Kreativ

ŠTÍTEK: student

Ilustrační foto

Kuřákům u škol hrozí pokuta až několik tisíc

Z chodníku u zahradnické a technické školy v Litomyšli zmizeli pokuřující studenti. Může za to nová vyhláška města, která zakázala kouření včetně elektronických cigaret v okolí základních škol T. G. Masaryka a U Školek a u zahradnické školy i před školní jídelnou Eurest.

Pietní vzpomínkové místo na Karla Gotta je ve Velešíně u věže na náměstí.

Obyvatelé regionu mohou za Karla Gotta zapálit svíčku ve Velešíně

Vzpomínkové pietní místo na zesnulého Karla Gotta, kam lidé mohou chodit zapalovat svíčky, vzniklo na velešínském náměstí u bývalého kostela sv. Filipa a Jakuba. "Vzpomeňte na jeho písničky a zapalte svíčku," zvou pracovníci KIC Velešín. "A kdo chce, může i zazpívat…určitě by ho to potěšilo."

ilustrační foto

Rokycanští studenti v Trnavě

Přátelství ustálo rozdělení státu. Část rokycanských gymnazistů v doprovodu učitelů se opět rozjela za svými kolegy do Gymnázia v Trnavě.

Protesty v Hongkongu provázejí střety s policií

Tisíce lidí znovu vyšly do ulic Hongkongu. Chtějí odpovědnost policie

Tisíce lidí dnes znovu vyšly do ulic Hongkongu a žádají, aby policie přijala odpovědnost za postřelení osmnáctiletého studenta. Mladík, který byl v úterý zasažen ostrým nábojem do hrudníku, byl dnes obviněn z napadení policisty a výtržnictví a hrozí mu až desetiletý trest vězení. Hongkongská vláda zároveň zvažuje zákaz nošení masek zakrývajících obličej a zákaz nočního vycházení.

Zpěvák Karel Gott.

Podpis? Karel Gott nás neodbyl ani u oběda. Vrchní nestíhal trhat účtenky

V roce 1972, kdy o víkendu nebyla otevřena studentská menza, jsme byli jako studenti na obědě v hotelu Grand v Jihlavě. Seděli jsme u okna a viděli jsme, jak zastavil u chodníku žlutý Fiat 850 sport a osoby, které z něj vystupovaly, nám byly velice známé. Karel Gott, Ladislav a Jiří Štajdlové a Felix Slováček přijeli na soutěž Mladý talent a usedli k obědu hned vedle našeho stolu.

Demonstrace v Hongkongu

Postřelený hongkongský student bude obviněn z napadení policisty

Osmnáctiletý hongkongský student, který byl při úterních demonstracích zasažen ostrou policejní palbou do hrudníku, byl obviněn z napadení policisty a výtržnictví. Podle agentury AP to dnes oznámila hongkongská policie s tím, že mladík policistu při potyčce udeřil kovovou tyčí. Za výtržnictví hrozí obviněnému až desetiletý trest vězení.

Studenti Střední zdravotnické školy Hranice vyhráli Den Evropy 2019.

Studenti SZŠ Hranice jeli za vítězství do Berlína

Téměř každoročně se studenti Střední zdravotnické školy Hranice zúčastňují v Olomouci akce s názvem Den Evropy. V letošním květnu se třída záchranářů 2. ročníku rozhodla zúčastnit této akce s představením státu Slovensko.

Ilustrační foto.

Tip na čtvrtek 3. října: Dechový kvartet rozezní kostel

Kostel sv. Jakuba, jenž se nachází u místeckého náměstí Svobody, bude ve čtvrtek 3. října patřit chrámovému koncertu, v rámci kterého dechové uskupení Arundo Ensemble zahraje od 18 hodin posluchačům Goldbergovy variace. Dílo napsal Johann Sebastian Bach v poslední části svého působení v Lipsku. Vstupné vyjde na 150 korun. Senioři, studenti a zdravotně postižení zaplatí stokorunu.

