Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Polní maršál Libyjské národní armády (LNA) Chalífa Haftar

Ignorovala požadavky. Maršál Haftar odjel z Ruska bez podpisu mírové dohody

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar podle tiskové agentury TASS odjel z Moskvy bez podpisu mírové dohody o příměří. V ruské metropoli se při prostřednictví ruských a tureckých diplomatů od pondělka konaly rozhovory, které měly zajistit klid zbraní mezi mezinárodně uznávanou vládou Fáize Sarrádže sídlící v Tripolisu a Haftarovými jednotkami na východě Libye. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes Haftarovi jeho odchod vyčetl a oznámil, že v případě pokračování bojů se Ankara nebude zdráhat zasáhnout.

Následky leteckých útoků vládních sil v syrské provincii Idlib.

Při vládních náletech v Sýrii zahynulo osmnáct lidí, tvrdí opozice

V syrské provincii Idlib ovládané rebely dnes při leteckých útocích vládních sil zahynulo nejméně 18 civilistů včetně dětí a desítky dalších lidí byly zraněny. S odkazem na opoziční aktivisty o tom informovala agentura DPA. Patnáct mrtvých hlásí opoziční syrská civilní obrana, známá též jako Bílé přilby, agentura AP informuje také s odkazem na opoziční aktivisty o nejméně deseti obětech. Letadla bombardovala město Idlib a přilehlá místa.

Čeští vojáci v Iráku

Čeští policisté se stáhnou z Iráku, vojáci zůstávají. Babiš: Nehrozí nebezpečí

Pět českých policistů se kvůli omezení provozu ve výcvikovém středisku v Bagdádu přesune z Iráku do ČR. Po obnovení činnosti se vrátí, uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zároveň prohlásil, že čeští vojáci zatím v Iráku zůstávají a velení spojenecké mise, pod kterou spadají, jedná s Bagdádem o pokračování mandátu. Podle Babiše má Česko blokované prostředky pro případné stažení vojáků, nyní by ale bylo předčasné dělat nějaké kroky.  

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh

Pro rodiče je velkým zklamáním, uvedl u soudu bratr bývalého pražského imáma

Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh ani jeho bratr Omar, kteří jsou obžalovaní z terorismu, nepocházejí z nábožensky založené rodiny, ani nebyli vychováni jako věřící muslimové. U pražského městského soudu to dnes řekl jejich bratr Abdullah, který přijel v kauze svědčit z Irska. Muži byli podle něho pro rodiče velkým zklamáním, on sám se s nimi již nestýká. Omarovu partnerku, která čelí obžalobě spolu se svým mužem, nezná.

Situace v Libyi - Ilustrační foto

V Libyi hrozí válka mezi Turky a ruskými žoldáky

Nebýt amerického atentátu na íránského generála Kásema Solejmáního, byla by turecká invaze do Libye klíčovou událostí těchto dnů. Jde o první takovou akci mohutné turecké armády od dob osmanské říše.

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh přichází v doprovodu ozbrojené eskorty k jednání pražského městského soudu, který se 7. ledna 2020 zabýval jeho případem.

Pražský imám Shehadeh: Pomáhal jsem muslimům v boji, je to povinnost

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh dnes u Městského soudu v Praze přiznal, že pomohl svému bratrovi a jeho ženě vycestovat do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Nepovažuje to však za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. Ve své výpovědi dále prohlásil, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, nerozhodují podle islámského práva šaría. S vězením počítá.

Spokojená a šikovná!

Sousedka kouká lidem napřed na nohy

Linec - „Pohled Anny Feichtenschlagerové míří vždy nejprve na nohy lidí,“ začínají OÖN článek o 17leté Saize Hanserinové, která se učí obuvnicí. (Skoro by na ni lépe platilo vznešenější slovo „ševcovou“, myslí si Deník.)

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček

Velvyslanec v USA Kmoníček: Zabití Sulejmáního je vzkaz Trumpovým stoupencům

Atentátem na jednoho z nejvlivnějších představitelů Íránu Kásima Sulejmáního Spojené státy americké zažehly jiskru v blízkovýchodní nádrži plné výbušného oleje. Prezident Donald Trump uvedl, že tímto útočným aktem zabránily válce, velká část světa si ale myslí opak. O zhodnocení situace Deník požádal velvyslance ČR ve Washingtonu a arabistu Hynka Kmoníčka.

