Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Díky Leo Steinhartovi měla hradecká Fakultní nemocnice v roce 1978 jako první v Československu počítačový tomograf.

První CT v Československu. Profesor Steinhart byl průkopníkem nových metod

Prosadil pro hradeckou fakultní nemocnici první počítačový tomograf, ale také se zasloužil o zavedení neinvazivních metod. Fakultní nemocnice v Hradci Králové vzdává hold průkopníkovi katetrizace a intervenční radiologie Leo Steinhartovi. V úterý mu odhalí pamětní desku. Lékař, který zemřel v roce 2015, se narodil před sto lety.

Díky Leo Steinhartovi měla hradecká Fakultní nemocnice v roce 1978 jako první v Československu počítačový tomograf

První CT v Československu. Profesor Steinhart byl průkopníkem nových metod

Prosadil pro hradeckou fakultní nemocnici první počítačový tomograf, ale také se zasloužil o zavedení neinvazivních metod. Fakultní nemocnice v Hradci Králové vzdává hold průkopníkovi katetrizace a intervenční radiologie Leo Steinhartovi. V úterý mu odhalí pamětní desku. Lékař, který zemřel v roce 2015, se narodil před sto lety.

Obžalovaní před klatovským soudem.

Dívka musela žít v boudě. Soud poslal za týrání nevlastní rodiče do vězení

Tři a dva roky vězení. To je trest za tři roky hrůzy, které podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech připravil pár z malé vesničky na Klatovsku pro mužovu nevlastní dceru. Dívku ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení. Školačka kvůli chování nevlastního otce a macechy podle znalců utrpěla trvalou poruchu zdraví. Verdikt není pravomocný.  

Zelenina v regálech obchodu s potravinami - Ilustrační foto

Mají mít o všech svátcích otevřeno i velké obchody a supermarkety? Hlasujte

Všechny státní svátky jsou si u nás rovny, ale některé jsou si rovnější, můžeme říci s Orwellem. I Velikonoce jsou v tomto ohledu schizofrenní. Zatímco na Velký pátek si můžete nakoupit bez omezení, na Velikonoční pondělí mají všechny prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních povinně zavřeno.

Velikonoční trhy občas naruší rozmary počasí. Podle meteorologů letošní svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Ilustrační snímek

Jaké bude počasí o Velikonocích? Potěší vyšší teploty, dorazí ale i bouřky

Pořádná sprška pro koledníky, kteří zapomenou na čas a přijdou po dvanácté? Spíš to vypadá, že mokří můžeme být všichni. Podle meteorologů letošní velikonoční svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Zároveň se ale můžeme těšit i na příjemné vyšší teploty. A to dokonce nadprůměrné.

Vzkaz od Pavla všem dárcům.

Zázrak. Pro nemocného kamaráda vybrala půl milionu za jediný den

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Neuvěřitelný příběh plný emocí prožila v posledním týdnu osmatřicetiletá Tereza Paradýsová, která pochází z Nymburka. Sbírka, kterou založila pro své přátele sevřené zoufalou životní situací, skoro tři měsíce skomírala. A pak stačil pouhý den, kdy se s pomocí několika známých osobností potvrdila síla sociálních sítí, a z naděje se stala realita.

Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.

Obžalovaní před klatovským soudem.

Bylo to náročné, musela od nás pryč, řekla pěstounka o dívce z dřevěné boudy

U Okresního soudu v Klatovech pokračovalo projednávání případu, kdy měl pár z malé vesničky na Klatovsku tři roky týrat mužovu nevlastní dceru. Dívku podle obžaloby ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení.

Nová nájemní agentura pomůže s hledáním bytů v Liberci.

Nová nájemní agentura funguje v Liberci. Reaguje na dlouhodobou krizi bydlení

Liberecká nájemní agentura, kterou v polovině února spustilo město Liberec, nabízí majitelům bytů bezpečný pronájem nemovitosti a zájemcům o bydlení zase férové podmínky na trhu. Služba přináší vlastníkům bytů například garantovaný příjem i v okamžiku, kdy se byt neobsadí nájemníkem. Současně pro ně zajistí kompletní správu bytu, včetně technické podpory, administrativy, pojistek a péče o sousedské vztahy.

