Kreativ

ŠTÍTEK: Národní památkový ústav

Veřejná prezentace záměru postavit tři větrné elektrárny mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou se konala v hasičárně v Přízeři, místní části Rožmberka.

Nabídka je na stole. Za tři větrné elektrárny nad Rožmberkem téměř 50 milionů

/VIDEO/ Tři miliony jednorázově, dvacet tři milionů do městské kasy během dalších dvaceti let a dvaadvacet milionů občanům. To je ve stručnosti nabídka, se kterou přijel zástupce karlovarské Nové Energie s. r. o. Josef Urbich do Přízeře u Rožmberka nad Vltavou za občany. Firma by chtěla v kopcích mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou postavit tři obří větrné elektrárny a vyčíslila kompenzace, které by za znehodnocení pohledu do krajiny, hluk a další negativa nabídla.

Sgrafito na domě 28. října 30 ve Znojmě.

Počasí nebo dopravní zátěž? Slezákovo dílo zmizelo z fasády domu ve Znojmě

/VIDEO/ Dům na nároží ulic 28. října a Rooseveltovy ulice je jedním z prvních domů, který řidiči uvidí, když do Znojma přijedou od Brna. Mnozí ho míjí zcela automaticky. Někteří si ale na rušné křižovatce všimli, že grafický výtvarný prvek, který zdobil zeď směrem do ulice Rooseveltovy, se sesunul k zemi.

Po soše se na 38 let slehla zem.

Ukradená socha světce je zpět v Jaroměři. Majitel ji chtěl prodat do zahraničí

/FOTO, VIDEO/ Dlouhých 38 let čekala jaroměřská farnost na návrat ukradené sochy svatého Zachariáše. Policistům se ji ve spolupráci s památkáři nedávno podařilo najít a před několika dny se do města vrátila. Podobně se podařilo odhalit unikátní sekretář vévodkyně Zaháňské, který zmizel ze zámku v Ratibořicích před téměř dvěma stoletími.

Kravín v klášteře v Doksanech.

VIDEO: Podívejte se na brutální proměnu kláštera v Doksanech na kravín

Klášter, který založila kolem roku 1144 česká kněžna Gertruda Babenberská, má za sebou pestrou a smutnou historii. V roce 1421 byl vypálen, v roce 1782 zrušen. Sloužil jako špitál i kasárna později. Když došlo po 2. světové válce k jeho vyvlastnění, naprosto se změnila jeho funkce. Z původně náboženského sídla se prostory kláštera staly ryze užitkovými. JZD z Roudnice nad Labem tady zanechalo nesmazatelné stopy své přítomnosti.

V areálu konopišťského zámeckého parku je řada artefaktů, která restaurováním už prošly. Další na to teprve čekají. Jedním z nich je i branka z červeného pískovce.

Přátelé Konopiště chtějí opravit branku z červeného pískovce. Vyhlásili sbírku

Podaří se nastřádat tolik peněz, aby bylo možné restaurovat jednu z chátrajících nemovitých památek, jimiž je vybaven zámecký park na Konopišti? To je zásadní otázka vztahující se ke sbírce, kterou kvůli tomu vyhlásila skupina konopišťských patriotů sdružených ve Spolku přátel Konopiště. Cílem sbírky je restaurování branky z červeného pískovce stojící poblíž hlavní brány do Růžové zahrady, kterou se dá projít k jižní terase zámku.

Výrobu věšáku zvládl Matěj Fischer téměř celou sám, jen v začátku mu pomohl bratr Jakub.

VIDEO: Kovárna Fischerových v Lukách slavila sto let. Tradiční řemeslo drží dál

Na začátku června se v Lukách nad Jihlavou konala velká sláva, Fischerovi slavili sto let provozu kovárny. Za den přišlo více než tři sta lidí včetně několika významných hostů. „Zúčastnili se předseda, tajemník a představenstvo Kovářského společenstva České republiky, pozvali jsme kováře z celé republiky, příbuzné. Byla to důstojná oslava,“ hodnotí Petr Fischer, který v rodinné kovárně pracuje se svými dvěma syny.

