Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Spolek Zdravá krajina jižních Čech vylétl s dronem do výše, kam až budou sahat listy větrných elektrárnen, a nasimuloval pohledy do krajiny. Větrníky by byly vidět z Vyššího Brodu, Rožmberka i Přízeře, stejně jako z Malšína a Větrné.

V Rožmberku je rozhodnuto. Žádné větrné elektrárny nad městem stát nebudou

Občané Rožmberka nad Vltavou měli v místním referendu rozhodnout o tom, jestli tam chtějí, nebo nechtějí větrné elektrárny. Firma, která tam měla v plánu postavit tři, všechny téměř 250 metrů vysoké, za ně městu a lidem nabídla loni v červnu téměř 50 milionů korun. Jasné ne už větrníkům řekli památkáři.    

Kastelánka Státního zámku Ploskovice Jana Zimandlová

Zámek Ploskovice se vrací časem. Nová expozice ho představí, jak vypadal kdysi

/FOTO, VIDEO/ Na Státním zámku Ploskovice na Litoměřicku se rodí zbrusu nová expozice. Zatím zejí zámecké interiéry prázdnotou a jen si zde podávají kliku řemeslníci. „Nyní se zde tapetuje a poté se začne s instalací nové expozice,“ říká kastelánka zámku Jana Zimandlová. Deníku také poodhalila zrestaurované kusy nábytku, které jsou již převlečené do nových krásných barev.

Mezinárodní soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy hledá talentované kuchaře i v Česku.

Památkáři zvou na přednášku, CASA letěla nad Boršovem, začíná soutěž kuchařů

Chcete se dozvědět zajímavé podrobnosti o klášteru Plasy? Národní památkový ústav v Českých Budějovicích o něm nabízí přednášku. Boršov nad Vltavou připomněl padlého pilota i s přeletem letadla CASA. Přispět na charitu můžete ve sbírce Srdíčkové dny. Sbírku vyhlásila i Paměť národa. Dobrovolníci uklízeli Česko. Vyhlášena je soutěž pro mladé kuchaře. Koncerty U Kapličky a v Nových Hradech.

Fotografie Karla Chotka z roku 1888, na nichž jsou zachyceny interiéry dnešní národní kulturní památky kostela sv. Floriána v Ústí nad Labem – Krásném Březně.

Muzeum objevilo unikátní snímky nafocené hrabětem Karlem Chotkem

Ani jedinou fotografií ze své sbírky bohužel nemohlo ústecké muzeum přispět na právě probíhající výstavu děl velkobřezenského hraběte a špičkového fotografa Karla Chotka. Všechny si muselo půjčit od jiných institucí, jednoduše proto, že vlastní nemělo. Teď ale místní sbírky obohatilo hned devět jeho historických snímků najednou. Muzejníci je nečekaně objevili mezi dosud odborně neurčenými fotkami ve vlastním depozitáři.

Slatiňanský zámek v letošní sezóně přivítá návštěvníky s novinkami.

Památky se otevřely. Letos se zajímavými novinkami pro vozíčkáře a neslyšící

O zeleném čtvrtku otevřely hrady a zámky v kraji své brány. Správci a kasteláni neustále zpestřují prohlídky pro návštěvníky, a to i zdravotně postižené. Například ve Státním zámku ve Slatiňanech je novinkou letošní sezóny nabídka pro osoby neslyšící. Neslyšícím vychází vstříc i hrad Svojanov, zámek v Litomyšli a další.

Hrad Bouzov.

Hrady a zámky otevírají brány. Nová sezona odhalí život Habsburků

Návštěvnická sezona na většině hradů a zámků začíná letos 28. března, tedy na Zelený čtvrtek. Ve třech čtvrtinách těchto památek si lidé připlatí, většina objektů zdražila vstupné pro dospělé o 20 korun. Největším letošním tahákem je projekt Po stopách šlechtických rodů, který se zaměří na Habsburky. Deník přináší grafický přehled největších novinek na hradech a zámcích v roce 2024.

Zámek Ploskovice

Novinky na zámcích? Ploskovice lidé uvidí očima excísaře Ferdinanda

Jedním z hlavních lákadel letošní sezony na hradech a zámcích je pokračování projektu Po stopách šlechtických rodů. Rozvine se v 21 památkách, které se pojí s Habsburky, jimž bude projekt věnován. „Hlavními objekty letošního ročníku budou státní zámky Zákupy, Ploskovice a Konopiště,“ řekla v rozhovoru pro Deník mluvčí Národního památkového ústavu Blanka Černá. 

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Na zámky Vysočiny už na Zelený čtvrtek. Památky budou otevřené celé svátky

Začátkem roku zahájil návštěvnickou sezonu státní zámek v Telči na Jihlavsku, nyní se k němu přidají i další tři památky spravované Národním památkovým ústavem. Na Zelený čtvrtek tak mohou lidé zajít na zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vrata otevře i hrad v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Hrušovanský zámek má další naději na dokončení oprav.

