Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Dětský domov Radenín pořádá vánoční jarmark a den otevřených dveří. Podívejte se, co všechno  děti vyrobily.

Děti z Dětského domova Radenín zvou na jarmark, cukroví, divadlo i prohlídku

Dětský domov Radenín na Táborsku přichystal historicky první den otevřených dveří. Koná se již tuto sobotu 9. prosince od 11 do 16 hodin a pro návštěvníky je připraven bohatý program. Děti vyrobily vánoční dekorace, upekly cukroví a nacvičily divadelní, taneční i pěvecká představení. Těšit se lze i na komentované prohlídky v jejich režii či výstavu fotografií radenínského zámku. Podrobnosti přiblížil ředitel domova Kamil Rosa.

Zavřený kulturní dům Repre v Mostě, čtvrtek 30. listopadu.

Stovky lidí podepisují žádost o zastavení zakázky na Repre. Město neustupuje

Sobota 6. ledna, pátek 12. ledna, pátek 26. ledna, sobota 27. ledna, pátek 2. února… Mostecké střední školy opět obsadily volné termíny pro uspořádání svých maturitních plesů ve společenském sále litvínovské Citadely. Děje se tak už několik let. Důvod? Největší taneční sál v okresu, umístěný v kulturním domě Repre v Mostě, je stále zavřený. Celé Repre je zavřené. Jeho rekonstrukce se kvůli různým potížím odkládá a nyní se čeká na výsledek třetího pokusu o výběr firmy na kompletní rekonstrukci. Jenže část veřejnosti se s postupem města nemůže smířit a projekt kritizuje.

Vizualizace rekonstrukce Lidových sadů v Liberci.

Rekonstrukce Lidových sadů se prodraží. Vznikne kulturně kreativní centrum

/VIZUALIZACE/ Společenské centrum Lidové sady je více než sto let tradičním místem společenského života v městě pod Ještědem, které slouží pro všechny věkové a sociální skupiny. To se nezmění ani po plánované rekonstrukci, jejímž cílem je vytvoření kulturně kreativního centra se zaměřením na hudbu.

Vizualizace nymburského krematoria po chystané rekonstrukci.

Podívejte se: Takhle bude vypadat nymburské krematorium po rekonstrukci

Nymburské krematorium je ve špatném stavu a projde komplexní rekonstrukcí. To se týká jak interiéru, tak vnějších úprav. Na přiložených vizualizacích se mohou zájemci podívat, jak by měla národní kulturní památka vypadat po chystaných opravách. Ty by v ideálním případě mohly začít ve druhé polovině příštího roku.

Daniel Černý převzal cenu z rukou ministra kultury Martina Baxy.

Majitel žatecké synagogy získal prestižní cenu za její obnovu. Proměna je úžasná

/FOTO, VIDEO/ Majitel žatecké synagogy Daniel Černý získal prestižní ocenění za záchranu této památky. Z rukou ministra kultury Martina Baxy převzal v úterý 28. listopadu večer v Nové scéně Národního divadla v Praze skleněnou sošku ve tvaru ruky symbolizující podanou ruku památkám, a to v rámci předávání cen jubilejního 10. ročníku Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro.

Sázavský klášter na konci listopadu 2023.

Bývalý konvent Sázavského kláštera čekají opravy za pětatřicet milonů korun

/FOTO, VIDEO/ Až v přespříštím roce by měla být dokončena oprava někdejšího konventu Sázavského kláštera, jemuž se nyní říká zámek. Že se na místě odehrávají poměrně rozsáhlé práce, prozrazuje i z dálky lešení. To obepíná nejen zámek z jeho jižní strany. Pod lešením je i zámecká věž a průčelí objektu z nádvoří.

Z přednášky archeologa Filipa Lavala o středověkých fortifikacích mezi Lomcem a Třebonínem na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi.

Archeolog na přednášce odtajnil tři unikátní hrádky mezi Třebonínem a Lomcem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Je možné, že nedaleko Čáslavi stojí vedle sebe tři tajemné hrádky opředené záhadami, o kterých nevíme, kdy a proč vznikly a kdo je založil? Je tomu tak. Najdete je mezi obcemi Třebonín a Lomec. O tom, co o nich víme či spíš nevíme, seznámil v úterý 21. listopadu posluchače archeolog Filip Laval při přednášce zorganizované Muzejním a vlastivědným spolkem „Včela Čáslavská“ na Nové scéně čáslavského Dusíkova divadla.

Sochy svatého Cyrila a svatého Metoděje na Dominikánském náměstí nechalo město naposledy zrestaurovat v roce 1995.

Poničené sochy v centru Brna zůstanou možná i po opravě bez ukradených berlí

/FOTO, VIDEO/ Po téměř třiceti letech nechá vedení města zrestaurovat sochy na Dominikánském náměstí v Brně. Časem opotřebovaným a vandaly poničeným sochám svatého Cyrila a Metoděje chybí ruka a pozlacené berle. Ty ale město možná nedoplní. Památkáři se bojí, že by doplněk mohl někdo ukrást, stejně jako tomu bylo před více než třiceti lety.

