Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Vltava v Českém Krumlově ráno na Štědrý den. Zahrádky restaurací Babylon, Rybářská bašta a Krumlovský mlýn jsou dál pod vodou

Česko potrápilo počasí. Štědrý den provázely stoupající řeky i výpadky elektřiny

V důsledku deště a tání sněhu v neděli na více než stovce míst v Česku vystoupaly hladiny potoků a řek na povodňový stupeň. Na nejvyšším stupni, při kterému už voda ohrožuje majetek a životy, byly vpodvečer toky na pěti místech, především v Jihočeském kraji. Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro 100 tisíc odběratelů, do odpoledne se jejich počet snížil na jednotky tisíc.

Jupí zima! V Adamově hlídají sídliště sněhuláci, mezi bytovkami svištěly sáně.

Jupí zima! V Adamově hlídají sídliště sněhuláci, mezi bytovkami svištěly sáně

/FOTO, VIDEO/ Ve čtvrtek deštníky a nepromokavé bundy. Vánoce na blátě. Zase, to je ale pech! V sobotu už to ale byla na Blanensku jiná písnička a region zasypal ve velkém sníh. Padal prakticky celý den a zatímco řidiči a silničáři měli kvůli sněhové nadílce nervy na pochodu, pro děti se otevřelo sněžné eldorádo. Alespoň na chvíli, než zase přijde obleva.

Poslední odpoledne před Štědrým dnem řádí v brněnském vědeckém centru Vida desítky dětí. Některé se účastní také speciálních vánočních dílniček.

VIDEO: Malí návštěvníci Vida! centra v Brně tvořili v dílničkách. Podívejte se

Minuta ticha. Kolem dokola všichni malí návštěvníci brněnského Vida centra i s rodiči mlčí. Ať už si to ratolesti uvědomují, nebo ne, uctívají tak památku obětí zesnulých při čtvrtečním střeleckém útoku na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Celé vědecké centrum se na minutu halí do naprostého ticha. Šedesát vteřin uplývá o sobotním poledni neobvykle dlouho, už za krátko se však dění v místě vrátí do původních kolejí.

Vánoce. Ilustrační snímek

Večeře, dárky, bohoslužba. Současná podoba Štědrého dne se od té původní liší

Nastal Štědrý den a zároveň čtvrtá adventní neděle. Křesťané si připomínají blížící se příchod Ježíše Krista, většina lidí se připravuje na slavnostní večeři a především děti se těší na večerní rozdávání dárků, které podle tradice nosí v Česku Ježíšek. Ke Štědrému dni patří i večerní návštěvy kostelů a účast na půlnoční bohoslužbě. Právě o Vánocích přicházejí do kostelů i ti, kdo je jinak běžně nenavštěvují.

Marek a Marta Zikmundovi.

Manželé Zikmundovi: Štědrý den v Přerově prožijeme naposledy

Když jsem před šesti lety poznala Martu Zikmundovou, věděla jsem, že ji jednou požádám o rozhovor. O tom, že je manželkou evangelického faráře, se zmínila jen tak mimochodem. V té době bydleli v Přerově poměrně krátce. A i když začátky pro rodinu se třemi dětmi v novém prostředí nebyly úplně jednoduché, Marta to nesla s lehkostí sobě vlastní. Osud jí tehdy naložil poměrně hodně.

Ricky Martin

Mají narozeniny na Vánoce: Vágnera ve škole litovali, Lennox říkali Santovo dítě

Zatímco jiní si užívají, že jsou v den svých narozenin středem pozornosti, ti, kdo se narodili na Štědrý den, mají trochu smůlu. Nepomáhá jim ani fakt, že narozeniny v tento slavnostní den jsou poměrně vzácné. Podle studie Harvardovy univerzity z roku 2006 je 25. prosinec, kdy se slaví Štědrý den mimo jiné v USA, druhým nejméně častým dnem pro narození, po 29. únoru.

Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

Kost uvíznutá v krku? Pomůže kousek chleba, radí mluvčí záchranky

Skutečně o Štědrém večeru řeší jihomoravští záchranáři kosti z kapra zapíchnuté v krku, nebo je to jen dogma? A jak je to s přejídáním, popáleninami od prskavek či svíček nebo s nehodami a šarvátkami způsobenými přílišným popíjením alkoholu? O tom, co zaměstnává záchranáře v kraji během vánočních svátků a po nich nejvíce, hovořila redakce Deníku s mluvčí jihomoravské záchranky Michaelou Bothovou.

