Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Jánské Koupele dříve a dnes.

Mýty, vzpomínky i naděje. Příběh Jánských Koupelí opět ožívá

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Známá lázeňská lokalita s léčivými prameny lákala v dobách své největší slávy tisíce návštěvníků. Dnes zůstaly pouze trosky památkově chráněných budov a nostalgické vzpomínky. Pro místní a pamětníky však ještě něco daleko hlubšího, a to je víra v lepší zítřky.    

Jánské Koupele dříve a dnes.

Mýty, vzpomínky i naděje. Příběh Jánských Koupelí opět ožívá

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Známá lázeňská lokalita s léčivými prameny lákala v dobách své největší slávy tisíce návštěvníků. Dnes zůstaly pouze trosky památkově chráněných budov a nostalgické vzpomínky. Pro místní a pamětníky však ještě něco daleko hlubšího, a to je víra v lepší zítřky.    

Večerní pohled na lednický zámek z dronu.

Památkáři odmítli 150 milionů korun na opravu v Lednici. To nestihneme, řekli

Už nyní je lednický zámek nejnavštěvovanější památkou pod správou Národního památkového ústavu v České republice. Další turisty měly do Lednicko-valtického areálu nalákat opravené katakomby, Maurský dům i obnovený zámecký park včetně soch. Památkáři však od nákladné rekonstrukce za více než 150 milionů korun, na níž měly dotaci z Evropské unie, nakonec ustoupili.

Historický železniční vůz Slovenská strela.

Záchrana Slovenské strely získala ocenění Národního památkového ústavu

Oprava motorového vozu M 290.002 známém jako Slovenská strela získala Cenu generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ). K udělení ocenění došlo při udělování cen Patrimonium pro futuro, kterou každoročně NPÚ uděluje. Stejné ocenění získala ještě obnova kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku.

Studenti 6. A Prvního českého gymnázia v Karlových Varech sázeli třešně.

Gymnazisté sázeli na Myslivně třešně. Nahradily legendární kaštany

Lázeňské lesy v Karlových Varech už pokácely kaštany, které dlouhá desetiletí rostly poblíž lázeňského domu Myslivna nedaleko Jeleního skoku. Místo ale dlouho prázdné nezůstalo. Studenti 6. A Prvního českého gymnázia v Karlových Varech totiž tento týden plochu osázeli třešněmi.

Nejnavštěvovanější památky spravované NPÚ v každém kraji

Zájem o památky vzrostl: Kralovala Lednice. Krumlov i Hluboká popularitu ztrácí

Stovku hradů, zámků a dalších klenotů ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo za prvních deset měsíců letošního roku téměř 3,7 milionu lidí. To je sice více než loni nebo předloni za celý rok, v dobách před pandemií koronaviru to však bývalo přes pět milionů návštěvníků ročně.  

Věry Průdková jako třímiliontý návštěvník Národního technického muzea v Praze.

Třímiliontým návštěvníkem je paní Věra. Muzeum si pro ni přichystalo překvapení

/FOTO/ Pro nečekaný zážitek si v úterý 8. listopadu přijela do Prahy rodina Věry Průdkové z Brna. Při návštěvě Národního technického muzea pro ni bylo připraveno několik překvapení včetně možnosti svézt se automobilem Jawa Minor z roku 1939. Právě paní Věra se totiž stala mimořádným hostem: třímiliontým návštěvníkem od znovuotevření muzea po rekonstrukci, což bylo v únoru 2011.

Zámek v Holešově.

Tisíce turistů. Návštěvnost holešovského zámku se vrací do doby před covidem

Více než tři a půl tisíce turistů navštívilo letos holešovský zámek a jeho nové prohlídkové okruhy. Patnáct tisíc návštěvníků si pak přišlo prohlédnout letošní výstavy. Číslo zatím není konečné, celková návštěvnost bude známá až po 27. listopadu, kdy skončí podzimní expozice a začne vánočně laděná výstava za skly arkád.

Grabštejn

Hrady a zámky v kraji uzavřely své brány, chystají bohatý advent

S poslední říjnovou nedělí skončila hlavní sezóna na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Na osm památek v regionu zavítalo zatím 354 031 návštěvníků, tedy o zhruba 52 tisíc více než za celý loňský rok, který poznamenala proticovidová opatření. Za zavřenými branami panuje čilý ruch a památky přivítají návštěvníky během adventních svátků.

Vizualizace mostu přes budoucí východní tangentu pod Svatým Kopečkem.

Východní tangenta má posudek EIA, s mostem na Sv. Kopeček. Termín zahájení?

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo souhlasné stanovisko EIA na stavbu východního obchvatu Olomouce. Klíčový posudek vlivu stavby na životní prostředí vydaný olomouckým krajským úřadem stanovuje desítky podmínek, které bude nutné splnit. Týkají se zejména ochrany vodního zdroje mlékárenské společnosti Olma, která má k navržené trase výhrady, a to kvůli obavám z možné kontaminace vody.

Kaštany u Myslivny.

Legendární kaštany u Myslivny padnou. Nahradí je třešňový sad

Rozhodnuto. Kaštany (jírovce maďaly), které dlouhá desetiletí rostou poblíž lázeňského domu Myslivna nedaleko Jeleního skoku v karlovarských Lázeňských lesích, padnou k zemi. Může za to jejich špatný stav, který je pro návštěvníky lesů nebezpečný. Oblíbené kaštany, které byly cílem tradičních výšlapů mnohých Karlovaráků s rodinami (především tedy v době jejich sběru), budou nahrazeny třešňovým sadem.

