Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Členové OSN projevují podporu Ukrajině během mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku 2. března 2022.

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu

Valné shromáždění OSN ve středu po více než dvoudenní rozpravě na mimořádném zasedání přijalo poměrem hlasů 141 ku pěti rezoluci, v níž ostře odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, vyzývá Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků. Hlasování se zdrželo 35 států včetně Číny. Naprostá většina delegátů členských zemí přivítala výsledek hlasování potleskem vestoje. Podle zahraničních agentur bylo cílem rezoluce ukázat nynější diplomatickou izolaci Ruska na mezinárodní scéně.

Válečný kameraman Ján Schürger. Se CNN Prima News a reportérkou Darjou Stomatovou natáčeli v ukrajinském Charkovu

Válečný kameraman v obleženém Charkově: Střílí se dost. Napětí se tu dá krájet

Charakteristický zvuk dělostřelecké palby přerušil telefonický rozhovor Deníku s válečným kameramanem Jánem Schürgerem, který je od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu v Charkově. „Bylo to blízko? Ještě furt daleko,“ odhadoval večer. S kolegyní reportérkou Darjou Stomatovou ze CNN Prima News byli ještě v noci na úterý v obleženém druhém největším městě země. „Zatím máme únikové cesty z Charkova. Aktuálně je ale větší problém dostat se pak přes Ukrajinu na západ,“ řekl muž.

Dům v Sýrii zničený při akci jednotek USA

Američané zabili v Sýrii lídra Islámského státu. O život přišli i civilisté

Při operaci amerických speciálních jednotek v severozápadní Sýrii byl v noci na dnešek zabit lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší, oznámil americký prezident Joe Biden. Operace se uskutečnila na jeho přímý rozkaz. Biden také potvrdil, že Kurajší při operaci odpálil bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny. Všichni Američané se podle prezidenta vrátili v pořádku. Záchranáři na místě uvedli, že při operaci přišlo o život nejméně 13 lidí, včetně žen a dětí

Ruiny starověkého města Hatra v Iráku. Jeho součástí bylo i několik chrámů, které ale mohutně v letech 2015 až 2017 zničil Islámský stát. Snímek pochází z dřívějších let

Chrám rozstříleli teroristé. Jeho renovace nyní odhalila jedno velké tajemství

Starověký chrám zničený Islámským státem v současnosti postupně renovují archeologové v severním Iráku. Při záchranných pracích našli nad jedním ze vstupů do budovy překvapující zobrazení zvířete. Díky této výzdobě zjistili nejen podrobnosti o životě v hlavním městě dávného arabského království, ale i zajímavosti o chovu velbloudů v oblasti.

Papež František přednáší tradiční vánoční poselství Městu a světu (Urbi et orbi)

Dialog je jediným způsobem řešení konfliktů, vyzval papež ve vánočním poselství

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) dnes vyzval ke svornosti a dialogu, který je podle něj jediným prostředkem, jak vyřešit konflikty od rodinných až po ty válečné. V nynější době pandemie covidu-19 je zvlášť důležité, abychom se neuzavírali do sebe a nesnažili se věci zvládnout na vlastní pěst, prohlásil papež.

Migranti u logistického centra u bělorusko-polské hranici u města Grodno čekají ve front na jídlo, 20 listopadu 2021

Hlavně ne zpátky do Běloruska. Migranti hovoří o brutalitě Lukašenkových sil

Alí, dvaatřicetiletý učitel ze Sýrie, má jediné přání - aby ho neposlali zpět do Běloruska. Teď stojí potmě v polském lese pokrytém sněhem, který padal celý večer, píše zpravodajský web Politico. Odhaduje, že v lesích je už tři týdny, několikrát překonal polskou hranici a pětkrát byl chycen pohraniční stráží, která ho poslala zpět do Běloruska. Pošesté měl ale více štěstí.

Vladimír Kubík má ve své sbírce sedm tisíc druhů brouků.

Entomolog z Chlumce zažil při cestách za brouky i vojenské vězení

Vladimír Kubík z Chlumce nad Cidlinou je broučkař. Entomologii se dnes už důchodce věnuje amatérsky 50 let. Zaměstnáním výpravčí se vypracoval se ve znalce na tesaříky a na cesty za brouky jezdí jak jinak hlavně vlakem. Na svých výpravách ale zažil i dramatické situace.

