Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Americký prezident Donald Trump

Vůdce islamistů Bagdádí je po smrti, oznámil Trump. Zemřel při vojenské operaci

Donald Trump potvrdil dnešní zprávy médií, že v Sýrii byl zabit vůdce teroristické organizace Islámský stát. Na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě americký prezident řekl, že abú Bakr Bagdádí byl zlikvidován minulou noc při akci vedené americkými silami. Identitu Bagdádího podle Trumpa potvrdily následné testy. Islámský stát dosud na zprávy o smrti svého předáka nereagoval.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan pohrozil, že pustí uprchlíky do Evropy. Německý návrh je prý nereálný

Jestliže evropské země nepodpoří plány Ankary na vytvoření bezpečnostní zóny na severovýchodě Sýrie, Turecko otevře hranice a nechá uprchlíky dostat se do Evropy, pohrozil dnes opětovně turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara tvrdí, že chce v Sýrii u turecké hranice zřídit bezpečnou zónu. Do ní má být přemístěna velká část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků, kteří se nacházejí v Turecku.

Těžba ropy. Ropný vrt. Ilustrační foto

Rusové obvinili USA z krádeže ropy v Sýrii. Mají to dokazovat snímky rozvědky

Moskva dnes obvinila Spojené státy z rozsáhlé krádeže syrské ropy. Vyplývá to ze zprávy agentury TASS citující vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova, jenž se odvolal na snímky pořízené ruskou kosmickou rozvědkou. Ministerstvo kritizovalo i rozhodnutí Spojených států poslat na východ Sýrie americká obrněná vozidla a vojáky, kteří mají chránit tamní ropná pole.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

NATO chce kontrolu nad bezpečnou zónou v Sýrii. Erdogan mluví o likvidaci Kurdů

Severoatlantická aliance nemá zcela jednotný pohled na turecké vojenské akce v Sýrii, avšak výrazná většina členských zemí se shoduje na plánu vytvořit v oblasti mezinárodní bezpečnou zónu. Na závěr dvoudenního jednání ministrů obrany NATO to novinářům řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Jakékoli zapojení mezinárodních sil by ale podle něj mělo probíhat pouze pod záštitou OSN.

Bojovníci Tureckem podporované syrské opozice u města Rás al-Ajn na snímku z 18. října 2019

Porušení příměří? Turecko zahájilo velkou pozemní ofenzivu, tvrdí Kurdové

Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci dnes zahájili velkou pozemní ofenzivu, ve které útočí na tři vesnice. Útok začal navzdory příměří, které má platit v oblasti na syrsko-turecké hranici, uvedla agentura Reuters. Koalice vyzvala Spojené státy, aby zasáhly a útok zastavily. Turecko je podle SDF zodpovědné za "zhoršení procesu příměří".

Americká armáda projiždí u hranic Sýrie s Tureckem na snímku z 8. září 2019

Trump ocenil úspěch v Sýrii. Vliv na Blízký východ postoupil Rusku, říká analýza

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že ruší protiturecké sankce a ocenil úspěch, kterého bylo dosaženo v Sýrii. Ke zklidnění situace poznamenal, že je to výsledek, který dojednaly Spojené státy. Jde podle něj rovněž o ukázku naplnění jeho slibu, že ukončí zapojení Američanů "do nekonečných válek". Svým náhlým stažením ze Sýrie ale prezident postoupil vliv USA v regionu americkým rivalům a Blízký východ se tak ocitl na prahu dalšího nejistého období, napsala v analýze agentura AP.

Americký prezident Donald Trump

Trump zrušil protiturecké sankce. Ankara přislíbila trvalý klid zbraní

Spojené státy ruší sankce uvalené před týdnem na Turecko kvůli jeho vojenskému vpádu na severovýchod Sýrie. V dnešním projevu to oznámil americký prezident Donald Trump s tím, že Ankara dnes informovala americkou vládu, že v Sýrii ukončí bojové operace a že klid zbraní bude trvalý. Dohodu o uklidnění situace v Sýrii označil šéf Bílého domu za přelomovou. Trump zároveň vyzval evropské země, aby převzaly své občany, kteří se přidali k teroristickému hnutí Islámský stát (IS) a kteří jsou nyní v regionu vězněni.

Za Rojavu se demonstrovalo i v Ústí.

