Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Ilustrační foto.

Dvacetiny Jednoho světa v Pardubicích budou ve skromnější podobě

Po odloženém březnovém termínu dvacetiny festivalu dokumentárních filmů Jeden svět Pardubice budou nakonec skromnější. V pozměněné podobě ho organizátoři uvedou v Divadle 29 od 8. do 10. října. Počet filmů s lidskoprávní tematikou zkrátili na polovinu a kvůli epidemické situaci zrušili doprovodný program.

Raketomet ázerbájdžánské armády v akci během bojů na Náhorním Karabachu.

Těžké boje o Náhorní Karabach pokračují. Vojáci Jerevanu sestřelil tři letadla

Těžkými boji dnes pokračoval již sedmý den konfliktu mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o horskou enklávu Náhorní Karabach, kterou ovládají arménští separatisté. Tamní vojáci podle Jerevanu "zvládli zastavit rozsáhlý útok" ázerbájdžánské armády, píše agentura AFP. O život však přišlo 51 dalších karabašských vojáků.

Vůz české policie - ilustrační foto

Podvodníci připravili přes internet 40letou ženu z Hradecka o 1,4 milionu

Neznámí podvodníci připravili prostřednictvím sociálních sítí čtyřicetiletou ženu z Hradecka dvakrát po sobě o statisíce korun. Celkem přišla o 1,4 milionu korun. Podvodníci vystupovali jako údajní vojáci americké armády a ženě v komunikaci na sociálních sítích slibovali společný život. Žena jim peníze poslala na různé fiktivní úhrady. Podvodníkům hrozí až osm let vězení. ČTK to dnes řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Policie varovala před tím, aby lidé neznámým lidem posílali peníze.  

Turecká vlajka. Ilustrační snímek

Podezřelé úmrtí. V Turecku zahynul americký novinář českého původu

Turecká policie vyšetřuje úmrtí amerického novináře a filmaře Andreho Vltcheka (57), který zemřel dnes ráno v Turecku během cesty autem do Istanbulu. Informoval o tom turecký deník Daily Sabah. Smrt novináře, který se narodil v Rusku českému otci a rusko-čínské matce, podle listu prokuratura vyšetřuje jako "podezřelé úmrtí".

 Pieta za oběti útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo.

Atentát na Charlie Hebdo: Údajní komplici před soudem. Hrozí jim doživotní trest

U pařížského soudu dnes začal proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na atentátech na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod s potravinami v lednu 2015. Při útocích přišlo o život 17 lidí a také trojice islamistických útočníků, které usmrtila policie. K soudu se dostali jejich údajní komplici, podle prokuratury útočníkům poskytli logistickou podporu. Podle agentury Reuters obžalované do zaplněné soudní síně přivedli policisté. Své pozice v místnosti předtím zaujali příslušníci bezpečnostních složek s kuklami na hlavě a v neprůstřelných vestách.

Alaadin Ibo a jeho manželka Lenka Kugler provozují v Bořeticích Alaadinovu farmu.

Utekl před válkou až do Bořetic: Jižní Morava je požehnaná, říká Alaadin Ibo

Je mu teprve dvaačtyřicet let, jeho životní příběh by ale vydal na román. Když s láskou prohlíží každou plodinu na své zahradě v Bořeticích a pyšně ukazuje na lilky, brokolici, rajčata, okurky, papriky, melouny a dýně, které se mu letos podařilo vypěstovat, málokdo by řekl, že Alaadin Ibo byl jedním z těch, jež před devíti lety opouštěli za poměrně dramatických okolností válkou zmítanou Sýrii.

Členové Zvláštního soudu OSN pro Libanon.

Na vraždě expremiéra Harírího neměl podíl Hizballáh, rozhodl soud OSN

Na pumovém útoku, při němž v roce 2005 v Bejrútu zemřely dvě desítky lidí, včetně libanonského expremiéra Rafíka Harírího, a zraněno bylo na 220 dalších osob, se nepodílelo vedení libanonského hnutí Hizballáh ani syrská vláda. Podle agentury Reuters to vyplynulo z dnes oznámeného verdiktu Zvláštního soudu OSN pro Libanon. Soud rozhodoval o vině čtyř členů radikálního hnutí Hizballáh. Tři z nich pro nedostatek důkazů zbavil obvinění a jednoho uznal vinným z vraždy a z teroristického činu. Výši trestu, jímž může být až doživotní vězení, má soud oznámit jindy. Všichni byli souzeni v nepřítomnosti.