Migranti v hale u města Grodno

Migranti se pokusili dostat do Polska násilím. U hranice jich čekají dva tisíce

Přes polsko-běloruskou hranici se během pondělí pokusilo nelegálně dostat 174 migrantů a 66 cizinců dostalo příkaz opustit polské území. Na twitteru o tom informovala polská pohraniční stráž. Ministerstvo obrany uvedlo, že skupina asi 50 migrantů použila násilí, když se pokoušela do Polska proniknout u hraničního přechodu Bělověž (Bialowieža). V běloruském logistickém centru u přechodu Bruzhi-Kuźnica na možnost dostat se do EU dál čeká na 2000 migrantů zejména z Iráku a Sýrie, napsala dnes agentura DPA.

Polští vojáci na hranici s Běloruskem. Ilustrační snímek

Krize na hranicích. Běloruští vojáci se snažili do Polska vytlačit migranty

Polská policie uvedla, že se běloruští vojáci u hranice mezi oběma státy ve čtvrtek večer neúspěšně snažili vytlačit do Polska několik desítek migrantů, hlavně žen a dětí. Informoval o tom internetový portál onet.pl. Na běloruské straně u hraničního plotu živoří tisíce lidí z krizových oblastí, kteří se touží dostat do Evropské unie. Turecké úřady oznámily, že vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům Iráku, Sýrie a Jemenu.

Šest nelegálních migrantů ze Sýrie při kontrole celníků na 52. km dálnice D1 ve směru na Prahu.

Na auto zaplněné migranty upozornil nezaplacený poplatek za dálnici

/FOTOGALERIE/ Neuhrazením poplatku za používání dálnice upozornil na své auto muž, s nímž pak měli delší vyřizování středočeští celníci. A nikoli pouze s ním a ne jenom oni. Ukázalo se, že v autě sedí nelegální migranti. Z rutiny celníků se tak stal případ pro policii, informovala ve středu mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj Yvona Matějková. S tím, že původně měli kolegové v úmyslu jen udělit řidiči pokutu za neuhrazenou elektronickou dálniční známku. Pak už přicházela jen samá překvapení.

Výškař Majd eddin Ghazal bude skákat za Kladno

Syřan Ghazal bude v příští sezoně skákat za Kladno

Bude to událost. Ve žlutomodrém kladenském dresu se v příští sezoně představí výškař Majd Eddin Ghazal. Atletičtí fanoušci dobře vědí, o koho jde. Tento Syřan, který během kariéry musel přestát válečné útrapy ve své vlasti, je držitelem bronzu z mistrovství světa 2017 v Londýně. O rok dřív se zaskvěl skvělým osobákem v hodnotě 236 centimetrů.

Útok nožem v rychlovlaku.

Vstal a začal bodat. Syřan, který ve vlaku zranil čtyři lidi, trpí schizofrenií

Po sobotním útoku v rychlovlaku ICE mezi Řeznem a Norimberkem zůstali na místě čtyři zranění cestující. Podle agentury DPA to v neděli oznámila místní policie, podle níž vyšetřovatelé incident nespojují s terorismem. Média dosud informovala o třech zraněných. Pravděpodobný útočník s původem v Sýrii trpí schizofrenií.

Místo pumového útoku na předměstí syrského Damašku

Centrem Damašku otřásla exploze. Nálož zničila armádní autobus, zemřelo 14 lidí

 V centru Damašku dnes v ranní špičce exploze zcela zničila autobus syrské armády. Zemřelo 14 lidí a několik dalších bylo zraněno. Podle syrské televize patří oběti k armádě, v autobuse byli vojáci. Syrští představitelé hovoří o teroristickém útoku. Syrská armáda dnes útočila v Idlibu na severozápadě země a zabila tam podle záchranářů citovaných agenturou Reuters nejméně 11 civilistů.

Ze zahájení venkovní výstavy 'Tobruk - příběh pěšího praporu' před budovou Generálního štábu Armády ČR na Vítězném náměstí v Praze 6.

