Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN o rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území, 12, října 2022.

Valné shromáždění OSN odsoudilo anexi části Ukrajiny. Rusko podpořily čtyři země

Na Valném shromáždění OSN 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování; několik zemí nehlasovalo. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Bramborníček.

Od sousedů: Pták roku je ohroženým druhem

Bramborníček hnědý byl v Rakousku vyhlášen ptákem roku 2023, napsaly OÖN. Od roku 1998 ho zmizelo nejméně 60 % populace. Jak BirdLife Österreich varuje, domácí polní a luční ptáci jsou ve velkém nebezpečí, v průměru jich od roku 1998 zmizelo 40 procent. Bramborníčků je v zemi aktuálně 950-1500 hnízdících párů.

Ostrahu státních hranic České republiky se Slovenskem posílilo od 8. října 2022 i 80 vojáků

Hranice se Slovenskem začínají střežit i vojáci. Armáda jich vyčlenila 320

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se začínají zapojovat vojáci. Celkem armáda vyčlenila 320 vojáků z jednotek pozemních sil a aktivních záloh ve čtyřech rotacích po 80 členech. Část vojáků měla v neděli brzy ráno v Břeclavi nástup a instruktáž, na ostraze hranic se budou podílet ve smíšených hlídkách. Záložníci jsou při podobné akci nasazení poprvé.

Ostrahu státních hranic České republiky se Slovenskem posílilo od 8. října 2022 i 80 vojáků

Do kontrol na hranicích se zapojili vojáci, pomáhají plnit úkoly policie

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se začínají zapojovat vojáci. Celkem armáda vyčlenila 320 vojáků z jednotek pozemních sil a aktivních záloh ve čtyřech rotacích po 80 členech. Část vojáků měla v neděli brzy ráno v Břeclavi nástup a instruktáž, na ostraze hranic se budou podílet ve smíšených hlídkách. Záložníci jsou při podobné akci nasazení poprvé.

Ruský armádní generál Sergej Surovikin na snímku z 9. června 2017

Přísný a brutální. Ruské jednotky na Ukrajině mají nového velitele

Ruské ministerstvo obrany v sobotu jmenovalo nového velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině - stal se jím dosavadní velitel Jižního vojenského okruhu a velitel ruských vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin. S odkazem na mluvčího resortu Igora Konašenkova o tom informovala agentura Interfax.

Policie od půlnoci ze středy na čtvrtek provádí kontroly na bývalých hraničních přechodech mezi Českem a Slovenskem. Důvodem je narůstající migrace. Na snímku jedno ze dvou právě zadržených vozidel s migranty na hraničním přechodu Lanžhot-Brodské.

Policie od soboty na hranicích kontrolovala 18 tisíc lidí. Zadržela 240 migrantů

Policisté od sobotního rána prověřili za 24 hodin na hranicích se Slovenskem 18 781 lidí, zadrželi 240 migrantů a tři převaděče. Vstup odepřeli jednatřiceti lidem, zpět na Slovensko vrátili třicet lidí. Policie to v neděli uvedla na twitteru. Kontroly začaly o půlnoci ze středy na čtvrtek kvůli vysokému počtu uprchlíků, hlavně Syřanů, kteří přes Česko přecházejí do Německa a Rakouska.

Na Vysočině se od začátku letošního roku podařilo odhalit 146 migrantů, kteří na našem území pobývali nelegálně. Ilustrační foto.

Vysočinští policisté odhalili v kraji desítky migrantů, pomáhají i u hranic

Skupinka čtyř uprchlíků z Turecka a jejich ukrajinský převaděč se tento týden ve čtvrtek snažila dostat přes dálnici D1 dál na západ. Jejich pouť skončila u Jihlavy. Podobných případů je podle policistů stále více. „V poslední době registrujeme nárůst záchytu migrantů. Prakticky každý týden řešíme nějaký případ,“ upozornil jihlavský státní zástupce Jan Kadlec.

Skupinka zadržených migrantů

Policie na hranici se Slovenskem zatím zadržela 364 migrantů, uvedla policie

Policie od zahájení kontrol na slovenské hranici prověřila 23 521 lidí, zadržela 364 migrantů a 23 převaděčů, vstup odepřela 176 lidem, převážně ze Sýrie. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Kontroly začaly o půlnoci ze středy na čtvrtek kvůli vysokému počtu uprchlíků, hlavně Syřanů, kteří přes Česko přecházejí do Německa a Rakouska.

Obnovení kontrol u Hodonína na státní hranici se Slovenskem

Kontroly na slovenských hranicích: U Hodonína uvízli Kurdové i převaděči

Brzké ovoce přináší obnovení kontrol na státních hranicích se Slovenskem, které zavedla česká vláda od posledního zářijového čtvrtku. A to s cílem zabránit nelegální migraci a aktivitě organizovaných skupin převaděčů. Do Hodonína se tak už před sedmou hodinou nedostala jedna blízkovýchodní výprava.

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou podle policie prováděny flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě.  Ilustrační foto.

Kontroly na slovenských hranicích: Kdy hrozí tučná pokuta a kde se zdrží doprava

Obnovené zpřísněné kontroly na hranicích se Slovenskem zahájí policisté a celníci už o půlnoci v noci na čtvrtek. A to na sedmadvaceti bývalých hraničních přechodech, z toho sedmnácti silničních. Na jiných místech nebude možné, až na stanovené výjimky, minimálně po dobu následujících deseti dnů státní hranice překračovat. Důvodem opatření je vlna nelegální migrace, převážně ze Sýrie. Přečtěte si, co dalšího je potřeba vědět.

