Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Tradiční vánoční den otevřených dveří v psím útulku, který pražští strážníci provozují v Troji.

Štěňátka, která někdo na Mikuláše vyhodil, jsou v útulku. Brzy budou hledat pány

/FOTO, VIDEO/ Ke dvěma tisícům návštěvníků prošlo v neděli 24. prosince branou psího útulku Městské policie Praha v Troji. Na Štědrý den se zde tradičně koná den otevřených dveří. Je také tradicí, že většina rodin nepřichází s prázdnou. Přinášejí dárky převážně v podobě krmení, přičemž se objevují jak menší balení pamlsků, tak často i velké pytle granulí. Lidé ale přinášejí také další chovatelské pomůcky, jako jsou třeba deky nebo vodítka.

Martina Málková s Radkem Interholzem.

Každý rok píšou novou vánoční písničku. Kolikrát se seštěkáme jako psi, smějí se

/ROZHOVOR/ On píše muziku, ona texty. Radek Interholz, kytarista z Českého Krumlova, společně se svou partnerkou Martinou Málkovou, spisovatelkou a textařkou, se rok co rok pouští do psaní nové vánoční písničky. „Jak u nás vypadá předvánoční pohoda? Někdy se seštěkáme jako psi. Radek mi chce škrtat slova, já mu do hudby zase cpu slova, která se tam nevejdou, nebo je to jazykolam. Je to u nás prostě někdy velmi poetické,“ směje se Martina.

Na Štědrý den si obyvatelé Biskoupek a Sebečic přejí krásný adventní čas.

Patrioti Biskoupek a Sebečic měli sraz u betlému

Na Štědrý den se pravidelně setkávají obyvatelé Biskoupek a Sebečic. V neděli si dali dostaveníčko v 11 hodin před slaměným betlémem, na jehož výrobě se podíleli téměř všichni lidé z Biskoupek.

Živý betlém v Bohuslavicích, prosinec 2023.

Štědrovečerní tradice. Živý betlém v Bohuslavicích diváky nadchl

Děti a mládež z farnosti Bohuslavice dodržují  tradice. Každý rok na Štědrý den pořádají představení Živý betlém. Celé představení si dělají sami, bez pomoci dospělých a výsledek je okouzlující. Diváci, kterých se sejde vždy spousta, odmění mladé herce dlouhotrvajícím potleskem. 

Hasiči v Libereckém kraji v pondělí 25. prosince zasahovali hlavně při čerpání vody ze zatopených objektů nebo prováděli protipovodňová opatření.

Hasiči na Liberecku měli na Boží hod kvůli vodě plné ruce práce

Hasiči v Libereckém kraji zaznamenali během prvního vánočního svátku téměř čtyřikrát víc výjezdů než loni. Zatímco loni to bylo 25 událostí, letošní počet zásahů je 90. Na vině bylo počasí, hasiči v pondělí 25. prosince zasahovali hlavně při čerpání vody ze zatopených objektů nebo prováděli protipovodňová opatření.

Velká voda v Ústí nad Labem, 26. prosince 2023

Hladiny řek pozvolna klesají. Výstraha před rozvodněnými toky ale platí i nadále

Hladiny toků po celém Česku byly v úterý stejně jako v uplynulých dnech na povodňových stupních. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni v úterý ale postupně ubývalo.

Obraz Alžběty Bavorské (Sisi) z roku 1857, který je majetkem Slezského zemského muzea v Opavě. Pokud se domněnky odborníků potvrdí, jde zřejmě o jediný obraz Sisiných svatebních šatů

Vánoce u Sisi: Císařovna je nejraději trávila mimo Vídeň, dárky vyráběla sama

Císařovna Alžběta Bavorská, známější jako Sisi, se narodila přesně na Štědrý den. Podle tradic ji to předurčilo k mimořádné budoucnosti. Jak ale v exkluzivním rozhovoru pro Deník říká autorka knih o Sisi Dagmar Beňaková, ne k šťastnému životu. Mnohdy se to projevilo i na slavení Vánoc, do jehož podoby se promítaly napjaté rodinné vztahy.

