutečnila benefiční akce Tak táhni! pro dobrou věc, která si vzala za cíl pomoci šestnáctiletému studentovi z Milovic Jakubovi Bartošovi, jehož před rokem srazil projíždějící vlak a zůstal ochrnutý.

Tváří odpoledne plného skvělé muziky bude na výstavišti v Lysé nad Labem zpěvačka Magda Malá.

Benefice pomůže Jakubovi, kterého srazil vlak

Benefiční akce pod názvem Tak táhni! společně pro dobrou věc se uskuteční v pátek 13. září od 15 hodin na výstavišti v Lysé nad Labem. Město spolu s Kontem Bariéry chce touto akcí pomoci šestnáctiletému studentovi Jakubovi Bartošovi z Milovic, kterého při cestě z Lysé do Milovic srazil vlak a on zůstal ochrnutý.

Autobiograf u dukovanské elektrárny zaznamenal návštěvnický rekord. Foto: Jiří Bezděk

Autobiograf u dukovanské elektrárny hlásí rekord. Přijelo tisíc diváků

Dukovany /FOTO/ – Autobiograf u dukovanské elektrárny teprve začal, a už zaznamenal návštěvnický rekord. První víkend přivedl na parkoviště u elektrárny více než tisíc návštěvníků. Důvodem bylo nejen krásné letní počasí, ale zejména úspěšná česká komedie Ženy v běhu a také nová obří projekční plocha, která je s rozměry třináct krát sedm metrů největší v zemi.

Autobiograf Dukovany.

Vítr ani déšť už nezastaví letní autokino pod věžemi dukovanské elektrárny

Dukovany – Letní autokino pod chladícími věžemi otevírá. Promítání zahájí v sobotu 17. srpna dva filmové tituly, komedie Ženy v běhu a hudební komedie Mamma Mia! Here we go again. Diváci si tak mohou užít jedinečnou atmosféru, díky možnosti si film užít nejen z piknikových dek a židlí ale také z pohodlí zaparkovaného vozidla. Autobiograf je navíc jediným svého druhu na Třebíčsku.  

Promítání kinematografu bratří Čadíků na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Čadíci na náměstí vybrali 35 tisíc korun

/FOTOGALERIE/ Český film Po čem muži touží ukončil pátý ročník Kinematografu bratří Čadíku a hudebního léta na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Po čtyři letní večery bylo náměstí v centru Kutné Hory zaplněné lidmi, kteří jen tak posedávali na dekách či přenosných židličkách. Sledování českých filmů ale nebyl jediný důvod, proč přišli.

Čertí brko: pohádkové překvapení nejen pro děti.

Filmy v Bítýšce vynesly tisíce pro handicapované

Osová Bítýška - Filmové léto Kinematografu bratří Čadíků zavítalo také do Osové Bítýšky. Diváci si mohli vychutnat pohádku Čertí brko, komedii Po čem muži touží nebo rodinné komediální drama Chata na prodej.

Jaderná elektrárna Dukovany.

Z auta nebo na dece, při větru i v dešti, láká na promítání letní kino

Dukovany – Srpen ve znamení filmů vyhlásili na Jaderné elektrárně Dukovany. Po roce znovu otevírají unikátní Letní kino pod chladícími věžemi, které až do konce prázdnin nabízí lákavé filmové zážitky. Diváci si tak mohou užít jedinečnou atmosféru a sledovat film nejen z piknikových dek a židlí, ale také z pohodlí zaparkovaného vozidla. Autobiograf je navíc jediným svého druhu na Třebíčsku.

Dobrovolnice Zlatuše Zobalová pomáhá handicapovanému s učením a chodí s ním i na procházky.

Domov pro Pavla zachránili!

Šťastný konec má snaha Pavla Palkoviče staršího o získání bytu, v němž se stará o osmnáctiletého syna ochrnutého po náhlém krvácení do mozku.

Dobrovolnice Zlatuše Zobalová pomáhá handicapovanému s učením a chodí s ním i na procházky.

Domov pro Pavla zachránili!

Šťastný konec má snaha Pavla Palkoviče staršího o získání bytu, v němž se stará o osmnáctiletého syna ochrnutého po náhlém krvácení do mozku.

Dobrovolnice Zlatuše Zobalová pomáhá handicapovanému s učením a chodí s ním i na procházky.

Domov pro Pavla zachránili!

Šťastný konec má snaha Pavla Palkoviče staršího o získání bytu, v němž se stará o osmnáctiletého syna ochrnutého po náhlém krvácení do mozku.

Dobrovolnice Zlatuše Zobalová pomáhá handicapovanému s učením a chodí s ním i na procházky.

Domov pro Pavla zachránili!

Šťastný konec má snaha Pavla Palkoviče staršího o získání bytu, v němž se stará o osmnáctiletého syna ochrnutého po náhlém krvácení do mozku.