Zámecký jarmark v Janovicích u Rýmařova. 3. června 2023

Šermíři a sokolníci. V Janovicích se vrátili do doby Harrachů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před pěti lety převzal státní zámek v Janovicích u Rýmařova Národní památkový ústav, a od té doby se tato památka i okolní park otevírají turistům a postupně renovují. V sobotu 3. června na nádvoří proběhl další tradiční jarmark.

Rekonstrukce zámku v Litomyšli je v plném proudu.

Italská vilka v Čechách. Rekonstrukce zámku v Litomyšli dává stavařům zabrat

/FOTO, VIDEO/ Obří jeřáby, desítky dělníků a tisíce sgrafit na restaurování. Rekonstrukce renesančního zámku v Litomyšli je v plném proudu. „Hodně práce, málo času,“ říká stavbyvedoucí Jiří Jureček. První část má být hotová do konce letošního roku. Oprava za více než půl miliardy je přitom náročná. Řemeslníky trápí dřevomorka a těžká je i plechařina. „Stíháme,“ ujišťují však dělníci.

Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě

Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě

Víkend otevřených zahrad již po třinácté umožní prohlídky běžně nepřístupných zahrad a parků a oživí netradičními prohlídkami i místa veřejně přístupná. Nejen v Pardubickém kraji, ale v celorepublikovém měřítku zahajuje letos akci Město Letohrad ve spolupráci s pardubickým pracovištěm Národního památkového ústavu, a to již 8. a 9. června.

Lázeňská budova v Ledcích byla odsouzena k demolici. Má ještě šanci na záchranu?

Vila Bellevue má stále naději, demolice byla odsunuta. Záchrana je ale nejistá

/FOTO, VIDEO/ Historická vila Bellevue v Ledcích z roku 1875, která původně sloužila jako hotel pro zdejší lázně Šternberk, má být srovnána se zemí. Nemovitost v majetku Středočeského kraje, kterou před čtrnácti lety opustili handicapovaní klienti ústavu sociálních služeb, chátrá. Stejně jako za předchozích šesti hejtmanů, a tak se jako nejlevnější řešení jeví demolice. Obec bojuje za její záchranu.

Areál Corsa. Především schody, nádvoří v patře a zastřešené atrium jsou silně poničené. Plán na záchranu ale aktuálně v přípravě není.

Pamatujete? Corso bývala výkladní skříň socialismu, dnes je na spadnutí

/FOTO, VIDEO/ Tady kdysi bývala výkladní skříň socialismu. Kulturní středisko s kinem, obchodní dům Prior, lékárna a obvodní lékaři, parkování a potraviny, pošta. Dnes škoda mluvit. Poničené sochy a plastiky, schody spíš připomínají rozvaliny. Dlažba totálně rozbitá na kusy, obrostlá všudypřítomným plevelem. Mezitím se proplétají chodci a snaží se nevnímat ten pocit zmaru, který musí provázet každého, kdo tudy prochází. Nebo si prostě už zvykli, jelikož sem zamíří většinou jen ti, kdo bydlí v okolních panelových domech.

Areál někdejší tabákové firmy v Tachově.

Takové "Hadí lázně" v Tachově. Třešňák tam chce zrušit památku jako v Teplicích

Developer Jaroslav Třešňák z Teplic chce kvůli novým bytovým domům zbourat kulturní památku v Tachově. Proti jsou ale památkáři. Ministerstvo kultury, které Třešňákovi v minulosti vyhovělo už několikrát, zrušení památkové ochrany vidí jako přípustné. Trochu to připomíná teplickou kauzičku okolo Hadích lázní, kterou chce podnikatel ve stavebnictví předělat na moderní centrum dnešní doby. 

Obálka knihy Harrachové – vznešenost zavazuje od autorů Jana Luštince, Petra Noska a Adam Rejhy.

Recenze knihy: Harrachové – vznešenost zavazuje

Aristokratické rody Zemí Koruny české lze rozdělit z hlediska času na celkově (předbělohorské a zároveň pobělohorské) i částečně kontinuální (pouze pobělohorské), z ekonomického hlediska na rody s majetkovým a společenským zázemím v českých i rakouských zemích a na rody výlučně zemské, spjaté s určitou částí habsburské monarchie.

