Kreativ

ŠTÍTEK: student

Dětská univerzita slaví 10 let. Na Technické univerzitě v Liberci vznikla jako první v České republice. První absolventi už studují i technické obory na zdejší univerzitě.

Dětská univerzita v Liberci slaví 10 let. Vychovala stovky budoucích techniků

S aplikovanou chemií se student technologie na sklářské průmyslovce v Železném Brodě setkal poprvé jako sedmák na Dětské univerzitě v Liberci. Teď z ní bude maturovat. „Obor jsem si vybral náhodou, připadalo mi to zajímavé. Také jsem se chtěl nějak lišit, protože všichni se hrnuli na počítače a robotiku,“ přiblížil student, který se chystá pokračovat ve studiu chemie i na vysoké škole.

Příbramská kapel Blue Vibes.

Láz ovládne rock i divadlo

Několik hudebních skupin různých hudebních žánrů a divadelní soubor vystoupí večer ve společenském sále v Lázu. Všechny účinkující spojuje fakt, že jsou učitelé, studenti nebo absolventi Základní umělecké školy Antonína Dvořáka z Příbrami. 

Univerzita Karlova slaví 668. výročí založení.

Univerzita Kellnerova. Akademická obec zuří kvůli smlouvě s Home Creditem

Na začátku akademického roku studenti Univerzity Karlovy řeší místo přednášek a testů spíše petice a veřejné sbírky. Velký poprask vyvolala informace, že hlavním partnerem nejstarší vysoké školy v Česku se stala nebankovní společnost Home Credit ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Firma po pár dnech silné kritiky ze smlouvy raději sama odstoupila.

Soutěž Jihočeská sestřička míří do Tábora.

Soutěž Jihočeská sestřička míří do Tábora

Pátý ročník soutěže Jihočeská sestřička, kterou organizují Jihočeské nemocnice ve spolupráci s Jihočeským krajem míří do Tábora. Záštitu nad touto akcí převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Dárci kostní dřeně. Střední zdravotnická škola

Studenti trhli rekord! Do registru dárců kostní dřeně se jich zapsalo 27

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Přímo husarský kousek se povedl při náboru dárců kostní dřeně. Ten se odehrál na půdě Střední zdravotnické školy v Mladé Boleslavi a to v úterý 8. října. Místní studenti, budoucí zaměstnanci na pečovatelských pozicích, tady dostali přednášku přímo od Registru dárců kostní dřeně.

Gymnazisté i tanečníci jeli do Portugalska

Gymnazisté s tanečníky vyrazili do Portugalska

Hustopečští gymnazisté s tanečníky z TS Danceversity vyrazili čtvrtý zářijový týden do krásného Aveira za portugalskými studenty v projektu Do světa. Z gymnázia se výjezdu zúčastnilo celkem patnáct mladých lidí s učitelkou Věrou Komoňovou, autorkou projektu. Dalšími účastníky byli tanečníci z TS Danceversity Hustopeče a někteří rodiče. 

Z vernisáže výstavy výtvarných prací studentů gymnázia v Galerii Via v Kolíně.

Studenti gymnázia představili své výtvarné práce

/FOTOGALERIE/ Galerie Via v kolínské ulici Karolíny Světlé byla dlouho zavřená, ve středu 9. října odpoledne otevřela své prostory studentům kolínského gymnázia, kteří zde předvedli své výtvarné práce. „Je to průřez výtvarných děl od poslední výstavy, tedy od roku 2011. Na naší škole výtvarnou výchovu vyučujeme jen první dva roky, ale máme ještě dva zájmové kroužky,“ prozradil Roman Plachý, který právě tento obor na gymnáziu vyučuje a kroužky vede.

Ilustrační foto.

Učni v Haagu servírovali guláš, švestky ve slanině i závin

Znojmo, Haag - Žáci gastronomických oborů ze znojemské Přímky mají ve světě dobré jméno. Proto si je opakovaně žádají také na různých ambasádách po celé Evropě. Tentokrát padl los na tři studenty oboru Kuchař-číšník. Martin Kostrej, Vladimír Krontorád a Milan Železný se pod vedením učitele odborného výcviku pana Bc. Martina Bendy zúčastnili zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu.

Protidrogový vlak na nádraží v Čáslavi.

Protidrogový vlak zastavil na čáslavském nádraží

/FOTOGALERIE/ Protidrogový vlak zastavil začátkem pracovního týdne v Čáslavi. Vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti měl jediný cíl: seznámit mladé studenty i veřejnost s tím, co jsou drogy a jaké může mít jejich užívání následky. A nejde zdaleka jen o tvrdé drogy, ale také třeba o alkohol.