Kondolenční kniha a pietní místo v restauraci Solidní šance v Hluboké nad Vltavou, připravené členy Historického spolku Schwarzenberg.

Tři jihočeské zámky svěsí vlajky na půl žerdi k poctě Karla Schwarzenberga

Tři jihočeské zámky, výrazně spojené s rodem Schwarzenbergů, svěsí vlajky na půl žerdi jako výraz úcty zemřelému Karlu Schwarzenbergovi. Deníku to potvrdil ředitel regionálního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Petr Pavelec. V Hluboké nad Vltavou členové Historického spolku Schwarzenberg připravili k podpisu kondolenční knihu.

Výstava k architektonické soutěži o budoucí podobě Nových mlýnů v Pobřežní ulici.

Nové mlýny: Je to krásný, ale postavte to jinde, myslí si lidé z Pobřežní ulice

/FOTO, VIDEO/ V Dačického domě v Kutné Hoře odstartovala v úterý 14. listopadu výstava k architektonické soutěži o budoucí podobě Nových mlýnů v Pobřežní ulici. Zatímco vítězný návrh z dílny architektonického studia Malý Chmel nadchnul do jednoho všechny členy odborné poroty, u lidí bydlících v sousedství vzbuzuje spíše rozpaky. „Je to krásný, ale postavte to jinde,“ zaznívalo v sále ze strany přihlížejících.

Sumec se pokoušel potopit, ale míč ho pokaždé vytáhnul na hladinu.

Psali jsme před 15 lety: sumec s míčem byl fake news, tvrzi Tichá svitla naděje

Nebohého sumce uvěznil na hladině jihočeského rybníka míč. Jak se ale ukázalo, byla to fake news, jejíž původ se datuje do roku 2004 a která koluje po internetu dodnes. Na Lipně se převrhla loď s rybáři a ve Velešíně postavili novou halu. A nechybí miminka, která už slaví patnáctiny. To jsou hlavní zprávy, které se objevily na stránkách Českokrumlovského deníku v polovině listopadu v roce 2008.

Uzavřený zámecký park byl pro obyvatele Chlumu u Třeboně nejen frekventovanou zkratkou, ale i oblíbenou vycházkovou lokalitou.

Majitel zámku v Chlumu při rekonstrukci ignoruje památkáře. Místním uzavřel park

Barokní zámek Ferdinanda d’Este v Chlumu u Třeboně prochází rekonstrukcí. Loni chátrající památku koupil podnikatel s východními kořeny Daniel Bakaev. Ten ale nemá všechna potřebná povolení a objekt dál rekonstruuje i přes zamítavé stanovisko stavebního úřadu. Obyvatelům městyse navíc znemožnil procházet přes přilehlý zámecký park, který byl desítky let volně přístupný. Pro místní jde přitom o důležitou zkratku.

Bývalá budova České spořitelny na rohu Masarykovy a Štefánikovy ulice v Kutné Hoře.

Byty místo kanceláří. Bývalou budovu spořitelny v Kutné Hoře čeká rekonstrukce

/FOTO/ Bývalou budovu České spořitelny v Masarykově ulici v Kutné Hoře čeká rozsáhlá rekonstrukce. Její současný majitel, developerská skupina LDM Group, chce někdejší kancelářské prostory pro bankovní úředníky přestavět na byty. Občanské sdružení Klub Za starou Prahu zaslal redakci Deníku dopis, ve kterém označil záměr investora za politováníhodný. Podle rady klubu je změna využití této architektonicky cenné budovy pro účely bydlení tou nejméně vhodnou variantou.

Po křížku u výpadovky z Krumlova na Budějovice zbyl jen základ v trávě.

Od silnice za Krumlovem zmizel kříž, zbyl jen základ. Padl za oběť vandalovi

/AKTUALIZOVÁNO/ Je to zhruba měsíc, kdy zmizel ze svého původního místa. Ještě je vyznačený v mapách, ale místo něj v trávě najdete už jen betonový základ se zrezivělým kovovým trnem. Litinový kříž se soškami Ježíše a Panny Marie na kamenném soklu u výpadovky mezi Domoradicemi a Přísečnou. Obnovy se dočkal před dvaceti lety, díky senátorovi Tomáši Jirsovi. Redakci se ozval starosta Přísečné s tím, že kříž někdo povalil, zlomil, a tak ho obec vzala pod svá ochranná křídla. 

Na některé památky budou i letos lákat předvánoční akce.

