Kreativ

ŠTÍTEK: Tři oříšky pro Popelku

Vánoční strom na náměstí Svobody v Brně - ilustrační foto.

Vrazi půjdou po Jessii mezi stánky s vánočním punčem

Brno /INFOGRAFIKA/ - Usrkávat punč pod vánočním stromem, zatímco za zády pofrkává Jurášek a z větví houká Rozárka? Vánoce s Popelkou letos nemusí Brňané trávit jen doma v obýváku. Filmovou projekci nabídne i zimní kino na náměstí Svobody. Je to největší novinka Brněnských Vánoc 2013.

Norská pohádka Cesta za Vánoční hvězdou se točila v Česku.

Pomocníky Otce Vánoc v norské pohádce oblékli do uniforem ze Švejka

Praha /DVOJROZHOVOR/ - Cesta za Vánoční hvězdou je výpravnou norskou pohádkou, která osloví malé i velké diváky svým poutavým, dobrodružným příběhem odehrávajícím se v čase předvánočním, ale také úchvatnou krajinou a kouzelnými lokacemi. Většina z nich se natáčela v České republice, koprodukční společností se stala Sirena Film a na části výroby se také podílelo Barrandov Studio.

Slavná pohádka Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku je symbolem českých Vánoc

Tři oříšky pro Popelku slaví čtyřicetiny a vracejí se jako výstava

Praha /INFOGRAFIKA/ - Kurátorka výstavy na saském zámku Moritzburg, kde se pohádka před čtyřiceti lety natáčela a kde v sobotu otvírají k populárnímu filmu výstavu, zdůraznila, že Tři oříšky pro Popelku jsou v Česku i v Německu fenomén a jejich obliba neklesá ani 40 let po prvním uvedení. „V Česku dostal film cenu pro nejoblíbenější filmovou pohádku 20. století. V Německu taková cena není, ale kdyby byla, podle mě by ji získal zrovna tak," řekla Margitta Hensel.

Režisér Václav Vorlíček a kastelán Švihova Lukáš Bojčuk

Švihov vzpomene na Popelku

Švihov – Slavné pohádce Tři oříšky pro Popelku je letos čtyřicet let. Její část se natáčela i na hradě Švihov a v jeho blízkosti, a proto si na hradě letos pohádku připomenou hned několika velkými akcemi.

Okresní přebor v Dobrušce zabodoval

Filmový smích se ohlédne přes rameno

Tradiční seminář spojený s promítáním řady zajímavých snímků letos slaví jubileum. Připravena je tak řada překvapení. Třešničkou se stane návštěva Rychnova Vojtěchem Jasným.

Skalní divadlo hraje Tři oříšky pro Popelku.

Skalní divadlo hraje Tři oříšky pro Popelku

Skalní divadlo pod širým nebem „Felsenbühne Rathen" v samém srdci Saského Švýcarska pod skalním mostem Bastei je pozoruhodné již samo o sobě. Nyní jeho činoherní i muzikálový ansámbl nastudoval nový muzikál na motivy česko-německé koprodukční filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Skalní divadlo hraje Tři oříšky pro Popelku.

Skalní divadlo hraje Tři oříšky pro Popelku

Skalní divadlo pod širým nebem „Felsenbühne Rathen" v samém srdci Saského Švýcarska pod skalním mostem Bastei je pozoruhodné již samo o sobě. Nyní jeho činoherní i muzikálový ansámbl nastudoval nový muzikál na motivy česko-německé koprodukční filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Theodor Pištěk se podepisuje fanouškům

Theodor Pištěk aneb Ten, který kostýmy na herce nevěší

Karlovy Vary - „My herci dělíme kostýmy na ty špatné, co překážejí a staví se mezi herce a roli. Jejichž autoři mají herce vlastně jen jako věšák. Pak ty dobré, které sednou. A to jsou ty, co celý život navrhuje Theodor Pištěk," řekl večer trefně Marek Eben v karlovarském divadle, kde diváci přivítali velkým aplausem dalšího držitele Křišťálového glóbu za mimořádný přínos světovému filmu.