Za Rojavu se demonstrovalo i v Ústí

Piráti v Ústeckém kraji se připojili do celorepublikové série demonstrací proti turecké invazi do severní oblasti Sýrie, převážně obývanou Kurdy, které pořádá Pirátská strana po celé republice. Na ústecké Mírové náměstí se v úterním odpoledni sešlo několik desítek lidí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Erdogan jednal s Putinem. Kurdům poskytl na stažení dalších 150 hodin

Kurdské milice v Sýrii dostanou na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem dalších 150 hodin, tedy zhruba šest dnů. Lhůta začne plynout od středy 23. října. Splnění tohoto ujednání poté budou kontrolovat společné hlídky tureckých a ruských vojáků. Prohlásil to podle agentury TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na společné tiskové konferenci s ruským protějškem Vladimirem Putinem po asi šestihodinovém jednání v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska.

Turečtí vojáci na stanovišti u syrského města Akçakale

Příměří v Sýrii končí. Erdogan se v Soči setká s Putinem

Na severovýchodě Sýrie dnes ve 21:00 SELČ vyprší pětidenní příměří mezi tureckými vojáky a syrskými kurdskými milicemi, které minulý týden vyjednala americká delegace s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten by se dnes měl ještě před vypršením příměří v Soči setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Kremelský poradce Jurij Ušakov v pondělí řekl, že dlouhodobá stabilita v Sýrii může podle Moskvy být docílena pouze obnovením syrské jednoty s přihlédnutím na zájmy etnických a náboženských skupin v Sýrii.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Dvojí metr

Když dva dělají totéž, není to totéž. Anebo jak říkají latiníci: „Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.“ Toto jsou moudra, od kterých se odvíjí pokušení mít na každou rebelii, agresi, perzekuci či nešvar originální metr, i když tušíme, že by správnější bylo měřit jedním metrem všechno a všem.

Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie

Čeští politici chtějí další tlak na Turecko, i ze strany EU

Pětidenní klid zbraní v severní Sýrii, na kterém se ve čtvrtek dohodly Turecko a Spojené státy, řeší situaci v aktuální chvíli. Důležité je však dál vyvíjet tlak na Turecko, aby s agresí přestalo definitivně. ČTK to dnes řekl předseda zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Veselý (ČSSD). Šéf evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) apeluje na to, aby do jednání aktivně vstoupila i Evropská unie, tlačit by na to podle něj měl premiér Andrej Babiš (ANO).  

Hustý kouř stoupá k nebi během bojů v syrském pohraničním městě Rás al-Ajn na snímku ze 17. října 2019

Nálety a ostřelování. Boje v Sýrii navzdory příměří pokračují

Zvuk kulometů dnes podle Reuters vycházel z tureckého příhraničního města Ceylanpinar. Nad částí Rás al-Ajnu se mezitím vznášel hustý dým. "Navzdory dohodě o ukončení bojů, (Turecko) nadále podniká nálety a ostřeluje pozice (kurdských) bojovníků a civilní objekty," uvedl mluvčí SDF Mustafa Bali.  

Prezident Miloš Zeman

Zeman: Turecko by nemělo být členem EU. V Sýrii se dopustilo válečných zločinů

Turecko se při vojenské operaci na severu Sýrie dopustilo válečných zločinů, nemělo by proto být členem Evropské unie, řekl prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Země se podle něj pod prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem sbližuje s radikálním, vraždícím islamismem. Turecko zahájilo ofenzivu namířenou proti Kurdům v příhraničí Sýrie minulý týden ve středu. EU reagovala omezením vývozu zbraní do Turecka, Spojené státy zavedly sankce.  

Markéta Kutilová

Kutilová o situaci v Sýrii a v Africe

Migrace do Evropy očima novinářky Markéty Kutilové, nejen tom bude sobotní beseda v Trpíně na Poličsku. Barvité vyprávění Markéty Kutilové zavede diváky do světa lidí putujících za lepší budoucností.

Příslušníci arabsko-kurdské koalice SDF během obléhání východosyrské vesnice Baghúz obsazené Islámským státem

Kurdové zastavili operace proti IS. Soustředit se budou pouze na obranu

Arabsko-kurdská koalice SDF vzhledem k tureckým útokům na severu Sýrie zastavila své operace proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Napříště se omezí pouze na obranu proti bojovníkům IS. S odvoláním na jednoho z velitelů SDF Maslúma Abdího o tom informovala agentura DPA. Příslušníci IS dnes oznámili, že osvobodili z jednoho tábora v Sýrii několik žen. Jejich tvrzení ale zatím nikdo nepotvrdil. Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) informovala, že během turecké ofenzivy už padlo 224 příslušníků SDF a také 183 vzbouřenců podporovaných Ankarou.  