Pohádka na Štědrý večer se natáčela i na Zvíkově a ve Slavonicích.

Televize uvede novou vánoční pohádku Klíč svatého Petra. Točila se i na jihu

Novou vánoční pohádku nabídne na Štědrý večer divákům Česká televize. Jmenuje se Klíč svatého Petra a natočil ji režisér Karel Janák. Příběh kombinuje klasické pohádkové postavy, jako je vodník, král, princezna a zlí rádcové, s méně obvyklými charaktery, ať už jde o svatého Petra nebo podivuhodnou trojici hlavních hrdinů: zloděje, podvodnici a dobrého chlapce Tobiáše. Pohádka se natáčela na zámku Sychrov, v ateliérech na Kavčích horách, ale také na jihu Čech. Filmaři zavítali na hrad Zvíkov a do Slavonic.

Kolona aut v zimě. Ilustrační foto

Kolaps na D1: Tisíce aut uvízly na Vysočině, v koloně stály i několik hodin

Kvůli nevlídnému počasí i neukázněným řidičům byla několik hodin kritická situace na dálnici D1. Tisíce osobních automobilů, kamionů a autobusů uvízly v kolonách. Silničáři nemohli dlouhou dobu problémovým úsekem projet a ošetřit vozovku, pomáhat jim museli policisté a dokonce i jeřáb. Okolo půlnoci se dlouhá kolona začala rozjíždět, přednost dostaly osobní auta a autobusy. Problémy měl během soboty také Dopravní podnik města Jihlavy. 

Kolona aut v zimě. Ilustrační snímek

Kolaps na D1: Tisíce aut uvízly na Vysočině, v koloně stály i několik hodin

Kvůli nevlídnému počasí i neukázněným řidičům byla několik hodin kritická situace na dálnici D1. Tisíce osobních automobilů, kamionů a autobusů uvízly v kolonách. Silničáři nemohli dlouhou dobu problémovým úsekem projet a ošetřit vozovku, pomáhat jim museli policisté a dokonce i jeřáb. Okolo půlnoci se dlouhá kolona začala rozjíždět, přednost dostaly osobní auta a autobusy.

Harry Kane se spoluhráči slaví gól v semifinále Eura.

Milion liber za čtyři měsíce. Kane opustil luxus hotelu, Vánoce stráví s rodinou

Čtyři měsíce po přestupu do Bayernu opustil útočník Harry Kane luxusní mnichovský hotel a na Vánoce se přestěhoval do pronajatého domu, kde bude konečně bydlet i s rodinou. V hotelu Vier Jahreszeiten Kempinski platil anglický fotbalista za své apartmá podle britských médií 10.000 liber (283.000 korun) za noc a jeho celkový účet se vyšplhal přes milion liber (přes 28 milionů korun). Týdně si údajně vydělá v přepočtu téměř 12 milionů korun, takže s útratou si nemusí dělat hlavu.

Technická univerzita v Liberci připravila pietní místo pro vzpomínky obětí čtvrtečních tragických událostí na FF UK v Praze. V sobotu se uskutečnila společná vzpomínková akce.

FOTO: Stovky lidí zamířily do libereckého kampusu. Proběhlo zde pietní setkání

Vyjádřit lítost nad nepochopitelnou hromadnou vraždou nevinných na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, projevit účast pozůstalým a dodat sílu zraněným, přišly v sobotu k pietnímu místu zřízenému v kampusu Technické univerzity v Liberci (TUL) stovky lidí. Na schodech budovy G zapalovali svíčky a tiše vzpomínali na vyhaslé životy nejen pedagogové a studenti, ale i lidé bez vazby na univerzitu.

Předvánoční čas v Brně poznamenává tragédie na pražské Univerzitě Karlově. Pietní místo před brněnskou filozofickou fakultou pokrývá sněhová přikrývka.

VIDEO: Brno se zahalilo do mrazivého hávu. Podívejte na zasněžené pietní místo

Sklíčená atmosféra panuje v sobotu odpoledne před Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Stovky svíček plápolají před budovou, pronikavé ticho nechává rozeznít zvuk praskajícího ohně. Některé ze svíček již dříve uhasil sníh, který se na místo snáší v hojných vrstvách. Ani nepřízeň počasí ale neodrazuje několik Brňanů, kteří se pouhé hodiny před Štědrým dnem rozhodují vyrazit na místo a vyjádřit tichou soustrast těm, kteří při čtvrteční tragédii přišli o své blízké.

