Kreativ

ŠTÍTEK: student

Studenti Střední školy technické z Prahy mezi nejlepšími v soutěži Machři Roku.

Studenti Střední školy technické z Prahy mezi nejlepšími v soutěži Machři Roku

V polovině září se uskutečnil projekt Machři roku. Cílem tohoto projektu, který se pořádá již od roku 2008, je popularizovat, zviditelnit a zlepšit renomé českého odborného školství a představit potenciálním zájemcům možnosti, které tato forma studia do budoucnosti nabízí. Letošní ročník Machři roku proběhl 17. září 2019, v Zítkových sadech na Palackého náměstí v Praze pod patronací Magistrátu hlavního města Prahy a záštitou starostky městské části Praha 2 Jany Černochové. Projekt podpořily také Ústecký a Středočeský kraj a Asociace krajů České republiky.

Den otevřených dveří je připraven ve čtvrtek 26. září od 16 hodin všem, kdo plánují maturitní ples.

Střelnice otevře studentům

Na čtvrtek 26. září si připravil spolkový dům Střelnice v Táboře den otevřených dveří – Maturák na Střelnici.

Studenti výtvarného oboru Základní umělecké školy Pelhřimov šili látkové sáčky.

Igelitky nechte doma, vzkazují rodiče i studenti

Pelhřimov – Nakupovat můžeme i šetrně. Zahoďme společně igelitky a začněme používat skvělé alternativy, a to látkové pytlíky a tašky. Přesně takovou osvětu budou dnes odpoledne šířit dobrovolníci před jedním z pelhřimovských supermarketů.  

Ilustrační snímek.

Vysočina platí stipendia medikům

Jihlava – Už dva a půl milionu korun věnoval Kraj Vysočina na stipendia studentům medicíny, kteří se po dokončení školy zaváží nastoupit do některé z pěti vysočinských nemocnic. Stipendium pro dalšího zájemce schválila rada kraje tento týden.  

Vedení školy v Přímětické pořídilo chytrou dotykovou tabuli Ámos.

Ukazuje suplování nebo jídelníček. Přímětická škola má novou dotykovou nástěnku

Znojmo – Dotykovou nástěnku Ámos pořídilo vedení přímětické školy ve Znojmě. „Jde o chytrou nástěnku, která přináší informace v elektronické podobě. Díky systému Ámos Vision, který integruje školní systémy jako Bakaláři nebo Škola online, mají studenti aktuální rozvrhy, suplování nebo třeba jídelníčky k dispozici na pár kliknutí,“ sdělil ředitel školy Libor Hanzal.

Každá skupina strávila na farmě čtrnáct dní, během kterých se studenti naučili například pečovat o olivovníky, starat se o hospodářská zvířata, péci pravý italský chléb, či si osvojili postup výroby olivového oleje.

Táborští zemědělci sbírali nové zkušenosti v Itálii

Potřebujete poradit s péčí o olivovníky nebo s přípravou pravého italského chleba? Neváhejte se obrátit na studenty Vyšší odborná škola a Střední zemědělská školy Tábor, kteří měli možnost se tyto, a mnohé další, dovednosti, naučit přímo v Itálii.

Nguyen vu Hoang Minh. Osmnáctiletý absolvent oboru kuchař-číšník na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře.

Láska skutečně prochází žaludkem, smál se jihočeský kuchař

Našlápnuto ke slibné kariéře má Nguyen vu Hoang Minh. Osmnáctiletý absolvent oboru kuchař-číšník na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře sbírá , úspěchy na soutěžích. I proto byl v pondělí jedním z desítky jihočeských studentů, kteří na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích převzali ocenění.

Den řemesel v Bohumíně.

V Bohumíně ve středu pořádají Den řemesel

Nový účes vám vytvoří studenti oboru kadeřník přímo na náměstí uprostřed Bohumína. Ve středu 25. září pořádá místní střední škola další ročník tradičního Dne řemesel. 

Studenti si ve spolupráci s pedagogy připravili módní kolekce do 3 kategorií.

Budoucí návrhářky z Kladna uspěly v Liberci na soutěži

Každoročně se studenti Střední školy designu a řemesel Kladno účastní celorepublikových soutěží v textilní i oděvní tvorbě. I v letošním školním roce soutěžní sezónu zahájila prestižní soutěž Oděv a textil v Liberci.

Ilustrační foto

Slib studentů vojenské školy

Město Moravská Třebová se připravuje na tradiční slavnost střední vojenské školy. Nenechte si ujít malou vojenskou přehlídku.