Nejlepší sběrači plastových víček z OA Vlašim.

Dobří andělé přilétají také do vlašimské střední školy

Ani závěr uplynulého školního roku a výtěžek ze sběru téměř devíti metráků plastových víček neukončil snahu studentů Obchodní akademie ve Vlašimi pomoci potřebným. Sběr odpadu proto pokračuje i v současném, stále ještě začínajícím školním roce.

Příbramský Skok přes kůži

Skokem přes kůži rozšíří Cech horníků a hutníků své řady

V Příbrami se dnes odpoledne a večer budou vítat noví členové Cechu horníků a hutníků tradičním Skokem přes kůži. Průvod studentů a učitelů střední průmyslové školy projde centrem města okolo půl třetí odpoledne. Tradice skoku přes kůži vznikla roku 1766 ve Freibergu a odtud se dostala mj. i na příbramské učiliště. Nejstarší dochovaný písemný doklad zmiňující skok v Příbrami uvádí rok 1852.

Ilustrační foto

Hlavní cenou ČEZ Inovačního maratonu bude 50 tisíc korun

Dukovany – Elektrárenská společnost ČEZ spustila přihlašování na letošní Inovační maraton. Třicítka studentů se začátkem listopadu na 24 hodin stane plánovači osídlení nové planety. Podaří se jim díky neotřelým nápadům vybudovat pro lidstvo lepší domov?  

Kampus Dejvice.

Relax studentů, koncerty i výstavy. Kampus Dejvice se promění

Miliardové investice vysokých škol určené na modernizaci se týkají i Kampusu Dejvice. Změnu univerzitního areálu podpoří také hlavního města Praha, které se připojilo k „Memorandu o společném zájmu“ spolu s ČVUT, VŠCHT, Univerzitou Karlovou, Národní technickou knihovnou či radnicí šesté městské části.

Ilustrační foto

Studenti představí své podnikatelské projekty

Jihlava - Ve středu 9. října pořádá Vysoká škola polytechnická Jihlava již druhý ročník soutěže studentských podnikatelských projektů Rozjezdy VŠPJ. Akce začíná v 10 hodin jarmarkem z dob 18. až 19. století, ten se uskutenčí v prostorách školy v dobových kostýmech a s bohatým občerstvením.

Vizualizace budoucí podoby odpočinkové zóny v kampusu českobudějovické VŠTE. Vizualizace: VŠTE

V kampusu VŠTE vzniká odpočinková zóna. Dokončena bude ještě letos

Po studentském klubu a víceúčelovém hřišti se posluchači českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) dočkají i rozlehlé venkovní odpočinkové zóny. Ta vzniká na ploše 2 500 metrů čtverečných mezi budovami D a E, kde nahradí nevzhlednou plochu z asfaltu a betonu. Vyjde na 5,5 milionů korun a na její vznik přispěla Nadace ČEZ.

Letošní trapličtí stárci Jakub Mikuláštík s Eliška Mikulková.

Stárkou na hodech v Traplicích se stala Hradišťanka Eliška Mikulková

Jako dlouhá, červená nit, táhnou se 68 let dějinami Traplic slovácké hody s právem. O prvním říjnovém víkendu jim ale kraloval pouze jeden stárkovský pár. Dvaadvacetiletý Jakub Mikuláštík, student Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který měl po svém boku svoji milovanou Hradišťanku, Elišku Mikulkovou, studentku Univerzity Palackého v Olomouci.  

ilustrační foto

V Hodoníně na gymnáziu hostí studenty z pěti zemí

Hodonín – Gymnázium Hodonín hostí v těchto dnech studenty pěti partnerských škol z Finska, Německa, Litvy, Chorvatska a Slovinska. „Tématem našeho projektu V zdravém těle zdravý duch je zdravý životní styl, pracovním jazykem je angličtina,“ uvedla koordinátorka a hodonínská pedagožka Veronika Benešová.

Ilustrační foto. Gruzie.

Studenti na stáži ve školách v Gruzii

Spolupráce Pardubického kraje s Gruzií už třetí rok pomáhá rozvoji v oblastech cestovního ruchu, sociálních věcí a školství. Studenti svitavského gymnázia jsou na školách u města Tbilisi.

Střední škola gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově má nově opravenou tělocvičnu.