Demonstrace v Hongkongu 2. října 2019, den poté, co při protestech zranil policista ostrou palbou do hrudníku mladíka

Protest proti policejní brutalitě. V Hongkongu demonstrovaly tisíce lidí

V ulicích Hongkongu se dnes spontánně sešly tisíce lidí, aby vyjádřily své rozhořčení nad včerejším zásahem policie proti studentovi, kterého policista zranil ostrou palbou do hrudníku. Stovky demonstrantů dnes také protestovaly před školou, kde osmnáctiletý mladík studoval. Hongkong v úterý zažil jeden z nejnásilnějších a nejchaotičtějších dnů. Po protestech svolaných u příležitosti 70. výročí vzniku komunistické Číny muselo být hospitalizováno přes 100 lidí a 269 jich bylo zatčeno, napsala dnes AFP.

V Lednici představí inspirativní saláty

Tip Deníku na středu 2. října: Ochutnají saláty a vyberou vítěze

Lednice - Nové recepty a překvapivé chutě zeleninových salátů připravili pro zájemce studenti Zemědělské a zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. Jejich výstavu s ochutnávkou a soutěží o ten nejlepší z nich si mohou lidé vychutnat ve středu od půl jedné odpoledne.

Slavnostní imatrikulace v koncertní síni Trojice.

Slavnostní imatrikulace v koncertní síni Trojice v Písku

Základní umělecká škola Otakara Ševčíka v Písku připravila na úterý 1. října dopoledne slavnostní imatrikulaci studentů a studentek Akademie umění a kultury Písek, vzdělávání III. věku, která se konala v koncertní síni Trojice. Nový ročník dvouletého studia absolvuje 122 přijatých zájemců.

Přes bariéry s policií. Archivní foto z Kladenska.

Charitativní projekt policie pomáhá zraněnému motorkáři

Motivovat ke sportování a pomoci handicapovaným. To je cílem sportovně charitativního projektu Přes bariéry s policií. Ten pokračuje i na Benešovsku. „Projekt cílí na studenty maturitních ročníků. Za dobu jeho trvání se do něj zapojila většina středních škol,“ potvrdila Eva Stulíková, mluvčí Policie ČR v Benešově.

Vítěz v kategorii základních škol Jiří Vymětal

Hledá se nejlepší ředitel školy, zkuste ho nominovat

Už dnes mohou rodiče, žáci, studenti, zřizovatelé či učitelé nominovat kandidáty do druhého ročníku ankety Ředitel roku 2019/2020. Cílem ankety je zviditelnit nedoceňovanou práci ředitelů a ředitelek základních i středních škol a vybrat z nich na základě nominací veřejnosti toho nejlepšího pro daný školní rok.

Sametová revoluce v Rakovníku.

Rakovničtí si připomenou revoluční rok 1989

Muzeum T. G. M. Rakovník a Městská knihovna Rakovník, ve spolupráci se Státním okresním archivem Rakovník, za iniciativy Jana Mudry, zvou studenty středních škol, žáky základních škol i veřejnost na výstavu věnovanou událostem roku 1989. Výstava s názvem 1989. Nezapomínáme. Připomínáme má dvě části. 

Unikátní umělecký projekt představí v Uherském Hradišti.

Uherské Hradiště bude opleteno barvami

Uherské Hradiště oživí pletené objekty od studentů z tamních uměleckých škol. Jedná se o projekt, kdy výtvarníci, ale i dobrovolní amatéři vyzdobí veřejný prostor pletením.

Ilustrační foto.

Dechový kvartet rozezní kostel

Kostel sv. Jakuba, jenž se nachází u místeckého náměstí Svobody, bude ve čtvrtek 3. října patřit chrámovému koncertu, v rámci kterého dechové uskupení Arundo Ensemble zahraje od 18 hodin posluchačům Goldbergovy variace. Dílo napsal Johann Sebastian Bach v poslední části svého působení v Lipsku. Vstupné vyjde na 150 korun. Senioři, studenti a zdravotně postižení zaplatí stokorunu.

Ze slavnostního otevření zrekonstruovaných dílen ve Střední průmyslové škole v Kutné Hoře.