Ilustrační foto. VŠTE

Do prvních ročníků VŠTE se zapsalo 1150 studentů

Studentům českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické začal v úterý nový akademický rok. Do prvních ročníků nastupuje 1 150 nováčků. Celkem VŠTE navštěvuje zhruba 4 tisíce studentů.

Návrhy studentů.

Česká Lípa dává prostor budoucím architektům. Studenti přinesli odvážné vize

Jak by mohla vypadat Česká Lípa očima studentů architektury se mohla přesvědčit českolipská veřejnost. V rámci unikátní spolupráce mezi městem na Ploučnici a Fakultou umění a architektury Technické univerzity v Liberci zpracovali studenti své představy, nápady a vize na nejrůznější architektonická či urbanistická témata České Lípy.

Adaptační kurz žáků z Janských Lázní

Adaptační kurz studentů z Janských Lázní

/FOTO/ V prvním zářijovém týdnu měli možnost žáci prvních ročníků Obchodní akademie, odborné školy a praktické školy Olgy Havlové v Janských Lázních a poprvé žáci nového učebního oboru provozní služby prožít trochu netradičně.

V pondělí se na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích uskutečnilo ocenění talentovaných jihočeských studentů.

Na kraji poděkovali talentovaným Jihočechům

Jednomu jde geologie, druhý zase sbírá úspěchy v kuchařských soutěžích, další v těch jazykovědných. Řeč je o nadaných jihočeských studentech. Ti se v pondělí i se svými učiteli sešli na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, aby zde převzali drobné dárky jako poděkování za reprezentaci kraje na soutěžích.

Kočovná divadelní společnost tvořená studenty krnovské pedagogické školy se letos inspirovala národním obrozením. Své představení Bývali Čechové statní jonáci předvedla na linhartovském zámku, ale i v Krnově a v Holasovicích.

Kočovné divadlo vsadilo na národní obrození a zpěv

Linhartovský zámek není jen výstavním prostorem, ale v jeho programu má také prvné místo hudba a divadlo. Právě hudbu a divadlo spojuje ve svých představeních Kočovná divadelní společnost složená ze současných i bývalých studentů Střední pedagogické školy v Krnově. Tito kočovní diavdelníci jezdí se svým letním představením po vesnicích pod vedením principálky Petry Severinové.

Běh pro UNICEF pomohl dětem v nouzi.

Běh pro UNICEF pomohl dětem v nouzi

/FOTOGALERIE/ Díky iniciativě studentů maturitního ročníku Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kralupy nad Vltavou (SOŠ a SOU) se podél řeky Vltavy uskutečnil Benefiční běh pro UNICEF.

Oslavy 15. výročí znovuobnovení stojanovského  gymnázia

Stojanovo gymnázium Velehrad slavilo patnácté narozeniny

/FOTOGALERIE/ Před patnácti lety se po půl století vrátilo do bývalého a zrekonstruovaného cisterciáckého kláštera na Velehradě čtyřleté všeobecné gymnázium. Patnáct let už vstupují děvčata a chlapci, kteří opustili lavice základní školy, hlavními dveřmi do Stojanova gymnázia na Velehradě, aby jej po čtyřech letech opustili, avšak už jako dospělí, s maturitním vysvědčením v ruce, ale hlavně plni plánů a očekávání, co jim život přinese.

První kovářské sympozium v Klenčí pod Čerchovem.

Kováři tvořili na téma 30 let svobody

Venkovní areál Staré pošty – Domu přírody na několik hodin připomínal Hefaistovu dílnu. V sobotu se zde při příležitosti 1. kovářského sympozia rozhořelo pět výhní a areálem se nesly údery kovářskými kladivy.

Na dni otevřených dveří vyškovského gymnázia se při oslavách 120 výročí sešli studenti, profesoři i absolventi, farář sloužil mši v kostele.

Vzpomínali na matematiku nebo učitele. Gymnázium slavilo 120 let od založení

Vyškov /VIDEO/ - Chladný podzimní vítr střídají hřejivé paprsky slunce. Obloha je bez mraků. Z historické budovy vyškovského gymnázia a střední odborné školy zdravotnické a ekonomické se nese směsice kroků, hlasů a smíchu. Od rána se zde scházejí učitelé, studenti i absolventi. Společně si na dnu otevřených dveří připomínají sto dvacáté výročí vzniku školy.

Studentské koleje. Ilustrační foto.

