Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Zvedací most u Meandru

Povodeň v Karlových Varech? Most u Meandru zůstal dole. Autor: Obecné ohrožení

Karlovy Vary měly o letošních Vánocích velké problémy s rozvodněnými toky. Výše škod zatím není známa, naštěstí ale k žádným výrazným poškozením na městském majetku nedošlo. Kritická situace nastala z 23. na 24. prosince v lázeňském území, kudy teče Teplá. Kvůli rychle stoupající hladině řeky musela být aktivována povodňová komise. Voda se dostala také do dvorské základní školy.

Velká voda na Vltavě 27. prosince 2023, kdy z Vyššího Brodu teklo 80 kubíků za vteřinu. Na snímku řeka pod klášterem ve Vyšším Brodě.

Takhle Vltavu vodáci neznají. Korytem řeky se teď valí téměř sto kubíků vody

/FOTO, VIDEO/ Ve Vyšším Brodě se Vltava z vyrovnávací nádrže valí přes dvojici korunových přelivů a s hukotem se řítí z několikametrové výšky do koryta. Řeka je naplněná až po okraj, na některých místech se dokonce vylévá ze břehů. Podívejte se, jak to na jezech a ve vodáckých kempech mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem o povodni vypadá.

Na Štědrý den spolek zajistil pro klienty Nízkoprahového denního centra v Příbrami štědrovečerní večeři, kdy do centra přivezli smažené kapry, bramborový salát a dárky.

Lidé obdarovali klienty příbramského nízkoprahu. Nechyběl kapr, salát a dárky

/FOTOGALERIE/ V adventním a vánočním období projevili svou štědrost a podporu klientům příbramského Nízkoprahového denního centra (NDC) v Příbrami děti z mateřské školy z Nečína (ZŠ a MŠ Nečín), Radost příbramáčkům, zapsaný spolek, Adamův mlýn Wellness & Spa Příbram, hasiči a mnoho dalších jednotlivých lidí. Přinesli dárky, jídlo a oblečení, aby těm, kteří to potřebují, zpříjemnili sváteční čas.

Kalousové ušatí obsadili nejen sušák na prádlo, ale i husté thuje.

Vánoční úkaz v Hostivici. Milovnici sov se na zahradu nastěhovalo hejno kalousů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nejhezčí vánoční dárek, jaký si kdy mohla přát, dostala letos Petra Dušková z Hostivice. Hejno dospělých sov v podobě osmi kalousů ušatých se o Štědrém večeru uhnízdilo na její zahradě. A přivedli si i mladé. Celkem osm soviček obsadilo sušák na prádlo a další sotva opeřená mláďata se usadila ve větvích jehličnanů, které má rodina na pozemku.

Zničené voliéry i síť. V Zoo Zlín sčítají škody po sněhové kalamitě; prosinec 2023

Zničené voliéry i síť. Ve zlínské zoo sčítají škody po sněhové kalamitě

Vydatné sněžení před Štědrým dnem sice zaručilo bílé Vánoce, zoologické zahradě ve Zlíně však přineslo řadu starostí, problémů a pracovní pohotovost desítek zaměstnanců. Těžký mokrý sníh a následný vytrvalý déšť prakticky zničily voliéru supů, poškodily voliéru v nedávno otevřené expozici Kerala, voliéru kondorů, síť výběhu jaguárů v expozici Jaguar Trek, voliéru kotulů veverovitých v Amazonii a devět voliér v chovatelském zázemí. Zvířatům se nic nestalo.

Na Mělníku byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity

Labe v Mělníku stále stoupá. Voda zatopila zahrady, domy chrání povodňová stěna

V Mělníku je už od úterý 26. prosince vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. A hladina Labe bude ještě během středečního dne stoupat. Zastavit by se měla až ve večerních hodinách. V sousedních Neratovicích byl dokonce vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Voda zatopila zahrady v okolí i některé úseky cyklostezek. Nejvíce postižená oblast je v oblasti Kostelcem nad Labem.

V sobotu 23. prosince, Den před Štědrým dnem, plzeňský biskup Tomáš Holub přivítal a požehnal betlémské světlo v katedrále sv. Bartoloměje. Vzpomenul také na oběti střelby na Filozofické fakultě v Praze.