Exploze v Bejrútu má katastrofální následky

Netanjahu naznačil, že za Bejrút může Izrael, šíří se na sítích. Je to jinak

Na sociálních sítích, zejména na Facebooku, Twitteru a Instagramu, se začaly objevovat anglicky i arabsky psané příspěvky, podle nichž prý z tweetů na oficiálním twitterovém účtu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyplývá, že za masivní explozi v Bejrútu zodpovídá Izrael. Tweety však byly ve skutečnosti zveřejněny ještě předtím, než v Libanonu k výbuchu došlo - a vztahovaly se k úderům v Sýrii.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenko míří k šestému mandátu, nespokojenost lidí ale roste

Bělorusko v neděli čekají prezidentské volby, ve kterých se autoritářský šéf státu Alexandr Lukašenko, vládnoucí zemi již od roku 1994, uchází o šestý mandát za sebou. Ale ani očekávané Lukašenkovo vítězství v nedělním hlasování podle pozorovatelů nemusí utišit nespokojenost doutnající v bývalé sovětské republice, která leží mezi Ruskem a východním okrajem Evropské unie a NATO.

V libanonském Bejrútu explodoval sklad s  vysoce výbušným dusičnanem sodným.

Lidé v Bejrútu jsou stále v šoku. Mysleli jsme, že na nás útočí, říká Češka

Obyvatelé Bejrútu jsou z úterního výbuchu stále v šoku, všude na ulicích leží sklo, nemocnice jsou přetížené. Ještě před explozí jsme si mysleli, že situace v Libanonu nemůže být kvůli celkové krizi horší, vylíčila dění v libanonském hlavním městě česká humanitární pracovnice Tamara Stupalová. V prvních okamžicích měla pocit, že nastalo zemětřesení, později se obávala možného konfliktu s Izraelem.

Italská policie. Ilustrační snímek

Nový rekord. Italská policie zabavila čtrnáct tun amfetaminu ze Sýrie

Rekordních 14 tun amfetaminu v hodnotě přes miliardu eur (přes 26 miliard Kč) zabavila italská policie při razii v přístavním městě Salerno. Ve spolupráci s německou policií zadržela i 46 lidí podezřelých s obchodování s drogami, vydírání, korupce nebo členství v mafii, informovala agentura AFP. Drogu vyrobili podle policistů v Sýrii teroristé z organizace Islámský stát (IS).

Syrský prezident Bašár Asad.

Tlak na Sýrii sílí. USA uvalily další sankce na Asadův režim

Spojené státy uvalily nové sankce na 39 lidí a subjektů napojených na syrský režim, včetně samotného prezidenta Bašára Asada a jeho manželky. Učinily tak na základě nového zákona o ochraně syrských civilistů, který v prosinci podepsal prezident Donald Trump. Podle agentury Reuters to dnes oznámil ministr zahraničí USA Mike Pompeo, který zároveň podotkl, že další podobné kroky budou následovat v příštích týdnech a měsících.

Ilustrační foto.

Ženy naletěly podvodníkům, poslaly jim statisíce

Další čtyři ženy z regionu, tentokrát z Pardubicka, naletěly podvodníkům z internetových seznamek. Každý z mužů se vydával za někoho jiného, jeden byl lékař v zahraniční misi, druhý ropný inženýr, další voják americké armády, čtvrtý zaměstnanec americké ropné společnosti.

Ilustrační foto.

Filmový klub v Opavě promítne dánské drama

Opavský filmový klub po snímku z první světové války připomene, že válečné hrůzy nejsou jen vzpomínkami pamětníků, ale bohužel jsou blíž, než bychom chtěli a čekali.

Členové Hizballáhu drží vlajky Libanonu a svého hnutí

Jsou to teroristé. Německo zakázalo šíitskou skupinu Hizballáh

Německo dnes na svém území zakázalo Íránem podporovanou radikální šíitskou skupinu Hizballáh a zařadilo ji mezi teroristické organizace. Krok zdůvodnilo tím, že Hizballáh propaguje ozbrojený boj za použití teroristických prostředků a otevřeně vyzívá k násilnému zničení Izraele. Německé úřady odhadují, že šíitská organizace má v zemi kolem 1050 radikálních stoupenců.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů. České památky ožívají v digitálním světě

Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů aneb Památky ožívají v digitálním světě

/FOTO/ Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Cestovatel a turista v kroji Marek Šalanda ze Cvrčovic zpestřuje lidem na sociální síti Facebook dny nouzového stavu poutavými zážitky z deset let staré cesty po Blízkém východě.

