Kreativ

ŠTÍTEK: Tři oříšky pro Popelku

Ilustrační foto

Hřebčíny si prohlédlo více než tisíc lidí

Kladruby nad Labem – Více než tisícovka lidí si tento týden prohlédla hřebčíny v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech na Chrudimsku. Lidé využili mimořádných prohlídek, které se konají o vánočních svátcích.

Ilustrační foto

Vojáci v misích trávili Vánoce sledováním pohádek i hraním šipek

Praha - Čeští vojáci v zahraničních misích trávili Vánoce sledováním pohádek, zpíváním koled, hraním šipek i u bramborového salátu nebo buchet. V Iráku si sehnali od místních i vánoční stromeček. Na svých webových stránkách to uvedla armáda. Vánoce v zahraničí strávilo kolem 400 českých vojáků.

Čapkovci na Roštejně. V nové pohádce Pravý rytíř si zahrálo osm třešťských divadelníků. Na fotografii s hercem Jaromírem Hanzlíkem.

Na Štědrý den si nejvíc diváků vybralo pohádku Pravý rytíř

Praha - Nejvíc diváků přilákala na Štědrý den k obrazovkám stejně jako loni premiérová pohádka České televize. Příběh Pravý rytíř si vybralo v průměru 2,7 milionu lidí ve věku od 15 let, měl tak víc než 64procentní podíl na sledovanosti. Sdělila to mluvčí ČT Alžběta Plívová. Česká televize měla nejvyšší večerní i celodenní sledovanost, vyplývá z informací serveru Mediaguru.cz.

Hodiny odbily sedmou hodinu večer a Dominikánské náměstí v Brně se otřáslo výbuchy. Lidé se ale nebáli, nad hlavami se jim totiž rozzářila barevná světla ohňostroje, který oznamoval, že vánoční trhy v centru města v pátek skončily.

Pětiminutový ohňostroj slavnostně ukončil vánoční trhy. A oslavil nový rok 2017

Brno – Hodiny odbily sedmou hodinu večer a Dominikánské náměstí v Brně se otřáslo výbuchy. Lidé se ale nebáli, nad hlavami se jim totiž rozzářila barevná světla ohňostroje, který oznamoval, že vánoční trhy v centru města v pátek skončily. „I když show trvala jen pět minut, stálo za to si na ní počkat. Každý rok je to krásné," zhodnotila Jana Koutecká, která ohňostroj před Vánoci sledovala už podesáté.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Na pohádky se o Vánocích dívá 83 procent Čechů

Praha - Na pohádky se během Vánoc dívá v televizi 83 procent Čechů. Třetina lidí kvůli návštěvám ale televizní program nestíhá. Vyplývá to z průzkumu agentury ipsos pro O2. Zážitek ze sledování pohádek až 95 procentům diváků kazí reklamní přestávky. Kolem 70 procent lidí by chtělo sledovat program v televizi bez reklam nejen o Vánocích.

Kouzelný prsten Arabely, létající křídla ševce, který dobýval princeznu Jasněnku. Rekvizity a kostýmy ze známých českých pohádek vystavuje nákupní centrum Olympia.

Snový svět pohádek? S Večernicí i Popelkou

Brno /FOTOGALERIE/ – Kouzelný prsten Arabely, létající křídla ševce, který dobýval princeznu Jasněnku. Rekvizity a kostýmy ze známých českých pohádek vystavuje nákupní centrum Olympia. Těšit se návštěvníci mohou na Tři oříšky pro Popelku, Prince a Večernici i na Pyšnou princeznu.

V Počátkách otevřelo Muzeum Popelka.

Muzeum Popelka připomíná slavnou pohádku

Počátky – Jedné slavné filmové pohádce vzdává hold muzeum, které je od první červencové soboty přístupné v Počátkách. Nese název Muzeum Popelka a každému musí být hned jasné, že onou pohádkou je slavný film Tři oříšky pro Popelku z první poloviny sedmdesátých let minulého století.

Ilustrační foto.

Z pohádky do pohádky

I jako dospělí pořád milujeme pohádky a rádi se na ně podíváme nebo si je přečteme. Tak proč je nenavštívit osobně? A nejlépe i se svými ratolestmi.

Inna Davidenko na zámku v Trmicích.

Novoroční pozdravy od Inny a Vladimíra potěšily Trmice

Trmice - Na prahu roku 2016, ve čtvrtek 8. ledna zavítali Inna Davidenko a Vladimir Gončarov na zámek v Trmicích, aby své příznivce potěšili programem, který sice trochu ještě připomínal repertoárem Vánoce, ale byl komponován tak, že to byly dle slov interpretů jejich nejoblíbenější a srdci nejbližší skladby a písně.