Úžasný Ekvádor i publikum v Boskovicích! Besídka blanenské cestovatelky a spisovatelky Kateřiny Ostré (na snímku vpravo) vynesla 20 tisíc pro rodinu tragicky zesnulého policisty z Blanenska.

Úžasný Ekvádor i publikum! Besídka vynesla 20 tisíc pro rodinu policisty

/FOTO/ Tak to se opravdu povedlo. Na jedničku! Narychlo zorganizovaná beseda blanenské cestovatelky a spisovatelky Kateřiny Ostré těsně před Štědrým dnem téměř zaplnila sál boskovické sokolovny. Příchozí se těšili na povídání o Ekvádoru a Galapágách. Akce měla také dobročinný přesah. Výtěžek z dobrovolného vstupného totiž zamířil na podporu rodiny tragicky zesnulého policisty Martina Šaršona z blanenského obvodního oddělení. Ten zemřel na konci října ve věku třiatřiceti let. Jeho kolegové už vypsali veřejnou sbírku, na transparentní účet lze přispívat až do konce letošního roku.

Černovický potok a Lužnice na Táborsku způsobily lokální povodně. Na snímcích Soběslav, Klenovice, Tučapy, Sedlečko a Planá nad Lužnicí.

Lužnice a Nežárka na Táborsku postrašily, někde jsou stále mimo koryta

/OBRAZEM, VIDEO/ Odtávající sníh a vydatné deště posledních dní způsobily zvýšené riziko lokálních povodní. Na Táborsku je nejhorší situace na řekách Lužnici a Nežárce, ale potrápil i Černovický potok. Voda zaplavila například cestu v osadě Ovčín u Klenovic na Táborsku, také fotbalové hřiště v Tučapech a další místa.

Lipno zadržuje vánoční povodeň. Na snímku zaplavené nástupní místo vodáků v Pěkné nad Novou Pecí.

Lipno zadržuje povodeň ze Šumavy. Podívejte se, jak se vylévá z břehů

/FOTO, VIDEO/ Od 19. prosince vystoupala hladina v největší přehradě v Česku o víc než 80 cm. Už na Štědrý večer přesáhla hladinu zásobního prostoru a dostala se tak do tzv. ochranného čili retenčního pásma, které se plní jen za povodňových stavů. Vody bude ještě několik dnů přibývat, povodeň na Vltavě pod hrází ale zatím nehrozí.

Cukr je pro nás nejen o svátcích úhlavním nepřítelem. Podle imunoložky neblaze ovlivňuje i náš imunitní systém

Nejhorší potravina pro imunitní systém? Během Vánoc ji někteří jedí na kila

V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.

Jeden ze zásahů hasičů na Štědrý den ve Středočeském kraji v souvislosti se silným větrem.

Hasiče zaměstnaly na Štědrý den požáry, nehody, silný vítr i velká voda

/FOTOGALERIE/ Štědrý den středočeských hasičů se stejně jako předchozí dny nesl ve znamení technických pomocí, k jejichž počtu přispíval silný vítr, který lámal nebo vyvracel stromy. Zároveň se navýšil počet výjezdů k čerpání vody z níže položených míst. Za celý sváteční den hasiči zaznamenali 236 událostí.

Řeka Sázava 25. prosince 2023 kolem poledne - jez Kaňov v Krhanicích.

Hladiny řek v centru Čech stouply. Nejvíce se vodou sytí Doubrava a Sázava

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Rychlé oteplení, tání sněhu a k tomu i poměrně vydatný déšť přinesly na některých tocích Česka zvýšení hladin. Projevilo se to také na území centrálních Čech. Asi nejdramatičtější situaci zaznamenali vodohospodáři Povodí Labe na říčce Doubravě v Pařížově na pomezí Kutnohorska a Chrudimska. Hrozí i řeka Sázava.

Věž v přehradě Nechranice a graf naplněnosti během posledních dnů.

Přehrada Nechranice upouští. Ohře se může v Lounech vylít z břehů, varuje úřad

Hladina řeky Ohře v Lounech je v pondělí 25. prosince těsně nad hranicí druhého stupně povodňové aktivity. Místní radnice však varovala občany, že se může ještě podstatně zvýšit, a to kvůli upouštění přehrady Nechranice, která je proti proudu. Může tak hrozit i rozlití toku z břehů, jak je například v areálu lounského výstaviště obvyklé.