Zámek Moritzburg

TIP: Mašinkový výlet za Popelkou 
a Vinnetouem

Německo – Možná si říkáte, že už jsem se z té velké vody asi pomátl. Mašinkou na výlet za Popelkou a ještě Vinnetouem. Jak to asi jde dohromady? A víte, že docela dobře? Kdo už máte velké vody plné zuby, pojeďte na výlet. Přijdete na jiné myšlenky.

Školní akce ZŠ Dukelská Benešov.

Akce v závěru školního roku v ZŠ Dukelská Benešov

Benešov - Každý měsíc na naší škole je nabitý mnoha aktivitami, jež nám zpestřují pobyt ve škole. O těch se může veřejnost dočíst na webových stránkách školy  nebo i v našem školním časopisu Labyrint, který je také ke shlédnutí na školním webu.

Ilustrační foto.

CELÝ SERIÁL: Západočeské filmování

Západní Čechy - Znáte filmy, které se natáčely v západních Čechách? Tři oříšky pro Popelku, Kdyby tisíc klarinetů, Vrchní prchni… a celou řadu dalších?

Den otevřených dveří v barrandovských atelierech.

Barrandovské studio chystá pro děti pohádkový den s Popelkou

Praha – Barrandov Studio chystá na neděli 2. června pohádkový den s Popelkou. V areálu čeká na všechny návštěvníky program inspirovaný nestárnoucím filmem Tři oříšky pro Popelku, od jehož natáčení uplyne 40 let. Akce navazuje na dlouhodobou snahu společnosti otevírat malým i velkým zájemcům o filmové zákulisí historii vzniku nejvýraznějších titulů z historie.

Den otevřených dveří v barrandovských atelierech.

Barrandovské studio chystá pro děti pohádkový den s Popelkou

Praha – Barrandov Studio chystá na neděli 2. června pohádkový den s Popelkou. V areálu čeká na všechny návštěvníky program inspirovaný nestárnoucím filmem Tři oříšky pro Popelku, od jehož natáčení uplyne 40 let. Akce navazuje na dlouhodobou snahu společnosti otevírat malým i velkým zájemcům o filmové zákulisí historii vzniku nejvýraznějších titulů z historie.

Rodák z Uherského Brodu Pavel Göbl, režisér pohádky Kovář z Podlesí.

Jak říkal svatý Augustin, zlo je absencí dobra, tvrdí režisér Pavel Göbl

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Nejspíš každý z nás má svou oblíbenou starou českou pohádku, ať už je to Pyšná princezna nebo Tři oříšky pro Popelku. Do toho ovšem stále vznikají pohádky nové, které mohou přinést víc než jen další zpracování klasického boje dobra a zla. Jedna taková přichází právě teď do kin.

Ilustrační foto.

Nejsledovanějším pořadem Štědrého dne bylo Dvanáct měsíčků

Praha - Nejsledovanějším pořadem Štědrého dne byla pohádka Dvanáct měsíčků. Na ČT1 premiéru filmu režiséra Karla Janáka v hlavním vysílacím čase od 19:00 sledovalo 2,36 milionu diváků, tedy 60 procent všech dospělých u televize. Informovala o tom Česká televize.

Režisér Petr Strach.

Rovnat se klasikům? To je jako závod s Boltem

Praha – Dobré konce. Ty potřebujeme o Vánocích asi víc než kdykoli jindy. Pohádky,   alespoň ty české,  je přinášejí. Dvě z nich –  Anděla Páně a nově i Šťastného smolaře – natočil pro sváteční diváky Jiří Strach.

Vánoční koncert ve staropackém kostele.