Nejsledovanějším televizním pořadem na Štědrý den byla stejně jako loni premiérová pohádka České televize.

Nejvíce diváků přilákala na Štědrý den pohádka Korunní princ

Praha - Nejsledovanějším televizním pořadem na Štědrý den byla stejně jako loni premiérová pohádka České televize. S průměrem 2,19 milionu diváků ve věku od 15 let získala pohádka Korunní princ 54procentní podíl na sledovanosti. Celodenní i večerní sledovanost měla nejvyšší Česká televize. Vyplývá to z informací na serveru Mediaguru.cz.

Ilustrační foto.

Vánoce herců Slováckého divadla

Uherské Hradiště - Nejkrásnější svátky v roce klepou na dveře. Cukroví je upečeno, stromeček připravený, dárky zabalené. Herci Slováckého divadla nám prozradili, jak budou trávit Štědrý večer a jaké tradice dodržují.

Šárka Charvátová (vlevo nahoře) se svými svěřenkyněmi

Šárka Charvátová prozradila: Nechala jsem nákup dárků na poslední chvíli

Kutná Hora – Jsou před námi vánoční svátky, období, na které se těší snad každý. Výjimkou není ani trenérka kutnohorských florbalových žákyň, Šárka Charvátová, která působí u dívčího týmu druhým rokem a v současné době navíc sama začíná hrát v klubu Florbalová akademie Mladá Boleslav.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Popelka se v Německu promítá s doprovodem živého orchestru

Berlín – Filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku je neodmyslitelnou součástí německých Vánoc. Letos se ale její fanoušci dočkají nového zpracování – ve čtyřech městech se bude promítat s živým doprovodem symfonického orchestru. Premiérové představení se uskuteční dnes ve Stuttgartu.

Adventní koncert ve Skryjích

Adventní koncert ve Skryjích

Skryje - Při svitu desítek svíček odehrála v kostele svatého Archanděla Michaela ve Skryjích adventní koncert kapela Trihobiti.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Do českých kin přichází digitálně restaurovaná Vorlíčkova Popelka

Praha – Do českých kin dnes vstupuje digitálně restaurovaná pohádka Tři oříšky pro Popelku. Film restaurovaný z originálního negativu měl v pondělí premiéru v Oslu. V Norsku film také patří k symbolům Vánoc a jeho digitalizaci umožnil příspěvek z takzvaných norských fondů. „V tuhle chvíli již film mají kinosály po celé České republice. Kinaři si ho objednali přesto, že film plno lidí má na DVD a každý rok ho mohou sledovat v televizi," řekl ředitel Národního filmového archivu (NFA) Michal Bregant.

Pohádka Popelka se vrací na Moritzburg.

Popelka se vrací na Moritzburg. Za půl milionu eur

Moritzburg - Jedna z nejslavnějších českých pohádek, Tři oříšky pro Popelku, se vrací na německý zámek Moritzburg. Výstava přichází po dvouleté přestávce a tentokrát se fanoušci filmu mohou zcela ponořit do Popelčina světa.

Pětašedesátiletá Milada Slavotínková slyšela z úst lékařů stejnou diagnózu jako mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott – Non-Hodgkinův lymfom.

Pacientka vzkazuje Gottovi: Neztrácejte optimismus!

Olomouc, Prostějov – Non-Hodgkinův lymfom. Cizí slova, jejichž význam ještě před pár dny znali hlavně v nemocnicích a na lékařských fakultách. Poté, co vyšlo najevo, že mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott trpí tímto onemocněním, se o diagnózu začal zajímat kde kdo. Jen málokdo však s Mistrem cítí tak, jako lidé, kteří z úst specialisty uslyšeli stejný verdikt.

Pohádka Popelka se vrací na Moritzburg.

Popelka se vrací
 na Moritzburg. 
Za půl milionu eur

Moritzburg – Jedna z nejslavnějších českých pohádek – Tři oříšky pro Popelku – se vrací na německý zámek Moritzburg. Po dvouleté přestávce tu bude od soboty 7. listopadu k vidění kompletně nově koncipovaná výstava.

Jiří Krytinář

Odešel herec Jiří Krytinář

Jablonec n. N. - Malý velký herec, poslední dobou spjatý i s Jabloneckem, zemřel v úterý 29. září na plicní embolii.

Předání klíčů zpět starostovi Janu Malému.

Pohádka je věčná, jedeme dál!

Jičín – Zazvonil zvonec a pohádky je konec! Tak většinou končí pohádkový příběh. Svůj pomyslný zvonec si v sobotu večer vyslechl i festival Jičín – město pohádky

Tereza Hrabalová.

