Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Děti mohou během Vánoc zdarma do zoo v Ostravě

Děti mohou během Vánoc zdarma do zoo v Ostravě

Pokud ještě nemáte vánoční program pro děti, možná vás potěší nabídka ostravské zoologické zahrady. Ta bude mít otevřeno i během svátků a pro děti připravila dárek v podobě volného vstupu. Využít ho mohou malí návštěvníci až do 15 let během Štědrého dne i obou vánočních svátků.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.

Jaký důraz klademe na obal, je vidět především o Vánocích

Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Jan 3,16. Za zamyšlení k vánočním svátkům a pozvánce na vánoční a novoroční bohoslužby ve sboru Českobratrské církve evangelické v Táboře děkujeme evangelickému faráři Christofu Lange.

Pietní místo u budovy telčské radnice.

Pietní místo za oběti střelby v Praze vzniklo i na náměstí v Telči

Pietní místo za oběti střelby v Praze spontánně vzniklo u telčské radnice na náměstí. Na budově městského úřadu zavlaje černá vlajka a státní vlajka. Kvůli vyhlášení státního smutku na sobotu 23. prosince se ruší plánované zpívání koled u vánočního stromu, které mělo být právě den před Štědrým dnem.

Skicentrum Bublava Stříbrná

Štědrý den bude bílý jen na horách. Zima se vrátí až v lednu

V pátek před pátou hodinou ranní začala v kalendáři astronomická zima. Bílý Štědrý den však můžeme očekávat pouze na horách. V nižších polohách našeho regionu dorazí tradiční vánoční obleva a svátky tam budou na blátě. Klasická zima se začne vracet až na začátku příštího roku.

Půlnoční mše v Husově sboru v Prostějově. Ilustrační foto

Kam na půlnoční v Prostějově a okolí. Podívejte se a vyberte si

Štědrý den v mnoha případech zcela jiný, než všechny ostatní. Například i tím, že do chrámů a kostelů míří lidé na mše, kterým se neřekne jinak než půlnoční. Kázání si vyslechnou i ti, kteří jinak celý rok do chrámů božích nevstoupí. Vánočních bohoslužeb se koná v Děkanátu Prostějov a Děkanátu Konice nespočet. Slovu božímu budou naslouchat lidé prakticky ve všech kaplích a kostelech. Kdy a kde si můžete přečíst ve velkém přehledu Prostějovského deníku.

Kapry na Mělnicku nabízejí také v kádích u hypermarketů.

Ceny vánočních kaprů na Mělnicku: dvoukilová ryba stojí až čtyři stovky

/FOTO, VIDEO/ Zatímco ještě před třemi lety stálo kilo kapra pod stovku, letos platí zákazníci na Mělnicku v průměru o třetinu více. Za dvoukilového kapříka dají 250 až 280 korun, tím ale náklady nekončí. Rybu jim na místě klepnou a zbaví ji vnitřností i šupin za dalších až 90 korun. Někteří lidé raději odcházejí od kádí domů se živými rybami.

Lidé zapalují svíčky za oběti střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy

Solidarita s oběťmi střelby v Praze: Lidé ve sbírkách přispěli miliony

Lidi zasáhla zpráva o nejtragičtějším útoku v novodobých dějinách České republiky. Při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na pražském Palachově náměstí tři dny před Štědrým dnem zemřelo 14 lidí, více než dvacet jich utrpělo zranění a desítky dalších prožily nejhorší chvíle svého života. Lidé z celé země pozůstalým vyjadřují soustrast a ještě v noci po útoku bylo spuštěno několik sbírek na podporu těch, které chladnokrevný útok jakkoliv zasáhl. 

Betlémské světlo dorazilo vlakem. Ilustrační foto.

Kam můžete v Písku vyrazit za betlémským světlem

S nápadem zapálit vánoční světlo v jeskyni, kde se podle tradice narodil Ježíš Kristus, přišli rakouští skauti v roce 1986. Již v roce 1989 přivezli světlo do Čech naši exiloví skauti. Od roku 1992 k nám přijíždí světlo z Betléma pravidelně. Za příspěvek píseckých skautů děkujeme Václavu Bočkovi, st..