Zájem o vysokoškolské koleje stále převyšuje nabídku. Pomáhají i soukromé firmy

Zájem o studentské ubytování na vysokoškolských kolejích v Praze zůstává několikátým rokem vysoký. Letos je podobný, nebo i větší než loni. Část studentů se svými žádostmi o místo na kolejích proto neuspěla. Větší šanci budou mít asi později na podzim, jelikož obsazenost pokojů po zahájení akademického roku většinou klesne. Vyplývá to z odpovědí zástupců vysokých škol. Převis poptávky po kolejích láká firmy. Studentům nabízí například ubytování v soukromých studentských domech.

Karlův Hrádek u Purkarce obsadili archeologové.

Na hrádku našli keramiku i kosti

Pomalu ale jistě odhaluje svá tajemství Karlův hrádek v Purkarci na Českobudějovicku. To díky odborníkům a studentům z Jihočeské univerzity (JU) v Českých Budějovicích, kteří se zde v uplynulých dnech pustili do archeologického průzkumu. Jedná se přitom o vůbec první archeologický průzkum v historii zříceniny hradu.

Historik Filip Hrbek a Otto Gruss z Freundeskreisu Fulda - Leitmeritz na městských slavnostech v Litoměřicích.

K oslavám 800 let města se přidali i odsunutí čeští Němci z Fuldy

Hrdost, že tu mají kořeny. Tu ve slavnostním průvodu k 800 letům Litoměřic cítili lidé z partnerského města Litoměřic – německé Fuldy. Strávili tady ještě několik dní po nedělním defilé místních spolků na dosud probíhajících městských slavnostech. V hesenském městě mají v souvislosti s Litoměřicemi novinku: tamní muzeum a archiv spojený s rodištěm odsunutých se stěhuje do bavorského Mnichova.

Erik a Matouš teprve studují, ale už ve svém oboru patří ke špičce.

Studenti stavební školy z Brodu jsou mistry republiky

Havlíčkův Brod – Vítězstvím v celorepublikovém finále soutěže stavebních řemesel v Praze se mohou pochlubit dva studenti Střední průmyslové školy stavební ak. Bechyně z Havlíčkova Brodu Matouš Adamec a Erik Sklenář. Do finále postoupili poté, co skvěle zabodovali ve stejné soutěži v Hradci Králové, a není to jejich první úspěch.

Slavnostní ceremoniál zahájení školního roku kladenské univerzity třetího věku.

Studenti univerzity třetího věku zahájili školní rok

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Slavnostní zahájení školního roku 2019/20 si užili v minulých dnech studenti kladenské univerzity třetího věku. V budově Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT na Sítné čekal na celkem 165 studentů, kteří začínají dvouleté studijní obory, slavnostní ceremoniál.

Stávka upozorňující na problém klimatu ve Vsetíně

"Vraťte se do školy!" křičeli kolemjdoucí na stávkující ve Vsetíně

/FOTOGALERIE/ Necelých pět desítek studentů se v pátek připojilo k celosvětové stávce, která má upozornit na situaci v klimatu. Na studenty v průvodu, který šel městem, pokřikovali kolemjdoucí – „vraťte se do školy!“ Studenti si však stojí za svým a mají jasný cíl. Dostat problém co nejvíce do povědomí lidí.

Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička poskytl 18. září v Praze rozhovor Deníku.

Rektor ČZU Petr Sklenička: Z jižní Moravy se už stává polopoušť

V suchdolské kanceláři, s neopakovatelným výhledem na Prahu i část středních Čech a s důstojným talárem zavěšeným na ramínku hned vedle vstupních dveří, již druhým rokem úřaduje rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička. Tedy odborník specializující se zejména na otázky ochrany půdy a krajiny. Od srpna je rovněž předsedou České konference rektorů, takže se rozhovor Deníku týkal nejen změn, kterými právě prochází česká krajina, ale i stavu současného vysokého školství.

Dům dětí a mládeže Trend opět nabízí spoustu aktivit

Roudnický Domeček ožil. Kroužky začínají

Dům dětí a mládeže Trend nabídl v novém školním roce celkem 98 zájmových útvarů pro děti, žáky, studenty a dospělé. Téměř všechny aktivity začínají v polovině září.

Albrechtova střední škola v českém Těšíně pořádala už 16. ročník biojarmarku.

Bio potraviny? Klidně si připlatíme, říkají studenti

Budoucnost je bio. Možná si to nemyslí úplně každý, ale někteří ze studentů, kteří se ve čtvrtek buď navštívili, se přímo podíleli na organizaci včerejšího biojarmarku v Českém Těšíně, jsou o tom přesvědčeni.