Americká stíhačka F-15E

USA při stahování ze severu Sýrie bombardovaly vlastní skrýš s municí

Spojené státy podnikly předem plánovaný nálet na severu Sýrie na skrýš s municí a vojenskou technikou, kterou po sobě zanechali američtí vojáci, kteří se na pokyn Bílého domu ze severovýchodní Sýrie stahují. S odvoláním na sdělení Spojenými státy vedené koalice proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) o tom dnes informovala agentura Reuters.

Demonstrace v Brně

Lidé v Brně demonstrovali na podporu Rojavy v Sýrii

Brno – Více jak sto lidí se sešlo ve středu na Dominikánském náměstí v Brně, aby vyjádřili svůj nesouhlas se situací v Rojavě v Sýrii. „Akci jsem se rozhodla uspořádat proto, že jsem nedokázala nečinně přihlížet tomu, co se v severní Sýrii děje. Chtěla jsem lidem v Brně dát možnost vyjádřit své ne,“ popsala jedna z organizátorek Eva Jašková.

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se 16. října 2019 sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrovali proti turecké ofenzivě

Stop násilí. Kvůli turecké invazi demonstrovaly v Praze a Brně stovky lidí

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se dnes vpodvečer sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrovali proti turecké ofenzivě. Chtěli podpořit zákaz vývozu zbraní do Turecka a vyzývali k uvalení ekonomických sankcí na Turecko s cílem zastavit vojenskou agresi na severu Sýrie. Průvod demonstrantů se kolem 18:45 vydal za doprovodu policistů na Malostranské náměstí. Akci pořádal Výbor na obranu revoluce v Rojavě. V Brně na Dominikánském náměstí se na podporu Kurdů sešlo podle odhadu strážníků kolem 400 lidí. Turecko zahájilo vojenskou operaci v severovýchodní Sýrii před týdnem.  

Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie

Do bojů v Sýrii vstoupilo Rusko. Američtí vojáci se stáhli z Rakky

Ruské jednotky, které vstoupily tento týden do konfliktu na severu Sýrie, dnes překročily řeku Eufrat a směřují na východ. V úterý Rusové hlídkovali u Manbidže, který je západně od řeky, a oddělili syrské vojáky od tureckých. Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) oznámila, že nyní Rusové překročili řeku a dostali se k pohraničnímu městu Kobani. Postupují společně s arabsko-kurdskou koalicí SDF. Vojenská koalice v čele se Spojenými státy dnes naopak oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge jižně od Kobani.

Televizní kamery v turecké obci Çeylanpinar na hranici se Sýrií na snímku z 16. října 2019. Na obzoru je vidět kouř stoupající nad syrským městem Rás al-Ajn po útocích turecké  armády.

Boje v Sýrii si vyžádaly životy 71 civilistů. Domovy opustily statisíce lidí

Při turecké operaci na severovýchodě Sýrie proti syrským kurdským milicím zemřelo za týden 71 civilistů, včetně 21 dětí, informovala dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle této organizace, která dění v Sýrii monitoruje z Londýna prostřednictvím svých místních zdrojů, muselo také už na 300 tisíc lidí v oblasti opustit své domovy.

Turecké tanky a vojáci u syrského města Manbidž na snímku z 15. října 2019.

Turecko tvrdí, že v Sýrii porazilo už na 640 kurdských bojovníků

Turecká armáda podle tureckého ministra obrany zabila či zajala za týden své ofenzivy na severovýchodě Sýrie na 640 teroristů, za něž považuje členy syrských kurdských milic. Podle kurdských milic jsou jejich ztráty v řádu desítek. Roli prostředníka v oblasti, kam už vstoupila i syrská armáda, se nyní snaží převzít Moskva. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes podle agentury Ria Novosti řekl, že Damašek a Ankara by měly respektovat jejich bilaterální dohodu z Adany z roku 1998.

Andrej Babiš.

