Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Galerie současného umění PLATO.

Ostravská jatka po renovaci jsou ve finále vyhlášené evropské soutěže

Dosud žádné české stavbě nominované v minulosti na Cenu Evropské unie za současnou architekturu - Cenu Miese van der Rohe, se nepodařilo dosáhnout na vítězné pozice. Povede se to letos historickým ostravským jatkům, které byly přestavěny na galerii současného uměni PLATO? V lednu se tento architektonický unikát dostal do užšího nominačního výběru a nyní se probojoval mezi finálovou pětici. Jatka se tak stala jedinou českou stavbou, které se podařilo za celou historii této nejprestižnější evropské architektonické soutěže probojovat do finále.

Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.

Zámek Frýdlant na snímku z 16. ledna.

Dotkni se minulosti. Hrad Frýdlant chystá výstavu pro nevidomé, věci si osahají

Na Státním hradu a zámku Frýdlant na Liberecku vzniká dočasná výstava Dotkni se minulosti. Mimořádná je tím, že se zaměřuje na zrakově postižené návštěvníky. Na rozdíl od jiných expozicí v památkových objektech, kde je zakázáno se vystavených předmětů dotýkat, tato k poznávání hmatem přímo vybízí.

Jedním z českých hradů, jichž se týká scelování mobiliárních fondů, je hrad Grabštejn na Liberecku. Ještě letos by se v jeho mobiliáři měly objevit některé jeho původní exponáty, které byly v minulé době přemístěny na hrad Lemberk

Exponáty českých hradů se stěhují. Národní památkový ústav sceluje mobiliáře

Pravidelní návštěvníci hradů a zámků, kteří se do svým oblíbených objektů vracejí opakovaně, většinou tuší, s jakým mobiliářem lze tam či onam počítat. Mohou ale zažít překvapení. Ne všechno vybavení, na jaké byli zvyklí, totiž pochází z místa, kde jej vídají. A Národní památkový ústav usiluje o to, aby se předměty vrátily na místo svého původu.

Výsledky výzkumu představil archeolog Kryštof Derner z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, který sídlí v Mostě.

Historie Kadaně pod podlahou domu. Archeologové našli staré opevnění i minci

/FOTO, VIDEO/ Více než dva roky trvá archeologický výzkum v Karschově domě v Kadani, který je sevřený mezi hradební a parkánovou zdí. Stále nekončí. Archeologové už ale představili výsledky dosavadní práce. Narazili na objekty starší než je hradba, části opevnění, předbraní i jámy starší než nejstarší kadaňský příkop. Základy domu také vydaly vzácnou historickou minci a části tehdy luxusního zboží.

Radnice v Prachaticích. Ilustrační foto.

Prachatice by chtěly druhý titul Historické město roku

Město Prachatice usiluje o titul Historické město roku v celostátním kole soutěže Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Od roku 1994 ji každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR.

Martin Věchet před svým domem na Krakonošově náměstí v Trutnově.

Věchetův dům je ostudou trutnovského náměstí. Majitel prozradil, co s ním udělá

/FOTO, VIDEO, ROZHOVOR/ Dům čp. 130 na Krakonošově náměstí v Trutnově provokuje, stejně jako jeho majitel. Patří zakladateli hudebního festivalu TrutnOFF Open Air Martinu Věchetovi. Oprýskaná fasáda lidi dráždí. „Hyzdí celé náměstí, je to strašné,“ zlobí se Jitka Mazánková z Trutnova. Podobných názorů místních obyvatel je hodně.

Na Ještědu se zřítila lanovka. Tragická událost se odehrála na konci října roku 2021 a byl při ní zmařen lidský život.

Sial ukáže tři podoby lanovky na Ještěd. Případné prodloužení k točně je možné

Vyvézt se lanovkou na Ještěd není možné od jejího pádu. Současný vlastník lanovky České dráhy do nové stavby investovat nechce a o převzetí pozemků a budov projevilo tak zájem město Liberec. Jeho představitelé mají aktuálně k dispozici pracovní verzi výstupu společnosti Sial, která porovnávala tři typy lanovky. S ní se bude moci seznámit i veřejnost prostřednictvím prezentace.

Budova Schichtovy fabriky na Střekově.

Schichtovka je kulturní památkou. Další bourání chátrající budovy dostalo stopku

/FOTO, ANKETA/ Chátrající správní budova Schichtových závodů na ústeckém Střekově se stala kulturní památku. Další demolice tak není na pořadu dne. Už dříve vlastníky zboural část přilehlých staveb v areálu. Vyvolalo to tehdy hodně negativních reakcí. O zapsaní na seznam kulturních památek informoval Národní památkový ústav Ústí nad Labem (NPÚ) na svém facebookovém profilu.

Tvorba modelu Staroměstské mostecké věže.