OBRAZEM: Pohoda a klid v srdcích

Stará Paka - V chrámu sv. Vavřince  se v pondělí uskutečnil předvánoční koncert. Program zahájila starostka Věra Hlostová.

Svatomartinské víno - ilustrační foto.

Víkend myslí na milovníky mladých vín i děti

Vyškovsko – Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. To budou asi nejčastější slovní spojení používaná lidmi o následujícím víkendu nejen na Vyškovsku. Pořadatelé jízd svatého Huberta ze Slavkova u Brna a Bučovic si navíc přejí, aby se do povědomí lidí dostala i právě setkání k ukončení jezdecké sezony. Programy proto připravili bohaté.

Na výstavu před třemi lety dorazil i filmový princ z Popelky – Pavel Trávníček.

„Popelka“ slaví 40 let. Německo chystá oslavy

Moritzburg – Od natočení jedné z nejslavnějších českých pohádek Tři oříšky pro Popelku uplyne 
přesně 40 let. Němci, kteří pohádku milují, chystají u této příležitosti opět oslavy.

Známý hudebník Felix Slováček vystupuje v pořadu Host na Soláni v Informačním centru Zvonice na Soláni; Karolinka, Soláň, sobota 13. října 2012.

Do Zvonice zavítal Felix Slováček

Soláň – Přední český klarinetista, saxofonista, skladatel a dirigent Felix Slováček vystoupil v sobotu odpoledne v Informačním centru Zvonice na Soláni. Jeho koncert si nenechala ujít stovka návštěvníků.

Pochod povede po místech, kde se natáčela slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku

Pochod povede po místech, kde vznikala slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku

  Švihov – Na sobotu 6. října jsou do Švihova u Klatov zváni všichni příznivci pohádky Tři oříšky pro Popelku. Uskuteční se tam totiž první ročník podzimního turistického pochodu s názvem Po stopách Tří oříšků pro Popelku. Ten přichystaly Ochotnický spolek Buřina Příchovice, Správa hradu Švihov a město Švihov.

Výstava Tři střevíčky pro Popelku v H. Týně.

Turisty lákala hlavně Popelka

Domažlicko - Do Muzea Chodska v Domažlicích letos zavítalo o tisíc lidí měně než vloni, horšovskotýnský zámek naopak díky unikátní výstavě přivítal o sedm tisíc návštěvníků více.

Skvělé osvěžení v letních vedrech čekalo v sobotu na návštěvníky v hulínském Letním kině. Děti si nejvíce užily dovádění v hasičské pěně.

V Hulíně oslavili letní Vánoce

Hulín - Recesistickou akci připravili na sobotní večer v hulínském Letním kině. Netradičně k tomuto období se tam konaly Vánoce a oslavy s nimi spojené. „Je to společná akce Kulturního klubu Hulín a místního sdružení Jiná kultura.

Sál plný originálních kostýmů a dalších rekvizit z oblíbené česko­-německé filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku v roce 2012 hlavním lákadlem sezony ve Státním hradu a zámku Horšovský Týn.

Zámek v Horšovském Týně zaplnily šaty pohádkové Popelky

Bohatá garderoba pohádkové Popelky se usídlila v Erbovním sále Státního hradu a zámku v Horšovském Týně na Domažlicku. Ten totiž jako výjimečné lákadlo na letošní sezonu hostí unikátní výstavu kostýmů a rekvizit z oblíbeného filmu Tři oříšky pro Popelku z roku 1973.

Výstava Tři střevíčky pro Popelku v H. Týně.

Zámek vystavuje jedinečné kostýmy z Tří oříšků pro Popelku

Horšovský Týn – Bohatá garderoba princezny Popelky se usídlila v Erbovním sále Státního hradu a zámku v Horšovském Týně. Ten totiž jako výjimečné lákadlo na letošní sezonu hostí unikátní výstavu kostýmů a rekvizit z oblíbeného filmu Tři oříšky pro Popelku z roku 1973.