Pietní místo v Klánovickém lese

Vlna solidarity. Rodině obětí střelby z Klánovic poslali lidé přes osm milionů

Od tragické události v Klánovicích, která zasáhla celou republiku, uplynuly necelé dva týdny. V pátek 15. prosince byl v tamním lese zavražděn muž, který pocházel z okolí Kralup a do Prahy se přestěhoval před několika lety, se svou dvouměsíční dcerou. Lidé se rozhodli pomoci pozůstalým a na Štědrý den založili transparentní účet. Zvedla se vlna solidarity.

Ilustrační foto

Jak předci slavili Vánoce? Stromky věšeli špičkou dolů a na Štědrý den věštili

Období adventu a Vánoc je plné řady nejrůznějších zvyků a tradic, které sahají hluboko do minulosti. Nejkrásnější čas roku ale každý z nás prožívá jinak. Některé tradice se tak ze společnosti pomalu vytrácí. Víte, jaké zvyky dodržovali naši předci, kde se vzal vánoční stromek a proč rodiče strašili děti Perchtou? Povídali jsme si o tom s etnografkou Muzea Jindřichohradecka Alexandrou Zvonařovou.

Olga Knoblochová.

Zemřela jedna ze zakladatelek značky Dermacol Olga Knoblochová

Zemřela jedna ze zakladatelek značky Dermacol Olga Knoblochová. Bylo jí 90 let. ČTK o tom informoval její vnuk Matyáš Hančl. Knoblochová byla považována za první českou vizážistku. Jak pečovat o pleť si od ní nechaly radit dělnice v továrnách i například manželka sovětského vůdce Leonida Brežněva.

Rozdávání Beltémského světla na 1. náměstí v Mostě.

Na Betlémské světlo v Mostě čekal v dešti zástup lidí. Zájem roste, řekli skauti

/FOTO, VIDEO/ Velké množství lidí si přišlo před Štědrým dnem pro Betlémské světlo na 1. náměstí v Mostě. Už před zahájením tradiční akce čekala na světlo před stánkem skautů dvacítka lidí. Podle pořadatelů tradičního setkání u svíček a lucerniček zájem o plamínek Vánoc roste. Lidé letos přicházeli, i když vydatně pršelo a chodníky zaplavil roztátý sníh.

Během Štědrého dne vyjížděli hasiči v Pardubickém kraji celkem k 240 událostem.

Vánoční klid a pohoda? Kdepak, hasiči měli jedenáctkrát více výjezdů než loni

Zatímco loni o Vánocích zasahovali hasiči ve 22 případech, tak tuto neděli to bylo jedenáctinásobně více. I když se letošní Vánoce v Pardubickém kraji obešly bez požárů stromků a adventních věnců, přesto zdejší hasiči nevěděli kam dříve skočit - během uplynulých 24 hodin Štědrého dne vyjížděli celkem k 240 událostem.

Pietní místo v Klánovickém lese.

Na pomoc rodině obětí střelby z Klánovic poslali lidé už přes osm milionů korun

Od tragické události v Klánovicích, která zasáhla celou republiku, uplynuly necelé dva týdny. V pátek 15. prosince byl v tamním lese zavražděn třiatřicetiletý muž, který pocházel z okolí Kralup a do Prahy se přestěhoval před několika lety, se svou dvouměsíční dcerou. Lidé se rozhodli pomoci pozůstalým - ženě a synovi. Na Štědrý den založili transparentní účet. Zvedla se vlna solidarity.

Štědrodenní požár vánoční ozdoby na balkóně ve 12. patře panelového domu na Jižním Městě.

Hasiče zaměstnaly na Štědrý den požáry, nehody, silný vítr i jedovatý plyn

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Štědrý den byl z pohledu pražských hasičů na počet událostí průměrný a na počet požárů podobný jako v loňském roce. Během směny B zasahovali u celkem 45 případů. Třeba technických událostí bylo 28, většina z nich se týkala likvidace padlých stromů a uvolněných plechů kvůli větru.