Kreativ

ŠTÍTEK: Štědrý den

Asi ve 30 případech zasahovali hasiči během dne a zejména pak v noci na dnešek při čerpání vody – ať už se jednalo o vodu v uzavřených prostorech nebo vytvořené laguny na volném prostranství.

OBRAZEM: Vánoční výbuch, stoupající hladiny a silný vítr nedopřály hasičům klid

Rozmary počasí - ať už silný vítr nebo povodňové jevy - hrály o vánočních svátcích hlavní roli ve výjezdech hasičů. A pohled z okna napovídá, že budou hrát nadále. Během Štědrého den a noci na první svátek vánoční zaznamenal HZS Královéhradeckého kraje k pondělnímu ránu na 137 událostí, z toho bylo 120 technických pomocí, dva požáry a tři dopravní nehody. „Pouze jeden požár byl typicky vánoční – shořel adventní věnec. Naštěstí nestihl napáchat více škod,“ uvedla tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

K vánočnímu období patřily neodmyslitelně už před sto lety reklamy, které na Přerovany útočily ze všech stran.

Jak prožívali Přerováci vánoční čas před sto lety v roce 1923? Podívejte se

Byly Vánoce v Přerově před sto lety jiné, než dnes? Co promítali během svátků v přerovských kinech a mysleli naši předkové na chudé a potřebné? Historik a ředitel Státního okresního archivu v Přerově Jiří Lapáček přiblížil nejdůležitější události Vánoc v roce 1923 tak, jak o nich informovaly přerovské noviny Obzor.

Adventní trhy s kulturním programem v Třebíči.

Adventní trhy v Třebíči skončily, akce se na náměstí vrátí po státním smutku

/FOTO, VIDEO/ Pátek dvaadvacátého prosince měl být posledním dnem, kdy budou v Třebíči na Karlově náměstí adventní trhy spojené s kulturním programem. Vzhledem k tragickým událostem v Praze a z důvodu vyhlášení státního smutku město program v podobě poprockového koncertu pro tento den zrušilo. Kulturní akce by se sem měly ale vrátit ještě během vánočních svátků.

Ilustrační foto.

Děti a Ježíšek? Některé vánoční magii milují, říká vedoucí školičky ve Vyškově

/ROZHOVOR/ Na Štědrý den číhají některé děti na Ježíška v očekávání, že tentokrát už ho uvidí. Jiné ale mají už jasno, kdo jim dárky doopravdy nosí. Přístup je odlišný napříč různými rodinami. Je tedy vhodnější říkat dětem, že jim na Vánoce radost přináší Ježíšek? Zamýšlely se na tím pedagožka organizace Sto skupin Lenka Králová a Marcela Andrašší, která vede školičku Veselé notičky ve Vyškově.

Kuchařka a pamětnice Marie Běhunková z Doudleb při pečení vánočky (1994).

Zlaté prasátko, čarodějnice a šišky. Takový byl Štědrý den na jihu Čech

Štědrý den je i dnem památky biblických prarodičů Adama a Evy a posledním dnem adventu. Jak vysvětluje Jan Šimánek, etnograf Jihočeského muzea v textu níže, všeobecně byl donedávna vnímán jako polosvátek. Během dne probíhaly přípravy ke štědrovečerní večeři i na následující sváteční dny. Vedle úklidu domu a vaření zahrnovaly také přípravu krmiva pro dobytek (řezanky) na další dny.

Labe v Poděbradech na Štědrý den.

Labe v Nymburce je na prvním povodňovém stupni. Stouply také Mrlina a Cidlina

/VIDEO, FOTO/ Tání sněhu a deštivé počasí. Dva faktory, kvůli kterým v posledních dnech a hodinách stoupají hladiny řek na Nymbursku. Od pátku přes Štědrý den se hladina Labe v Nymburce udržovala pár centimetrů nad hranicí, kdy se vyhlašuje první povodňový stupeň. Mrlina ve Vestci během Štědrého dne mírně stoupala a hranici povodňového stupně se pomalu přibližovala. Setrvalý stav pár centimetrů pod alarmující výškou si udržovala Cidlina v Sánech, Opolanech, Libici a okolí.

Stavba protipovodňové stěny v Křešicích na Litoměřicku.

FOTO: V Křešicích staví protipovodňovou stěnu, lidé mají zůstat v klidu

V Křešicích na Litoměřicku začali hasiči na Štědrý den stavět mobilní protipovodňovou stěnu. Vylití řeky Labe z břehu opět hrozí již z neděle na pondělí, a tak krizový štáb obce rozhodl postavit stěnu do výšky něco přes metr a po celé délce toku. Ochrání se tím všechny domy a zahrady přímo sousedící s řekou. Na výstavbě hráze se podílela místní jednotka SDH, dále Polepy a Litoměřice.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč je jedním ze symbolů Vánoc právě kapr?

