Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Šéf separatistické proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v Mariupolu.

KLDR uznala samostatnost proruských separatistických republik na Ukrajině

Severní Korea ve čtvrtek potvrdila, že uznala samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR). S proruskými separatistickými celky chce rozvíjet vztahy na státní úrovni, uvedla severokorejská oficiální agentura KCNA. KLDR je po Rusku a Sýrii třetí zemí na světě, která obě republiky uznala jako samostatné státy, napsala agentura AFP. Ukrajina ve středu oznámila, že kvůli tomu s Pchjongjangem přerušuje diplomatické vztahy.

Stíhačka Su-57.

Superletadlo na Ukrajině? Putin si nejlepší letouny šetří, ztráta by byla trapná

Ruská média uvádějí, že stíhací letoun 5. generace Su-57 Felon byl nasazen do bojů v probíhající válce na Ukrajině. Ačkoli program Su-57 trpěl svým podílem problémů a letoun stále není v plném operačním nasazení, již dříve podstoupil alespoň omezené bojové hodnocení v Sýrii a další vystavení reálnému konfliktu by nebylo až tak překvapivé.

Michaela Augustinová během koncertu, kde zazněla premiéra Olivy.

Úspěšná studentka pražské HAMU o výměnném studijním pobytu v Izraeli

Stát Izrael se nalézá na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie. Leží při východním pobřeží Středozemního moře a sousedí s Libanonem, Sýrií, Jordánskem a Egyptem. Izrael je se svou populací (8,3 milionu obyvatel, z níž většinu, 75,4%, tvoří Židé), jediným židovským státem na světě. Je rovněž domovem izraelských Arabů, křesťanů, Samaritánů či Drúzů a několika dalších náboženských a etnických menšin. Co do rozlohy a počtu obyvatel je největším městem Jeruzalém. Dle Jeruzalémského zákona je také hlavním městem Izraele se sídlem prezidenta, vlády a vládních úřadů, nejvyššího soudu i parlamentu.

Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové na severu Plzeňska

V Balkové za zabarikádovali cizinci, na místo vyjela i zásahovka

V Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové na severu Plzeňska vypukla v úterý odpoledne vzpoura, někteří z obyvatel se zabarikádovali. Na místo vyjeli policisté z Plzně i Prahy včetně zásahové jednotky. Situaci pomohl zklidnit až arabsky mluvící policista.

Dodávka, v níž Ukrajinec pašoval syrské migranty.

Policie u Loděnice zastavila dodávku se syrskými migranty. Pašoval je Ukrajinec

Dvanáct lidí ze Sýrie, včetně tří dětí, tísnících se v zavazadlovém prostoru dodávky objevili policisté u obce Loděnice nedaleko Berouna. Policisté ze středočeského dálničního oddělení Rudná ve spolupráci s pražskými kolegy dostali na žluté dodávkové vozidlo značky Nissan s českou registrační značkou tip.

Ilustrační snímek

Rusové nasadili u Sevatospolu vojenské delfíny, ukazují snímky. Chrání lodě

Rusko nasadilo u své černomořské námořní základny v Sevastopolu trénované vojenské delfíny, kteří pomáhají chránit kotvící lodě před podmořskými útoky. Na základě analýzy satelitních snímků k tomu dospěl Námořní institut Spojených států (USNI), soukromá nezisková organizace, která se zabývá bezpečnostními otázkami. Dvojice delfínů je podle analýzy v Sevastopolu zhruba od doby, kdy koncem února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

V Brně vznikají chlebíčky s ingrediencemi z celého světa. Cizinci sdílejí v nové iniciativě Join the Table recepty na chlebíčky i vlastní příběhy.

Životní příběhy cizinci přibližují Brňanům skrze netradiční české chlebíčky

Tradiční české chlebíčky s netradičními ingrediencemi z celého světa vznikají v Brně. Zasloužili se o ně cizinci různých národností, kteří žijí v Brně. Zapojili se do kampaně s názvem Join the Table podporované zástupci brněnské neziskové organizace Nesehnutí. Cizinci s Brňany sdílí kromě receptů na chlebíčky inspirované jejich domovinou i jejich oblíbená místa ve městě či vlastní příběhy.

Ruský křižník Moskva se potopil.

Posádka potopené Moskvy je živá a zdravá, tvrdí šéf ruského námořnictva

Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Agentura TASS v sobotu v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva. Kyjev uvádí, že vlajkovou loď ruské Černomořské flotily v týdnu zasáhl dvěma protilodními střelami a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka následně zřejmě utopila.

Ruští vojáci na Ukrajině. Ilustrační snímek

Vagnerova skupina: Obávaní žoldnéři, které má podporovat i „Putinův šéfkuchař“

Působila v Sýrii, Libyi či Mali – nechvalně proslulá Vagnerova skupina zkrátka operuje ve válečných konfliktech po celém světě. Nezřídka byla přitom obviňována z válečných zločinů i porušování lidských práv. Podle britské rozvědky nyní přibližně tisíc členů této „soukromé armády“ působí i na východní Ukrajině. Co ale o Vagnerovcích vlastně víme?