Ilustrační foto

Komentovaná vycházka po památkách chmelařské architektury města Žatce

Spolek ŽOK – Žatecký okrašlovací kolektiv pořádá v sobotu 17. června od 10 hodin komentovanou procházku po architektonických památkách v historickém centru města Žatce. Průvodkyní nám bude Mgr. Lucie Radová, vedoucí odboru památkové péče Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ústí nad Labem.

Obálka knihy Harrachové – vznešenost zavazuje od autorů Jana Luštince, Petra Noska a Adam Rejhy.

Recenze knihy: Harrachové – vznešenost zavazuje

Aristokratické rody Zemí Koruny české lze rozdělit z hlediska času na celkově (předbělohorské a zároveň pobělohorské) i částečně kontinuální (pouze pobělohorské), z ekonomického hlediska na rody s majetkovým a společenským zázemím v českých i rakouských zemích a na rody výlučně zemské, spjaté s určitou částí habsburské monarchie.

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova zahájil projekt Po stopách šlechtických rodů 2023: Harrachové – vznešenost zavazuje. Květen 2023

Zámek Janovice ukáže, jak žili a hospodařili Harrachové

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova připravil na letošní sezonu projekt Harrachové – vznešenost zavazuje. Na počest významného šlechtického rodu bylo 20. května na zámku slavnostně požehnáno nově vysazené stromořadí sakur.

Více než dvě stovky stromů padly ve Vraném patrně bez povolení.

Poprask ve Vraném. Památkáři pátrají u zámku po osudu pokácených stromů

/FOTO, VIDEO/ Slánské památkáře znepokojila zpráva Národního památkového ústavu, že v historickém areálu pozdně barokního zámku ve Vraném, který slouží jako domov pro klienty se speciálními potřebami, měly být vykáceny čtyři pětiny stromů. Jeho podezření nyní prověřují. Národní památkový ústav přitom vycházel z dva roky starého článku Kladenského deníku.

Areál renesančního zámku Kratochvíle u Netolic.

Květiny se vrací na zámek, Kratochvíli provoní stovky květů

Stovky květin na týden zkrášlí renesanční interiéry jednoho z nejznámějších jihočeských zámků. Od soboty 20. května začíná na Kratochvíli jedna z největších floristických výstav na jihu Čech umístěných v historickém prostředí s názvem Návrat květů. Potrvá do neděle 28. května. O záplavě květů informovala Markéta Slabová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Ke kulturním účelům i spolkové činnosti by měla budějovická Slavie sloužit i po rekonstrukci.

Neprzněte Armáďák!

Tvrdit, že se za posledních 33 let v Budějovicích nic nepostavilo, by zjevně nebyla pravda. Staví se, byť o smysluplnosti tohoto konání lze mnohdy pochybovat. Investiční akce z veřejných rozpočtů nevyjímaje.

Kunětická hora.

Památkáři dokončili druhou etapu oprav hradu Kunětická hora

Památkáři dokončili druhou etapu oprav hradu Kunětická hora na Pardubicku. Turistům se 13. května poprvé otevře dosud nepřístupné severní křídlo hradního paláce. Proměnu podstoupilo i jižní křídlo, které je nově ozvučeno, řekl ČTK ředitel územní správy Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Miloš Kadlec.

Památkářům se podařilo objevit a získat v aukci ojedinělý empírový sekretář, který patřil vévodkyni Kateřině Vilemíně Zaháňské a dotvářel téměř ztracený interiér zámku v Ratibořicích.

Sekretář kněžny z Babičky se vrátil do Ratibořic. V dražbě stál přes sto tisíc

/FOTO, VIDEO/ Ojedinělý empírový sekretář získali v aukci památkáři. Tento vzácní kus nábytku patřil vévodkyni Kateřině Vilemíně Zaháňské a dotvářel téměř ztracený interiér zámku v Ratibořicích na Náchodsku. Drtivá většina dalšího inventáře literární paní kněžny z Babičky Boženy Němcové zmizela brzy po její smrti.