/49. OTÁZKA/ Přestože se trendy ve vánočním stravování mění, na štědrovečerní tabuli většiny domácností se přece jen objeví kapr se salátem. Otázkou, proč se typickým vánočním pokrmem a tudíž jedním ze symbolů prosincových svátků stala právě tato ryba, se zabývá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Technici odstraňují na mnoha místech následky silného větru a sněžení.

Štědrý den bez proudu, stovky jihočeských domácností se potýkaly s výpadky

Uvařit v klidu štědrovečerní večeři nebo si jen tak hovět u pohádek bylo ve stovkách domácností na jihu Čech složitější než kdy jindy. Kvůli rozmarům počasí jim nešel proud. Podle bilance bylo v neděli v poledne bez elektřiny na jihu Čech zhruba 900 odběratelů. Kolem 16. hodiny jich už zbývala necelá stovka a do večera by se mělo svítít, vařit a topit všude.

Některé potraviny, které si na Vánoce dopřáváme, mohou naše mazlíčky ohrozit i na životě

Vánoční dobroty mohou psy i zabít. Existuje ale trik, jak jim mlsání dopřát

Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté.  Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví. 

Lyžování v italských Dolomitech. Ilustrační snímek

Zimní dovolenou v cizině ještě lze sehnat. Ale daleko od sjezdovky a bez slevy

Čas mezi Štědrým dnem a Novým rokem je stále ještě možné strávit na dovolené v zahraničí, nejlépe na zasněžených svazích Alp. I na poslední chvíli jsou dostupné pobyty v nejznámějších evropských lyžařských střediscích. Podle odborníků je ale nutné počítat s menším pohodlím a není možné očekávat slevu při vyprodávání posledních míst.

Pietní setkání politiků z Prahy 11 k uctění obětí útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Situace v Praze 11: Na Jižním Městě rozhádala lidi i pieta za oběti střelby

Hroty napětí, které je delší dobu cítit mezi místními politiky na Jižním Městě (přesněji v městské části Praha 11, zahrnující Chodov a Háje), nezlomily ani neotupily ani adventní čas s blížícím se Štědrým dnem, ani stín tragédie spojené se střelbou ve čtvrtek 21. prosince, kdy po zuby ozbrojený útočník z řad studentů v jedné z budov Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pálil kolem sebe s cílem zabít co nejvíce lidí. Naznačuje to alespoň informace radnice ze soboty 23. prosince, kdy se místní politici sešli na pietním shromáždění. A také následné ohlasy.

Zasněžený Vyškov, fotografie z třiadvacátého prosince.

Podívejte se na zasněžený Vyškov. Přes svátky bude oteplení

/FOTOGALERIE/ Pohled na zasněžený Vyškov v sobotu zaujal mnohé obyvatele města. Připomněl jim to, co si představují pod bílými Vánocemi. Na následující dny však meteorologové na Vyškovsku i na celé jižní Moravě očekávají rostoucí teploty a dešťové přeháňky.

Živý betlém v Písku.

Živý betlém v Písku připomněl příběh narození Ježíše Krista

/VIDEO/ Ani vyloženě nepřátelské počasí v sobotu 23. prosince neodradilo lidi od cesty na Bakaláře k děkanskému kostelu v Písku. Byl tady totiž k vidění živý betlém se vším, co k němu patří – s příběhem o narození Ježíše Krista, s živými zvířaty, vystoupením trubačů a rozdáváním betlémského světla.

Ilustrační foto.

Víte, že …? Než se pustíte do smažení štědrovečerního kapra

Štědrý den je tady. A k němu pro většinu domácností patří i štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, po kterém následuje rozbalování dárků. Než se tak stane, není od věci si připomenout několik rad a doporučení odborníků, které se týkají ekologického a současně i ekonomického chování.

Ilustrační foto.

V Libereckém kraji přibývají výpadky elektřiny, na vině je těžký sníh

Silný sobotní spad sněhu začíná rychle odtávat. Stále těžší sníh láme větve. Přes noc ze soboty na Štědrý den rázně přibylo poruch na vedení elektrické energie v Libereckém kraji. Problémy hlásí energetici třeba v částech Frýdštejna, Jenišovic, Sychrova, vysokého nad Jizerou nebo Semil.

V pondělí odpoledne hladina Lipna stále stoupala, snímek z Frymburku.

Vltava v Krumlově klesla. Zato hladina Lipna dál stoupá o centimetr za hodinu

I na Štědrý den se Českým Krumlovem valilo necelých sto kubíků vody za vteřinu. A už třetí den hladina vody osciluje kolem 1. povodňového stupně. Vodohospodáři z Povodí Vltavy dál drží odtok z Lipna na 40 kubících. Přítok do Lipna zatím neslábne, hladina už sahá k 725 m n. m. Je už v povodňovém čili ochranném pásmu, 10 cm nad hladinou běžného zásobního prostoru.