Babiš chce na summitu EU navrhnout přijetí opatření vůči Turecku

Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu Evropské unie v závěru týdne přednese návrh na přijetí společných evropských opatření vůči Turecku kvůli postupu Ankary vůči Kurdům v severní Sýrii. Je ale skeptický k tomu, zda se podaří najít společnou pozici. Dnes to řekl na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Sněmovna v úterý jednomyslným hlasováním Babiše vyzvala, aby o prosazení ekonomicko-politických opatření vůči Turecku usiloval.

Nová vyhláška o buskingu vyžene z ulic Prahy jen některé atrakce.

KRÁTCE: V Praze začal platit zákaz obřích pand a bublifuků

V centru Prahy od včerejška platí nová vyhláška o buskingu. Zakazuje vystupování lidí v obřích kostýmech zvířat, například pand. Zakázáno je také dělat bubliny z bublifuků, po kterých jsou chodníky znečištěné a nebezpečné pro chodce.

Turecké tanky a vojáci u syrského města Manbidž na snímku z 15. října 2019.

Porušení mezinárodního práva. Sněmovna odsoudila útok Turecka na Sýrii

Sněmovna odsoudila tureckou invazi do Sýrie jako porušení mezinárodního práva. Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle usnesení, pro které hlasovalo všech 147 přítomných poslanců, prosazovat v Evropské unii ekonomicko-politická opatření proti Turecku. Opatření by měla být taková, aby donutila Turecko vojenské operace zastavit.

Konvoj vozidel turecké armády v Sýrie.

Turci pokračují v bojích. Bombardovali zemědělské oblasti

Turecká armáda dnes pokračuje v ostřelování pozic syrských Kurdů v severovýchodní Sýrii, kde před týdnem zahájila ofenzivu s cílem z oblasti vyhnat kurdské milice, které považuje za teroristické. Informovala o tom agentura AP. Invaze k dnešnímu dni podle kurdské autonomní správy na severovýchodě země přinutila více než 275 tisíc lidí opustit domovy.

Americký prezident Donald Trump

Nedali jsme jim zelenou k invazi. USA vyzvaly Erdogana k zastavení bojů

Americký prezident Donald Trump vyzval svého tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení bojů proti Kurdům na severovýchodě Sýrie. V pondělí večer místního času (v noci na dnešek SELČ) to podle agentury Reuters oznámil americký viceprezident Mike Pence s tím, že brzy odletí do Turecka jednat o tureckých vojenských akcích v Sýrii.

Americký prezident Donald Trump

Trump ohlásil brzké uvalení sankcí na Turecko za Sýrii

Americký prezident Donald Trump brzy nařídí uvalit sankce na turecké vládní představitele a další osoby zodpovědné za destabilizační akce na severovýchodě Sýrie. Trump to dnes oznámil na twitteru s tím, že Spojené státy rovněž opět uvalí až 50procentní clo na dovoz turecké ocele a okamžitě zastaví jednání s Ankarou o obchodní dohodě. Američtí vojáci, kteří se kvůli turecké ofenzivě stahují ze severovýchodu Sýrie, podle Trumpa zůstanou v regionu, aby zabránili možnému návratu teroristického hnutí Islámský stát.  

Bojovníci Syrských demokratických sil (SDF)

Omezení vývozu zbraní do Turecka. Státy EU reagují na vojenskou operaci

Státy Evropské unie budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na jeho současnou vojenskou operaci v Sýrii. Zavázali se k tomu dnes ministři zahraničí členských zemí EU, kteří ponechali rozhodnutí o konkrétních krocích na jednotlivých státech. Podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové bude mít dnešní závazek podobný efekt jako vyhlášení zbrojního embarga. 

Syrské vládní jednotky

Syrské jednotky pronikly do města Tall Tamir. Obyvatelé je přivítali

Syrská vládní vojska po dohodě se syrskými Kurdy dnes dorazila do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem. Zároveň byli syrští vojáci podle syrských médií rozmístěni ve městě Tabka, které se nachází v blízkosti severosyrského města Rakka. Syrská armáda dorazila také do severosyrského města Ajn-Ísa. Informovala o tom syrská státní agentura SANA. Turecko zahájilo minulou středu na severovýchodě Sýrie ofenzivu poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americká vojska.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Petříček vyzval Turecko k zastavení vojenské akce v Sýrii

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii. Vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Uvedl to v komentáři, který ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva zahraničí. S velvyslancem Petříček mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, ale umírají i civilisté.