Cestuje při řádění koronaviru. Sestřenice říkaly, že jsem se zbláznil, směje se

Zatímco všichni zůstávají doma a ven vycházejí jen v nezbytných případech, cestovatel, dobrodruh, cyklista a turista v kroji Marek Šalanda ze Cvrčovic se vydal na napínavou cestu na kole přes Blízký východ. V doprovodu své partnerky na ni vyrazil v neděli 22. března, kdy na vídeňském letišti vyměnil kolo za pohodlné sedadlo v letadle směřujícím do turecké Ankary. Avšak jen virtuálně. „Ve skutečnosti jsme totiž vyrazili 23. dubna 2010 a cestovali jsme měsíc,“ směje se Šalanda.

Uprchlíci na turecko-řecké hranici

Další nepokoje. Řeckou hranici se znovu pokusily překonat stovky migrantů

Na řecko-turecké hranici u přechodu Kastanies dnes ráno opět řecká policie použila slzný plyn, když se na 500 migrantů pokusilo dostat z Turecka na řecké území. Uvedla to agentura AP. Slzný plyn použila proti řeckým bezpečnostním složkám i turecká policie, která podle řeckých médií i některých evropských zpravodajů z místa pomáhá migrantům dostat se do Řecka.  

Pavel Kopecký: Turecko nám posílá migranty. Nepřijímejme je

To, co dnes vidíme na řecko-tureckých hranicích, je hodně smutné a nebezpečné. Migranti, zřejmě znovu balamucení a uplácení Turky, se opět zkoušejí dávat na pochod do Evropy. Desítky tisíc se zas pokusily proniknout do Řecka, a tím do Evropské unie, ale údajně byli všichni zadrženi a vráceni.

Český velvyslanec při EU Jakub Dürr

Jasný vzkaz. EU ukázala Turecku, že jeho kroky jsou za hranou, říká velvyslanec

Evropská unie v reakci na to, že Turecko přestalo dodržovat dohodu o zadržování migrantů, ukázala jednotu a jasně dala Ankaře najevo, že její postup je za hranou. V rozhovoru s ČTK to řekl český velvyslanec při EU Jakub Dürr. Rozhodnutí unie uspořádat v reakci na novou migrační vlnu dárcovskou konferenci pro Sýrii podle něj umožní Evropě angažovat se v zemi a nepřenechat ji zájmům Ruska a Turecka.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Turecký ministr zahraničí: Migrační dohodu s EU je nutné aktualizovat

Migrační dohodu Turecka s Evropskou unií z roku 2016 je kvůli vývoji v Sýrii nutné aktualizovat. V rozhovoru poskytnutém státní agentuře Anadolu to dnes řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Šéf turecké diplomacie by chtěl novou dohodu s EU dojednat do 26. března, aby ji následně mohli na summitu schválit představitelé sedmadvaceti členských zemí.

Turcký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a předseda Evropské rady Charles Michel při příchodu na jednání v Bruselu 9. února 2020

Krize na řecko-turecké hranici: Mitsotakis vyzval Erdogana k obnově dohody s EU

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uklidnil napětí na řecko-turecké hranici a přijal zpátky tisíce migrantů, kteří se od konce února snaží přes hranice Řecka dostat do Evropské unie. Mitsotakis to řekl v Berlíně na německo-řeckém ekonomickém fóru. Zároveň přivítal Erdoganovu cestu do Bruselu, kde má turecký prezident večer jednat s představiteli EU.

Bojovník Tureckem podporovaných jednotek zraněný v provincii Idlib v boji se syrskými vládními silami a jejich spojenci (snímek z 1. února 2020)

Navzdory příměří. Boje v syrském Idlibu si vyžádaly patnáct mrtvých

Patnáct lidí dnes přišlo o život při střetech mezi syrskými vládními vojsky a džihádisty na jihu severozápadní syrské provincie Idlib. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Nejnovější boje se odehrály pouze několik hodin poté, co prezidenti Ruska a Turecka uzavřeli dohodu o příměří v Idlibu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (uprostřed vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin (uprostřed vpravo).

Klid zbraní. Putin s Erdoganem se dohodli na příměří v syrském Idlibu

Počínaje dnešní půlnocí místního času (23:00 SEČ) má v syrském Idlibu začít platit příměří. Po dnešním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Klid zbraní byl dohodnut už několikrát, ale nebyl dodržován. V minulých týdnech se v Idlibu vystupňovaly boje, v nichž Turecko přišlo o mnoho svých vojáků. K jeho hranici dorazily statisíce uprchlíků a Turecko přestalo těm, kteří už jsou na jeho území, bránit v cestě do Evropské unie.

Řecko to samo nezvládne

2,40 korun na osobu, tedy dvacet pět milionu korun, pošle jako pomoc Řecku, které se zoufale snaží zadržet příval migrantů, Česká republika.

Letoun L-39 českého výrobce Aero Vodochody.