Šimon Pánek.

Šimon Pánek: Svět je složitější než dřív, ale můžeme ho udělat lepším

Otevřené dveře kanceláří, pobíhající mladí lidé, všude spousta knih a plakátů, pracovní nepořádek. Jakmile vstoupíte do sídla nevládní organizace Člověk v tísni, je vám jasné, že tady nic není na okrasu, na efekt, na dojem. Stejný je i její ředitel Šimon Pánek, jedna z nejviditelnějších tváří sametové revoluce. Na rozdíl od mnoha jiných mužů a žen listopadu 1989 nevstoupil do politiky, ale založil neziskovku, která reálně pomohla milionům lidí v 60 zemích světa.

Papež František při tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi).

Papež pronesl tradiční poselství. Vyzval k ukončení konfliktů na Blízkém východě

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) dnes vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu. Zmínil Sýrii, Irák, Jemen, Libanon, Svatou zemi, ale i některé africké státy. Připomněl také humanitární krizi ve Venezuele či nedořešený konflikt na Ukrajině. Papež přitom řekl, že se modlí za "obměkčení kamenných, egoistických srdcí", aby se děti trpící násilnostmi mohly začít znovu usmívat.  

Požár na lodi Admiral Kuzněcov během oprav v Murmansku na severu Ruska.

Rusové dumají, co dál s Admiralem Kuzněcovem. Jiskra způsobila miliardové škody

Škody způsobené nedávným požárem na jediné ruské letadlové lodi se prakticky rovnají její zbytkové hodnotě, o jejím dalším osudu není rozhodnuto. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na experty ruské Severské flotily. Požár, který si minulý týden vyžádal dva mrtvé, vypukl na lodi Admiral Kuzněcov během oprav v Murmansku na severu Ruska.

Televizní kamery na syrské hranici. Ilustrační snímek

O život letos kvůli své práci přišlo 49 novinářů. Stovky zůstávají ve vězení

Kvůli své práci přišlo letos o život nejméně 49 novinářů, dalších zhruba 390 je ve vězení. Ve své výroční zprávě to uvedla mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, která hájí svobodu sdělovacích prostředků. Nejnebezpečnější je pro novináře podle Reportérů bez hranic Sýrie a Mexiko, kde od začátku roku zahynulo kvůli své práci po deseti novinářích. Pět jich přišlo o život v Afghánistánu, čtyři v Pákistánu a tři v Somálsku.

Panenky pro UNICEF  z Krumlova

V Krumlově šili panenky na podporu rozvojových zemí

V sobotu si v českokrumlovských Klášterech zájemci ušili panenku na podporu projektu Unicef společně s přední módní návrhářkou a patronkou projektu, Liběnou Rochovou. Projekt "Adoptuj panenku a zachráníš dítě" má pomoci dětem v rozvojových zemích.  

Na snímku ruského ministerstva obrany ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov

Na ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov vypukl požár. Nejméně jeden mrtvý

Na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, vypukl dnes ráno při opravách v severoruském Murmansku požár, který si vyžádal nejméně jeden lidský život. Oheň se podle ruských agentur podařilo po celodenním úsilí lokalizovat. V nemocničním ošetření je 12 zraněných, kteří se většinou přiotrávili kouřem. Ještě jeden člověk se stále pohřešuje. Podle listu Kommersant jím může být kapitán Viktor Izmajlov, který měl opravu lodi na starosti.

Generální tajemník Jens Stoltenberg na tiskové konferenci na závěr summitu NATO v Londýně 4. prosince 2019

Stoltenberg: NATO se shodlo na plánu obrany Pobaltí a Polska

Severoatlantická aliance se shodla na plánu posil pro Pobaltí a Polsko. Na tiskové konferenci to dnes po konci summitu NATO oznámil generální tajemník Jens Stoltenberg. Ankara plán dosud blokovala a žádala, aby aliance výměnou za tureckou podporu uznala jako teroristické ty skupiny, proti nimž Turci bojují v Sýrii. Neshody v alianci jsou ale podle Stoltenberga normální a existovaly od vzniku NATO.

