Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Odkaz adamovského hasiče Víta Vrchovské žije! Dětem s rakovinou pomáhají kolegové, rodina i veřejnost.

Odkaz adamovského hasiče žije! Dětem s rakovinou pomáhají i kolegové a rodina

/FOTO/ Loni v prosinci se rodina a přátelé loučili s dobrovolným hasičem Vítem Vrchovským z Adamova na Blanensku. V pětatřiceti letech napodruhé bojoval se zákeřnou nemocí a bohužel prohrál. Krátce po první úspěšné léčbě se rozhodl, že v těžkých životních chvílích udělá radost dětem v brněnské klinice dětské onkologie v Černých Polích.

V rámci slavnostního otevření nové hamerské knihovny 6. listopadu 2023 si její prostory mohli všichni podrobně prohlédnout.

Přestali jste číst? Začněte. Nová knihovna v Hamrech se těší na vaši návštěvu

„Neexistuje věrnějšího přítele než knihy,“ tvrdí v jednom ze svých citátů slavný americký spisovatel a novinář Ernest Hemingway. Možná byste namítli, že nejvěrnějším přítelem člověka je přeci pes. Musíte ale uznat, že ani dobrá kniha není špatná volba. A to platí i v dnešním neuvěřitelně rychle se měnícím světě kolem nás. Přestali jste číst? Zase začněte. A usnadnit vám přístup ke knihám mohou i veřejné knihovny, k tomu přeci slouží. Jedna zbrusu nová vznikla i na Plumlovsku. Konkrétně v Hamrech a těší se na vaši návštěvu. Své "brány" má pro vás otevřené dokořán.

Režisér Karel Janák při natáčení Klíče svatého Petra

Karel Janák o pohádce Klíč svatého Petra: Hrajeme o vodníkovi moderní doby

Rekordman co do počtu natočených vánočních pohádek, režisér Karel Janák, si o Štědrém večeru připíše na své konto další novinku. Bude jí Klíč svatého Petra. V roli vodníka, který se zamiluje do princezny, se představí Lukáš Příkazský. „Náš vodník je vlastně hodný. Sám nikoho netopí. Prostě lidem jenom sebere dušičku, protože to má v popisu práce, a strčí si ji do své nádobky či hrníčku,“ líčí režisér Janák. On sám chtěl, aby vodník byl v pohádce mokrý, ale nevyšlo mu to.

Padrťský rybník výlov

Kapři z Brd na vánočním stole. Koupíte je i těsně před Štědrým dnem

/FOTO, VIDEO/ Kapři z Padrťských rybníků nechybí každý rok ve vánočním menu mnoha rodin. Letos budou v nabídce v posledním týdnu před svátky, dokonce ještě v sobotu těsně před Štědrým dnem. Zájemci si pro ně ale budou muset zajet do Mirošova, kam to mají například z Rožmitálu pod Třemšínem jen pár kilometrů.

Vánoční dárky. Ilustrační snímek

Máme říkat dětem, že dárky nosí Ježíšek, i když je to lež? Přečtěte si argumenty

/ČERNÁ A BÍLÁ/ Nejen v Česku, ale v celém západním světě si lidé kladou otázku, zda říci dětem, že jim dárky kupují sami, nebo udržovat legendu o tom, že je rozdává kouzelná bytost - u nás Ježíšek, jinde většinou Santa Claus. Článek s hlasy odborníků jsme zveřejnili patnáctého prosince na denik.cz/jezisek. V anketě se drtivá většina čtenářů přiklonila k tomu, že malá vánoční lež nejen neškodí, ale dětem pomáhá. Pojďme teď shrnout všechny argumenty pro i proti i na základě vašich příspěvků.

Uniqa extraliga, 12. kolo: Aero Odolena Voda - VK Benátky n. J. (3:0)

Benátky neurvaly na Odolce ani set, pomstít se mohou ještě před Vánoci

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjezdem do haly středočeského rivala z Odolena Vody zakončili první polovinu základní části extraligoví volejbalisté Benátek. Od účastníka evropských pohárů hosté schytali porážku 0:3. Vánoční přestávku tak stráví na desáté příčce s bilancí tří výher a devíti porážek.