Střední škola gastronomie a služeb opravila tělocvičnu

Od začátku dubna do konce srpna probíhala náročná rekonstrukce tělocvičny na Střední škole gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, jejímž zřizovatelem je Olomoucký kraj. Budoucí cukráři, kuchaři, číšníci a kadeřnice, kteří školu navštěvují, tak mohou sportovat v moderních prostorách, vybavených vzduchotechnikou. Tělocvičnu kromě studentů využívají také přerovské sportovní kluby.

Jakub Vrzala si šťastně odnáší právě vydražené mistrovo sako.

Karel Gott věnoval své sako do dražby zlínských studentů

"Toto sako věnuji do dražby studentskému neziskovému projektu Percipio. Jeho novému majiteli děkuji za podporu dobré věci a přeji, nechť mu přinese štěstí. S úctou, Karel Gott.“ Na hlavičkovém papíře, vyvedené úhledným rukopisem, přišlo v roce 2015 studentům Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati toto přání společně se sakem, ve kterém Karel Gott vystupoval na koncertě v Mnichově.

Jakub Jiřík, Anna Novotná a Veronika Neprašová po úspěšné prezentaci v Mladé Boleslavi.

Vlašimští studenti se v krajské soutěži neztratili

Také na Benešovsku mohou vyrůst skvělí ekonomové. Malý krůček k potvrzení toho konstatování udělali čtvrťáci z Obchodní akademie Vlašim. Jejich znalosti totiž nezapadly při krajském kole soutěže Ekotým 2019. „V Mladé Boleslavi se jí zúčastnili žáci 4.A, kteří studují zahraniční obchod a mediální komunikaci,“ potvrdil Tomáš Lichtenberg, kantor z OA Vlašim s tím, že tuto školu reprezentovali Veronika Neprašová, Anna Novotná a Jakub Jiřík.

Studenti kadaňského gymnázia si našli vztah k dějepisu i mimo školní lavice. Výsledkem je několikaleté bádání a obsáhlá publikace o zaniklé obci Přísečnice. Pokřtili ji ve čtvrtek 3. října.

Moderní dějiny? Výuce by prospělo méně biflování

Jak učit o kapitolách dějin před rokem 1989, které jsou stále živé? Učitelé dějepisu jsou omezení rozsahem hodin výuky i strukturou učebnic. Z dotazníku Deníku vyplývá, že informací načerpá mládež více od rodin a médií než ze školních lavic.

Iva Váchová.

Téma listopadu je dětem bližší než jiná období dějin

/ROZHOVOR/ Dějinám českých zemí ve druhé polovině dvacátého století a s tím také listopadové revoluci se na středních školách věnují pedagogové výrazněji než jiným obdobím. Podle Ivy Váchové (na snímku), učitelky dějepisu na Gymnáziu Tachov, je to dáno také tím, že studenti tuto část našich dějin vnímají citlivěji z vyprávění rodičů a prarodičů.  

Františka Jirousová dává dokupy statek po svém otci.

Odkaz Ivana Jirouse. Statek má v sobě daleko víc, říká básníkova dcera Františka

Už několik let se Františka Jirousová s pomocí rodiny, přátel a dobrovolníků snaží opravit statek na návsi v Prostředním Vydří. Ten kdysi pořídili její rodiče, Juliana Jirousová a básník Ivan Martin Jirous, a léta se tam konal velmi známý undergroundový festival Magorovo Vydří. Řada věcí už je sice hotová, ale práce je tam pořád ještě dost.

Františka Jirousová dává dokupy statek po svém otci.

Místo má v sobě mnohem víc než jen Jirousův odkaz, říká o statku básníkova dcera

Prostřední Vydří – Už několik let se Františka Jirousová s pomocí rodiny, přátel a dobrovolníků snaží opravit statek na návsi v Prostředním Vydří. Ten kdysi pořídili její rodiče, Juliana Jirousová a básník Ivan Martin Jirous, a léta se tam konal velmi známý undergroundový festival Magorovo Vydří. Řada věcí už je sice hotová, ale práce je tam pořád ještě dost.

Střední škola designu a módy oslavila v prostějovském divadle 100 let.

Prostějovská oděvka oslavila sto let. Takto to vypadalo

FOTOGALERIE / Městské divadlo v Prostějově zaplnili v pátek v devatenáct hodin příznivci Střední školy designu a módy a módních přehlídek. Slavilo se stoleté výročí střední školy spolu se soutěží Doteky módy. Letos v rámci jubilea nešlo o klasickou soutěž amatérských návrhářů, nýbrž o představení modelů absolventů a studentů školy.