Vojenská ofenziva. Ankara nad Sýrií sestřelila vojenský letoun L-39 české výroby

Turecké vzdušné síly dnes na severozápadě Sýrie sestřelily vojenský letoun L-39 syrských vládních jednotek, který byl vyroben v Česku. S odvoláním na turecké ministerstvo obrany o tom informovala agentura AFP. Jedná se o třetí syrské letadlo, které turecké letectvo sestřelilo od neděle, kdy Ankara proti silám syrského prezidenta Bašára Asada spustila vojenskou ofenzivu.

Turecký ministr obrany Halusi Akar

Odveta za útoky v Idlibu. Turecko spustilo ofensivu proti Asadovi

Turecko dnes oznámilo, že spustilo vojenskou ofenzivu proti silám syrského prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie. Ankara tím reaguje na útoky, které ji tento týden v severozápadní syrské provincii Idlib způsobily silné ztráty. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tureckého ministra obrany Halusiho Akara. Ankara si podle něj ale nepřeje žádnou vojenskou konfrontaci s Ruskem, které Asada vojensky podporuje.

Tureckem podporovaní rebelové v syrském městě Sarákib v provincii Idlib.

Eskalace napětí: Syrská armáda zabila turecké vojáky, Rusko vysílá válečné lodě

Syrská armáda ve čtvrtek zabila 33 tureckých vojáků a dalších více než 30 vážně zranila při palbě v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Oznámil to Rahmi Dogan, guvernér sousední turecké provincie Hatay. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jeden den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci. Do Středozemního moře míří dvě ruské fregaty se střelami s plochou dráhou letu, které se už dříve zapojily do bojů v Sýrii. Prezidenti Turecka a Ruska se v telefonátu dohodli, že je třeba zavést nová opatření, aby se situace normalizovala.

Osmý díl krimiseriálu Místo zločinu Ostrava připomene dvaadvacet let starý případ, kdy pachatel umístil do odpadkového koše na tramvajové zastávce Frýdlantské mosty nálož, která explodovala.

PODÍVEJTE SE: Místo zločinu Ostrava o bombovém útoku na Frýdlantských mostech

/FOTOGALERIE/ Osmý díl krimiseriálu Místo zločinu Ostrava připomene dvaadvacet let starý případ, kdy pachatel umístil do odpadkového koše na tramvajové zastávce Frýdlantské mosty nálož, která explodovala. „Tento díl patří mezi mé nejoblíbenější z celé série,“ prozradil producent seriálu Martin Froyda.

Zločiny pražského imáma

Deset let žaláře navrhuje státní zástupce pro bývalého českého imáma Samera Shehadeha. „Duchovní vůdce“ posílal peníze teroristické organizaci v Sýrii a pomáhal svému bratrovi a jeho nevěstě, aby se mohli stát bojovníky islámského státu. Zaslouží si ten člověk, co vyhlíží jako vyjukaný pošuk, tak přísný trest?

Pražští celníci zadrželi po automobilové honičce řidiče vozu s maďarskou SPZ, který vezl syrské uprchlíky.

VIDEO: Celníci v Praze honili auto. Maďarský Syřan vezl migranty

Ze středy na čtvrtek se noční služba příslušníků Celního úřadu pro hlavní město Prahu změnila v dramatickou honičku. Okolo půl třetí ráno chtěli na dálnici D1 zkontrolovat osobní automobil Audi s maďarskou SPZkou. Jenže řidič začal ujíždět. Po dopadení celníci zjistili, že se jednalo o maďarského občana syrské národnosti, který vezl další uprchlíky ze Sýrie.

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí.

Írán je schopen čelit aroganci USA, stojí za ním bůh, prohlásil Chameneí

Íránského generála Kásema Solejmáního, jehož Američané nedávno zabili v Bagdádu, oplakaly v Íránu miliony lidí a v Iráku pak další tisíce. V teheránské Velké mešitě to dnes řekl íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí, který na tomto místě vedl páteční polední modlitbu poprvé od roku 2012. Íránskou odvetu za útok na Solejmáního označil za boží den a to, že je Írán schopen čelit USA, je podle něj znamením, že za Íránem stojí bůh. Věnoval se také pádu ukrajinského letadla v Teheránu a situaci kolem íránské jaderné dohody.  

Podvodník. Ilustrační foto

„Americký voják“ opět v akci: ženu z Hanušovic obral od 200 tisíc korun

Hanušovičtí policisté v tomto týdnu přijali oznámení o dalším podvodném jednání. Obrátila se na ně třiapadesátiletá žena, z níž podvodník během necelého půl roku vylákal v přepočtu bezmála 200 tisíc korun. Neznámý pachatel, který se vydával za příslušníka americké armády sloužícího v Sýrii, požádal oznamovatelku o přátelství.