Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Svědectví po zemětřesení v Maroku: Zasypaly nás trosky, vzduch byl plný prachu

Páteční zemětřesení v Maroku si podle nejnovějších informací vyžádalo více než 2600 obětí, podobný počet zraněných a poničilo nespočet budov. Lidé během vteřin přišli o střechu nad hlavou. Mrazivá svědectví z místa katastrofy od místních a zahraničních turistů hovoří o panice, beznaději, i o touze pomáhat. Třeba darováním krve.

Policisté původně plánovali rutinní kontrolu, řidič ale zastavil v odstavném pruhu a utekl. Uvnitř náklaďáku našli 62 migrantů. Ilustrační foto

Policisté na D1 u Brna zastavili náklaďák s 58 migranty ze Sýrie, řidič utekl

Nákladní auto s maďarskou poznávací značkou, které v nákladovém prostoru převáželo 58 migrantů, zastavili v neděli dopoledne jihomoravští policisté na dálnici D1 za Brnem ve směru na Prahu. Původně plánovali rutinní kontrolu, řidič ale zastavil v odstavném pruhu a utekl. ČTK to řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

Turecký voják na hranici se Sýrií. Ilustrační snímek

Turci v Sýrii zabili Husajního Kurajšího. Islámský stát smrt vůdce potvrdil

Teroristická organizace Islámský stát (IS) potvrdila, že její dosavadní vůdce abú Husajn Husajní Kurajší je mrtev. O jeho smrti informoval již na jaře turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle nějž byl Kurajší zabit při operaci tajných služeb na severu Sýrie. Mluvčí Islámského státu smrt abú Husajna Husajního Kurajšího potvrdil na nedatované audionahrávce, kterou organizace podle agentury Reuters zveřejnila na sociální síti Telegram. Jeho nástupcem byl jmenován abú Hafs Hášimí Kurajší.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Rakušané šetří benzín

Jak oznámil rakouský dopravní klub, v prvním čtvrtletí natankovali o 7,8 % méně fosilních pohonných hmot než loni za stejnou dobu. Dieselu dokonce o 10,2 % (o 205 000 tun). Benzínu nateklo do nádrží 0,48 milionu tun, nafty 1,81 milionu tun. Celkově bylo spotřebováno o 195 000 tun pohonných hmot méně než loni.

Tank Leopard 2.

Tanky Leopard jsou diamantem, v Sýrii ale neoslnily. Hlavně kvůli špatné taktice

Na syrském bojišti se od začátku občanské války vystřídala celá řada armád a ozbrojených skupin, které sebou přinesly velké množství lehké i těžké techniky. Jedním z nejvýznamnějších příspěvků k syrskému chaosu bylo turecké nasazení tanků Leopard 2 na severu Sýrie v oblasti Kurdistánu. Obávané a uznávané německé stroje si tam v bojích s Islámským státem překvapivě nevedly příliš dobře.

Zadržení nelegálních migrantů. Ilustrační foto

Rodina migrantů se do Německa nedostala, policisté je chytli na dálnici D8

Cesta za vidinou lepšího života skončila pro rodinu ze Sýrie a Turecka na dálnici D8. Migranty odhalila hlídka cizinecké policie při kontrole auta na důležité silniční tepně v Ústeckém kraji. Ve vozidle Mitsubishi Lancer se nacházel řidič a dalších šest osob cizí státní příslušnosti včetně dvou dětí.

Zadržení nelegálních migrantů. Ilustrační foto

Rodina migrantů se do Německa nedostala, policisté je chytli na dálnici D8

Cesta za vidinou lepšího života skončila pro rodinu ze Sýrie a Turecka na dálnici D8. Migranty odhalila hlídka cizinecké policie při kontrole auta na důležité silniční tepně v Ústeckém kraji. Ve vozidle Mitsubishi Lancer se nacházel řidič a dalších šest osob cizí státní příslušnosti včetně dvou dětí.