Nová herečka Slováckého divadla: Chtěla jsem být jako Popelka

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Slovácké divadlo se od září chlubí novou hereckou tváří. Je jí absolventka brněnské konzervatoře Tereza Hrabalová, která se už představila v jedné z hlavních rolí silného příběhu Autista aneb Moje zatracené nervy!, který divadlo v premiéře uzvedlo před prázdninami na Malé scéně.

Nádherný srub na Jindřichohradecku postavil Vítězslav Jandák před jedenácti lety. K němu si pořídil i labradora Alberta.

Politik i herec si užívá života ve srubu

Černí baroni, Dým bramborové natě, Bouřlivé víno. To je jen malý výčet filmů, ve kterých si zahrál herec a dnes už i politik Vítězslav Jandák. Pamatujete si třeba na jeho roli mladičkého pobočníka prince v legendární pohádce Tři oříšky pro Popelku? Herectví se už sice nevěnuje, kouzlo osobnosti, kterým se někteří umělci pyšní, ale v sobě rozhodně nezapře. Poutavě vypráví, nebojí se říct, co si skutečně myslí a posluchače dokáže rozesmát. Strávili jsme s ním odpoledne v jeho srubu na Jindřichohradecku, nedaleko Chlumu u Třeboně.

Nádherný srub na Jindřichohradecku postavil Vítězslav Jandák před jedenácti lety. K němu si pořídil i labradora Alberta.

Politik i herec si užívá života ve srubu

Chlum u Třeboně - Černí baroni, Dým bramborové natě, Bouřlivé víno. To je jen malý výčet filmů, ve kterých si zahrál herec a dnes už i politik Vítězslav Jandák. Pamatujete si třeba na jeho roli mladičkého pobočníka prince v legendární pohádce Tři oříšky pro Popelku? Herectví se už sice nevěnuje, kouzlo osobnosti, kterým se někteří umělci pyšní, ale v sobě rozhodně nezapře. Poutavě vypráví, nebojí se říct, co si skutečně myslí a posluchače dokáže rozesmát. Strávili jsme s ním odpoledne v jeho srubu na Jindřichohradecku, nedaleko Chlumu u Třeboně.

V muzeu ve Vysoké Lhotě uvidí návštěvníci třeba sedlo z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

K vidění je i sedlo ze slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku

Vysoká Lhota /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Kočáry, ať už historické, tak jejich věrné repliky, nepřeberné množství koňských sedel a postrojů, ale i samotní koně, kteří hráli v mnoha známých pohádkách či filmech. To vše je k vidění v muzeu na zámečku Vysoká Lhota nedaleko Čerčan.

V muzeu ve Vysoké Lhotě uvidí návštěvníci třeba sedlo z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

K vidění je i sedlo ze slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku

Vysoká Lhota – Kočáry, ať už historické, tak jejich věrné repliky, nepřeberné množství koňských sedel a postrojů, ale i samotní koně, kteří hráli v mnoha známých pohádkách či filmech. To vše je k vidění v muzeu na zámečku Vysoká Lhota nedaleko Čerčan.

Klavírní virtuóz Vladimír Župan v hradecké školce pro děti s logopedickým a sluchovým hendikepem.

Umělec Župan přenesl děti ze školky do světa pohádek

Hradec Králové - Hudbymilovné královéhradecké veřejnosti je dobře známa osobnost klavírního virtuóza, profesora Vladimíra Župana. Je znám jako vynikající interpret i úspěšný učitel mladých klavíristů. Málokdo ovšem ví o jeho mimořádných a bohulibých humanitárních aktivitách. Profesor chce pomáhat – a nejen svou hudbou.

Ilustrační foto

Filmové plakáty visí ve Světozoru a také v kině Bio Oko

Praha - Až do konce srpna potrvá v pražských kinech Světozor a Bio Oko výstava představující šest desítek plakátů k významným filmům poválečné československé kinematografie. Tedy od Benešových dekretů znárodňujících kinematografii v roce 1945 až do listopadu 1989, který ukončil státní filmový monopol.

Když sníh odletuje od kopyt a padají branky

Když sníh odletuje od kopyt a padají branky

Špindlerův Mlýn - Když se někde v hospůdce nadhodí otázka spojení koně a sněhu, asi většině vyvstane na mysli filmová pohádka Mrazík, nebo „akční" scéna z populárního příběhu Tři oříšky pro Popelku.

Hrad Švihov. Ilustrační foto.

Hrad v zimě je jiný než v sezoně

Švihov – Pro návštěvníky hradu Švihov, kteří by chtěli zjistit, jaká na hradě vládla atmosféra během nejkratších dní v roce, jsou určeny speciální zimní prohlídky.