Rekordní mráz - 42,2 °C byl naměřen 11. 2. 1929 u Stecherova mlýna u Českých Budějovic. Událost připomíná pamětní deska. Stecherův mlýn dnes.

U Budějovic naměřili zimu jako na Sibiři, a rekord stále odolává

Těžko představitelných -42,2 °C naměřil 11. února 1929 v Litvínovicích nedaleko Českých Budějovic středoškolský profesor Jaroslav Maňák. Je to dodnes největší mráz zaznamenaný na území České republiky. Pro srovnání 11. února 2024 naměřili meteorologové v Českých Budějovicích odpoledne +9 °C.

Úterní pokus o zvednutí lávky u Meandru se nezdařil. Selhala technika.

Karlovarsko čeká výrazné oteplení. Přijde opět i vydatný déšť

Zimní počasí s mimořádnou už letošní druhou sněhovou nadílkou na Karlovarsku dlouho nevydrží. Už od pondělka hlásí meteorologové výrazné oteplení, k nimž se v následujících dnech přidají i poměrně vydatné dešťové srážky. Jak uvedl meteorolog Jan Sulan z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu, do toho má foukat také silnější vítr, což ještě více oblevu zesílí. Nejtepleji a nejvydatněji pršet má přitom ve středu 24. ledna, tedy přesně měsíc od Štědrého dne, co Karlovy Vary zasáhla velká voda.

Ilustrační foto.

Na lince 156: Strážníci hledali ztracený mobil, vyjížděli i k muži s nožem

Drobné krádeže, opilci, asistence u dopravních nehod či pomoc lidem, kteří potřebovali silné paže strážníků, aby dokázali po pádu vstát, protože to sami vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nedokázali, to je jen stručný výčet případů, ke kterým písečtí městští strážníci vyjížděli v prosinci.

Praha po střelbě.

Zpověď záchranáře z Mníšku: Ty scény od filozofické fakulty mi z paměti nevymizí

Všechno klapalo; fungovalo to jak při cvičení. Jen v jednom byla chyba: o nácvik se nejednalo. Šlo o realitu. Tak vzpomíná na svou účast v zásahu po střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy jeden z mnoha, kteří 21. prosince odpoledne přijeli pomáhat. Zdravotník z Mníšku pod Brdy, lékař Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ.

Problémy na D1 na Vysočině o Vánocích 2023.

Devět hodin uvězněni na D1 na Vysočině. ŘSD řeší, jak zdokonalit zimní údržbu

Na Vysočinu se vrací zima v plné síle a takové podmínky dělají vrásky na čele mimo jiné řidičům, kteří jezdí po dálnici D1. Nejednou se už stalo, že se provoz na dálnici zcela zastavil. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řeší, jak zimní údržbu na nejvytíženější dopravní tepně v zemi zlepšit. Zatím navýšilo počty lidí i vozů údržby.

Každý rok se po 6. lednu stání kontejnerů v obydlených čtvrtích stává pohřebištěm vánočních jehličnanů. Kdy stromek odstrojujete vy?

Na Tři krále, nebo až na Hromnice? Lidé začali odstrojovat vánoční stromky

/ANKETA/ Kdy pro vás končí Vánoce? Pro spoustu vánočních stromků svátky skončily v sobotu 6. ledna, kdy je jejich majitelé podle tradice odstrojili a odložili na sběrná místa u popelnic. Právě v těchto dnech ve většině měst začíná každoroční svoz vyhodezných vánočních stromků, které dále putují například do kompostáren. Vznikne z nich štěpka využitelná například do okrasných záhonů. I v Jičíně se u kontejnerových stání začínají hromadit vysoužilé jehličnany. Proto jsme se zeptali Jičíňáků, kdy u nich oficiálně končí svátky.

Praha po střelbě.

Zpověď záchranáře: Ty scény od filozofické fakulty mi z paměti nevymizí

Všechno klapalo; fungovalo to jak při cvičení. Jen v jednom byla chyba: o nácvik se nejednalo. Šlo o realitu. Tak vzpomíná na svou účast v zásahu po střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy jeden z mnoha, kteří 21. prosince odpoledne přijeli pomáhat. Zdravotník z Mníšku pod Brdy, lékař Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ.