OBRAZEM: Veteráni, aktivní vojáci i veřejnost. Před štábem je výstava o Tobruku

Výstava o působení československých vojáků pěšího praporu na Středním východě a boje o pevnost Tobruk v období druhé světové války začala na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Výstava je instalována před budovou Generálního štábu a jde o sedmdesátou výstavu, kterou vojenští historici před štábem připravili.

V Brně studuje a pracuje sedmadvacetiletá Kurdka, členka prokurdské opoziční Lidově demokratické strany v Turecku.

Útlak Kurdů musí skončit, říká mladá aktivistka. Svobodu našla v Brně

Diskriminace, pronásledování, obavy ze zatčení i prolitá krev. Kurdové v Turecku zažívají podle Duygu Balkan další těžké období. Mladá žena je členkou prokurdské turecké opoziční Lidově demokratické strany (HDP). Téměř dva roky studuje a pracuje v Brně. Doma se jí totiž těžce dýchá. „V Turecku politicky nerespektuje Kurdy ani stát, ani Turci samotní. Někteří lidé jsou napadáni jako teroristé jen proto, že mluví kurdsky. Například když řeknu, že jsem Kurd vedle Turka, nikdy to nepřijme. Podle nich musíme být také Turci,“ uvádí.

Bojovníci Tálibánu v provincii Pandžšír.

Islámský stát používá k útokům na Tálibán jeho vlastní taktiky

Noví afghánští vůdci z řad Tálibánu svrhli před více než měsícem vládu v Kábulu podporovanou Západem, nyní ale v zemi čelí vnitřnímu nepříteli. Ten od nich přitom převzal mnoho strategií, jimiž se vyznačovalo jejich vlastní úspěšné partyzánské vojenské tažení. Jednou z nich je takzvaná městská válka, napsala agentura Reuters.

Tým hemodialyzačního střediska trutnovské nemocnice poblahopřál Josefu Křechovi k 95. narozeninám.

Pacient trutnovské hemodialýzy Josef Křech oslavil 95. narozeniny stylově

Oslavit 95. narozeniny a současně absolvovat svou jubilejní 1300 dialýzu, to celé ještě s dobrou náladou, vitalitou a humorem, to je dobrý životní výkon. Josefu Křechovi, který dochází do hemodialyzačního střediska Oblastní nemocnice Trutnov třikrát týdně více než sedm let, proto připravil tým tohoto oddělení malou oslavu.

V Paříži za nejpřísnějších bezpečnostních opatření začíná historický proces s údajnými pachateli série koordinovaných útoků na různých místech Paříže ze 13. listopadu 2015

Nebylo to nic osobního, prohlásil u soudu v Paříži pachatel atentátu na Bataclan

Útoky v Paříži z 13. listopadu 2015 nepředstavovaly pro ty, kteří je spáchali, nic osobního. Byly jen reakcí na francouzské bombardování Islámského státu (IS) v Sýrii, prohlásil dnes u soudu v Paříži Salah Abdeslam, který je považovaný za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů provedených přívrženci teroristické organizace IS. Při pařížských útocích zemřelo 130 lidí a stovky dalších atentátníci zranili. Soud začal minulé úterý a stanice BFM TV zaznamenává průběh soudu v psané podobě v přímém přenosu.

Soudní síň, která byla vybudovaná jen pro líčení s teroristy z Francie.

Ve Francii začal proces století: prosklené boxy v síni i první slova teroristy

Dvacítka osob, která se podílela jak na přípravách, tak na vykonání jednoho z nejhorších teroristických útoků posledních let, stanou téměř po šesti letech před soudem. V listopadu 2015 si série teroristických útoku v Paříži vyžádala 130 obětí. Proces, který začal ve středu, bude sledovat celý svět. Francouzská média hovoří o procesu století.

Ve Flascharově dole v Odrách přes zimní měsíce hibernují netopýři.

V Česku žijí desítky druhů netopýrů. Ten poslední tu objevili teprve nedávno

Víte, že i netopýři slaví svůj vlastní svátek? Na 28. srpna už od roku 1997 připadá Mezinárodní noc pro netopýry, která v tento den tradičně probíhá ve všech evropských zemích. V Česku se letos koná v období od 12. srpna do 25. září. Jde o osvětovou akci zaměřenou na ochranu těchto létajících nočních savců.