Průmyslová škola otevřela moderně vybavené dílny a nová odborná pracoviště

/FOTOGALERIE/ V rámci posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky jsou velmi důležité investice do rozvoje průmyslových oborů a výchova technicky vzdělaných odborníků. Toho si je kutnohorská průmyslová škola plně vědoma a v duchu tohoto závazku se snaží neustále zlepšovat podmínky vzdělávání svých studentů.

Petr Pokorný, Českolipský deník

Komentář Petra Pokorného: Potlesk nestačí

Celý semestr věnovali studenti z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci městu na řece Ploučnici. Svým pohledům, představám, vizím, kterými by vylepšili ulice, zákoutí nebo celé čtvrti České Lípy.

Bývalý agent Státní bezpečnosti (StB) Ludvík Zifčák na snímku pořízeném 20. srpna 2019 v Ostravě.

Podnikám z donucení, tvrdí bývalý agent StB Zifčák. Stále je komunistou

Jedna z nejkontroverznějších postav sametové revoluce - bývalý agent Státní bezpečnosti (StB) Ludvík Zifčák - se 30 let od převratu stále považuje za komunistu. Přesto podniká. Tvrdí ale, že se podnikatelem stal z donucení. Po návratu z vězení, jako jeden z mála představitelů komunistického režimu byl za svou činnost odsouzen, nemohl dlouho najít práci.

Pelhřimovští nakupují šetrně.

V Pelhřimově nakupují šetrně. Dobrovolníci rozdávali látkové eko-sáčky

Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci pelhřimovského supermarketu Kaufland nakupovali ve čtvrtek šetrně. V rámci týdne pro klima totiž dobrovolníci z Fridays for future, Parents for future, Extinction Rebellion Pelhřimov a také pelhřimovští studenti rozdávali nakupujícím látkové eko-sáčky na pečivo, ovoce či zeleninu.

Třída 3.A lesnické školy, která lípu vysadila a má nad ní patronát – i s třídními maskoty ptačí slečnou káněte rudochvostého „Chillky“ a psí slečnou Lucy.

Kámen a nůžky úplně jinak aneb Proč si vážím studentů z lesárny

Přesně 30 let bydlím v řadovém domku na Logrech a stejně dlouho učím na Střední lesnické škole v Písku. Žertem a s nadsázkou někdy říkám, že školu postavili na nevhodném místě; mám to totiž do práce dost daleko, půl hodiny jedním směrem. Abych něco udělal pro své zdraví, chodím pěšky.

Na první přednášku Univerzity třetího věku, která trvala s přestávkou celé dopoledne, přišlo 80 studentek a studentů starších 50 let

Tábor zahájil Univerzitu třetího věku, studentů je 80

Pilotní ročník Univerzity třetího věku (U3V) zahájilo v pondělí 23. září v zasedacím sále na Husově náměstí město Tábor ve spolupráci s Kontaktním centrem pro seniory a Teologickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Vítěz architektonické soutěže pojede do Japonska.

Vítěz architektonické soutěže pojede do Japonska

/FOTOGALERIE/ Sídlištní prostor byl tématem pátého ročníku architektonické soutěže Cena architekta Antonína Raymonda. Autor nejlepšího návrhu revitalizace části kladenského sídliště Kročehlavy poletí do Japonska. Porota už jeho jméno zná. Návrhy jsou k vidění na venkovní výstavě.

Pokus s fotovoltaikou.

Na českoanglickém gymnáziu studenti vyráběli elektřinu

Země má 7,7 miliard obyvatel a každý den přibývá skoro 225 tisíc dalších. 940 milionů lidí dosud nemá přístup k elektřině a 80 procent veškeré vyrobené energie spotřebuje pouhá jedna pětina lidstva. Co všechno znamenají tato fakta, se v uplynulých dnech dozvěděli chlapci a děvčata z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích v průběhu interaktivní besedy Energie – budoucnost lidstva. Vedl ji Jiří Skalička z jaderné elektrárny Temelín.

Ilustrační foto.

V knihovně se stanou ze seniorů studenti univerzity

Pelhřimov – V pondělí 30. září začíná nový semestr pro virtuální univerzitu třetího věku, kterou ve spolupráci s Městskou knihovnou Pelhřimov připravila Česká zemědělská univerzita v Praze.