Českou vrcholnou gotiku představují modely staveb na výstavě v městském muzeu

/FOTOGALERIE/ Dodnes stojící, nedochované, ale i nikdy nerealizované středověké stavby v jejich podobě z konce 14. století představí počínaje vernisáží ve čtvrtek 11. ledna od 18 hodin v Městském muzeu v Sedlčanech výstava Česká vrcholná gotika v modelech. Ty vytvořili studenti a pedagogové programu Architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT. Expozice bude vidění do pátku 1. března.

Interiér památky nabízí ubytovací kapacity, restauraci i wellness.

Opravený zámek v Chlumu se proměnil na hotel a lázně. Zájemcům nabídne luxus

Barokní zámek Ferdinanda d’Este v Chlumu u Třeboně opět září novotou. Desetiletí chátrající stavbu koupil před dvěma lety nový majitel s rusko-kazašskými kořeny, který se pustil do rekonstrukce. Jeho záměrem bylo opět zpřístupnit památku veřejnosti a uvnitř objektu vybudovat ubytovací kapacity, restauraci i wellness. Obnova zámku už pomalu finišuje a na sociálních sítích se objevily fotografie z jeho interiérů.

Historický a památkově chráněný dům č.p. 52 na Zámeckém náměstí ve Frýdku, 10. 1. 2024.

Opravené náměstí ve Frýdku-Místku hyzdí ruina památkově chráněného domu

Deník s redakcí fmdenik.cz zmapoval situaci ve Frýdku-Místku a výsledkem je seriál o pěti největších ostudách, které dlouhodobě trápí město. Vycházel na našem webu v uplynulých týdnech. V anketě bylo možné hlasovat pro největší ostudu města a doporučit tak politikům, aby sjednali nápravu. V reakci na tuto výzvu přicházejí do redakce Deníku další a další podněty.

Šestijamkové přírodní golfové hřiště v Krásném Dvoře u Podbořan končí. Foto: Facebook/GC Club Krásný Dvůr

Legendární hřiště v Krásním Dvoře končí. Stejně jako jeden golfový příběh

Legendární šestijamkové přírodní golfové hřiště v Krásném Dvoře u Podbořan končí. Stát totiž neprodloužil golfovému klubu nájem pozemku v zámeckém parku. "Je to škoda, bohužel z důvodů neprodloužení nájemní smlouvy s zámkem Krásný Dvůr již není možné od nového roku hřiště provozovat. Třicetiletý nájemní vztah je v podstatě ze dne na den pryč," potvrdila z vedení klubu GC Club Krásný Dvůr Lucie Svěráková, mimo jiné trenérka a rozhodčí.

Dům na rohu ulic TGM a Varšavská bude ladit s okolím, chystá se přestavba

Dům na rohu ulic TGM a Varšavská bude ladit s okolím, chystá se přestavba

Objekt bývalého Podniku výpočetní techniky na rohu ulic T. G. Masaryka a Varšavská v Karlových Varech nedaleko od rušné světelné křižovatky v centru města by měl prokouknout. Změnu má v plánu skupina SUAS GROUP a Sokolovská uhelná, která budovu vlastní od konce loňského roku. Na její proměně spolupracuje s architektonickým ateliérem BekArch architekta Jana Beka.

Vlakové nádraží v Rožnově prošlo rekonstrukcí za 230 milionů

VIDEO: Vlakové nádraží v Rožnově prošlo rekonstrukcí za 230 milionů

Od února využívají cestující v Rožnově pod Radhoštěm bezbariérová nástupiště, ve středu se jim otevřela i samotná nádražní budova. V její blízkosti vzniklo veřejné parkoviště a nový přístupový chodník. Stavba probíhala od loňského srpna, celkové investiční náklady dosáhly částky 230 milionů korun.

Sázavský klášter prochází další rekonstrukcí. Po ní bude přístupná věž zámku i středověké sklepení.

Plány a sny sázavské kastelánky Slávky Matoušové se pozvolna začínají plnit

/FOTO, VIDEO/ Sázavský klášter, třetí nejstarší v Česku, za tisíc let své existence vydal už řadu tajemství. Jaká další ale skrývá nelze do jejich odhalení říci. Existují tam ale také taje, které kompetentní lidé znají, ale pro veřejnost zůstávají dál dosud neodhalené. Mezi ně patří například věž zdobící jižní průčelí zámku. Ano, i v areálu sázavského kláštera je zámek. Stal se jím někdejší konvent, tedy ubikace benediktinů.

Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci

Trojici nadlouho zakryje lešení, Olomouc dostala dotaci na opravu. Kdy začne?

Náročný restaurátorský zásah čeká dominantu Olomouce zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Na opravy Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí vypsala radnice tendr a v současnosti probíhá vyhodnocování nabídek uchazečů. Město již získalo dotaci, která pokryje 85 procent uznatelných nákladů na restaurátorské práce.