Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Po šesti letech práce na zámku ve Vranově nad Dyjí odchází jeho kastelán Radek Ryšavý jinam.

Zvelebil zámek ve Vranově nad Dyjí: teď ho kastelán Radek Ryšavý opouští

Zámek ve Vranově nad Dyjí se pro něj posledních šest let stal pracovištěm i druhým domovem. Za tu dobu přetvořil vyhledávanou památku k lepšímu. Opravené střechy budovy ani zpřístupněná věž ještě nepřestaly svítit novotou a kastelán Radek Ryšavý ze zámku odchází. „Pevně doufám, že něco z toho, co jsem nestihl se postupně podaří dotáhnout do konce mému nástupci. Zasloužil by si to zámek i jeho návštěvníci,“ říká končící kastelán.

Zámek Náměšť nad Oslavou.

Zámek Náměšť nad Oslavou zahájil turistickou sezónu, podívejte se

Památky Kraje Vysočina ve správě Národního památkového ústavu zahájí po dvou letech sezonu v tradičním jarním termínu, v sobotu 2. dubna. Jedním z nich je i Zámek v Náměšti nad Oslavou, který v současnosti nabízí tři prohlídkové okruhy a to Reprezentační prostory, Apartmán hraběte Haugwitze a současně uzavřený oktuh - Královský a dětský apartmán. Podívejte se na galerii z prvního okruhu - Reprezentační prostory.

Opravené předzámčí a výstava Děti ze zlaté kolébky na zámku v Červeném Poříčí.

Na výstavě v Červeném Poříčí uvidíte i dopis o narození Napoleonova syna

Návštěvníci zámku Červené Poříčí se budou moci podívat do nově opraveného předzámčí, kde byla rovněž v pátek slavnostně otevřena pestrá výstava Děti ze zlaté kolébky, která seznamuje také s výraznou osobností Napoleonova syna Orlíka, který se narodil v roce 1811 a zámek v Červeném Poříčí byl jeho majetkem.

Zámky v Ústeckém kraji

Zámky v kraji se chystají na otevření. Po dvou letech s akcemi bez omezení

Hurá na výlety! Po zimní pauze se otevírají brány zámků a hradů v Ústeckém kraji, letos chystají na jaro také řadu akcí. Na Novém Hradě bude opět velikonoční slavnost, sváteční program chystají také v Krásném Dvoře, na Stekníku či v Ploskovicích. V Děčíně zahájí sezonu výstava tří umělců, vydat se tam mohou zájemci také tajnou chodbou.

Vila Stiassni v Brně.

Tip na výlet: Vila Stiassni zve na výstavy o vztahu architektury a politiky

Přednášková budova v areálu vily Stiassni hostí od 1. dubna do 30. května spojenou dvojici výstav z dílny Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Kurátoři Jindřich Vybíral, Dita Dvořáková a Lenka Kerdová se v nich zaměřili na to, jak architekturu ovlivňovala politika a politická zadání.

Na zámku Kozel proběhla unikátní prohlídka kaple a výstava létajících strojů Da Vinciho s hranými výjevy v kostýmech.

Hrady a zámky otevřou bez omezení. Uprchlíci budou mít na památky vstup zdarma

Na státních památkách se budou muset návštěvníci smířit s vyšším vstupným. Vedl k tomu omezený provoz během pandemie koronaviru vedl spolu s růstem cen za energie. Památky v Plzeňském kraji, které jsou ve správě Národního památkového ústavu, zahájí sezonu v sobotu 2. dubna. Návštěvníci už budou mít možnost navštívit je bez respirátorů.

Českokrumlovský kastelán Pavel Slavko představil revitalizované prostory zámecké Mincovny.

Památky Krumlovska jsou připraveny. Sezona se ponese v duchu šlechtických zábav

Na řadu novinek a zajímavých akcí se mohou těšit milovníci památek. Již v sobotu 2. dubna se pro návštěvníky otevřou jihočeské památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Jak všichni doufají, jejich provoz se po dvou letech nucených přestávek a omezení snad opět rozjede naplno. Ani během covidu se ale nezastavila stavební obnova, restaurování a příprava nových expozic.

Vernisáž výstavy návrhů účastníků architektonicko-urbanistické soutěže na podobu a řešení terminálu vysokorychlostní železnice (VRT), který má vyrůst nedaleko roudnického letiště.

V Roudnici je k vidění výstava návrhů terminálu vysokorychlostní trati

V Informačním a dopravním centru Podřipska na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem je až do 20. dubna k vidění výstava návrhů účastníků architektonicko-urbanistické soutěže na podobu a řešení terminálu vysokorychlostní železnice (VRT), který má vyrůst nedaleko roudnického letiště.

Nedávno opravená památka - morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, uspěla v soutěži Památka roku 2021.