Luboš Palata

Vydržet

Musíme vydržet, jinak přijdeme o vše. Pokud Rusko zničí Ukrajinu, jsme na řadě my.

Ukrajinští vojáci prohledávají trosky vojenské školy v Mykolajivu, kterou zasáhly ruské rakety.

Rusové dali ultimátum obráncům Mariupolu. Žádají kapitulaci do pondělního rána

Válka na Ukrajině už probíhá čtvrtým týdnem. I nadále pokračuje bombardování ukrajinských měst. V Mariupolu podle místních úřadů Rusové zasáhli budovu školy, kde se skrývaly stovky civilistů. Ruské jednotky se podle Ukrajinců snaží přeskupit s cílem zaútočit na Kyjev. Ukrajinská armáda tvrdí, že byl zabit zástupce velitele ruské černomořské flotily. Rusové dali obráncům Mariupolu, které označují za nacionalisty, ultimátum.

Současnou migrační vlnu vnímá sociolog Szaló mimo jiné jako příležitost.

Ukrajinci jsou více než levná pracovní síla, říká brněnský sociolog Szaló

/ROZHOVOR/ Migrační vlnu nevídaných rozměrů vyvolal již více než třítýdenní konflikt na Ukrajině. Jen v brněnském centru pomoci dosud pracovníci evidovali přes patnáct tisíc potřebných, v kraji jich však přebývá mnohem více. „Skutečné zvládnutí uprchlické krize bude spočívat ve vytvoření takových podmínek, aby se lidé mohli vrátit nejen zpět do vlasti, ale také do Česka,“ míní sociolog z brněnské Masarykovy univerzity Csaba Szaló.

Lidé v ukrajinském Lvově sledují kouř stoupající nad místem výbuchu poblíž letiště, 18. března 2022.

Obrana zničila ruské letouny nad Oděsou. Ostřelování nepřežil hasič, hlásí úřady

Válka na Ukrajině už trvá více než tři týdny a i dnes ráno se na mnoha místech na západě země ozývaly sirény. Podle agentury Ukrinform byly slyšet v Rovnu, Volyni, Ternopilu či Ivano-Frankivsku. V Kyjevě byl zasažen obytný dům, útok zabil jednoho člověka. Ve Lvově se od rána ozývají výbuchy, podle starosty bylo zasaženo okolí letiště. Rusko nad Donbasem podle slov separatistů zřídilo bezletovou zónu. Armáda Vladimira Putina verbuje vojáky ze Sýrie a Libanonu, podle ukrajinského generálního štábu jich už v ruských řadách působí okolo tisíce.

Novinářka Markéta Kutilová

Vrchlabští evangelíci startují Otevřenou faru besedou o Sýrii

Ve vrchlabském evangelickém sboru jsme připravili nový cyklus besed, přednášek, filmových projekcí a dalších setkání, nazvaný Otevřená fara. Už názvem k nám chceme lidi hlavně pozvat. Naše fara i náš sbor jsou otevřené a my se na všechny příchozí těšíme. Cyklus Otevřená fara také navazuje na naši Otevřenou farní zahradu, jejíž „hřiště U Piráta“ vrchlabští rádi užívají už řadu let, a kde loni ve spolupráci s vrchlabským Střediskem Světlo Diakonie ČCE vznikla krásná terapeutická zahrada.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Atak lepidlem přes ústa byla bouda...

Hornorakouská policie dostala zprávu, že někdo neznámý 26. února na párty v Taiskirchenu nanesl na levou paži 17leté dívky superlepidlo a přitiskl ji na ústa její 19leté kamarádky (náš web informoval). Ta se zraněními na rtech musela vyhledat nemocnici v Riedu. Později dívky předložily výhrůžné dopisy, kterými se údajný pořadatel zábavy snažil je umlčet.

Nemocnice Písek darovala zdravotnický materiál.

Písecká nemocnice posílá na Ukrajinu zdravotnické pomůcky, tady nabízí ošetření

Písecká nemocnice se zapojila do pomoci Ukrajině. Do válkou zasažené země zasílá zdravotnický materiál i přístroje, uprchlíkům nabízí ubytování i lékařskou péči. Zaměstnanci nemocnice finančně přispívají na konta pomoci. „Hned druhý den po invazi jsme společně s ostatními jihočeskými nemocnicemi vyčlenili zdravotnický materiál pro Ukrajinu. Nyní máme připraveny k odeslání přístroje, například EKG a infusní pumpy. Podobný materiál jsme už dříve zasílali do Sýrie,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Martin Komárek

Pomoc není jen o srdci

Vláda by měla pozvat experty z OSN či zemí Evropské unie, kteří mají zkušenosti s přílivem lidí.

Běh.

Běžci vyrazili na pomoc Ukrajině

Organizace Rozběháme Česko, z.ú. vyhlásila charitativní projekt Rozběháme Česko na pomoc Ukrajině. Sportovci, kteří se zaregistrují, tímto dávají své startovné pro neziskovou organizaci ADRA, která přidá peníze ke sbírce SOS Ukrajina.