Zprava generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, americký prezident Donald Trump a britský premiér Boris Johnson na summitu NATO v Londýně 4. prosince 2019

Státy NATO toho víc spojuje než rozděluje, řekl na summitu Johnson

Členské státy Severoatlantické aliance toho mnohem více spojuje, než je rozděluje. Před dnešním společným zasedáním hlav států a vlád zemí aliance to prohlásil britský premiér Boris Johnson, jehož země summit NATO hostí. V úterý podle něj prezidenti a premiéři vedli "dobrou" debatu o situaci v Sýrii i o budoucnosti organizace. Česko na vrcholné schůzce zastupuje prezident Miloš Zeman. Na dnešním zasedání hodlá mluvit o boji proti terorismu nebo misi v Afghánistánu.

Mohou nás uprchlíci - sirotci ohrozit?

ČERNÁ A BÍLÁ: Mohou nás uprchlíci-sirotci ohrozit?

Řecko požádalo Česko, aby přijalo čtyřicet nezletilých z uprchlických táborů. Česká vláda požadavek zamítla a sněmovna o něm nejednala. Jednalo se o správné rozhodnutí? Nejen podle těch, kteří současné uprchlické vlny považují za nebezpečí pro západní hodnoty a Západ jako takový, určitě ano. Většina obyvatel České republiky totiž odmítá islám, který považuje spíše za útočnou ideologii, než za náboženství. Jiní ale namítají, že pomoc uprchlíkům patří k základům evropské etiky a přijetí několika desítek sirotků neznamená masové šíření islámu. 

Alena Schillerová.

Více peněz pro učitele? Poslanci navrhovali přesuny uvnitř rozpočtu

Poslanci v dnešním druhém čtení státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny v celkovém objemu asi 177 miliard korun. Je to zhruba 11 procent celkových výdajů rozpočtu. Loni při této příležitosti předložili na devět desítek pozměňovacích návrhů v celkovém objemu přes 130 miliard korun. Dnes se sešlo asi 130 návrhů, některé se ale překrývají nebo jsou předloženy ve víc variantách.

Obrazy uprchlíků znázorňují vzpomínky dobré i špatné, pocity či plány a sny.

Seznamte se s uprchlíky uměním

Od 6. prosince si můžete po deset dní prohlédnout unikátní výstavu Obrázky na útěku. Díla malovali migranti z uprchlického tábora na ostrově Lesbos.

Izraelská raketa nad Damaškem

Z Izraele vylétly rakety na Damašek. Při útoku zemřeli dva lidé, tvrdí SANA

Izraelská armáda dnes při odvetném úderu v Sýrii zasáhla desítky íránských a syrských cílů. S odvoláním na izraelské bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters. Při útoku zemřeli dva civilisté a další lidé byli zraněni, syrská protiraketová obrana však nad Damaškem několik izraelských raket sestřelila, napsala syrská státní agentura SANA.

Oslavy sv. Martina jsou v Cehnicích již tradicí.

Svatý Martin přijel na koni i do Cehnic

Svátek sv Martina oslavili v pondělí 11. listopadu v Cehnicích. Legendu o sv. Martinovi připomněly ve svém vystoupení děti z mateřské i základní školy.

Studenti  GJAK na Simulaci Evropského parlamentu v Brně

Studenti  GJAK na Simulaci Evropského parlamentu v Brně

V Brně se  31.10. a 1.11. konal druhý ročník Simulace Evropského parlamentu, pořádané Mladými demokraty. Po loňské účasti, kdy se stal Jiří Daniel Trávníček jedním z vítězů, byli studenti Gymnázia JAK v Uherském Brodě připraveni znovu ukázat, že se v politice orientují, jsou schopni argumentovat a vyjednávat i s lidmi, které vůbec neznají.

Islámský stát - vlajka, ilustrační foto

Evropští bojovníci IS se vrátí domů. Turecko začalo deportovat zajatce

Turecko začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký a německý bojovník, ještě dnes by je měl následovat dánský příslušník IS. V příštích dnech pak Ankara plánuje vyhostit dalších 21 lidí, informují světové agentury. Turecká média uvedla, že dnes vyhoštěný Američan uvízl na turecko-řeckých hranicích, jelikož ho ani jedna ze zemí nechce pustit na své území.