Ilustrační foto

Zklidní kontroly na hranicích napjatou atmosféru?

Jen v minulém týdnu zachytili policisté v příhraničních oblastech Zlínského kraje 383 nelegálních migrantů převážně ze Sýrie. Od začátku roku policie zajistila zhruba 11 tisíc migrantů, kteří přes Česko cestovali převážně do Německa. Na situaci zareagovala vláda rozhodnutím o dočasném obnovení kontrol na státní hranici se Slovenskem.

Ilustrační foto

V Holešově bude záchytné centrum pro migranty ze Sýrie. Místním vadí

Kvůli rostoucímu počtu převážně syrských uprchlíků chycených na hranicích se Slovenskem vzniká v těchto dnech v areálu policejní školy v Holešově registrační centrum. Mezi obyvateli města zpráva vyvolala negativní reakce. O vzniku obdobného záchytného centra se několik předešlých dní spekulovalo na sociálních sítích.

Nelegálních migrantů na jihu Moravy přibývá. Na snímku při kontrolách na dálnici D2 na Břeclavsku.

Chytají přes sto denně. Vlnu migrantů Českem žene situace v Turecku

I přes sto nelegálních migrantů denně zadrží v současnosti jihomoravští policisté. Obrázek záchytu je v ulicích měst a obcí stále častější. Většinou jde o Syřany mířící do Německa. Mnozí jsou oběťmi převaděčů. Za další vlnu běženců může patrně situace v Turecku.

Podvody na internetu. Ilustrační foto.

Falešný lékař, voják či agent vylákali dva miliony. Poškozená je i žena ze Žatce

Jmenuji se Anthony B. Jackson a pracuji jako chirurg v Los Angeles. Je mi 48 let, jsem vdovec a mám pětiletého syna. Ty jsi moc krásná a zajímavá žena, rád bych za tebou přijel. Bohužel jsem teď v Sýrii a můj syn zde onemocněl a já se nedostanu ke svému bankovnímu účtu, abych mohl dát tři tisíce dolarů za jeho ošetření. Můžeš mi prosím pomoci? Taková a další podobné smyšlené historky stály na počátku série podvodů, případ rozkrývají lounští kriminalisté.

Policisté na jižní Moravě zajišťují nelegální migranty.

Invaze běženců na jih Moravy: přibylo jich čtyřnásobně, jezdí v kamionu i vlakem

Téměř čtyřnásobný počet ilegálních běženců ve srovnání s loňským rokem zadrželi policisté na jihu Moravy v období od ledna do konce července. Zatímco loni odhalili v okolí státní hranice nebo přímo na ní 220 uprchlíků, letos se počet zatím vyšplhal na 773. Od začátku srpna pak policisté zajistili další stovky běženců, mnohdy i s převaděči.

Celníci zadrželi na dálnici D2 u Brna dodávku s tuctem migrantů.

Celníci zadrželi na dálnici D2 nedaleko Brna tucet cizinců

/VIDEO/ Dodávky, která jela bez zapnutých světel na dálnici D2 nedaleko Brna si ve středu všimli jihomoravští celníci. V autě byl vidět pouze řidič, ale v momentě, kdy vůz celníky minul, se vedle řidiče objevila další osoba. „Hlídka se za dodávkou rozjela a světelným znamením se ji snažila přimět k zastavení. Řidič však začal různě přejíždět z pruhu do pruhu, zrychloval či zpomaloval a zjevně se snažil vyhnout kontrole,“ uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Policisté odhalili ve dvou autech celkem osm migrantů. Cílem jejich nelegální cesty bylo Německo.

Policisté na Jihlavsku odhalili na D1 dvě auta s migranty. Řídili je Ukrajinci

Pokus o převoz migrantů přes Vysočinu skončil pro dva převaděče z Ukrajiny vyhoštěním. Policie na dálnici D1 zadržela osm nelegálních cestovatelů ze Sýrie a Turecka. S nimi také dva převaděče. Všichni migranti se snažili dostat do zemí Schengenského prostoru, jejich cílem bylo podle policie Německo.

Ruský voják hlídkuje u pole s pšenicí v Záporoží 14. června 2022

Je mi 21 let a moc chci žít, prosí ruský voják o uvolnění z armády

„V bojích jsem přišel o všechny blízké kamarády, je mi 21 let a hrozně chci žít,“ píše ruské vojenské prokuratuře ruský voják, jehož velitel od něho odmítá přijmout hlášení o ukončení smlouvy s armádou. Napsal o tom investigativní portál The Insider, který získal přístup do archivu stížností ruské vojenské prokuratury.

Celkem ve třech případech a také na dalších místech během úterý zajistili policisté 74 migrantů (z toho 7 žen a 10 dětí) a tři převaděče. Mezi běženci převažují Syřané, pět osob bylo z Indie a čtyři z Egypta.

VIDEO: Policisté zajistili na Hodonínsku za jeden den desítky migrantů

Čtyřiasedmdesát migrantů převážně ze Sýrie, Indie nebo Egypta zajistili v úterý jihomoravští policisté. V jednom z případů se jim povedlo zadržet také převaděče, který se po vyložení cizinců vrátil na Slovensko a poté pokračoval po dálnici D2 směrem do Brna. Těsně před příjezdem si na něj však dálniční policisté počkali.