Jaké jsou Vánoce na psychiatrii?

PODCAST: Štědrý den tráví na psychiatrii. Ne všechny děti smí domů, říká Krejcar

Generace „sněhových vloček“ je označení pro děti narozené v letech 1995 až 2010. Tyto děti jsou považovány za méně odolné a ve styku s okolním prostředím rychle tají. Trápí je úzkosti a deprese. Jde o děti s velmi křehkou duší. Zažívají pocity ztracenosti, nepatřičnosti a zbytečnosti. O Vánocích se tyto pocity násobí. Sebepoškozují se a ztrácí chuť žít. Co je příčinou jejich křehkosti? Jak dítě prožívá, když rodič jeho starosti bagatelizuje? Kde hledat akutní, ale i dlouhodobou pomoc? Čím a proč děti ovlivňují sociální sítě a jakou stopu zanechala na dětské duši pandemie covidu? Nejen na tyto otázky odpovídal klinický psycholog a psychoterapeut Daniel Krejcar, který je také vedoucím nového dětského psychoterapeutického centra Nákel.

Jitka Třešňáková, jednatelka a výrobní ředitelka společnosti ATLANTIK PRODUKT

Rybí výrobky ze Sedlčan podpořila EU. Dotace pomohly k čističce i technologiím

Výrobce rybích a lahůdkářských specialit, společnost ATLANTIK PRODUKT Třešňák, má za sebou více než čtvrt století úspěšného podnikání, a to i díky podpoře z fondů Evropské unie. Jejich výrobní závod se nachází na okraji středočeských Sedlčan a vznikají zde delikatesy z mořských ryb, které si už získaly srdce mnoha zákazníků.

Ruda Kubiš na vzácném snímku Petra Karlovského.

Synovec Jana Kubiše vyhazoval soudruhy. Třebíč na Rudu stále vzpomíná

/FOTO/ Rudolf Kubiš z Třebíče řečený Ruda byl synovcem Jana Kubiše, který zlikvidoval Reinharda Heydricha. Ruda jako jeden z mála Janových příbuzných přežil druhou světovou válku. Nacisté na něm ale zřejmě dělali pokusy, které zapříčinily, že mu splývala realita s výmysly.

Srnec

Zastaví vývoj embrya, odloží porod na lepší dobu. Zvířecí matky činí zázraky

Narození zdravých jedinců a zároveň přežití matek nejsou samozřejmostí u lidí, natož ve zvířecí říši. Pokračování rodu tu je ale nejvyšší prioritou. Evoluce vybavila matky schopnostmi, které jim pomohou ubránit sebe a své nenarozené mládě před predátory, ochránit je před nepřízní počasí i nedostatkem jídla. Dokážou ovlivnit čas porodu i to, kdy se mládě vůbec narodí. Pro vědce je to možná klíč k léčbě lidí při neplodnosti nebo rakovině.

Václav Vydra

Anketa: Co dávají celebrity svým mazlíčkům pod stromeček?

Ježíšek na Štědrý den obvykle přilepší i domácím mazlíčkům. Třeba koně Václava Vydry či Alice Nellis se mohou těšit na mrkve a jablka, fenka Nikol Kouklové a Karla Heřmánka ml. dostane vitamíny a novou cestovní deku, kocourům Jany Plodkové stačí šustící papír z dárků a Veronika Žilková koníkovi dokonce upekla speciální vánoční cukroví a psům i kočce kuřecí játra. Co dávají svým zvířecím kamarádům ostatní herci a zpěváci?

Rybář Jakub Vágner.

Narodili se jako dárek od Ježíška. Spojení narozenin a Štědrého dne se jim líbí

Vánoce jsou časem zázraků. A asi není krásnější zázrak lidského života, než samotný okamžik narození. A pokud se někdo narodí právě 24. prosince, je to ještě výjimečnější. Mezi ty, kteří se „dali“ svým rodičům jako ten nejkrásnější dárek po stromeček, patří například pokračovatel slavného loutkářského rodu a principál divadelního souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák, světoznámý dobrodruh a rybář Jakub Vágner či herečka Kristýna Daňhelová.