Rekonstrukce zámku v Hrušovanech? Zbytečná investice, tvrdí opozice

Hrušovanský zámek má další naději na dokončení oprav. Po schválení rozpočtu na letošní rok může vedení Hrušovan nad Jevišovkou pokračovat v opravách doposud nevyužitého zámku. Vyhradili si pro to patnáct milionů korun. V současnosti představitelé města znovu zažádali o dotace. Pokud vše půjde podle plánu, první návštěvníci by na zámek mohli zavítat už za tři roky.

Hraniční zámeček v Hlohovci.

Plány na změnu hranic LVA. V Kosticích se diví, Hlohovec vznáší námitky

Chystaná změna hranic Lednicko-valtického areálu, o které Deník jako první před několika dny informoval, s sebou nese vlnu nevole nejen v Břeclavi. Tam by se pod ochranu světového kulturního dědictví UNESCO mohlo dostat celé podzámčí včetně zimního stadionu. Mapy zakreslující hranici překvapily například Kostické. Námitky měli i v Hlohovci.

Zámek Sychrov. Ilustrační foto.

Bezděz bude slavit, Trosky čekají změny. Začátek hradozámecké sezóny se blíží

Letošní sezóna hradů a zámků začne 28. března, kdy se otevřou brány všech osmi památek ve správě Národního památkového ústavu v Libereckém kraji. Přípravy vrcholí, dělají se generální úklidy a plánují kulturní akce. Letos budou v rámci 14. ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů zaměřené na Habsburky a některé památky krom toho čekají změny či oslavy.

Velké kino ve Zlíně, březen 2024.

Ostudy Zlína, 5. díl: Velké kino s narušenou statikou čeká na zátěžovou zkoušku

Deník zmapoval současnou situaci ve Zlíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem krajského města. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které jeho obyvatele štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud máte svůj návrh na ostudné či problémové místo ve Zlíně, pošlete nám svou tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz nebo dominik.pohludka@denik.cz.

Návštěvnická sezóna na hradě Krakovec začala. Vloni památku navštívilo 27 tisíc turistů.

Hrad Krakovec otevřel své brány. V plánu je zpřístupnění kaple i zastřešení

/FOTOGALERIE, VIDEO/ S příchodem března a slunečného počasí otevřel své brány hrad Krakovec. Unikátní vrcholně gotická památka láká každoročně desítky tisíc turistů. Kastelán Jiří Sobek plánuje zpřístupnit vzácnou kapli, na projekt je vydáno stavební povolení, ovšem zřejmě se tak stane až v příštím roce. Další plán je pokračovat v zastřešování hradních prostor v jižní části.

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Obnova letohrádku Bellarie v krumlovské zámecké v roce 2024.

Bellarie v Krumlově v zámecké je jako nová. Letos ji zpřístupní návštěvníkům

Zahájení návštěvnické sezóny na českých památkách se blíží mílovými kroky. Letos bude ve znamení Velikonoc, hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu, včetně toho krumlovského, otevřou své brány na Zelený čtvrtek 28. března. A letos si návštěvníci prohlédnou i opravenou Bellarii. Zámek ji zpřístupní v rámci nové prohlídkové trasy.  

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Galerie současného umění PLATO.

Ostravská jatka po renovaci jsou ve finále vyhlášené evropské soutěže

Dosud žádné české stavbě nominované v minulosti na Cenu Evropské unie za současnou architekturu - Cenu Miese van der Rohe, se nepodařilo dosáhnout na vítězné pozice. Povede se to letos historickým ostravským jatkům, které byly přestavěny na galerii současného uměni PLATO? V lednu se tento architektonický unikát dostal do užšího nominačního výběru a nyní se probojoval mezi finálovou pětici. Jatka se tak stala jedinou českou stavbou, které se podařilo za celou historii této nejprestižnější evropské architektonické soutěže probojovat do finále.

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Zámek Frýdlant na snímku z 16. ledna.

Dotkni se minulosti. Hrad Frýdlant chystá výstavu pro nevidomé, věci si osahají

Na Státním hradu a zámku Frýdlant na Liberecku vzniká dočasná výstava Dotkni se minulosti. Mimořádná je tím, že se zaměřuje na zrakově postižené návštěvníky. Na rozdíl od jiných expozicí v památkových objektech, kde je zakázáno se vystavených předmětů dotýkat, tato k poznávání hmatem přímo vybízí.

Jedním z českých hradů, jichž se týká scelování mobiliárních fondů, je hrad Grabštejn na Liberecku. Ještě letos by se v jeho mobiliáři měly objevit některé jeho původní exponáty, které byly v minulé době přemístěny na hrad Lemberk

Exponáty českých hradů se stěhují. Národní památkový ústav sceluje mobiliáře

Pravidelní návštěvníci hradů a zámků, kteří se do svým oblíbených objektů vracejí opakovaně, většinou tuší, s jakým mobiliářem lze tam či onam počítat. Mohou ale zažít překvapení. Ne všechno vybavení, na jaké byli zvyklí, totiž pochází z místa, kde jej vídají. A Národní památkový ústav usiluje o to, aby se předměty vrátily na místo svého původu.