Památky v Královéhradeckém kraji ještě neusínají. Některé lákají i před svátky

/VIDEO, KVÍZ/ Jasně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji byl v říjnu kukský hospitál. Velmi dobře si vedl i opočenský zámek, který na říjen připravil pro své návštěvníky atraktivní mimořádné prohlídky. Památky však ještě pro letošek neusínají. Některé budete moci navštívit i v závěru roku. Jak dobře hrady a zámky v Královéhradeckém kraji znáte, si můžete vyzkoušet v našem obrazovém kvízu.

Nejvíce lidí si našlo cestu na hrady Rabí (na snímku), Švihov a Velhartice.

Památky přilákaly přes čtvrt milionu lidí, otevřené jsou některé i v zimě

Konec října znamená pro většinu památek i konec sezony a ta letošní byla pro hrady a zámky v Plzeňském kraji úspěšná. Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo přes čtvrt milionu turistů, o 15 tisíc více než vloni. Skvělou návštěvností se pyšní i další památky. Některé chystají program i v zimě a během adventu.

Ledererova vila v Jindřichově Hradci.

Ledererova vila v Jindřichově Hradci se stala novou kulturní památkou

/VIDEO/ Na začátku října Ministerstvo kultury ČR prohlásilo za kulturní památku areál Ledererovy vily, někdy označované jako Řeřichova, v Pražské ulici v Jindřichově Hradci. Secesní vila ovlivněná anglickým hnutím Arts & Crafts je jednou z nejhodnotnějších realizací architektury počátku 20. století v jižních Čechách.

Ledererova vila v Jindřichově Hradci.

Ledererova vila v Jindřichově Hradci se stala novou kulturní památkou

/VIDEO/ Na začátku října Ministerstvo kultury ČR prohlásilo za kulturní památku areál Ledererovy vily, někdy označované jako Řeřichova, v Pražské ulici v Jindřichově Hradci. Secesní vila ovlivněná anglickým hnutím Arts & Crafts je jednou z nejhodnotnějších realizací architektury počátku 20. století v jižních Čechách.

Pohádkový zámek Hluboká nad Vltavou.

Návštěvnost památek na jihu Čech vzrostla. Některé zámky zůstávají otevřené

Návštěvnost jihočeských památek po třech sezónách poznamenaných covidem výrazně vzrostla. Zatímco v loňském roce zavítalo na třináct státních památek necelých 700 tisíc lidí, letos to bylo téměř 790 tisíc. Až do konce letošního roku zůstanou přístupné zámky Český Krumlov, Hluboká, Třeboň a Vimperk. V období adventu se k nim přidají další památky se speciálním programem. Váleční veteráni budou mít na vybraných památkách 11. listopadu vstup zdarma.

Město chce obnovit jez u Wagenknechtova mlýna.

Šance pro jez u Wagenknechtova mlýna. Pomoci by mohli podnikatelé i veřejnost

/FOTO, VIDEO/ Obnova jezu u Wagenknechtova mlýna v údolí říčky Vrchlice v Kutné Hoře, který v minulosti zničily povodně, je znovu ve hře. Město už zadalo projektovou dokumentaci na jeho rekonstrukci, která by mohla přivést zpět vodu i do náhonu na Královské cestě, kde si ji pamatují celé generace.

Pilotní zasklívání oblouku Negrelliho viaduktu.

Praha zasklila oblouk Negrelliho viaduktu. Bude v něm infocentrum Magistrátu

/VIDEO, FOTO/ Hlavní město Praha chce vybudovat pod opraveným Negrelliho viaduktem v Karlíně odpočinkovou zónu plnou kaváren, obchodů i kanceláří. V rámci pilotního projektu se v pondělí 30. října nainstalovaly nové zasklené fasády na východní a západní straně oblouku číslo 36 ležícího jižně od křižovatky ulic Sokolovská a Prvního pluku. V interiéru a zázemí daného oblouku vznikne infocentrum Magistrátu hlavního města Prahy.

Mísy v parku po řádění neznámého vandala.

Výzdobu v lednickém parku v noci zničil vandal. Správce oslovil možné svědky

/FOTO/ Zničené zůstaly zdobné květinové mísy v areálu lednického zámeckého parku po návštěvě neznámého vandala. Ten se na výzdobě vyřádil v noci na pátek. Informoval o tom správce zámeckého parku Oto Bernad. „Odcizené byly rostliny vřesů a poničena práce našich zahradnic,“ uvedl ve svém příspěvku na sociální síti Facebook.

Zámek Krásný Dvůr.

Zámek v Krásném Dvoře má novou kastelánku. Přichází z Ploskovic

Na státním zámku v Krásném Dvoře na Podbořansku se vyměnily kastelánky. Michaelu Hofmanovou, která vedla památku dlouhé roky, vedení Národního památkového ústavu odvolalo kvůli „neuspokojivému“ stavu zámku. Vystřídala ji dosavadní zástupkyně kastelánky ze zámku v Ploskovicích na Litoměřicku Kateřina Suchanová.