Kroměříž s opravou morového sloupu boduje v soutěži Památka roku

Další zrestaurovaná kroměřížská památka, morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, uspěla v soutěži Památka roku 2021. Sloup, který je dominantou Riegrova náměstí, zvítězil v krajském kole v kategorii velká rekonstrukce nad dva miliony korun a postoupil do celostátního kola.

Hrad Hazmburk.

Zámky na Litoměřicku se po zimě otevřou. Hazmburk už první návštěvníky vítá

S první jarní sobotou se po zimní pauze otevřou interiéry zámku v Libochovicích. Návštěvníci tam o tomto víkendu mohou vyrazit na prohlídku loni předělaného okruhu komnatami posledních majitelů zámku, kterými byl hraběcí rod Herbersteinů. Bez průvodce je možné navštívit pamětní síň věnovanou Janu Evangelistu Purkyně, který se na zámku narodil. 

Vyhořelá tělocvična v Kolmé ulici.

Architekti: Nelegální demolice bývalé tělocvičny opět poškodí obraz města

V posledních dnech rezonuje karlovarskou veřejností téma plánované demolice bývalé tělocvičny v ulici Kolmá. Nejde o prestižní hotel nebo slavné lázeňské zařízení a člověk by mohl tento případ snadno přehlédnout, kdyby neznal novodobou historii města, kdy bylo bourání historicky cenných objektů bez ohledu na jakákoliv pravidla na denním pořádku. Nelze se tak divit, když po nedávné demolici budovy bývalého policejního ředitelství nabyde oprávněného dojmu, že se tyto praktiky divokých devadesátek vrací.

Zámek v Holešově

Hraběcí pokoje či hvězdárna. Holešovský zámek hlásí novinky

Hned několik novinek nabídne letošní turistická sezona na holešovském zámku. Starý prohlídkový okruh se rozšíří o hraběnčinu ložnici, společenskou místnost a lovecký salonek a na prázdniny k nabídce přibude také nový prohlídkový okruh zámeckou zahradou a hvězdárnou.

Zámek v Holešově

Hraběcí pokoje či hvězdárna. Holešovský zámek hlásí novinky

Hned několik novinek nabídne letošní turistická sezona na holešovském zámku. Starý prohlídkový okruh se rozšíří o hraběnčinu ložnici, společenskou místnost a lovecký salonek a na prázdniny k nabídce přibude také nový prohlídkový okruh zámeckou zahradou a hvězdárnou.

Most přes Pilský potok v Dobříši.

Provizorní mostovka obnoví dopravu malého Karlova mostu v Dobříši

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) v úterý 15. března zahájí stavbu mostního provizoria přes Pilský potok v Pražské ulici v Dobříši. Vznikne tak alternativní přemostění, jelikož kamenný most, který pochází ze 30. let 19. století, je v havarijním stavu.

Vizualizace Karlova náměstí doplněná o stromy ve vnitřním obvodu.

Vysazení více stromů na náměstí v Třebíči: podle památkářů nezákonné

Radek Janda chodí přes Karlovo náměstí denně. Když viděl prvotní plány, podle nichž by na náměstí měla být jen jedna řada stromů, vůbec se mu to nelíbilo. „Vždyť by to nedávalo smysl, stín je přece potřeba. Nadával jsem jak na město, tak na památkáře, že k něčemu takovému přikročili. Pak se ale provalilo, že se město na památkáře vykašlalo, a vysázelo si stromy podle svého. Takže i když mám jinak k pánům radním hromadu výhrad, za tohle jim tleskám,“ prohlásil mladý Třebíčan.

Starosta obce Chotěbuz David Harok.

Nové sportoviště by mělo být ještě do prázdnin, říká starosta Chotěbuze Harok

/ROZHOVOR/ Roky se vlekoucí problém, co s chátrajícím zámkem a pak také jeden nový, který je důsledkem rychle se rozrůstající obce a nových domů. Tyto dvě věci zmiňuje starosta Chotěbuze David Harok, když mluví o nejdůležitějších věcech, které se v posledních letech řešily a řeší. A zřejmě ještě budou řešit. “Nechceme zámek prodávat, přišli bychom o kontrolu nad jeho budoucností a mohlo by se stát, že z něj opravdu bude jen ruina,” říká starosta David Harok.

Budova bývalé sýpky v Rymicích. Únor 2022

Kulturní sál i klubovna. Rymickou sýpku čeká rekonstrukce za 60 milionů

Bývalou sýpku v Rymicích, která stojí mezi nedávno opraveným hospodářským dvorem a tamním obecním úřadem čeká rozsáhlá rekonstrukce. V doposud chátrající budově má vzniknout kulturní sál, úřad, restaurace nebo třeba klubovna pro spolky. Náklady se vyšplhají na 60 milionů korun.