Novinářka a fotografka Lenka Klicperová.

Pardubická novinářka, která zažila Afghánistán: Tálibán Američany prostě vyhnal

/ROZHOVOR/ Fotografka a novinářka Lenka Klicperová z Pardubic navštívila v minulých letech několikrát Afghánistán. Zajímala se mimo jiné o situaci tamních žen. Současný rychlý vývoj situace v Afghánistánu ji překvapil, i když čekala, že k tomu dojde. „Toto je facka Američanům, kterou jim Tálibán velmi rád uštědřil. Američani jsou vyhnáni, to se bohužel jinak říct nedá,“ říká Lenka Klicperová. Jak zdůrazňuje, to, co se v minulých dnech stalo, se podle ní opravdu dalo čekat, a to dávno. Ovšem zároveň podotýká: "Afghánistán nyní bude bezpečný." Více čtěte v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Novinářka a fotografka Lenka Klicperová.

Novinářka, která zažila Afghánistán: Tálibán Američany prostě vyhnal

/ROZHOVOR/ Fotografka a novinářka Lenka Klicperová z Pardubic navštívila v minulých letech několikrát Afghánistán. Zajímala se mimo jiné o situaci tamních žen. Současný rychlý vývoj situace v Afghánistánu ji překvapil, i když čekala, že k tomu dojde. „Toto je facka Američanům, kterou jim Tálibán velmi rád uštědřil. Američani jsou vyhnáni, to se bohužel jinak říct nedá,“ říká Lenka Klicperová. Jak zdůrazňuje, to, co se v minulých dnech stalo, se podle ní opravdu dalo čekat, a to dávno. Ovšem zároveň podotýká: "Afghánistán nyní bude bezpečný." Více čtěte v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Policie zadržela v Holešovicích 29 migrantů.

Vrtulník ve vzduchu, manévry na zemi. Policie v Praze pochytala 29 migrantů

/FOTO, VIDEO/ Rachot helikoptéry probudil ve čtvrtek před 5. hodinou ráno nejednoho spícího člověka v oblasti Karlína či Holešovic. Příčinou jeho vzletu a následného kroužení byla pomoc při pátrání po migrantech. Ti se rozprchli z dodávky, která v Holešovicích havarovala po honičce s policií.

Chléb a pšenice v rukách dítěte. Ilustrační snímek

Covidová pandemie zvedá ceny potravin. Miliony lidí hladoví

Po covidové pandemii dochází v celém světě k nebývalému růstu cen potravin. Zatímco ve státech Evropské unie se to projevuje jen nespokojeností zákazníků a zvýšenou inflací, v zemích třetího světa to přináší hrozbu hladu pro velké množství lidí. Mezinárodní organizace varují, že po koronavirové pandemii může přijít v mnoha částech světa vlna hladomorů.

Malý Daniel se po konečně dočkal nového srdce.

Od sousedů: Tříletý chlapec se dočkal nového srdce, český řidič prohnal policii

Malý Daniel čekal 950 dnů, než dostal nové srdce, čtyři Afghánci půjdou před soud za znásilnění třináctileté dívky vedoucí k její smrti, 45letý český řidič si to "rozdal" s policií v divoké honičce a další Čech v horách shodil pod sebe kámen, kterým zranil ženu, ale neposkytl jí pomoc. To je souhrn nejzajímavějších zpráv z Rakouska z minulého týdne.  

Následky útoku íránských raket

USA zaútočily na pohraničí Iráku a Sýrie. Cílem byly íránské milice

Americké ozbrojené síly v neděli podnikly nálety proti milicím podporovaným Íránem v pohraniční oblasti Iráku a Sýrie. Oznámily to dnes tiskové agentury s odvoláním na Pentagon. Podle agentury AFP o život přišlo asi deset lidí. Nálety byly odpovědí na útoky bezpilotních letounů proti Američanům na základnách v Iráku. Irácká armáda americké útoky odsoudila jako narušení irácké svrchovanosti.