Americko-turecké hlídky v Sýrii

Evropská unie jedná o zbraňovém embargu proti Turecku

Země Evropské unie by se dnes měly shodnout na zastavení vývozu zbraní do Turecka, a to kvůli jeho vojenským operacím v Sýrii. Před jednáním ministrů zahraničí to novinářům řekl finský ministr Pekka Haavisto, jehož země Radě EU nyní předsedá. Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové bude na stole řada možností společné reakce EU a probírat se bude i to, jak by evropský blok mohl pomoci při očekávaném zhoršení humanitární situace v zemi.

Konvoj vozidel turecké armády v Sýrie.

V Sýrii uprchli radikálové z IS. Spojenci Turků zavraždili kurdskou političku

Z tábora Ajn-Ísa na severu Sýrie dnes podle kurdských zdrojů uprchlo už bezmála 800 rodinných příslušníků zahraničních bojovníků z Islámského státu (IS). Tábor, který leží v blízkosti bojů mezi kurdskými a protureckými silami, je "bez ostrahy", strážní odešli a jeho obyvatelé jej postupně opouštějí, potvrdila agentuře AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Zámek v Zahrádkách.

V Zahrádkách se učili studenti z celého světa. Skoro čtvrt století

Potkat v ulicích České Lípy mladé lidi z Afriky nebo Sýrie nebylo před listopadem 1989 nic neobvyklého. Národnostně pestrá komunita se tvořila v nedalekých Zahrádkách, kde v tamním zámku od roku 1967 fungovalo jedno z deseti českých středisek jazykové přípravy pro zahraniční studenty.

Zámek v Zahrádkách.

V Zahrádkách se učili studenti z celého světa. Skoro čtvrt století

Potkat v ulicích České Lípy mladé lidi z Afriky nebo Sýrie nebylo před listopadem 1989 nic neobvyklého. Národnostně pestrá komunita se tvořila v nedalekých Zahrádkách, kde v tamním zámku od roku 1967 fungovalo jedno z deseti českých středisek jazykové přípravy pro zahraniční studenty.

Zámek v Zahrádkách.

V Zahrádkách se učili studenti z celého světa. Skoro čtvrt století

Potkat v ulicích České Lípy mladé lidi z Afriky nebo Sýrie nebylo před listopadem 1989 nic neobvyklého. Národnostně pestrá komunita se tvořila v nedalekých Zahrádkách, kde v tamním zámku od roku 1967 fungovalo jedno z deseti českých středisek jazykové přípravy pro zahraniční studenty.

Turecký útok v Sýrii

Turecko oznámilo dobytí Rás al-Ajnu, Kurdové to popřeli

Turecko dnes oznámilo dobytí klíčového syrského hraničního města Rás al-Ajnu, jednoho z hlavních cílů své ofenzivy na severu Sýrie. Kurdské síly ale jeho ztrátu popřely s tím, že město odolává a boje pokračují. Turecká agentura Anadolu už předtím oznámila, že syrské opoziční skupiny podporované Tureckem dnes, ve čtvrtý den turecké ofenzivy proti Kurdům, dosáhly strategické dálnice na severozápadě Sýrie.

Oběť tureckého útoku v Sýrii - Příbuzná oplakává ženu zabitou při tureckém útoku na syrské město Kámišlí (tělo obětí v popředí) na snímku z 10. října 2019.

Kurdové musí kvůli bojům evakuovat uprchlíky. Jsou mezi nimi i rodiny členů IS

Kurdské úřady na severu Sýrie kvůli tureckým útokům připravují evakuaci tábora se 7000 uprchlíky. Jednají také o evakuaci dalšího tábora, v němž je 13 tisíc lidí  a mezi nimi rodiny členů teroristické organizace Islámský stát (IS), uvedla dnes agentura Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že se členům IS může podařit z táborů v Sýrii uprchnout.

Na podzim se uskutečnila turecká ofenziva v Sýrii

V Sýrii zuří tvrdé boje. Turci po vlně bombardování už útočí na města

Dvě stovky náletů, stovka mrtvých, tisíce a tisíce lidí na útěku, turecké tanky desítky kilometrů na syrském území. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je spokojen. Vojenská invaze, která má za úkol zlikvidovat samosprávné území Kurdů na severu Sýrie, pokračuje podle plánu. Cílem je prostor vyčistit „od teroristů“, jak Erdogan nazývá Kurdy, a poté sem přesídlit miliony Syřanů z Turecka.