Hrad Rabí

Na hrady a zámky v kraji se vracejí turisté, návštěvnost je vyšší než loni

Turisté se po covidové pandemii začínají vracet na památky v Plzeňském kraji. Kasteláni hlásí po letošní sezoně, která se obešla bez protiepidemických opatření, vyšší návštěvnost než v loni. V porovnání s rokem 2019 však podle Národního památkového ústavu (NPÚ) počty turistů na hradech a zámcích klesly o jedenáct procent.

Poselství předků. Obsah sedmi schránek ukrytých ve věži radnice ve Znojmě uvidí lidé na výstavě v Centru Louka. Se souhlasem Jakuba Malačky a Jiřího Kacetla

Změna: cenné poklady ze schránek věže ve Znojmě vystaví ve Znojemské Besedě

/FOTO/ Jaké dokumenty, vzkazy a předměty zanechali v časových schránkách před víc jak sto lety někdejší představitelé radnice uvidí obyvatelé Znojma na unikátní výstavě v Dolním sále Znojemské Besedy na Masarykově náměstí, místo původně zamýšleného Centra Louka. Na prohlídku historických pokladů budou mít jen pouhý týden.

Součástí areálu ploskovického zámku je i základní škola.

Škola v Ploskovicích je v ohrožení. Obci v prosinci končí fixace ceny plynu

V Ploskovicích žije podle posledního sčítání 458 lidí. Mnozí z nich prošli zdejší základní školou, která je umístěna na zámku a stejně tak jako obecní byty ji vytápí plyn. Vzhledem k tomu, že obci končí posledního prosince fixace ceny plynu, nevidí starosta obce Libor Konvalinka budoucnost příliš růžově.

Zchátralou památku na Husově ulici ve Slavkově stále jistí podpěry, dostala i provizorní střechu. Město má studii její využitelnosti.

Budoucnost zchátralého domu na Husově ve Slavkově? Víme, co by v něm mohlo být

Dřevěná provizorní střecha už zajišťuje zchátralý měšťanský dům ve Slavkově u Brna na ulici Husova 63. Zůstávají také podpěry, které před časem památku chránily před hrozbou zhroucení. „Nyní máme studii její využitelnosti, dle které může v dolním patře vzniknout provozovna. V horním je zase prostor pro sdílené kanceláře a menší zasedací místnost,“ popsala mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

Ilustrační foto.

Ve školách a na zámcích či hradech na Budějovicku už šetří energie

Topení je tak významnou položkou rozpočtu, že se na něj instituce zaměřily už v minulosti. V posledním roce šplhají ceny energií stále výš a vyhlídky pro nadcházející zimu nejsou právě příznivé. Pocítí to třeba školy. Jenže jejich vedení už dávno praktikuje ohledně topení úsporný režim. Takže teď moc velké možnosti, jak reagovat, nemá. Radikální opatření ve smyslu obnovení distanční výuky nejsou podle oslovených ředitelů ani ve stadiu úvah.

Petr Hájek, Nestran., 55 let, starosta

Povolební jednání v Ústí: Bez ANO, i SPD. O síle koalice rozhodne Janderova vila

Přesně před týdnem rozdali voliči hlasy komunálním politikům. Od té doby probíhá v Ústí nad Orlicí intenzivní vyjednávání o podobě radnice, kde nejvyšší trumfy drží hnutí Oušťáci v čele se starostou Petrem Hájkem. Ten podle všeho post ve vedení města obhájí. Druhé ANO však nejspíše poputuje do opozice. O síle koalice nakonec rozhodne tak trochu třaskavé téma - Janderova vila.

Výstava prezentace architektonické soutěž. Dostavba radnice ve Zlíně v galerii Alternativa.

Líbí se vám? Zlín už ví, jak bude vypadat dostavba radnice

Dostavba zlínské radnice dostává konkrétní podobu. Odborná komise vybrala vítěze zadávacího řízení, kterým je tým Apropos Architects s.r.o. spolu s A.B.S. spol. s.r.o. Předpokládaná výše investice je přibližně 90 mil. Kč bez DPH. Zahájení stavby ale nelze čekat dřív než v roce 2025.

Pohled na divadlo v roce 1902.

Divadlo J. K. Tyla slaví 120 narozeniny! Jako dárek dostane koncert a výstavu

Přesně 27. září 2022 uplyne 120 let od okamžiku, kdy za zvuku fanfár byla otevřena nová budova městského divadla – dnešního Velkého divadla. Divadlo J. K. Tyla při této příležitosti připravilo rozsáhlou výstavu – 120 let Velkého divadla, která bude zahájena 27. září v 17 hodin, a po jedenácté udělí Ceny ředitele DJKT.

Slavnostní představení svatého hřebu v Milevsku v úterý 13. září a svatá liturgie s uctěním relikvie.

Výzkumníci odhalili tajemství Kristova hřebu, uchovávala ho schrána vzácné barvy

Na další otázky odpověděly vědcům výzkumy a analýzy relikvie nalezené v květnu 2020 v tajné trezorové místnosti kostela svatého Jiljí v Milevsku. Své poznatky o Kristově hřebu představili veřejnosti před sváteční liturgií v úterý 13. září večer. Jejich zjištění jsou vskutku unikátní, další otázky však zůstávají stále nezodpovězené.

Areál bzeneckého zámku v srpnu 2022.

Zámek jako volební téma ve Bzenci: bezvládí po verdiktu obyvatel

/CO ROZHODNE VOLBY/ Bouřlivým politickým tématem je ve Bzenci osud tamního zámku. Vše vyvrcholilo loňským referendem, při němž obyvatelé rozhodli o tom, že zámek zůstane v rukou města. Kvůli nesouhlasu s tímto směrem následně odstoupilo vedení radnice a Bzenec s více než čtyřmi tisíci lidmi od té doby nemá starostu. Jeho pravomoci dočasně dostal zastupitel Erik Ebringer.