Sergej Surovikin a Vladimir Putin

Věci kolem něj se nevyvíjely dobře. Generál Surovikin byl zatčen, tvrdí list

Ruský generál Sergej Surovikin, který je zástupcem velitele invazních vojsk na Ukrajině, byl zatčen, píše The Moscow Times s odkazem na dva anonymní zdroje blízké ministerstvu obrany. Jeho zatčení podle nich souvisí se sobotní ozbrojenou vzpourou, kterou podnikla Wagnerova žoldnéřská skupina v čele se svým šéfem Jevgenijem Prigožinem. Oficiální místa informace o údajném Surovikinově zatčení nepotvrdila. Podle listu The New York Times Surovikin o chystané vzpouře wagnerovců dopředu věděl.

MiG-29A.

Špionážní akce jako z filmu: Izrael v 90. letech tajně testoval sovětský MiG-29

V rámci tajného programu v polovině 90. let získal Izrael na krátkou dobu malý počet stíhacích letounů MiG-29 Fulcrum sovětské výroby, v té době téměř jistě nejschopnější letoun, kterému mohl čelit. Ačkoli zdroj těchto stíhaček nebyl nikdy oficiálně zveřejněn, izraelské letectvo je podrobilo zkouškám, včetně vzdušných soubojů, a toto úsilí přineslo fascinující poznatky o silných a slabých stránkách MiG-29.

Dvojice ruských bitevních letounů Su-25 vzlétá z letecké základny Hmímím v Sýrii

Rusko buduje v cizích zemích globální síť základen. Testuje zde i superzbraně

V dobách studené války to byly zejména americké ozbrojené síly, které si vytvořily dlouhý seznam zahraničních zařízení. Vojenské základny, letiště, radarové stanice, odpalovací zařízení raket, přístavy. O totéž se v mnohem menším pokoušel i Sovětský svaz. Dnes, v době, kdy Spojené státy disponují globální sítí vojenských základen, se o svůj díl opět hlásí i Rusko. Jakkoli jsou jeho snahy mnohem skromnější, i ruská armáda se snaží vybudovat si globální předpolí.

Elawi Khaled.

Omyl s kebabem v Tišnově ničí bistro. Lidi se mě teď straní, říká smutný majitel

/VIDEO/ Bistro s tureckými jídly vlastní na náměstí Míru v Tišnově na Brněnsku Elawi Khaled. V jeho podniku s názvem Istanbul Kebab, který funguje necelé tři roky, pracovalo i šest zaměstnanců a denně obsloužili stovky lidí. Nedávno však Khaled o téměř všechny zákazníky přišel. Vyvolala to kauza tišnovské přípravny masa do kebabů v ulici Na Mlékárně, které Jihomoravská veterinární správa za porušení hygienických předpisů uložila téměř stotisícovou pokutu.

Předání ocenění českému USAR týmu za pomoc při zemětřesení v Turecku.

Svoboda ocenil členy USAR týmu za záchranné akce při zemětřesení v Turecku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda slavnostně předal v úterý 16. května českému USAR týmu pamětní medaile za obrovskou míru solidarity a odvahy při letošních záchranných akcí v zemětřesením zasaženém Turecku. Slavnostní setkání se konalo v prostorách rezidence primátora Prahy za účasti vedení HZS hl. m. Prahy, Městské policie Praha, Zdravotnické záchranné služby a Krajského vojenského velitelství. 

Tomáš Ludvík (nejblíže) skončil v Pardubicích druhý.

Berounská štafeta překvapila v Pardubicích a brala třetí místo

Ve městě perníku se konal tradiční již 18. ročník Velké ceny města Pardubic, která je součástí Českého poháru. Letošní rok dorazili plavci z několika států jako Polsko, Maďarsko, Německo a v neposlední řadě Sýrie. O to zajímavější a prestižnější velká cena byla, navíc zde plavci mohli plnit limity na OH 2024 (Paříž) nebo na Mistrovství světa ve Fukuoce 2023.

