Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Německá policie, ilustrační foto

Německá policie kvůli plánovanému útoku na kolínský dóm zatkla několik lidí

Německá policie v neděli v souvislosti s plánovaným teroristickým útokem na katedrálu v Kolíně nad Rýnem zatkla v Severním Porýní-Vestfálsku tři osoby, oznámil policejní ředitel v tomto městě. Dalšího muže zatkla už na Štědrý večer, šlo o Tádžika, který byl součástí rozsáhlejší sítě, jež fungovala v dalších částech Německa i jiných evropských zemích. Informuje o tom agentura DPA.

Vánoční fotbálek olomouckých cyklistů

Cyklistické tradice v Olomouci o Vánocích pokračují

Cyklistické tradice v Olomouci o Vánocích pokračují. Neodmyslitelně ke štědrému dni a novému roku se olomoučtí cyklisté setkávají na dopoledním vánočním fotbálku i na novoroční cyklistické vyjížďce.

Tradiční Rybovka. Ilustrační foto

V sobotu je Rybovka v Kamenici, v pondělí pak novoroční koncert v Chrudimi

Poté, co o letošních Vánocích odpadly dvě známá koncertní provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, známé jako "Rybovka", a to jak 23. prosince v Chrudimi, tak na štědrý večer v Pardubicích, uskuteční se do Rybovka v sobotu v Trhové Kamenici. V pondělí 1. ledna odpoledne pak cestou na ohňostroj v chrudimských Klášterních zahradách můžete zavítat na tradiční Novoroční koncert chrudimského pěveckého sboru Slavoj. 

Litoměřičtí hokejisté rozdávali radost.

PODÍVEJTE SE: Hokejisté rozdávali vánoční radost

Ježíšek z litoměřického Stadionu se i letos velmi vydařil. Některé dárečky už potěšily klienty Hospicu sv. Štěpána, jiné byly předány až pod stromečkem o Štědrý den. Klub srdečně děkuje všem, kteří se do tohoto projektu zapojili a pomohli litoměřickému hokejovému klubu splnit neuvěřitelných 70 přání.

Děčínské basketbalisty posílil Omotayo Jordan Ogundiran.

Před koncem roku hlásí Válečníci posilu, přichází rozehrávač Ogundiran

Děčínští basketbalisté hlásí pár dní před koncem letošního roku novou posilu. Sedmadvacetiletý basketbalista, celým jménem Omotayo Jordan Ogundiran, vlastní americký, ale také nigerijský pas. Za africkou zem, kam sahají jeho kořeny, má na kontě 11 reprezentačních startů (v kvalifikaci a na Afrobasketu 2021, a v kvalifikaci o MS 2023).

Obrázek k písničce Na sedmém schodu od kutnohorské skupiny Melissa.

Melissa představila novou písničku Na sedmém schodu. Na album přidá další čtyři

/VIDEO, FOTO/ Na Štědrý den představila kutnohorská skupina Melissa novou písničku z připravovaného EP alba. To dostalo název Cui bono a bude na něm pět akustických songů. Zveřejněná skladba Na sedmém schodu, která zavede posluchače do středověké taverny, novinkové O milost se neprosí a S medem u huby, již před časem uvedená instrumentálka Menhiry inspirovaná keltskou historií a starší balada Tančím se stínem, která vyjde poprvé v podání zpěvačky Lucie Strnadové.

Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Austrálie - největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru.

Do středu Austrálie aneb výstup na největší kamenný monolit planety zvaný Uluru

/FOTO/ Nejdelší noc roku je za námi, dny se po zimním slunovratu prodlužují, jaro se už, i když ještě vzdálené, blíží. Někde obdarovával Santa Klaus, u nás tradičně Ježíšek. Oslavu jeho narození, křesťanské Vánoce se Štědrým dnem jsme, tedy jak kdo, dobře prožili a přežili a teď se těšíme na Silvestra a na Nový rok se čtyřkou na konci. Ten budeme vítat různě. Někdo i netradičně, jako například můj kamarád Pája před časem uprostřed Austrálie, výstupem na největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru. To se každému nepoštěstí, a dnes už nikdo ranní východ slunce nahoře na oné červené skále, vítat nemůže. Ale kamarád Pája před koncem tisíciletí ano. Jak to tenkrát, vlastně nedávno, bylo? Přečtěte si to!

Sosnová hostila třetí letošní závod Autodrom Rally Série.

Vítězství o parník. Dominik Nwelati dominoval

Týden před štědrým dnem se sešla necelá šedesátka závodníků na autodromu v Sosnové, aby se utkala o body do již třetího letošního závodu Autodrom Rally Série. Trať byla po celý den mokrá a ani na poslední sérii moc nevyschla, a tak se časy na kolo dařilo zlepšovat jen minimálně.

O půlnoci na Štědrý den se v pardubickém Městském divadle opět po roce uskutečnilo neformální setkání herců s diváky nazvané Štědrovečerní zpívání v divadle..

Pardubické divadlo vybralo na nemocnu Rozárku přes 130 tisíc korun

Štědré Vánoce ve Východočeském divadle Pardubice. I letošní adventní program pardubického divadla završilo tradiční Štědronoční zpívání. O půlnoci na Štědrý den se v Městském divadle opět po roce uskutečnilo neformální setkání herců s diváky, při kterém se za doprovodu kapely Kosteam zpívají (nejen) koledy.

Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Slavnostní otevření Kulturního domu Havraň, který vznikl rekonstrukcí obecní sokolovny.

Havraň stihla do silvestra vylepšit kulturní dům. Podívejte, jak uvnitř vypadá

/FOTO, VIDEO/ Obec Havraň má nový kulturní dům. Vznikl za desítky milionů korun přestavbou bývalé sokolovny, která už byla v žalostném stavu. Moderní prostory se slavnostně otevřely před Štědrým dnem. Budou sloužit hlavně obci a sousedním vískám Moravěves a Saběnice. V plánu jsou i krátkodobé pronájmy ostatním vesnicím, firmám a dalším zájemcům.