V univerzitním kampusu UJEP hlídkují policisté se samopaly. Další hlídají nádraží i obchodní centra. Bezpečnostní opatření budou pokračovat i v dalším období.

Za mě dobrý, napsala žena o vraždění na fakultě. Došla si pro ni policie

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Vybrali si mě k dalšímu politickému procesu. Nikdy jsem neschvalovala zabíjení! Rozehráli hru, kde jsem byla obviněna z terorismu… Už vím, kdo mě udal, všem udavačům a udavačkám, polibte mi…“ To jsou slova, kterými nejmenovaná žena z ústeckého Střekova komentovala na Facebooku své video, na kterém za ní dorazili policisté. Chtěli totiž vědět, proč schvaluje bezuzdné vraždění na filosofické fakultě v Praze.

V univerzitním kampusu UJEP hlídkují policisté se samopaly. Další hlídají nádraží i obchodní centra. Bezpečnostní opatření budou pokračovat i v dalším období.

Za mě dobrý, napsala Ústečanka o vraždění na fakultě. Navštívila ji policie

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Vybrali si mě k dalšímu politickému procesu. Nikdy jsem neschvalovala zabíjení! Rozehráli hru, kde jsem byla obviněna z terorismu… Už vím, kdo mě udal, všem udavačům a udavačkám, polibte mi…“ To jsou slova, kterými nejmenovaná Ústečanka ze Střekova komentovala na Facebooku své video, na kterém za ní dorazili policisté. Chtěli totiž vědět, proč schvaluje bezuzdné vraždění na filosofické fakultě v Praze.

Štědrovečerní pohádku natáčela Česká televize mimo jiné i na zámku Sychrov.

Česká televize ovládla vánoční vysílání. U diváků bodovala pohádka ze Sychrova

/FOTO, VIDEO/ Sváteční program České televize sledovala bezmála polovina všech diváků u obrazovek, loňské Vánoce se tak staly nejúspěšnější od začátku měření sledovanosti v roce 1997. Nejvíce diváky zaujala štědrovečerní pohádka Klíč svatého Petra, kterou si pustilo přes 2,93 milionu diváků. Podíl na sledovanosti dosáhl k 61 %.

Znovu spolu rozdávalo v Šumperku řízky a salát lidem bez domova.

Znovu spolu rozdávalo v Šumperku řízky a salát lidem bez domova

Honza Fiala znovu pomáhal lidem, kteří potřebují pomoci. Tentokrát si přizval na pomoc celý tým projektu Znovu spolu. Honza už třetím rokem usmažil řízky a připravil bramborový salát, tradiční vánoční pokrm pak společně rozdávali po Šumperku lidem na ulici, aby i oni měli hezké Vánoce.

Pavel Prčík (na snímku vlevo) s manželkou a synem Matějem, který vybojoval bronz na mistrovství světa juniorů

Příběh bronzového hocha z Hodonína: Prčík má svou hlavu, odmítl i Kanadu

Původně to vypadalo, že začátek nového roku pro něj nebude ničím výjimečný. Nakonec je však pro bývalého hodonínského hokejového útočníka Pavla Prčíka neopakovatelný. Jeho syna Matěje totiž dodatečně povolali na světový šampionát juniorů, kde se stal nedílnou součástí reprezentace. Prčík - společně s partou z Hodonína - pak sledoval zápas o bronz přímo v aréně ve švédském Göteborgu.

Pavel Prčík (na snímku vlevo) s manželkou a synem Matějem, který vybojoval bronz na mistrovství světa juniorů.

Příběh bronzového hocha z Hodonína: Má svou hlavu, odmítl Kanadu, říká Prčík

Původně to vypadalo, že začátek nového roku pro něho nebude ničím výjimečný. Nakonec je ale pro bývalého hodonínského hokejového útočníka Pavla Prčíka neopakovatelný. Jeho syna Matěje, odchovance SHKM Hodonín, totiž dodatečně povolali na světový šampionát juniorů a byl nedílnou součástí české reprezentace, která se postarala o jeden z nejpodivuhodnějších obratů v historii mistrovství z 2:5 na 8:5 v souboji o bronz proti Finsku. Prčík společně s partou z Hodonína sledoval zápas přímo v aréně ve švédském Göteborgu.