Generální tajemník OSN António Guterres

Jednání o míru není nyní možné. Ukrajina i Rusko věří, že vyhrají, říká Guterres

Jednání o zastavení bojů a o míru mezi Ukrajinou a Ruskem nejsou nyní možná. Obě země totiž věří, že dokážou ve válce vyhrát. Řekl to generální tajemník OSN António Guterres v rozhovoru, který zveřejnil deník El País. Guterres se nechtěl vyjádřit k tomu, zda se do 18. května podaří obnovit dohodu o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře.

Papež František při tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině

Velikonoční poselství Urbi et Orbi: Papež vyzval k míru na Ukrajině i jinde

Papež František v neděli při tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se zmínil i o dalších mezinárodních krizích, například o občanské válce v Sýrii, o zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii, či o bezpečnostní a humanitární situaci v Latinské Americe, v Asii a v Africe.

Internetový podvod. Ilustrační foto.

Žena naletěla „lékaři na misi“. Sama může skončit ve vězení

Podvodů, kdy důvěřivci, převážně ženy, nalétnou údajným vojákům či lékařům na zahraničních misích, kteří touží po seznámení, poslední dobou výrazně přibývá. I přes opakovaná varování policie jim podvedení naposílají často i statisíce. Žena z Jesenicka kvůli své důvěřivosti ovšem může skončit sama před soudem a za mřížemi.

Letoun F-16A Netz má v řadách IDF bezkonkurenční bojové výsledky: v roce 1981 bombardoval irácký jaderný reaktor a v roce 1982 sestřelil 7 nepřátelských stíhaček (jedna byla společným zásahem s jinou izraelskou stíhačkou).

Operace Opera: Nejslavnější akce izraelského letectva odvrátila jadernou hrozbu

Po několika vyčerpávajících válkách, z nichž ta v roce 1973 přivedla Izrael na samou hranici národní katastrofy, se Davidova země na počátku 80. let nacházela v relativním bezpečí. Již rok fungovala mírová smlouva s Egyptem a ostatní blízkovýchodní muslimské země - Sýrie, Jordánsko nebo Irák - pro Izrael neznamenaly existenční nebezpečí. Na druhé straně barikády, kde se stále hledaly způsoby, jak Izrael zničit, však přešli na novou taktiku. Zatímco Egypt se s Izraelem definitivně usmířil, za což mu Izraelci vrátili Sinajský poloostrov, Sýrie a zejména Irák se rozhodly vsadit na zbraně hromadného ničení.

Po zemětřesení v Turecku a Sýrii zůstalo plno lidí bez domova. Mají strach, spí ve stanech

Život na ulici a strach. Zemětřesení v Turecku vyvolalo bezdomoveckou krizi

Na první pohled nedělá Songul Yucesoyová nic zvláštního. Po jídle se věnuje lavoru se špinavým nádobím, které pečlivě omývá napěněnou houbičkou. V čisté vodě jar smývá a talíře s příbory odkládá na odkapávač. To vše ovšem dělá na ulici ve stínu trosek jejího domu. Vypadá to jako scéna z divadelní hry se špatnými kulisami. Zemětřesení, které před měsícem zasáhlo Turecko a Sýrii, vzalo celé její rodině domov. Nyní se mačkají ve stanu společně s dalšími lidmi sdílejícími stejný osud.

Následky ničivého zemětřesení, které zasáhlo Turecko

Zemětřesení: Karlovarský kraj pošle dva miliony korun na pomoc Turecku a Sýrii

Karlovarský kraj pošle dva miliony korun Turecku a Sýrii, které 6. února letošního roku zasáhlo ničivé zemětřesení. Finanční dar bude směřován na účet neziskové organizace Člověk v tísni, jež má s prací v oblastech zasažených živelními katastrofami dlouholeté zkušenosti. Rozhodlo o tom zastupitelstvo kraje na svém posledním zasedání.