Biskup přivítal betlémské světlo a vzpomenul na oběti střelby na pražské fakultě

V sobotu 23. prosince, Den před Štědrým dnem, plzeňský biskup Tomáš Holub přivítal a požehnal betlémské světlo v katedrále sv. Bartoloměje. Vzhledem k předchozí tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde řádil střelec, v modlitbě vzpomenul také na všechny její oběti, zraněné a jejich blízké. Na závěr mše svaté se poté pomodlil na pietním místě u plzeňského andělíčka.

Nehoda mezi obcemi Zábřeh a Libivá, neděle 24. prosince 2023.

Mezi Zábřehem a Libivou dostala smyk a smetla další auto, zasahoval vrtulník

Příliš rychlá jízda na mokré silnici se nevyplatila na Štědrý den sedmdesátileté řidičce, která krátce po 11. hodině dopoledne mezi obcemi Zábřeh a Libivá zavinila dopravní nehodu. Dostala smyk, přejela do protisměru, kde narazila do protijedoucího auta, které skončilo na střeše. Řidičku musel transportovat vrtulník do nemocnice.

Na Mělníku byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

Podívejte se: Labe na Mělníku kulminuje. Domy chrání protipovodňová stěna

Na Mělníku je už od úterý 26. prosince vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. A hladina Labe ještě během středečního dne stoupala. V sousedních Neratovicích byl dokonce vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Voda zatopila zahrady v okolí i některé úseky cyklostezek. Nejvíce postižená oblast je v oblasti Kostelce nad Labem.

Kvůli silnému větru a stoupajícím hladinám řek byly letošní vánoční svátky pro hasiče v Plzeňském kraji hodně rušné.

Popadané stromy, zatopené sklepy. Hasiči se o Vánocích nezastavili

Zatímco pro hasiče v Plzeňském kraji byly letošní vánoční svátky hodně rušné, zejména kvůli silnému větru a stoupajícím hladinám řek, zdravotničtí záchranáři i policisté prožili tři sváteční dny, které lze zařadit mezi ty poklidnější. Nebyly žádné mimořádně výjezdy, do statistik nepřibyla žádná vražda či jiná závažná trestná činnost.

Otužilci si na Štědrý den zaplavali ve Zderazi

FOTO: Otužilci si na Štědrý den zaplavali ve Zderazi

Vánoční plavba přes Renospond je každoroční akce, kterou pořádá SDH Zderaz. Tato akce se letos konala 24. prosince 2023 od 13:00 hodin u hotelu Renospond ve Zderazi. Tato akce byla již devátým ročníkem a nabízí všem účastníkům možnost zaplavat si a popřát si šťastné a veselé Vánoce.

Český zápasník Karlos Vémola bude v Praze čelit slovenskému rivalovi Samuelu Krištofičovi.

Odvěká rivalita vrcholí. Vémola sní o broukovi do hlavy, Pirát přiznal nervozitu

Dlouholetá nevraživost legendárních zápasníků, která pořádně zahýbala s československou MMA scénou, se konečně dočká svého velkého rozuzlení v kleci. Už 29. prosince zažije pražská O2 arena ostře sledovanou bitvu mezi Karlosem Vémolou a jeho slovenským rivalem Samuelem Krištofičem. Zápas v domluvené váze do 88,5 kilogramů, jenž tradičně rozdělil fanouškovskou scénu na dva znepřátelené tábory, bude ozdobou nabité karty galavečera Oktagonu s pořadovým číslem 51.

Hasiče na Vysočině zaměstnalo o vánočních svátcích počasí. Foto: poskytl HZS Kraje Vysočina

Extrémně náročné vánoční svátky, hodnotí uplynulé dny hasiči na Vysočině

/FOTOGALERIE/ Mají za sebou nejnáročnější Vánoce za posledních minimálně pět let. Značně složitý Štědrý den i následující dva sváteční dny prožili hasiči na Vysočině. Nejprve je zaměstnaly přívaly sněhu. Poté se přidaly silný vítr a následné tání sněhu, které zvedalo hladiny řek v kraji až na nejvyšší stupeň ohrožení.

Snímek hrůzného úrazu...

Od sousedů: Jak se žije "propíchnutému"

Začátkem října 2022 seskočil 39letý rakouský stavební dělník Jürgen Mayr-Steffeldemel ze Schardenbergu z náklaďáku při práci v bavorském Styrnau na železnou tyč dlouhou 120 centimetrů, zabetonovanou v zemi.