Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Vánoční fotografie ukazují Ústečany během svátků mezi lety zhruba 1900 až 1945.

FOTO: Štědrovečerní salát dělali Ústečané ze sledě a podávali na stůl s párkem

Smažený kapr, bramborový salát, svařáček a nějaký ten sváteční nevkus, importovaný do Čech z anglosaských zemí. Současné Vánoce si bez toho už nedovedeme představit. Sejně si je nedovedli v časech před druhou světovou válkou představit obyvatelé Ústecka a severozápadních Čech bez postaviček anděla a horníka nesoucího světlo, zdobného louskáčku, případně vánoční pyramidy a obloukového svícnu, zvaného Schwibbögen.

Před Vánocemi odbaví poštovní depo v Plzni na Slovanech denně až 14 tisíc balíků

Projdou jim rukama tisíce balíků. Deník navštívil poštovní depo

Balíky, kam se podíváš. Je sedm hodin ráno a v poštovním depu v Plzni na Slovanech panuje čilý ruch. Drátěné boxy přetékají zásilkami z celého světa, plné jsou i nízké přepravní vozíky a balíkoví kurýři vyplňují nákladní prostor svých dodávek balíky a balíčky různých tvarů a velikostí.

Ondřej Rychlý a Jiří Korn v muzikálovém Andělu Páně

Ondřej Rychlý o Andělu Páně: K Petronelovi jsem přistoupil jako k chlapečkovi

Bez Anděla Páně nejsou pořádné Vánoce. V Hudebním divadle Karlín jej teď s mimořádným úspěchem uvádějí v muzikálové podobě. Roli poplety a nebeského outsidera, anděla Petronela, který putuje v doprovodu čerta Uriáše po Zemi, aby dokázal Pánu Bohu, jak lehké je napravovat hříšníky, přičemž ve finále napraví sám sebe, ztvárňuje Ondřej Rychlý.  

Šakvičtí si připomněli sedmdesát let od tragédie na železnici, při níž zemřelo o Štědrém dnu více jak sto lidí.

Šakvičtí uctili památku obětí železničního neštěstí. Školáci zapálili svíčky

/FOTO, VIDEO/ Druhou největší tragédii na železnici v Československu, ke které došlo na Štědrý den v roce 1953 u Šakvic, si připomněli také školáci tamější základní školy a vedení obce. K pamětní desce, která odkazuje na katastrofickou srážku dvou vlaků, při níž zahynulo více jak sto lidí a desítky dalších se zranily, položili ve čtvrtek po obědě věnec a zapálili svíčky.

Ilustrační snímek

Berounsko zasáhne ničivý vichr. Hrozí, že bude vyvracet stromy a rvát střechy

Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, v sobotu před Štědrým dnem už by se mělo riziko zase snižovat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může vichr i na Berounsku rvát větve a vyvracet stromy. Odolat mu nemusejí ani střechy. Lidé by se měli na drsný rozmar počasí připravit a být opatrní.

Ilustrační snímek

Kladensko zasáhne ničivý vichr. Hrozí, že bude vyvracet stromy a rvát střechy

Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, v sobotu před Štědrým dnem už by se mělo riziko zase snižovat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může vichr i na Kladensku rvát větve a vyvracet stromy. Odolat mu nemusejí ani střechy. Lidé by se měli na drsný rozmar počasí připravit a být opatrní.

Ilustrační snímek

Příbramsko zasáhne ničivý vichr. Hrozí, že bude vyvracet stromy a rvát střechy

Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, v sobotu před Štědrým dnem už by se mělo riziko zase snižovat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může vichr i na Příbramsku rvát větve a vyvracet stromy. Odolat mu nemusejí ani střechy. Lidé by se měli na drsný rozmar počasí připravit a být opatrní.

Ilustrační snímek

Rakovnicko zasáhne ničivý vichr. Hrozí, že bude vyvracet stromy a rvát střechy

Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, v sobotu před Štědrým dnem už by se mělo riziko zase snižovat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může vichr i na Rakovnicku rvát větve a vyvracet stromy. Odolat mu nemusejí ani střechy. Lidé by se měli na drsný rozmar počasí připravit a být opatrní.

Ilustrační snímek.

Mělnicko zasáhne ničivý vichr. Hrozí, že bude vyvracet stromy a rvát střechy

Meteorologové varují před velmi silným větrem, který by měl Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, v sobotu před Štědrým dnem už by se mělo riziko zase snižovat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může vichr i Na Mělnicku rvát větve a vyvracet stromy. Odolat mu nemusejí ani střechy. Lidé by se měli na drsný rozmar počasí připravit a být opatrní.

Jeden ze zásahů jihočeských profesionálních hasičů při kalamitě na začátku prosince. Ilustrační foto.

Vichr, sníh, déšť i povodně. Předvánoční výstraha pro jižní Čechy budí respekt

Až do nedělního rána velmi silný vítra s nárazy až 90 km/hod, na horách intenzivní sněžení, kdy na Šumavě může napadnout až 40 cm mokrého sněhu, a od soboty oteplení, s teplotami až 12 °C, déšť a následné vzestupy hladin řek a potoků. Taková je výstraha, kterou v pátek před Vánoci upřesnil Český hydrometeorologický ústav. V jižních Čechách je od půlnoci na sobotu až do odvolání vyhlášena povodňová bdělost v druhém, vysokém stupni nebezpečí.  

Staroplzenecký Živý Betlém se na Štědrý den představí v Plzni a ve Starém Plzenci.

Tipy Deníku: Živý betlém, Karel IV., splouvání Otavy ze Sušice

Vánoční čas si mohou lidé zpestřit návštěvou představení Staroplzeneckého živého betléma či řady jiných adventních akcí. Na mimořádně zpřístupněnou Radyni přijede Karel IV. se svou družinou, vodáci opět mají možnost připojit se k vánočnímu spouvání Otavy v Sušici. Zkrátka nepřijdou ani rockeři, pro které zahraje 25. prosince Kečup, a nechybí ani tradiční Oldies but Goldies diskotéka.

Ilustrační foto.

Nad republiku dorazil jet stream, tryskové proudění přinese silný vítr a srážky

Západ Čech zasáhne silný vítr s deštěm i sněžením. Už nyní se vysoko v atmosféře objevil jet stream, tryskové proudění o rychlosti přesahující 300 km/h. Počasí bude ovlivňovat až do Štědrého dne. Meteorologové vydali výstrahu pro Karlovarský i Plzeňský kraj. Očekávají silnější nárazy větru, na horách další sněžení, večer těžký mokrý sníh s rizikem pádů stromů.

Vánoční koupel v plumlovské přehradě. 24.12. 2022

Kam o vánočním víkendu? Na koncerty, do zoo i na sváteční koupel

Víkendové Tipy Deníku, a tentokrát vánoční, jsou tu! Každý týden pro vás připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem. Upozorňujeme, že vzhledem k aktuální situaci a dni smutku, který vláda vyhlásila na 23. prosince, se může program kulturních akcí měnit podle rozhodnutí pořadatelů.

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo. 

Vánoční trhy pomalu končí.

Tipy na víkend: Vánoce na Karvinsku, hokej, mše i ohňostroj

Jak si užít nastávající víkend? Přinášíme pravidelnou várku tipů na víkendové akce v Moravskoslezském kraji. Nejen na Karvinsku už dávno vládne vánoční atmosféra, jarmarky a trhy ale pomalu končí, zajít si ale můžete na hokej do Havířova, mši vánoční do Těšína nebo štědrovečerní ohňostroj do Bohumína.