Vladimír Beker na lavičce divizního Bzence nečekaně skončil.

Vánoční šok ve Bzenci. Trenér Beker odchází k rivalovi. Kdo ho nahradí?

Tohle nikdo nečekal. Fotbalisté divizního Bzence se před Štědrým dnem dozvěděli nepříjemnou zprávu. Jejich hlavní trenér Vladimír Beker přijal nabídku konkurenčního klubu a u čtvrtého celku divize E končí. „Moc nás to mrzí. Soutěž máme dobře rozehranou, bereme to jako podraz,“ řekl předseda bzeneckého klubu Luboš Drozdy.

Anna Koplíková tvoří vánoční ozdoby s moravským ornamentem pod značkou Annafolk.

Ozdoby mladé malérečky z Moravské Nové Vsi má i prezident Pavel

Jemně uchopí bílou kulatou vánoční ozdobu z foukaného skla a vmžiku ji obdivuhodně jistými tahy ruky začne proměňovat v umělecké dílo. Ani pár dní před Štědrým dnem na sobě devětadvacetiletá malérečka Anna Koplíková z Moravské Nové Vsi nedává znát nervozitu. A to přesto, že má před sebou na pracovním stole k dokončení ještě několik kolekcí ozdob. Jedna z nich už zanedlouho poputuje například do Norska.

Zasněžená štěrkovna, Hlučín, prosinec 2023.

Vánoce budou z části na sněhu. Na Štědrý den se začne oteplovat

Letošní Vánoce budou po delší době z části na sněhu. Ten by se měl udržet během soboty a také začátkem Štědrého dne. Poté ale přijde výrazné oteplení. V sobotu meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji sněžení, postupně i vydatnější s teplotami kolem nuly či mírně nad nulou.

Sníh napříč Českou republikou působí komplikace v dopravě i energetice

Sníh a déšť v Česku působily potíže. Výstraha meteorologů platí i pro Štědrý den

Silný vítr spolu s vydatným sněžením v sobotu podobně jako v pátek komplikovaly dopravu na mnoha místech Česka. Na dálnici D1 na Pelhřimovsku odpoledne blokovaly provoz kamiony, které nemohly vyjet kopec. Silničáři v Libereckém kraji dva úseky silnic pro nákladní auta raději uzavřeli. Kvůli počasí měli zvýšený počet výjezdů hasiči, kteří odstraňovali spadlé větve a vyvrácené stromy. Ty jsou také častou příčinou přerušení dodávek elektřiny. Odpoledne byly v Česku bez proudu desetitisíce odběratelů. V pohotovosti jsou kvůli vzestupu hladin některých řek a potoků i vodohospodáři.

Karel Machyl, místostarosta města Hranice.

Vánoční poselství místostarosty města Hranice

Vážení spoluobčané, do Vánoc zbývají už jen hodiny a brzy vstoupíme do nového roku 2024. Advent má být obdobím, kdy se vše zklidní a nastane pohoda. Ne vždy tomu tak bývá a podobně jako u většiny z vás i na úřadě jde spíše o dobu hektickou.

Vánoční zpívání na Staré Vodě.

VIDEO: Vánoční zpívání na Staré Vodě

Do Štědrého dne nám, milí čtenáři, zbývá už jen jeden den a Nový rok je také skoro za dveřmi. Na bílé Vánoce to letos bohužel nevypadá, dovolím si tak navodit trochu té adventní atmosféry i tímto dílem. Dnešní, již předposlední příspěvek tohoto roku, chci věnovat krásné akci, které jsem měl čest se účastnit už potřetí.

Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě. 

Řeka Morava v Olomouci, odpoledne 22. prosince 2023

Morava jde v Olomouci nahoru, během Vánoc má dál stoupat

Hladiny řek na Olomoucku se vlivem deště i tání sněhu zvedají a někde i nadále budou. Meteorologové vydali pro Olomoucký kraj výstrahu před možným vylítím některých toků do okolní krajiny. Platí od Štědrého dne do odvolání.

Pietní místo u Karolina. Na místě byly v pátek dopoledne stovky studentů

Jak přistupovat k obětem? Citlivě, ale bez přehnané účasti

Se střelcem vraždícím tři dny před Štědrým dnem v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vtrhly do Prahy i celé České republiky děs a hrůza – mírnější slova použít nelze – a Vánoce už nikdy nebudou jako dřív. To řekla Deníku psycholožka Naděžda Špatenková, která se z odborného pohledu zaměřuje i na řešení krizových situací.