Vlajka Islámského státu. Ilustrační snímek

Návrat domů. Ankara začne v pondělí posílat do Evropy zadržené bojovníky IS

Turecko začne vracet zajaté zahraniční bojovníky teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí od pondělí, řekl dnes podle agentury Anadolu turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Repatriaci zadržených radikálů, včetně těch, kterým bylo mezitím odňato občanství, oznámil Soylu už minulý týden. Kritizoval přitom Evropu, jejíž postoj k této záležitosti označil za nezodpovědný a která podle něj projevuje nečinnost.  

Rasmíja Avadová, sestra vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího

Turecko dopadlo manželku a příbuzné vůdce IS Bagdádího

Turecku se podařilo dopadnout manželku, sestru a švagra vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Bagdádí zemřel 27. října při operaci americké speciální jednotky na severu Sýrie, když na útěku odpálil nálože na svém těle.

Kurdská vlajka.

KRÁTCE: Na benešovské radnici vyvěsí kurdskou vlajku

Podporu Kurdům vyjádřili svým usnesením radní Benešova. V souvislosti s ním v sobotu 2. listopadu na objektu radnice na Masarykově náměstí město vyvěsí kurdskou vlajku. Rada v odůvodnění symbolického gesta poukazuje na tragédii, při které Turecko zaútočilo na autonomní oblasti v severní Sýrii, spravované převážně Kurdy. Invaze připravila o život mnoho lidí a další vyhnala z jejich domovů.

Ruská armáda projíždí blízko hrani Sýrie s Tureckem (na snímku z 27. října 2019).

Turecko a Rusko začaly společné pohraniční hlídky na severu Sýrie

Rusko a Turecko zahájily první společné hlídky na severovýchodě Sýrie u tureckých hranic, oznámilo turecké ministerstvo obrany na twitteru. Hlídky dohodly Moskva a Ankara 22. října a podle tureckých médií mají sahat do syrského vnitrozemí až do hloubky deseti kilometrů od turecké hranice. Agentura AP uvedla, že podle úterního sdělení turecké armády nemají zahrnovat město Kámišlí. Východně od něj ve čtvrtek začali opět hlídkovat američtí vojáci.

Demonstrace Kurdů proti tureckému útoku v Sýrii.

Turecký vojenský útok na Kurdy v Sýrii řeší i politici v Praze 6

Turecká intervence v severovýchodní Sýrii rezonovala také v polemice mezi opozicí a koalicí v Praze 6. Opoziční Zelení tam vyzvali k ukončení partnerství s městskou částí turecké Antalye a kritizovali říjnovou služební cestu čtveřice radních do přímořského města na jihu Turecka.

Ilustrační foto.

Festival uděloval ceny

Jihlava – Třiadvacátý ročník Festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava je minulostí. Program uvedl 277 filmů v osmi kinosálech a také téměř dvě stovky diskuzí. Celková návštěvnost projekcí přesáhla čtyřicet tisíc, akreditovaných návštěvníků a hostů bylo 5330.

Bakr Bagdádí.

Bagdádího podle tisku udal odpadlík od Islámského státu

Za úspěch víkendové operace, která skončila smrtí vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího, vděčí členové amerických speciálních sil spolehlivému informátorovi. Šlo o bývalého člena IS, který se v minulosti podílel na budování útočiště pro Bagdádího v Sýrii, ale který přestal být loajální, když ho Islámský stát připravil o příbuzného. Deník The Washington Post dnes napsal, že tento muž by měl mít nárok na část nebo na celých 25 milionů dolarů (574 milionů Kč), jež USA vypsaly jako odměnu za Bagdádího.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan: Kurdové se úplně nestáhli, hlídky s Ruskem začnou v pátek

Kurdské milice YPG se podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nestáhly úplně ze 30 kilometrů širokého pásma v severovýchodní Sýrii u turecko-syrské hranice. Erdogan uvedl, že si vyhrazuje právo proti Kurdům znovu zahájit ozbrojenou ofenzivu. Syrská vláda vyzvala kurdské oddíly, aby se připojily k její armádě.

Na třebíčské radnici na Karlově náměstí bude až do 15. listopadu vlát kurdská vlajka.

I Třebíč vyjadřuje podporu Kurdům, které decimuje turecká armáda

Třebíč - Vedení třebíčské radnice rozhodlo vyvěsit na budově městského úřadu na Karlově náměstí kurdskou vlajku na důkaz solidarity s Kurdy. Na severu Sýrie od 9. října turecká armáda útočí na kurdské milice, které jsou páteří odporu proti teroristům z Islámského státu.