Představení Cesty Otfrieda Preusslera aneb Jizerské zázraky.

Jarmareční cyklostánek dorazil do Liberce. Ožily tři kouzelné příběhy

/FOTO, VIDEO/ Letos uplynulo sto let od narození libereckého rodáka a autora Čarodějova učně, Malé čarodějnice a mnoha knih pro malé i velké čtenáře Otfrieda Preusslera. Právě toto výročí inspirovalo vznik pouličního představení Cesty Otfrieda Preusslera aneb Jizerské zázraky, které vychází z motivů vánočních pohádek z autorovy knihy Anděl v kulichu.

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Z Deštného v Orlických horách.

Bílý plášť Orlickým horám potrhala obleva. Přesto se chystá večerní lyžování

/FOTO, VIDEO/ Počasí letos vlekařům v Orlickým horám na rozjezd nové sezony přálo, a tak některá střediska zahájila provoz už na začátku prosince. Jenže před několika dny sem dorazila obleva, která krajinu na mnoha místech bílého pláště zbavila, nebo ho alespoň proděravěla. Takový se naskytl pohled i návštěvníkům hor, kteří sem zavítali o víkendu. Stačilo však ujet o několik kilometrů výše, kde se sněhová peřina stále držela. Po Štědrém dni chtějí otevřít další skiareály a v Deštném by se mohlo rozjet i večerní lyžování. Projeďte se Orlickými horami s námi.

Ilustrační foto

Problémy s opilci ve Vyškově: rozbité dveře prodejny i zranění

Velké množství problémů s opilci řešili v uplynulých týdnech městští strážníci ve Vyškově. Dvakrát ve stejný den zasahovali například v jednom z vyškovských obchodních domů. Ve vestibulu se tam nevhodně choval opilý muž, který skončil v poutech a u policistů z obvodního oddělení.

V Želivě mají unikátní adventní kalendář. Zapojily se do něj školy, domácnosti i firmy.

Adventní kalendář Želiva. Lidé putují v obci od okna k oknu

/VIDEOKOLÁŽ/ Do unikátního adventního kalendáře v Želivě se zapojují obec, školy, podnikatelé a domácnosti. Každý den se rozsvítí jedno okno s příslušným datem. Lidé si mohou po obci udělat hezkou adventní vycházku. Podívejte se, jak jsou okna vyzdobená.

Vánoční trhy na náměstí Míru v Mělníku.

Na posledních vánočních trzích v Mělníku zářilo Betlémské světlo

/FOTO, VIDEO/ V posledním dni mělnických vánočních trhů o třetí adventní neděli si lidé mohli na náměstí Míru přijít i pro Betlémské světlo, které do města dorazilo už po dvacáté. Plamínek z Betléma představující mír, lásku a naději, čekal na zájemce u vánočního stromu.

Situace během předposlední adventní neděle u karlovarského obchodního centra Fontána.

Nákupní horečka je tady. Podívejte se, jak to vypadalo v neděli před Tesco

Ačkoliv většina Čechů se snaží pořídit vánoční dárky pohodlně doma přes e-shopy, stejně jsou drobnosti, jídlo a spousta dalších nutností, které musí nakoupit zkrátka klasicky v běžných obchodech. A tak docházelo na předposlední adventní, tedy stříbrnou, která tentokrát připadla na 17. prosince, k menším dopravním zácpám v karlovarských Dvorech.

Výstava unikátních krakovských jesliček (szopki krakowskie) ve vile Hanse Ulricha na Sokolské třídě, 13. prosince 2023, Ostrava.

VIDEO: Kouzelná vánoční výstava jesliček ve vile Hanse Ulricha v Ostravě

/FOTOGALERIE/ V kouzelnou vánoční vilu s magickou atmosférou se proměnila vila Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě. Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravilo ve spolupráci s muzeem v Krakově výstavu unikátních Krakovských jesliček a další vánoční program. Celá vánoční expozice bude k vidění do 30. prosince.